Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

PROBLÉM: Lesk a hlavně bída korespondenční volby

Jedním z evergreenových témat posledních let v českém veřejném prostoru byla a je tzv. korespondenční volba, tedy aby bylo v našich volbách možné hlasovat ze zahraničí korespondenčně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IS

Byl by velký problém v některých exponovaných zemích zřídit několik jednorázových "akreditovaných" volebních místností i mimo stávající české ambasády, aby to měli zájemci o volbu trochu snazší s dostupností?

0 0
možnosti
PV

"jestliže někdo zde dlouhodobě nežije a neplatí mj. daně, zdravotní a sociální pojištění, proč by měl rozhodovat o životě jiných lidí, kteří nesou dopady jeho volby?"

SOUHLASÍM --- P. Vavruch, JAR

0 0
možnosti
KN

K21a59r21e73l 98N58o91v39ý

17. 8. 2023 6:54

V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva (viz článek 18 Ústavy).

U korespondenční hlasování nelze garantovat tajnost (jiná osoba může být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle) a nelze garantovat přímost (volit může někdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku). Nemožnost garantovat přímost znamená, že volební právo nemusí být rovné (pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, má svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně).

Tajnost hlasování (tzn, že při hlasování člověk musí sám jít za plentu a tudíž nikdo nemůže vědět, jak opravdu hlasoval), je velmi důležitá. Je to jeden z největších rozdílů proti volbě za komunismu. I za komunistů se totiž poslanci dali vybírat škrtáním jednotlivých kandidátů. Ovšem člověk to buď musel dělat přímo před komisí, a komise si ho poznamenala, nebo šel za plentu a komise si ho poznamenala také. A poznamenaný člověk se dostal do problémů (mohli ho vyvodit z práce, děti se nemohly dostat na vysokou školu apod.).

Je dobře, že korespondenční hlasování *nemáme* a zavádět bychom ho *neměli*.

0 0
možnosti
JL

Korespondenční volba z principu není tajná a ze zahraničí navíc rozhoduje o jiných, nikoli o sobě. Když Čech doma špatně odvolí, tedy zvolí blba... tak to pocítí zanedlouho na vlastním hřbetě. Takže - v žádném pádě. Když někomu nestojí volby za to aby zvednul zadel a přešel 5 ulic.. tak by neměl volit vůbec neb určitě asi nepřečetl volební programy natož aby si v hlavě srovnal kdo co kdysi sliboval a co slibuje teď. J.L.

0 0
možnosti
Foto

Mohl by pan Kolman vysvětlit, jestli "dlouhodobě nežije" znamená, že nikdo nesmí jít studovat VŠ do zahraničí, nesmí jet na roční stáž, nesmí ... ? A co takoví, kteří sice většinu roku žijí v zahraničí, ale na volby si zaletí do ČR na "dovču"? To je v pořádku?

0 0
možnosti
KZ

Z tohohle čouhá Okamurova a Babišova habaďůra tak, že i kdyby se metr ulomil, zbyde dost na basebalovou pálku (znalci literatury jistě vědí z jakého díla kterého autora je tato parafráze). Jednak: Nejsem sice právník, ale pokud ústava o volbách praví, že „...se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva.“ Nějak nevidím, který ústavní princip je volbou korespondenční narušen, ať přímo či nepřímo. Dále: Veškeré obavy a námitky o možném porušení tajnosti volby jsou ilustrovány příklady, které nastávají i ve volbách stávajících. Kde mám autor záruku, že za Čecha/Češku žijícího doma nevybere a nevloží do ruky voliče volební lístek rodina nebo čertvíkdo? Kde má autor záruku, že ve volbách stávajících nedocházelo ke kupčení s hlasy? Nikde, docházelo, některé byly odhaleny ale že by všechny? Kde má autor záruku, že ve stávajících volbách nejsou báby a dědci přemluveni a vybaveni jedním lístkem určeným ke vložení do obálky za plentou?

Takže Kolman, nesuď ostatní podle svých favoritů. Je evidentní, že Babiš i Okamura budou korespondenční volbu ze zahraniční blokovat, veškeré dosavadní rozložení volebních hlasů ze zahraničí zcela jasně ukazují, že mezi aktivními, schopnými a činorodými voliči dlejícími v zahraničí mají minimální podporu, kterou se mezi takovými voliči těší demokratické strany. Takže Kolman, starosti o ušlechtilé volební principy si nabouchejte do špic, jak by pravila paní učitelka Boublíková.

0 0
možnosti
Foto

J15á96r34a 43F32r79a17n88k52e

16. 8. 2023 21:11

To je marný, někteří se nepoučí... To, že manželka jednomu místnímu štamgastovi vrazí do ruky volební lístek i s preferenčními hlasy, které sama zakroužkovala a doprovodí ho do volební místnosti, protože by jinak volit vůbec nešel, je fakt, se kterým se onen volič v putyce hrdě chlubí a je to O.K.

Kolik vidíte rozdílů???

0 0
možnosti
TG

T 34G

16. 8. 2023 18:01

Jistě. Korespondenční volba neověřeným dopisem je riskantní. A co online, s ověřením bankovní identitou,, moje ID, mobilním klíčem eGovernmentu...?

Běžně se tak ověřují věci IMHO pro jedince důležitější než jeho příspěvek k tomu, zda bude vládnout strana prašť nebo strana uhoď. (To není z mé hlavy, to Renčín...)

0 0
možnosti
JN

J55o16s32e81f 74N72o41v25a16k

16. 8. 2023 18:23

Nezajistite tajnost volby.

0 0
možnosti
JF

To je řečí a přitom je cíl jasný. Odepřít hlas těm, kteří věci ovládají nejhlouběji. Jsme si rovni, ale v Česku to nějak vázne.

0 0
možnosti
JN

J69o79s91e33f 53N80o82v24a28k

16. 8. 2023 18:24

staci prijit do CR nebo na ambasadu.

0 0
možnosti
HR

Ono je to také trochu věc etického přístupu většina národa.. Tuhle mi řekl jeden právník, víte u Vás v Německu je (jakékoli) pravidlo závazná norma. U nás v Česku je pravidlo nezávazné doporučení U národa ve kterém šéf IKEMU nebo jeden z premiérů zlodějí ve velkém a komunální politici v o něco málo menším rozměru a ve kterém ještě do nedávna platilo přísloví že kdo nekrade, okrádá rodin,u bych také korespodenční volbu nezaváděla. Tato je opravdu jen pro dospělé.

0 0
možnosti
Foto

Inu dospělí Berlíňaně si pro svou dospělou volbu museli své dospělé volby zopakovat. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/berlin-nemecko-volby-regionalni-zruseni-opakovani_2302120838_bko

0 0
možnosti
JO

Korespondenční volba je pouze nástroj současné vlády k manipulaci voleb, trvalému ovládnutí politické situace a vytvoření vlády jedné strany, která povede ke ztrátě národní identity a samostatnosti ve prospěch Německobruselské EU.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz