1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

PRÁVO: Zvykejme si...

Dle zákona 428/2012 se náhrady vyplácejí na základě smluv uzavřených dle Občanského zákoníku mezi dvěma právnickými osobami. Na jedné straně státem a na druhé straně církvemi. Z praktického hlediska jsou církevní náhrady převodem ukradených věcí zpět původním majitelům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Vacek 12.2.2019 10:22

Re: Zákony přijímá parlament.

Způsob, jakým církev také získávala majetek, se může dnešním neznabohům zdát minimálně morálně pochybný a pokud bych já stejným způsobem postupoval, byl bych možná i odsouzen. Člověk na smrtelné posteli je farářem přiváděn na správnou cestu, smíření se se životem, odčiněním všech svých hříchů. Příspěvek místní farnosti by sloužil dobru a napomohl i duši umírajícího k cestě do nebe. To, co se věřícímu zdá přirozené, může atheista pokládat za neetické zneužívání bezmocného člověka s cílem vlastního obohacení.

A pokud víte, jak funguje parlamentní demokracie, tak přijímané zákony vesměs ve svém důsledku znamenají, že se jedněm bere a druhým dává.

P. Lenc 12.2.2019 10:14

Re: Rudí a černí se perou a přitom jsou z jednoho zločineckého

A vy jste na to přišel jak?

R. Vacek 12.2.2019 10:10

Re: Zákony přijímá parlament.

Klasická náboženství i současné vědmy, astrální hlasatelé a horoskopy mají společného jmenovatele. Tím je potřeba lidí věřit (mnohdy navzdory rozumu) i nesmyslům. Tato schopnost lidí vznikla vývojem, kdysi dávno, kdy naše znalosti o světě byly téměř nulové, jsme si vše neznáme objasňovali pomocí víry. A víra měla zároveň schopnost lidi spojovat. Věřili stejnému nesmyslu, to je drželo v jedné tlupě a odlišovalo od té druhé, která věřila něčemu jinému. Ten, co nesmyslům odmítal věřit, byl často vyobcován. I proto byla schopnost věřit geneticky zvýhodněna a ti, kteří tuto schopnost měli, měli vyšší šanci na přežití (heretici neměli potomky, kterým by předali své geny).

Dnes už berličku víry nepotřebujeme, abychom chápali svět okolo. Jen není jednoduché se této zděděné schopnosti zbavit. Proto třeba místo křesťana bude milovník horoskopů. Jen nevěrci už nebývají znevýhodněni a protože rozum dnes dává lepší předpoklady pro rozvoj, než víra, je šance, že neznahohů bude stále víc.

J. Kulheim 12.2.2019 10:09

Re: Zákony přijímá parlament.

Pane Vacku. Moji předkové do x-té generace byli katolíci. Podíleli se na hospodaření na tomto majetku. Já souhlasím s tím, že majetek byl církvi vrácený a nebyl ponechaný na pospas různým podvodníkům, kteří by si majetek rozebrali. Církevní představitelé se budou o majetek starat s péčí řádného hospodáře. Jak na tomto majetku hospodařili komunisté všichni víme. Zanechli zdevastované hospodářské budovy kláštery, atd.

Jak jste se vy a vaše rodina zasloužili o církevní majetek?

Vy jste jak zloděj, který si udělá na zlodějinu nejprve zákon, aby ho nezavřeli.

I. Širůček 12.2.2019 10:04

Majetek církvi vzali komunisté

tak ať se cirkev soudí o majetek s komunisty. Lépe pak pochopí prostý lid, který se o něco ukradeného soudí.

J. Kulheim 12.2.2019 9:55

Vám někdo něco ukradl, pane Kubáči?

Vám podobní ukradli lidem v padesátých letech všechno. Zatím nic nevrátili.

"Měla ho pouze propůjčený..", Tak by ho měla asi vrátit komunistům? Oni by si pole a lesy "zprivatizovali". Zdevastované kláštery po komunistech nech si církev nechá.

Josef měl majetek propůjčený od Pána Boha. Jenom majetek vrátil jeho zástupcům na zemi.

Komunisté mech vrátí a zaplatí to co zdevastovali a zbytek nech si nechají.

L. Harvánek 12.2.2019 9:41

Re: Zákony přijímá parlament.

A jako daňový poplatník formou vyšší ceny zboží propagovaného sdělovacími prostředky doplácím i na ty, kteří sice nemají žádnou náboženskou víru, zato propagují a nabízejí nejen myšlenky, ale i zbytečnosti a ohánějí se jakýmisi astrálními silami. Těch lidí u nás žije docela dost, když dokáží uživit i televizní stanici. To prý jsou také ateisté? Myslím, že by se o tom dalo s úspěchem pochybovat. A totéž by platilo pro ty, jimž je hlavním životním cílem získávání majetku lhostejno zda nabývaného poctivě či nepoctivě.

D. Pirkl 12.2.2019 9:39

Re: Zákony přijímá parlament.

Mě by se vysloveně líbilo, kdyby neziskové organizace byly financovány výhradně formou daňových asignací (třeba bychom se některých neziskovek konečně zbavili). Já bych si vybral Centrum pro zdravotně postižené. Ale církve bych do toho netahal. Myslím tím, ať je z daňových asignací placená katolická charita, poskytující sociální služby, ale nikoliv samotní kněží.

M. Prokop 12.2.2019 9:37

Re: 80% společnosti má církevní restituce v

Národní frontu volilo dokonce 99,99%.

M. Prokop 12.2.2019 9:36

Re: Zákony přijímá parlament.

Pana Vacka (a zřejmě i jiné dobráky) asi nenapadlo, že dříve či později by došlo i na ně, v takovém státě.

K. Janyška 12.2.2019 9:36

Rudí a černí se perou a přitom jsou z jednoho zločineckého

pytle. Jedni uznávají za řídící autoritu jakéhosi Boha a druzí ústřední výbory. Proto jim také nedělá potíže spolu držet nad vodou právě dirigentskou socialistickou nadnárodní zločineckou EU... Dzp.

M. Prokop 12.2.2019 9:35

Re: Zákony přijímá parlament.

Pouze v případě, že by to byla daňová úleva. Jinak státu nic není do toho, koho chcete podpořit.

M. Prokop 12.2.2019 9:34

Re: Zákony přijímá parlament.

Ve státě svobodných lidí je neobvyklé, aby se kdokoliv staral co kdo dělá (v rámci zákona) se svým majetkem.

V diktaturách a zlodějských státech to ovšem je obvyklé.

L. Harvánek 12.2.2019 9:34

Re: Zákony přijímá parlament.

To by se ke každému přijímanému zákonu mělo dělat referendum?

To bychom potom nepotřebovali parlament, zákony by byly přijímány v takové podobě, jak by s nimi souhlasila většina občanů. A jak by se hlasy občanů počítaly? Jen těch, kteří by se vyjádřit přišli? A co s těmi, kteří by nepřišli?Bralo by se to, že mlčení je souhlas? To by pak záleželo na formulaci otázky a bylo by snadné získat potřebnou většinu i u nemorálně formulovaných zákonů. Totéž by se dalo uplatnit u církevních restitucí. Já osobně s nimi souhlasím, právo a morálka nám říká, že to, co bylo ukradeno, mělo by být i navráceno. Takže to danění je jaksi nadbytečné a kampaň za jeho prosazení je vedena velmi účelově a nepravdivě.

M. Prokop 12.2.2019 9:32

Re: Zákony přijímá parlament.

Pak se ale nedivte třeba Norimberským zákonům, nebo až většina občanů zatouží po něčem vašem. Nebo že byste byl jeden z těch občanů, toužících po cizím a hledal k němu cestu?

M. Prokop 12.2.2019 9:30

Re: Církevní restituce jsou rozkrádačka za bílého dne

Zajímavý, jak je tenhle hoax oblíbený a frekventovaný. Dobře to ti komouši umí vymýšlet.

D. Pirkl 12.2.2019 9:24

Re: Zákony přijímá parlament.

Takže to, že stát platí kazatele, vám připadá jako lepší varianta? Zajímavé.

J. Kavalír 12.2.2019 9:23

Re: Zákony přijímá parlament.

Proti asignacím bych nic neměl, pokud bych mohl část daní směrovat ke mnou vybrané zájmové organizaci (např. rybářský spolek).

R. Vacek 12.2.2019 9:15

Re: Zákony přijímá parlament.

Ve státě atheistů je neobvyklé, aby jakákoliv církev vlastnila značný majetek (a prosazováním vlastnického práva) a nábožensky se snažila ovlivňovat obyvatelstvo (dělat z neznabohů věřící). A je jedno, jestli se jedná o ovlivňování směrem zpět ke katolictví, husitství, islámu nebo Velkého Špagetového Monstra.

D. Pirkl 12.2.2019 9:12

Re: .

Oprava, naší církvi bylo zabaveno 140 nemovitostí. Některé nemovitosti, většinou modlitebny, byly ve vlastnictví církve ponechány.

D. Pirkl 12.2.2019 9:05

Re: Zákony přijímá parlament.

Pak je opravdu škoda, že církevní restituce prošly. Pro naši církev by bylo finančně výhodnější, kdyby se žádné restituce nekonali a stát nám i nadále platil kazatele. S restitucemi jsme souhlasili, neboť nepokládáme za správné, aby ve státě, kde se většina občanů nehlásí ke křesťanství, byli církevní zaměstnanci placeni ze státního rozpočtu.

A přijde mi vysloveně vtipné, že ti samí politici, kteří hlasovali pro zdanění církevních restitucí, současně navrhují, aby stát i nadále financoval církve ve formě daňových asignací.

V. Kotas 12.2.2019 9:04

Re: 80% společnosti má církevní restituce v

Něco podobného nedávno říkal i " slavný " ministr V. Dlouhý - kdybychom nahlas tenkrát před volbami řekli, co chystáme, tak nás nezvolili. Kouzlo nechtěného, po létech.

P. Kubáč 12.2.2019 8:58

Církevní restituce jsou rozkrádačka za bílého dne

Církev měla původní majetek pouze propůjčený a to od josefinských reforem 1790. Byl jsem upozorněn, že od roku 1790 do roku 1948 přijímali třeba dary od věřících - za ty ať dostane kompenzaci, ale že by se narychlo spíchnuté "nástupnické" právnické osoby soudily o Bouzov - to je opravdu silné kafe.

D. Pirkl 12.2.2019 8:33

Re: .

Naše církev vlastnila v roce 1948 140 nemovitostí. Byl mezi nimi například velký činžovní dům mezi současnou I.P.Pavlova a Nuselským mostem. Do vlastnictví církve přešel za první republiky v dědickém řízení.

Souhlasím, že zvyk lhát a lhaní opakovat je železná košile.

R. Langer 12.2.2019 8:28

Re: Zákony přijímá parlament.

Jak to pojmenujete je celkem jedno, když je jasné, o co jde...

R. Langer 12.2.2019 8:26

Re: 80% společnosti má církevní restituce v

Tohle si osobně myslím také.

J. Kříž 12.2.2019 8:26

Re: Zákony přijímá parlament.

Pane, stát není Někdo, ale Něco - tudíž nemůže mít zlý úmysl ani provést hloupost. To jeho dobře placení zaměstnanci, kteří o oněch věcech obecného zájmu osobně rozhodují, nota bene zdaleka ne vždy s požehnáním veřejnosti či jejích volených zástupců, to je jiná...

R. Vacek 12.2.2019 7:23

Zákony přijímá parlament.

Měl by přijímat takové zákony, se kterými souhlasí i občané. A protože jsme právní stát, přijme se nejprve zákon a teprve na jeho základě dochází k jeho naplnění. S církevními restitucemi občané nesouhlasili. S jejich dodatečným zdaněním souhlasí. Pokud má být stát respektován svými občany, měl by přijímat takové zákony, se kterými občané souhlasí, nebo které přímo vyžadují. A nejedná se jen o dodatečné zdanění církevních restitucí, ale např. i o následné zhoršení podmínek pro solární elektrárny. V obou případech stát svou hloupostí nebo zlým úmyslem způsobil něco, co musí teď zákonným způsobem napravovat.

V. Kotas 12.2.2019 6:51

Re: 80% společnosti má církevní restituce v

I také proto, že žádná strana, podílející se na schválení tohoto zákona, neměla církevní restituce ve svém volebním programu - protože by je téměř nikdo nevolil a nedostaly by se proto do parlamentu.

F. Houžňák 12.2.2019 6:46

No, vy tu košili máte přímo ocelovou,

něco jako ty ptáky.