1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

PRÁVO: Zvykejme si...

Dle zákona 428/2012 se náhrady vyplácejí na základě smluv uzavřených dle Občanského zákoníku mezi dvěma právnickými osobami. Na jedné straně státem a na druhé straně církvemi. Z praktického hlediska jsou církevní náhrady převodem ukradených věcí zpět původním majitelům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Harabaska 12.2.2019 14:16

Pan Hřebec se nějak utrhnul z uzdy.

Církvím je v současnosti nějakým způsobem vraceno něco z toho, co jí bylo odejmuto, čeho ale ona sama se v minulých dobách zmocnila ne vždy čistým způsobem. Pan Hřebec a jemu podobní jsou v podstatě ochotni obvinit i císaře Josefa II. a jiné osvícené monarchy v jiných zemích z příslušnosti ke komunistické straně nebo alespoň z náklonnosti ke komunistické ideologii. O etické úrovni především katolické církve a jejích představitelů si lze učinit představu, povšimneme-li si, že ač akt tzv. restitucí měl být považován podle podepsaných dokumentů za konečný, domáhá se církev resp. církevní subjekty dalších a dalších majetků žalobami podanými u řady soudů, ač je tím obsah a znění příslušných dohod s církví jednostranně porušován.

V. Kotas 12.2.2019 14:12

Re: Komous

A zřejmě proto s nimi lidovci celých 40let věrně spolupracovali.

A. Hrbek 12.2.2019 14:07

Autor to má poněkud pomýlené

Autor se poněkud plete. Celá záležitost se vůbec netýká věřících, ale církví jako právních subjektů a jejich majetku.

Jde o finanční náhradu za nevrácený církevní majetek v celkové výši 59 mld. Kč. To je částka řádově srovnatelná s každoročním deficitem státního rozpočtu, plánovaným panem Babišem. Navíc tato částka se bude vyplácet v 30 ročních splátkách po cca 2 mld. Kč. Takže při případné dani cca 20% jde o daňový příjem ve výši cca 400 mil. Kč. Ve srovnání s ročními příjmy státního rozpočtu ve výši 1 456 000 mil. Kč nejde finančně prakticky o nic.

Je to především politická záležitost - dřívější vlády rozdaly církvím majetek podle ne zcela jasných pravidel a jak se ukazuje s podstatně vyšším přepočtem, než u občanských restitucí. Dohledat skutečnou hodnotu majetku, který měl být vrácen je skoro nemožné. Takže se nedá nic rozumného dělat. A trestat církve za chybu předchozích vlád a netrestat při tom předchozí vlády není správné.

Převážná část "nevráceného majetku" byla nárokována katolickou církví, která ale části vrácené částky zřekla ve prospěch dalších, státem uznaných církví, a to i takových, které vůbec o žádný majetek nepřišly, protože neexistovaly. Přitom, některé církve mají počet věřících srovnatelný s jednou katolickou farnost a mají i biskupy.. Přitom Katolická církev s cca 1,1 mil věřících dostane od státu na jedno věřícího cca 44 tis. Kč, kdežto Apoštolská církev s cca 7 tis. věřících, která byla založena až v roce 2008, dostane od státu na jednoho věřícího 144 tis. Kč. A jednota bratrská s cca 2 tisíci věřícími dokonce cca 280 ti. Kč na jednoho věřícího. A znovu zdůrazňuji, že tyto částky dostanou církve od státu, a to jako samostatné právní subjekty.

Rozhodně by měla rozluka církve od státu probíhat rychleji, než je tomu dosud. A financování církví by mělo být jen jejich záležitostí a záležitostí jejich věřících. Bohužel nebyla dosud vypracována jednotná právní norma, jakým způsobem by měli na financování církví participovat její věřící.

B. Rybák 12.2.2019 14:02

Re: Soudruzi se namáhají proti církvím naprosto zbytečně

Souhlasím s Vámi pane Rečku! Komunisté ale nyní mají velmi úspěšné politicko-korektní pokračovatele, takže od ústavního soudu bych potěšující výsledek nečekal!

J. Kulheim 12.2.2019 13:56

Re: Zákony přijímá parlament.

Vzdělání od blbosti nechrání. Víra je tady od počátku vzniku civilizace. Určuje pravidla podle kterých se mají lidé chovat. Nedovedu si představit, jak by mohla nějaká komunita žít, kdyby se neřídila nějakým řádem. Kdyby se všichni řídili jenom svým rozumem nemohlo by to dopadnout dobře.

Člověk je součástí přírody a když dojde k větším problémům a jde o přežití, tak je rozum pryč a nastupuje agresivní chování. To se ukazuje při velkých pohromách, jako jsou hurikánx. Máme genetickou výbavu jako lidé přrd 30000 lety, kdy musel bojovat i přežití.

Možná vy to fungovalo pokud by všichni byli jako Matka Tereza.

Převychovat lidi nelze.

J. Lepka 12.2.2019 13:52

Re: Rudí a černí se perou a přitom jsou z jednoho zločineckého

Dovolila si přijít se základními myšlenkami komunismu o dva ( no skoro) tisíce let dřív.

J. Lepka 12.2.2019 13:51

Re: Rudí a černí se perou a přitom jsou z jednoho zločineckého

Sv. Hayeka. Ten rozumí lautr fšemu.

J. Lepka 12.2.2019 13:49

Re: Komous

Nestyďte se nazývat věci pravými jmény, nač eufemismus "magoři", byli, jsou a vždy o budou zloději, vrazi a podvodníci!

V. Humble 12.2.2019 13:20

Komous

Neni se co divit, komunisti byli, jsou a budou magori. Jine vysvetleni neni.

A. Reček 12.2.2019 13:01

Soudruzi se namáhají proti církvím naprosto zbytečně

Dva tisíce let na světě existuje křesťanství a judaismus, nic však nedokázalo je zničit. Komunismus se stačil rozložit cca za tří čtvrtiny století. Výkřiky našich komoušů ohledně zdanění církevních náhrad jsou jen zoufalou snahou připoutat na sebe pozornost těch, kteří také církvím to závidí a proto i nepřejí. Chce to klídek, rozhodne Ústavní soud a pravda bude odhalena! Trapní na samém konci budou soudruzi!

R. Vacek 12.2.2019 12:56

Re: Zákony přijímá parlament.

Když se rozhlédnete, tak téměř vše v dohledu ukazuje na vítězství rozumu nad vírou. Víra není schopna (a ani to teda není její úkol) vysvětlit logicky nic kolem nás. Když se o to snažila, vždy dostala na frak. Věřit, že svět je starý pár tisíc let, nebo že Země je placatá se dnes odváží jen málokdo. Letadlo letí díky rozumu.

Více rozumu a méně víry (v boha, politika, světlé zítřky) by světu pomohlo.

R. Vacek 12.2.2019 12:49

Re: Zákony přijímá parlament.

Majetek církve by měl být v souladu s náboženskými potřebami v dané zemi. Nepřiměřený majetek například muslimské obce by vedl k nepřiměřené výstavbě mešit a muslimských škol, kde by spolu s nepřiměřeně vysokým financováním mohl vést k (negativnímu) vzrůstu počtu muslimů.

A proč negativnímu? Protože jakékoliv náboženství odvádí člověka od racionálního pohledu na svět a od racionálního řešení problémů a nabízí mu řešení, založené na víře.

R. Vacek 12.2.2019 12:39

Re: Zákony přijímá parlament.

Na všech stupních je potřeba, aby víru nahradil rozum. Protože víra (v Boha, Stranu, Komunismus, ..) není ničím rozumným podložená, může být vadná a vést k chybnému jednání (věřím, že bezvěrci zaslouží smrt a já se po hrdinském sebeobětování dostanu do nebe se zástupem panen). Rozum se též může mýlit, ale díky vzdělání možnost chyb snižujete, opravujete se.

K. Salajka 12.2.2019 12:37

Re: Zákony přijímá parlament.

Víte proč se zachovalo v Praze tolik synagog ? Adolf chtěl v Praze zřídit muzeum reliktního náboženství vyhlazené rasy.

Československý stát zabavil zákony především z roku 1949 veškerý majetek církví a vynalezl institut trvalého užívání, . . Naprosto jim znemožnil získávat prostředky pro vlastní činnost do té doby běžnými způsoby. Existenčně a často přímo i fyzicky odrazoval lidi od účasti na náboženských úkonech.

V hloubi duše doufám, že dřív než křesťanství vymizí komunistická víra, že vlastnictví těch druhých je zločin. Nevěříte v Boha - nic proti tomu . Člověka ale nedefinuje to, v co nevěří ale to, v co věří. Rozhlédněte se kolem. Máte pocit, že pozitivistická víra v rozum se osvědčila ? Stále chytřejší války, ustavičné ožebračování a rozeštvávání lidí ?

K. Salajka 12.2.2019 12:12

Re: Rudí a černí se perou a přitom jsou z jednoho zločineckého

O co okradla církev komunisty ?

J. Kulheim 12.2.2019 11:49

Re: Rudí a černí se perou a přitom jsou z jednoho zločineckého

Jakou autoritu uznáváte vy?

O. Tůma 12.2.2019 11:48

Re: Zákony přijímá parlament.

Takže náboženská agitace by neměla existovat, protože je nežádoucí. Hm. A co politická agitace, ta by se také měla... Tak nějak... Odstranit?

Máte _takhle_ blízko k těm, kteří tu 49 let zakazovali propagaci a šíření všech názorů, které se jim osobně nelíbily. Říká se tomu také "totalita".

J. Kulheim 12.2.2019 11:47

Re: Majetek církvi vzali komunisté

Proč by se měl soudit s komunisty. Soudí se se státem, který neochránil soukromý majetek a nechal komunisty, aby ho ukradli. Stát nech požaduje od komunistů náhradu, za uloupený a zdevastovaný majetek.

Žádný prostý lid neexistuje.

J. Kulheim 12.2.2019 11:43

Re: Zákony přijímá parlament.

Každý v něco věří. Někdo v Boha, atheista např. ve svou pravdu a neomylnost. Komunisté jsou ateisté a věří tomu, že pokud občany zbaví majetku, peněz, tak budou lidé žít jako v ráji. Bude spravedlivá společnost. Zatím se tak nikde nestalo. Zatím všude, kde se začal budovat socialismus, to nedopadlo dobře. Současným příkladem je Venezuela.

Já věřím tomu, že stát neumí hospodařit a že bohatství se přerozdělováním nezvětší. Věřím tomu, že jenom lidé, kteří se starají o svůj majetek, dělají hodnoty, které zvyšují blahobyt občanů. Jsem přesvědčaný o tom, že církev se o majetek lépe postará než anonymní stát. Ten se stará o majetek, prostřednictvím úředníků. Pokud by tito lidé uměli podnikat, tak by neseděli na úřadech, ale snažili by se podnikat na svoje triko a dávali by lidem práci.

"Stát" neumí jinak hospodařit, že jedněm bere a druhým dává. Nemá žádné svoje peníze. Má jenom ty, které vybere od konkretních lidí. Normální stát vybírá peníze na službu občanům. Stará se o to, co si jednotlivec, rodina, obec není schopná zařídit sama.

Socialistický stát okrádá lidi. Bere jim majetek, peníze a postupně ekonomickou a politickou závislost. Tam, kde se začal budovat socialismus, to nikde nedopadlo dobře. Začíná to vždycky stejně. Neprve zbaví lidí ekonomické a potom politické svobody.

D. Pirkl 12.2.2019 11:13

Re: Zákony přijímá parlament.

No právě o to přeci jde. Stát vyrovná závazky vůči církvím a definitivně je přestane financovat (což by mělo nastat v roce 2030). Stát se už nebude montovat do toho, kolik mají církve zaměstnanců a bude pouze na církvích, jak peníze na provoz a platy svých zaměstnanců získají.

J. Fridrich 12.2.2019 11:08

Re: 80% společnosti má církevní restituce v

Ta drzost a sprostota komunistů nezná hranic. Oni mají jeden základní cíl - a my ho po roce 1948 zažili v naší zemi - pracovitým, schopným, šikovným a nedej Bože úspěšným a movitým to všechno, co někdy za několik generací vybudovali SEBEREME-UKRADNEME-ZNÁRODNÍME, vyberte si pojem, ale vyjde to na stejno - a církvím to kradou PODRUHÉ.. No a budeme to ukradené přerozdělovat a rozdávat těm, co se jim moc nechce pracovat, moc toho neumí a rádi mají dostat " něco zadarmo "... To dělají levičáci-komunisti-socialisti všech zemí světa.

M. Prokop 12.2.2019 11:03

Re: Zákony přijímá parlament.

No a to je přesně to, co já chci.

M. Prokop 12.2.2019 11:02

Re: Zákony přijímá parlament.

Vy byste se hlavně měl zbavit té berličky víry ve stát a jeho schopnost rozeznat, co je správné. Velmi často se v tom mýlí a pokud náhodou ne, stále ještě možnost řídit myšlení zneužívají jeho oudové k soukromým záměrům.

Co se víry v boha (jakéhokoliv) týče, jsem zatvrzelý ateista. Ovšem bez touhy vnucovat své názory jiným.

M. Prokop 12.2.2019 10:59

Re: Zákony přijímá parlament.

Obvyklá "logika" různých "napravovatelů světa", z poslední doby třeba Lenin, Hitler, Gottwald, Husák, ...

Stát svobodných lidí si neosobuje právo rozhodovat, co je správné (mimo věcí určených zákonem).

V. Povolný 12.2.2019 10:51

Re: 80% společnosti má církevní restituce v

A co to dokazuje? V době komunistických justičních vražd byla taky "většina společnosti" pro.

R. Vacek 12.2.2019 10:38

Re: Zákony přijímá parlament.

Církve jsou ve vyspělé společnosti reliktem minulosti. Dříve byl jejich vliv značný, postupně klesá, až (pravděpodobně) vymizí. Na provoz se mají skládat věřící. Organizace může přicházet s projekty, pořádat sbírky, ucházet se o granty.

R. Vacek 12.2.2019 10:32

Re: Zákony přijímá parlament.

Obranou proti přijímání nesprávných zákonů je hlavně vzdělaná společnost, kde mají občané možnost konfrontace různých názorů a otevřené diskuse nad nimi.

Ś. Svobodová 12.2.2019 10:28

Ten příměr s autem kulhá na čtyři kola

Nejedná o vrácený majetek (auto), ale o náhradu za nevrácený majetek. Je to tedy spíš jako když vám auto ukradnou a pojišťovna vám vyplatí peníze. Leckdy mizerné peníze. A ty vám ještě zdaní stát.

R. Vacek 12.2.2019 10:28

Re: Zákony přijímá parlament.

Člověk, který se kvůli své víře stal závislý na jakékoliv církvi, není svobodný. Stát svobodných lidí by měl dbát na to, aby to prodavači snů a různí šmejdi u něj neměli snadné. Na nesmysly by měl upozorňovat a vyvracet je, protože existují i spoluobčané, kteří nejsou schopni tyto podvodníky odhalit.

P. Lenc 12.2.2019 10:23

Re: Církevní restituce jsou rozkrádačka za bílého dne

Tada pane Kubáči, jaká vy nejste hlava.Té komunistické písničce o "propůjčenosti" majetku a následným komunistickým lžím mohou už věřit jenom prosťáčci.Nakonec, neznám nic o čem by komunisté nelhali, neznám případy, kdy něco ukradli a že to bylo v této zemičce prakticky všechno a potom to dobrovolně vrátil.Dál "věřte" a nechte se "upozorňovat".