5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

PRÁVO: Zákonodárci nedělají svou práci dobře

Zákony se promítají do běžného života nás všech. Někomu více, někomu méně. Zejména podnikatelé řeší různé právní předpisy poměrně často. Jedním z nich je zákon o daních z příjmu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rudolf 6.12.2016 11:22

Re: Přímo čítanková ukázka

Tak se jděte hošánku zeptat nějakého právníka, možná se vám pak rozsvítí. I kdyź vám...

A. Nový 6.12.2016 12:52

Re: Přímo čítanková ukázka

Rudáčku, blábolíte! Jestli někdo neví o čem dotyčná píše, tak jste to vy. Přečtěte si text ještě jednou a pokud mu neporozumíte, tak si ho nechte přetlumočit.

J. Anděl 6.12.2016 12:57

Re: Přímo čítanková ukázka

Tak člověk chápe, že když se rozhodne založit akciovku a třeba provozovat bankovní služby nebo těžit stříbro, bez toho, že si zaměstná nějakého právníka (či tým), se neobejde.

Ale nepřijde mi, že o tom je autorčin článek.

Srovnání s lékařem není dobré. Lidské tělo nezkonstruoval člověk. To spíš by seděla oprava auta.

Ale to je jedno, je to o míře a vývoji. Jestli budeme muset časem chodit k lékaři nechat si odborně umýt ruce nebo opravit tříkolku, protože to prostě laik nedá.

P. Rudolf 6.12.2016 13:49

Re: Přímo čítanková ukázka

No, i takhle pitomě se dá diskutovat. Ale furt jste lepší, než ta osmsetčtyřicítka.

J. Anděl 6.12.2016 14:15

Re: Přímo čítanková ukázka

Co se vám na tom nezdá? Snažil jsem se přizpůsobit argumentaci s obvoďákem a pícháním.

K. Janyška 6.12.2016 9:54

Lidem co mají dvě příjmení zásadně nevěřím.

Jsou to exhibicionisté a ti mají vždy ujeté názory... Dzp.

D. Polanský 6.12.2016 12:47

Re: Lidem co mají dvě příjmení zásadně nevěřím.

Podobně, ale dvě jména beru, viz Jean Paul Belmondo.

Ś. Svobodová 6.12.2016 9:43

To je to "české specifikum"

O nás češích se říká, že dokážeme obejít každý příkaz a zákon a protože víme, že soudci v ČR nerozhodují "v duchu zákona", ale podle litery, často nám to prochází. A zákonodárci na to reagují neustálýmy novelizacemi, aby podchytili všechny možné i nemožné situace. Což je asi nemožné, protože stejně vymyslíme něco, jak to obejít. Takže nekonečné kolečko.

V. Kříž 6.12.2016 9:07

281 neschopných neumětelů...

.. mává s desetimiliony lidí, to je produktivita, panečku.

J. Lepka 6.12.2016 8:28

6 novelizací jen letos ?

Pak je vše v pořádku, oni se přece neflákají, oni makají! A tohle chce řídit takovou mamutí agendu jakou je EET ???

D. Stirský 6.12.2016 7:47

Nemá rád výraz "normální člověk",

sám se za normálního nepovažuji a za normální nepovažuji ano své bližní - čím jsem starší, tím více zjišťuji, že skoro každý svým způsobem normální není. A to je dobře :-) Jinak s autorskou souhlasím: To, že zákon musí být napsán tak, aby mu rozuměl i pasák vepřů, říkávali již staří Římané. Ti také věděli, že kde je hodně zákonů, tam je zkorumpovaný stát (corruptissima res publica plurimae leges). Naši zákonodárci totiž píší zákony tak, že jim často ani sami nerozumí a hlavně: Mají utkvělou představu, že pokud by byl zákon srozumitelný, je špatný. Já třeba tvrdím, že každý paragraf by měl mít svůj název, že odstavec, který má víc jak tři řádky, je špatně napsaný. Věty by měly být krátké, měly by se sjednotit definice, měla by se udělat detailní inventura právních norem a zrušit ty, které už nepotřebujeme - psychologický dopad by byl značný. A staří Římané také říkali: Quieta non movere, tj. nehýbat tím, co je v klidu. Jinak řečeno: je-li nějaký zákon 3x do roka novelizován, je ten zákon špatný.

Z. Lapil 6.12.2016 14:37

Re: Nemá rád výraz "normální člověk",

V Anglii před pár lety rušili (nebo znovuobjevili?) zákon zakazující bít manželku po desáté hodině večerní. Byl o tom (v Téčku?) fejeton. Autor dovozoval, že věci se nemění: zákon určený pravděpodobně proti domácímu násilí se v parlamentu transformoval ve vyhlášku proti rušení nočního klidu.

J. Schwarz 6.12.2016 7:08

Tuhle společnost

zachrání jedině krach a následný restart. Nejen zákony se namnožily víc než komáři v lužním lese. Poslanci taky nevědí jak by občana obrali o peníze a tak když zvyšování daní je politicky neprůchodné, alespoň pod heslem "zvyšování bezpečnosti a ochrany zdraví" zavádějí nejrůznější povinné "revize", samozřejmě placené občanem. Cílem je dostat se do stavu v ajkém byla Británie v dobách největší moci odborů. Tehdy například vyměnit žárovku mohl jenom elektrikář atp. Mám dojem, že v rámci udržení zaměstnanosti ve "společnosti služeb" je třeba ony "služby" občanům vnutit zákonem. Konečně sem patří i EET coby prostředek jak údajně zvýšit příjmy rozpočtu. Asi aby měl socan víc na rozhazování. Mimochodem, parlamentní jídelny se EET netýká. Symptomatické. Poslanci sami se vyhnou tomu, co vnucují ostatním.

R. Morava 6.12.2016 9:29

Re: Tuhle společnost

Máte pravdu, co se týká zákonů doporučil bych vše zrušit a začít znova a s jinými právníky. I sami právníci říkají že dnešní právo není o spravedlnosti. Když jsem se díval kolem sebe kdo byl odsouzen nebo u soudu nebo v exekučním řízení, všechno špatně, většinou doplatili lidé kvůli SJM na půjčky o kterých nic nevěděli. Podvodníci z H-system mají penízky ulité a smějí se. Mimo neplacení alimentů, kde k "vytlučení peněz" z dlužníka stejně trvalo neúměrně dlouho, skoro všechny soudy byly zbytečné. V případě reklamací je to tak na dlouho a drahé že se nikdo radši nesoudí. Evidentní případy jako Rath se tahnou leta, ne protože to nebylo prokázané , ale protože povolení ke sledování podepsal troche jiný prokurator...Když někoho šmelináři v okolí okradli nebo přišel podvodně o dům, nikdy je soud nezachránil.

Takže snad ještě vraždy se soudí nějak rozumně, i když s nízkými tresty. A to co předvádí Pelikán o potlačování svobody slova je už hodně za hranou. Takže navrhuji zrušit a rozpustit.

Babiš má občas pragmatické názory. Lidé by si ale měli všímat kolik divných lidí má Babiš kolem sebe. Pelikán (potlačování svobody projevu a jak se tu píše nesrozumitelnost práva), Jourová (potlačování svobody na internetu), Krnáčová (podpora kavárny)...

P. Lenc 6.12.2016 10:00

Re: Tuhle společnost

Jejda, Babiš a pragmatické názory?Člověk, který ráno řekne A jenom aby to večer popřel a bude tvrdit, že tím myslel B je to, z čeho jsou realisté módně obvińováni.On je opravdový populista, nakonec "příběh"babičky která mu "otevřela oči" to jenom potvrzuje.Ale jinak máte naprostou pravdu.

E. Vašátko 6.12.2016 6:07

Aby člověk mohl zákony dodaržovat,

i když jsou často nesmyslné až absurdní, musí je alespoň znát, resp. mít k dispozici. V mém oboru jsou zákonem i platné normy (jsou citovány ve vyhláškách a tudíž závazné). Jenže si je musím koupit, abych se dozvěděl, co musím dodržovat. A co když na to nemám ? Zákony jsou stále ještě na netu bezplatně. Jak dlouho ještě, než Babiš příjde na to, že je tu něco zadarmo a bezplatně ?

J. Václavíková 6.12.2016 13:32

Re: Aby člověk mohl zákony dodaržovat,

Ano, toto je správně naznačený směr. Zákony i normy by měly být dostupné na netu.

M. Krátký 6.12.2016 2:51

Stručné, výstižné a přehledné

s tím se dá souhlasit - dobré ráno

T. Kohout 6.12.2016 0:58

naoopak

čím méně zákonům rozumíte, tím lépe pro exekutivu.

J. Schwarz 6.12.2016 7:10

Re: naoopak

A pro hodně bohaté a vlivné. Ti si vždycky najmou správné vykladače, klidně i ty "nejpovolanější" - totiž samotné autory. A pokud existuje několik právních výkladů, tak výklad autora bude mít nejspíš navrch.

D. Polanský 6.12.2016 12:56

Re: naoopak

To je také jeden z cílů celé právnické komory, protože pak "učený" volný výklad se pak stává dominantní interpretací zákonů.