1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

PRÁVO: Soudný den? Soudní den.

V pondělí 12. září 2022 začal v místnosti č. 101 pod taktovkou soudce Jana Šotta soud ve věci Čapího hnízda s někdejším premiérem a nyní šéfem největší opoziční strany Andrejem Babišem. Spolu s ním sedí před soudem Jana Nagyová. Proces je pastva pro novináře i advokáty, a já dnes vystoupím v roli advokáta ďáblova.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 14.9.2022 22:36

Slyšel jsem před lety roztomilý bonmot.

"Lidi jsou k.... (prostitutky)! Souloží a kradou, a nejhorší na tom je - že bez nás! :-)

J. Vorlický 14.9.2022 19:47

No tak jo, nastolme švýcarský systém. Nebo tvrdíte, že je to u nás nemožné?

P. Čech 14.9.2022 16:28

K tomu, abychom zde nastolili švýcarský systém zastupitelské demokracie nepotřebujeme žádné Švýcary. Stačí nastolit ten jejich systém. V době, kdy oni jej nastolovali tam také žádní Švýcaři nebyli. Byli tam ovšem rozumní a rozhodní lidé, kteří v jejich tehdy nefunkčním systému vzali za základ ideály Velké francouzské revoluce, obohatili je části tezí George Washingtona a vytvořili zcela nový nikde jinde nevídaný politický systém. O tom systému nežvanili a nediskutovali, prostě a jednoduše jej zavedli. Lidé, lépe řečeno občané za krátkou dobu zjistili, že ten systém je dobrý a začali jej podporovat. Vzali jej za svůj a to je jediný možný působ, aby jakýkoliv systém začal efektivně fungovat. Tak vznikli dnešní Švýcaři. A navíc, tito tehdy neměli nikde žádný příklad. Prostě nežvanili jako my a konali, což je u našich politiků nevídané a nemožné vzhledem k systému, který u hnás vládne (konglomerát socialismu a klasické anarchie).

J. Vorlický 14.9.2022 10:09

k P. Čech, 13.9.22, 15:57. Chápu Vaše rozčarování. Nemohu však souhlasit s některými Vašimi představami jak situaci napravit.

Čl.2 není lživý. Popisuje situaci, jak má být. Je však obecně ignorován a anulován zbytkem Ústavy. Jsou to tzv. fígle, které zde zmiňuje jeden pán, byť ne s odkazem na Ústavu. Jde o to, aby se soudní pře mohly řešit a řešit, ale nevyřešit.

Moc ve státě není v rukou politických stran. Má ji veřejná moc, zdánlivě neviditelná, avšak autoritativní, vůči ostatním ve vrchnostenském postavení. Je v něm podporovaná soudní mocí. Námi volení lidé jsou jen figurky na šachovnici, kterými veřejná moc hýbe. Veřejnou moc a její orgány nikdo z nás nevolí, volí se sama. Státní řízení je tedy od základu vadné.

Zastupitelská demokracie švýcarského typu. Demokracii pak, zejména asi švýcarskou, nelze nastolit. Češi nejsou Švýcaři. Zde i patří, že rozpuštěná sice byla KSČ, ale mentalita občanů, která vedla k jejímu vzniku, tu zůstala. Víra v policii, víra, že stát se o nás postará. Jak by takoví občané mohli rozhodovat? V Š. je to jistě naopak. Byť, několikrát jsem tam byl, a moc se mi tam nelíbilo.

Slovensko, nebo hlavně jeho představitelé, se chtělo osamostatnit od samého začátku, jak jim bylo konečně slíbeno. S tím V. Klaus nemá nic společného. Byť bez Slovenska Československo nemohlo vzniknout.

Z. Lapil 14.9.2022 10:02

Stále mám problém s principem dotací. Já potřebuju pečovat o SVŮJ barák, ne o cizí. Peníze na dotace si Fiala, Babiš, Leyennová ani nikdo jiný nenaho... Nenatiskne. Ty musejí někomu - mimo jiné vám - vzít.

Leda že by jim je natiskla centrální banka, ale pak to dopadne, jak to dopadá teď.

S. Rádl 14.9.2022 9:28

Někdy se tam jeďte podívat a zeptejte se místních, v jakém stavu ten statek byl předtím. Ano, měl to dělat bez dotací, jistě si to mohl dovolit. Pokud vím, tak dotaci vrátil a jak jinak získal vámi placené daně nechápu.

M. Smutný 14.9.2022 0:39

Snad nejenom mne stačí, když do role bílého koně v kauze Čapí hnízdo dosadil vlastního syna a na dva roky ho ukryl na okupovaný Krym. Cožpak si nikdo neuvědomuje, že tohle musel vědět a schválit sám Putin? Teď syna, jemuž celou akcí poškodil psychiku, dokonce kvůli jeho svědectví u soudu prohlašuje na nesvéprávného. To měla zajistiti lékařka, která byla manželkou Babišova ruského řidiče, který na Krymu Babiše jr. hlídal. No to je na akční film. Usvědčený estébácký donašeč Babiš/Bureš je těžký deprivant a už z tohoto důvodu, jak si sám sobě neustále nalhává, že takový není, logicky bude usilovat o úřad prezidenta. Pak by si přece sám sobě mohl případně udělit milost a Česko by zase bylo v něčem první na sbvětě.

M. Bernatová 13.9.2022 23:31

R^

P. Molík 13.9.2022 20:16

"In dubio pro reo" by mělo platit i Babišově kauze. Na druhé straně jsou evidentní tlaky předáků antibabišovské ligy a dalších nepřátel demokracie. Zejména ono trapné exhibování milionchvilkových politických hochštaplerů...Proces mi zatím připomíná proces s politickým kacířem Babišem, naštěstí nemůže být Babiš upálen jako například Giordano Bruno. Mám podezření ohledně nestrannosti některých soudních znalců. Záleží na soudci, jak bude vyhodnocovat důkazy, zejména některé cinknuté znalecké posudky.

P. Čech 13.9.2022 18:36

Už jste někdy viděl politického diletanta, kterýpředložil jakýkoliv rozumný návrh? Já tedy ne. Chyba je v systému vlády a moci politických stran tam, kde tuto moc mají mít přímo ve svých rukou občané V systému, který je politiky a novináři lživě nazýván parlamentní demokracií. Aby totiž demokracie mohla být parlamentní, musí být především demokracií (demos kratos, vládou občanů). Rozhodně ne diktaturou menšiny, politických stran nad občany.

P. Čech 13.9.2022 18:31

"To má málo společného s patřičným zájmem"??? Pokud nemám o věc patřičný zájem, potom neprotestuji a ani nepodporuji.

P. Brich 13.9.2022 18:11

Mafie. Žádná náhoda. Proti soudu s Babišem sepsán temný text | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran

K. Filip 13.9.2022 17:54

Astone nezavidte. Vy jste si také omočil při privatizaci vydavatelství Mladá fronta.

Z. Lapil 13.9.2022 17:00

Slyšel jste někdy o daních?

J. Svarda 13.9.2022 16:26

Pane Harvánku souhlasím s Vámi. Bohužel pan premiér a pan ministr Stanjurapředkládají návrh zastropování jako kouzelnou obálku.

J. Svarda 13.9.2022 16:20

Tak nějak mně připadá, že ty výpočty stropů jsou v podstatě kouzelná obálka předkládaná koalicí, bez věrohodných podkladů.

P. Čech 13.9.2022 16:04

Nenabízím nic nemožného. Zejména proto, že ten systém existuje a efektivně funguje již více než 200 let. Švýcarský systém zastupitelské demokracie. Nic jiného.

P. Čech 13.9.2022 16:02

Angažuje-li se, a to jakkoliv, u soudního procesu politická strana, jde o zásadní popření demokracie jako takové. Moc soudní totiž musí být zcela nezávislá, což u nás neplatí. Text čl. 2, odst. 1 ústavy je lživý zejména proto, že demokratické moci zákonodárná, výkonná a soudní jsou pod přímým vlivem politických stran a hnutí, které tak následně ovládají absolutně veškeré dění ve státě a zejména vůli občanů.

P. Čech 13.9.2022 15:57

Demonstrace v letech 1988 a 1989 také vyvolávaly potřebu změny a to zásadní změny, ke které následně došlo. KSČ byla rozpuštěna jako zločinecká a vzniklo Občanské fórum. Tady se ovšem začala dít zásadní chyba. Občané si přestali v euforii dávat pozor a bylo "dovoleno"aby se do OF dostávali zejména "bývalí" komunisté. K zásadnímu obratu došlo poté, kdy se předsedou OF stal vlastizrádce Václav Klaus, který z titulu svého předsednictví celé OF rozbil a jal se zakládat politické strany (zde ODS a další), do nichž ti "bývalí" komunisté nalezli a zaujali tam vedoucí politické funkce. Přesně tady byl začátek návratu k moci opět politických stran, lhostejno jakých. Ve všech totiž zastávali významné funkce právě ti "bývalí" komunisté. To však jak vidno Václavu Klausovi nestačilo. V roce 1992 v zásadním rozporu s ústavním zákonem rozbil celou ČSFR a prosadil nedemokratickou ústavu, která platí dodnes. Aby toho nebylo zrovna málo tak ještě 3.listopadu 2009 zradil svou a mou vlast potřetí, když podepsal Lisabonskou smlouvu. Tady potom byl a je dodnes počátek nefunkčnosti celého našeho politického systému.

J. Jurax 13.9.2022 15:54

... okrádán státem. Konkrétně jeho politickými stranami a hnutími (některými), pravíte. Nuže nikoliv, VŠEMI, co se dostanou k moci nebo aspoň do parlamentu.

Nicméně recept, který nabízíte, je nesmysl.

P. Čech 13.9.2022 15:42

Máte naprostou pravdu, pane Vorlický. Stát té firmě dotaci přidělil a dal. Žádost o dotaci si totiž můžepodat každý a státní orgány jsou zde od toho, aby oprávněnost posuzovaly a schalovaly. Ideální by sice bylo, aby stát (ani soustátí) žádné socanské dotace zdravým lidem a firmám již vůbec neposkytoval. To však od našeho socanského státu, který z poskytování všelijakých socanských přídavků, dávek, příspěvků, dotací a pobídek zdravým lidem a mnohým firmám žije nelze požadovat. Nejdříve je totiž nutné změnit od základu náš politický systém (konglomerát socialismu a anarchie) t a vytvořit systém skutečné zastupitelské demokracie švýcarského typu. Vše oststní totiž obecně více či méně nefunguje

P. Čech 13.9.2022 15:33

Absurdní představa? Neřekl bych. Je to představa normálního, běžného občana, který u nás ovšem je obecně podváděn a okrádán státem. Konkrétně jeho politickými stranami a hnutími (některými). Celé toto nenormální dění totiž vychází ze základu politického systému, konkrétně z jeho volné soutěže politických stran v souvislosti se systémem nepčřímých voleb. Tyto pouhé dvě věci totiž naprosto stačí, aby jakýkoliv systém (ten náš obzvláště) nefungoval podle vůle většiny občanů ale podle diktátu politických stran a hnutí.

V. Novak 13.9.2022 14:44

A vy jste přispíval? Proč jste to dělal?

J. Vorlický 13.9.2022 14:13

Oni tedy jsou právníci nejen v Čechách, ale i na Moravě a ve Slezsku, ale protože to všechno my, jako občané, přijímáme, je to vlastnost nás všech, byť pochopitelně ne každý z nás je takový.

Konečně, za pravidla, která máme, nejsou zodpovědní právníci, ale Parlament.

J. Vorlický 13.9.2022 14:04

Jistěže není PATŘIČNÝ zájem. Občané protestují. To má ale málo společného s patřičným zájmem. Demonstrace mohou tak možná vyvolat potřebu pro změnu. Že by se ale tak dělo, nevidím.

Konečně to, že se v něčem angažuje politická strana, přece ze soudního procesu politický nedělá. Máte chybnou představu. Aby soudní proces mohl být politický, musela by moc soudní ve státě být pod kontrolou jiné moci. To tady také nevidím, spíš mi připadá činnost soudů jako neřízená střela, kterou neřídí ani sama moc soudní, a která může kdykoliv kamkoliv dopadnout. Proto tvrdím ne politický proces, ale jen bordel.

V. Mokrý 13.9.2022 13:36

:-):-):-)

V. Mokrý 13.9.2022 13:36

KDYŽ BYLY POSTAVENY ZÁKLADY ŠPATNĚ,

hned po " sametu ", nelze se divit, jak to tady funguje.

Švehla by vzal bič a nejen on !

P. Sura 13.9.2022 13:23

" .... přece nesvěříme správu země chlapovi, který šidí na daních, copak jsme padlí na hlavu ...." Nojo, ale pokud stačí, aby jim předhodil buřta na provázku - nazval ho EET tak mu většina té většiny správu země svěří. Nechá babičkám na vsi zavřít stánek s pivem protože "určitě šidí na daních", aby tam posléze musel dosadit státem dotovanou hospodu, na kterou ti "vítězové" budou až do smrti doplácet.

Mimochodem, dodnes neexistuje model, pomocí kterého by bylo lze "přínos" EET spočítat.

P. Čech 13.9.2022 13:10

Není zájem? A co těch více než 70 000 demonstrantů na Václavském náměstí? Co hrozba demonstrace odborářské a vyjádření svolavatelů demonstrace na Václaváku? To je snad nic? K politickým procesům docházelo t a k é po nástupu KSČ k moci. Také! Podle mne je politickým procesem každý proces, ve kterém se jakkoliv angažují politické strany a to v našem případě je jednoznačné. Angažují se přímo ODS, TOP 09, KDUČSL, Piráti a hnutí STAN.

S. Dedic 13.9.2022 12:52

To neni vlastnost Cechu, ale vlastnost pravniku.