18.4.2024 | Svátek má Valérie


PRÁVO: Soudný den? Soudní den.

13.9.2022

V pondělí 12. září 2022 začal v místnosti č. 101 pod taktovkou soudce Jana Šotta soud ve věci Čapího hnízda s někdejším premiérem a nyní šéfem největší opoziční strany Andrejem Babišem. Spolu s ním sedí před soudem Jana Nagyová. Proces je pastva pro novináře i advokáty, a já dnes vystoupím v roli advokáta ďáblova.

Položím otázku: co se stane, když soud obviněné osvobodí?

Bylo by dobré pro všechny přímo zúčastněné i pro nás, občany zúčastněné jen nepřímo, aby nemohlo dojít ne k soudu, ale k činu, který je souzen. Aby zákony a pravidla byla nastavena tak, aby korporaci nenapadlo vyvést majetek, nafasovat dotaci a zase ho pod křídla korporace vrátit. Že by to prostě nešlo, a kdyby někdo přišel na úřad s nápadem, že to udělá, aby mu tam řekli:

„Pane B., vy jste se snad zbláznil, tohle přece vyloučené!“

Aby nešlo, abyste coby vlastník jedné firmy čarovali s reklamou v druhé firmě. Abyste nakoupili korunové dluhopisy a sami sobě nastavili úrok násobně převyšující běžné bankovní úroky. Abyste kupovali zámky a v rámci toho zakládali a rušili firmy v Tramtárii a přepisovali majetek na 24 hodin na manželku. Cituji jen to, o čem jsem se dočetl v médiích.

Kdyby zákony a pravidla byla tak jasná a neprůstřelná, šíbři by takové věci nedělali a soudce Šott by dnes možná seděl ve svém taláru v místnosti číslo 101 ve Spálené ulici 2 v Praze 1, ale soudil by něco úplně jiného.

Zákony a pravidla pohříchu jasná nejsou, šíbři obklopení právníky, jako je žralok rodu Carcharodon carcharias doprovázen doprovodnými rybami zvanými lodivod, nacházejí skuliny a podle toho jednají. Je to neetické a pobuřující.

S touto osvojenou praxí vstoupil Andrej Babiš do politiky. Bylo by dobré, kdyby občané zvolali: přece nesvěříme správu země chlapovi, který šidí na daních, copak jsme padlí na hlavu, jak můžeme věřit, že bude jeho vedením budou vznikat správné zákony, když žije z toho, že jsou děravé jak ementál? No a vida, občané to sice zvolali, ale těch co nezvolali bylo dost, aby mu správa země do ruky svěřena byla.

Teď stane Andrej Babiš před soudem. On sám ho označuje za proces politický. Těžko se to vyvrací. Představte si, že by to byl soud porotní a porotci by museli přísahat, že v posledních sedmi letech nečetli noviny a nekoukali na televizní zpravodajství. Spolek Milion chvilek chystá nátlakové akce, jistě nebude sám. Vize Babiše v teplákách mámí renomované komentátory stejně opojně, jako diskutéry u piva. A co když nakonec soudce Šott dva obviněné osvobodí, jako už v roce 2019 státní zástupce Šaroch stíhání všech obviněných zastavil?

Místo soudního dne nastane soudný den. V médiích vybuchne sopka, Babiš a jeho stoupenci budou triumfovat, Letná se zaplní, ale už tu máme Protiletnou, a ta skočí po příležitosti, o tom nepochybujme ani v tom nejmenším.

Ondřej Neff