9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

PRÁVO: Snížit komunistům důchody

Předseda KDU-ČSL Marián Jurečka navrhl v Poslanecké sněmovně snížení důchodů lidem, kteří se aktivně podíleli na komunistických zvěrstvech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Zítko 21.7.2021 8:04

Dobrý, ale asi neprůchodný návrh, škoda.

F. Navrátil 21.7.2021 7:55

Zločiny a trestné činy by měl trestat soud, politické činy hodnotit voliči při volbách a výše důchodů by se měla odvíjet od platby důchodového pojištění. Nesystémový zásah logicky v budoucnu znamená otevření pandořiny skříňky s požadavky na mimosoudní potrestání např. účastníků privatizace, poslanců, senátorů a podílníků na fotovoltaickém podvodu nebo církevních restitucích, atd.

V. Němec 21.7.2021 7:49

Jurečka je možná dobrý zemědělec, ale jinak politiský nedouk a naivka.

J. Sedlář 21.7.2021 9:37

Jako správný sedlák, umí kydat hnůj. Tak dělá co umí.

J. Nevrkla 21.7.2021 7:48

V zájmu objektivity bychom si měli porovnat důchody komunistických špiček s důchody eurounijnich špiček. Jak to asi dopadá?

T. Kohout 21.7.2021 6:59

Také by byl dobrý nápad všem ministrům dopravy od roku 1990 odebrat penze a naopak by měli měsíčně připlácet ze svého. Podobně většině ministrů životního prostřední, ministrů spravedlnosti, skoro všem ministrům obrany/války, zdravotnictví, některým podivným předsedům vlády atd. Spravedlnost musí být slepá!

V. Šťastný 21.7.2021 6:44

No jo, nejsme jako oni, že jo Pánek?

J. Krejčí 21.7.2021 6:13

To je zase obránců zákonnosti, aby se těm rudým zrůdám nedejbože nezkřivil vlásek! Nakopat jim zadek, jakkoliv, lepší pozdě než vůbec !

M. Sedláček 21.7.2021 14:40

Měl jste jim nakopat zadek před rokem 89.

T. Kubín 21.7.2021 6:12

Jako člověk přímo pronásledovaný bolševiky a donucený k emigraci, jako syn člověka, kterého týrali a důchod měl směšný jako ten zmíněný, jako nesmiřitelná nepřítel všeho bolševického říkám, že ten populistický předvolební návrh je nebetyčná blbost. KOmunisty legalizoval váš polobůh Havel, bez jeho touhy po Hradu by všechno tohle proběhlo včas a ne 32 let po převratu. A kromě toho - KSČ měla 1 milion členů a drtivá většina národa s režimem tiše kolaborovala, tak si nehrajme na MY / ONI. I ten váš předseda Fiala byl v SSM a poslušně recitoval marxismus leninismus.

V. Šťastný 21.7.2021 6:45

R^R^R^

R. Toman 21.7.2021 8:24

A ještě bych dodal, že komouši z Charty 77, Jičínský, Rychetský atd. prosadili kontinuitu se socialistickým právem za souhlasu Havla. Proti byli mladí právnici včele s Hanou Marvanovou, staré struktury zvítězily.Tedy např. že pokud někdo vraždil na hranicích a nepřekročil přitom tehdejší zákony nemůže být dodnes souzen. Jinak souhlas, naše rodina si také prožila své, hlavně máma, seděla dva roky v souvislostí s akcí tzv. Vlak svobody - její bratr a spol. unesl vlak do NSR 11.9. 1951. Její otec - můj dědeček dostal trest smrti, později změněný na doživotí, v roce 1963 byl propuštěn .

J. Pavelka 21.7.2021 8:32

To je rozšířený mýtus..Já jsem četl, že skutečná diskontinuita je možná pouze po občanské válce...Jak si ji bYť jen představit, že měli najednou přestat platit všechny zákony přijaté po roce 1948? To je nesmysl.

R. Toman 21.7.2021 8:55

Nemuselo se to týkat všech zákonů, zákony se mění, ruší nahrazují novými atd. běžně i teď. Tenkrát jsem o tom dost četl, Marvanová a spol. to měli připravené. A komunistický režim byl prohlášen za zločinný. Jenomže ono hrozilo, že by možná řada bývalých komoušů z Charty 77 apod. šla za svojí předchozí činnost u komoušů bručet.

J. Pavelka 21.7.2021 13:16

Pak ale nelze mluvit o právní diskontinuitě, ale jen o rychlé změně některých zákonů...Patrně měli na mysli prolomení "zákazu retroaktivity", to by asi udělat šlo...To že nebyly potrestáni zločinci z padesátých let apod. je ale spíše záležitost politické dohody nebo "politické vůle", jak ostatně píšete ...Jinak by je bylo možno potrestat i podle tehdy platných zákonů (do r. 1960 mimochodem formálně platil terestní řád starého Rakouka)

R. Toman 21.7.2021 13:44

Tak ona ta právní kontinuita nebyla zcela dodržena, třeba v případě restitučních zákonů. Výchozí hranící pro uplatnění restitucí je 25.únor 1948 - tedy do té doby se bere, že byl stát demokratický a zákony jsou platné. Tedy to co bylo znárodněno apod. po roce 48 se bere jako ukradení, i když to odpovídalo tehdejším zákonům. Byly tedy přijaty restituční zákony, k tomu byla ta politická vůle. Stejným způsobem mohly být přijaty zákony o potrestání komunistických zločinů. A to je to co jsem popsal, a Václav Havel jako president ČSSR-ČSFR měl možnost i zákonodárné iniciativy - tedy i on mohl podat do PS návrh na přijetí takového zákona. Leč tak neučinil, zákon by v té době prošel zcela hladce. V nové ústavě ČR byla možnost zákonodárné iniciativy presidenta vypuštěna.

J. Pavelka 21.7.2021 17:57

Ono jde také o to, kdo by to soudil...Každý soudce v trestní oblasti měl asi za sebou nějaký ten rozsudek minimálně odpíračů nebo za protikomunistické řeči...I když to není ten hlavní problém...Kromě toho někteří disidenti, kteří "seděli" v sedmdesátých letech, by šli do vězení znova (i když takto důsledně by se to asi neaplikovalo...)

J. Lukavsky 21.7.2021 11:39

"KSČ měla 1 milion členů" stejně tak NSDAP měla xx milionů členů... a proto nakonec nikdo strýčkovi na důchod nesáhne. Stačilo by možná nějak zohlednit odseděné roky v kriminále za "protisocialistickou činnost" třebas dvojnásobkem. Nojo, ale co např. soudruh Slánský? Ten byl za to dokonce odsouzen a popraven... Jsou to Vaňku paradoxy. J.L. end

M. Sedláček 21.7.2021 14:42

Přesně R^

P. Hatina 21.7.2021 2:09

No, pokud se chce ODS před volbami prezentovat jako strana, která neuznává a nepotřebuje právní stát, tak zrovna tohle je zrovna jeden způsob, jak toho dosáhnout. Ono totiž v právním státě -o jakékoliv formě potrestání občana státem rozhoduje nezávislý soud - a nemůže ho sakra, nemůže nahrazovat hlasování parlamentu. To jako obecně.

No a konkrétně, ono by to chtělo napřed si udělat nějakou analýzu, jakých konkrétních lidí se to má týkat, jaké mají důchody a kolik jim tedy můžou vůbec odebrat. Protože, pan Pánek sice správně uvádí údaje o teroru STB, jenomže pokud to snad není úplně patrné, to jsou případy z 50.let. Člověka by asi tak napadlo, ,kolik je z nich dnes ještě naživu a pobírají nějaké důchody? Ovšem věc druhá, pokud by se trochu zajímal o historii teroru padesátých let, zjistil by, že většinu z nich sama "strana a vláda" krátce potom přeřadila na ne tak lukrativní pozice, takže ani jejich důchody nebyly a nejsou nijak enormní.

A jestli snad něktěří z nich pobírají ty opravdu nějaké "nemravné důchody", no docela bych si tipnul, že spíše ti, co se stačili v listopadu 1989 rychle prekabátit, takže si stačili "nahrabat" už v novém režimu (často i ve státní správě) - ovšem za to už si zodpovídá ODS, která v té době ten stát řídila...

T. Kohout 21.7.2021 4:25

Ty byty IV. kategorie byly byty zděděné od předků, tedy např. 1. republiky. Nebyly to byty budované "komunisty", právě naopak, ti budovali byty jiné. Jistě, postupně. Nutno také připomenou, že komunisté sami mezi sebou měli permanentní čistky, někdy i speciální, kdy se vyházeli statisíce lidí. Pokud někdo někoho umlátil ve věznici, měl by být potrestán soudem. Jistě se stávalo v raných 50. letech, tj nyní před 70 lety. Lepší by bylo, než hledat osu programu někde v minulosti, najít něco dobrého do budoucna. To bychom taky mohli začít trestat lidi, co způsobili rozvrat Rakouska-Uherska. Ti mají ovšem kliku, ti již dozajista pomřeli.

J. Babička 21.7.2021 5:24

No vám a nebo vašim příbuzným na penze určitě nesahnou. Takový návrh stejně neprojde, tak se strachovat o pohodu ještě žijících komunistů z té doby je také zbytečné.

Mělo by to význam prosazovat v 1990, ale tenkráte by to zase neprošlo, protože i mezi přáteli pres Havla byli lidé na které by se to vztahovalo

L. Turek 21.7.2021 5:27

Takže ta socialistická zvěrstva, zločiny proti lidskosti, ať té hnědé nebo rudé barvy, jsou promlčitelná??

V. Mokrý 21.7.2021 5:57

Svým způsobem jsou promlčena, protože se měla řešit už v r.1990. Ne po 30letech.

J. Petrová 21.7.2021 6:02

Pokud někdo spáchal zločin proti lidskosti, má jej trestat jiná instituce, ne Správa sociálního zabezpečení na příkaz PS :-/.

T. Kohout 21.7.2021 7:03

S tím se dá souhlasit. Ale nedělal bych z toho program pro budoucno. Že se nyní někdo probudí a stane se z něj bijec z propagandistických důvodů.

J. Petrová 21.7.2021 7:20

Ale samozřejmě, účelovost z toho čouhá, jako sláma z bot. Nejsem si jistá, kolik lidí na to v dnešní době uslyší, zda je to to pravé předvolební téma.

T. Kohout 21.7.2021 8:29

Tipuji, že to proběhne médii, jako obvyklý humbuk a poprávu zanikne. Doplňující dotaz: kdy budeme mít tu korunu jako marku? To bylo dobré heslo, ale taky nějak vyšumělo. To je ovšem škoda. (To bylo, jako když Chruščov mluvil o komunismu, mimochodem - BTW. Lidi vždycky na něco skočej...)

J. Pavelka 21.7.2021 13:06

No spíš euro...Tady jde ale samozřejmě o výši platů...