24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

PRÁVO: Sněmovna se hašteří o Lex Babiš a karavana jede dál

Vládní koalice zase kousla do vosího hnízda, když chce upravit zákon, řekněme si upřímně, namířený proti Andreji Babišovi. Opozice nasadila své oblíbené obstrukce. A to je vše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vorlický 12.2.2023 15:08

Sledoval jsem dnes v TV debatu Vystrčil x Schillerová. Schillerová brečela, že se s ANO, jako s opozicí, nechce nikdo ve Sněmovně bavit. V demokracii normálně jedna strana vládne, tedy rozhoduje co má být, a poslanci pak schválí příslušný zákon, a opozice upozorňuje na vady a jak si představuje, že ona, opozice, by to pro občany dělala lépe. No a jednou za čas občané mají rozhodnout, kdo by byl pro ně lepší - říká se tomu volby.

V praxi to v ČR vypadá takto: vláda si stěžuje na opozici, že jí kazí její práci a říká tomu obstrukce, a opozice si stěžuje, že vláda jí neumožňuje být dobrou opozicí. Když se nad tímto někdo soudný zamyslí, musí uznat, že z principu takovéto řízení státu je blbost. Výsledek je potom popsán v posledním odstavci článku.

Mám návrh: Nechť se strany a hnutí ve Sněmovně dohodnou, že a)teď již napořád se volby ruší, b)ve Sněmovně budou už jen ty strany a hnutí, které tam již jsou. Celý ten spolek se bude nazývat V jednotě je síla, taková úřednická vláda. c)dohodnou se, kdo z nich bude vláda a kdo opozice. d)jednou za čtyři roky si to prohodí. d)zrušit prezidenta, bude zbytečný.

Z toho pak vyplyne, že se už nebudou musit nikdy hádat. Ušetří se hodně peněz (žádné volby) a času (žádné hádání). Myslím, že by to i občané uvítali,neboť úřednické vlády jsou v ČR velmi populární, a hádám, že i korupce by klesla, neboť politici by měli do smrti svá místa jistá. A občané by měli klid na poctivou práci. srdečně

J. Vorlický 12.2.2023 19:42

Jen dodám, aby nedošlo k nedorozumění:

Můj návrh je pochopitelně myšlen ironicky. Nicméně, domnívám se, že velká část, ne-li většina občanů ČR by byla ochotna na takový způsob řízení státu přistoupit. Kdyby následně ta druhá část mohla být přesvědčena, že vláda a poslanci budou odborníci, změna by druhou sametovou revolucí mohla být klidně uskutečněna. Kam by to vedlo nevím. Demokracie a povinnosti z ní vyplývající nejsou ale vhodné pro každého. Chce to čas. Konečně, v toto asi doufal i TGM, byť situaci dost špatně odhadl.

M. Husovice 11.2.2023 14:36

Dejte už mu pokoj.Deset let na mne kouká z každého článku, nebylo by už na čase najít si jiný objekt zájmu, tento je už příliš okoukaný a zajímá jen skalní

L. Netolická 10.2.2023 13:27

Babiš si svoje hlídá. EU mu jasně odsouhlasila, dokonce dvakrát, že je ve střetu zájmů, že svěřenské fondy nic neřeší, jelikož zůstává beneficientem a majetek mu hlídají jeho nejbližší. Politik nesmí vlastnit média, která mají politiky hlídat, abychom najednou neskončili v diktatuře např. a co změnilo to, že je vložil do fondu? Najednou se chovali jeho novináři jinak?! Nepochopím co je to za lidi, kteří toto mohou volit. Vidí jasně jak lže a lže, jak jimi manipuluje, jak podvádí a přesto ho volí. Jste stejní nebo uhranutí ? Nebo prostě blbí. Takový člověk má řídit naši zemi, naše životy?8-o Copak nevidíte, že VŠE, co dělá, dělá pro sebe? A vás chaso podplácel z peněz našich dětí a vnuků a je mu jedno za jakou cenu, účel světí prostředky. Prohlédněte ze své slepoty. Politik má být bezúhonný, čestný, vzdělaný, pravdomluvný, poctivý a má sloužit nám, ne sobě a svému holdingu.

C. Berka 10.2.2023 13:42

to, jestli jste ve střetu zájmů neurčuje hlasování politiků/poslanců EU, ale zákon.Než o něm někdo něco napíše, měl by si hoi nejdřív přečíst- pokud možno víckrát.

A nepleťte si střet zájmů a vlastnění medií- to jsou různé věci. Mimochodem, převážnou část financí, kterou EU zadržovala mezitím uvolnila. https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/agrofert-odblokovane-dotace-brusel-komise-andrej-babis-trinact-projektu-ze_2301080500_tec

L. Netolická 10.2.2023 13:52

Babiš už není ve vládě, ale usiluje opět v příštích volbách se tam dostat. Čili už na něj ST neplatí. A náš zákon nedovoluje vládnímu politikovi vlastnit více než 25% firmy a nedovoluje mu vlastnit média. A vložením do svěřenských fondů to Babiš jenom pro hloupé obešel, ale nic to neřeší. Jen vás podvedl, aby se měl na co vymlouvat. A to, že svěřenské fondy to nevyřešily, o tom bylo hlasování v EU.

C. Berka 10.2.2023 14:07

Zákon samozřejmě dovoluje vládnímu politikovi vlastnit víc, než 25 % firmy. Jen se taková firma dotačními orgány posuzuje jinak, než jiné.

Babiš se medií nemůže zbavit- nemá na to právo, protože není jejich vlastníkem podle zákona. Podle jiného zákona je "skutečným vlastníkem", ale to nezakládá žádné právo s podnikem jakkoli nakládat. Jediné právo, které má "skutečný vlastník" je, že pobírá případné podíly na zisku . Babiš má práva na informace o podniku v rosahu, jaký má minoritní akcionář. Pokud by měl pocit, že správce, který spravuje fond ten fond poškozuje, musí o zásah požádat soud.

Hlasování v EU má jen symbolický význam- politický. Zákony vykládá soud, ne poslanci- ať už jsou odkudkoli.

L. Netolická 10.2.2023 14:34

Dokážete z toho vycítit, že zase Babiš nás obelhal? Že měl média prodat, firmu prodat nebo vložit do slepého fondu, že by ani nevěděl co se v jeho firmě děje. To by bylo čisté a dle zákona, on by ani nevěděl, kdo a jak jeho firmu řídí. To ale v jeho případě možné není a tak zákon obešel. Nebo neměl vstupovat do vlády a tím by nebyl podezřelý, že si sobě něco nahrává, i když v jeho případě by to za něj udělali jeho zaměstnanci Schillerová či Havlíček. I proto do politiky nemá vstupovat člověk s obrovskou mediální, ekonomickou mocí a přidat si k tomu moc politickou. To je pro stát nebezpečné a tím více, když tomu člověku nemůžete nic věřit, víte o jeho minulosti a charakteru. Rozumný člověk nemůže Babišovi dávat svůj hlas ve volbách.

J. Ticháček 10.2.2023 17:48

Prosím, zkuste pochopit, že žádný zákon neobešel.

Ta sranda je v tom, že ty zákony dodržuje a ještě je mu to vyčítáno. Protože je, alespoň podle veřejného mínění, dodržuje ve zlém úmyslu.

V. Čermák 10.2.2023 18:12

Je Zbytečné té milé paní něco vysvětlovat. Je to antiBabišovská Svazačka, silně zapálená a často zde na Psisku kalí proti Babišovi ocel...;-D

V. Čermák 10.2.2023 19:26

Je to Zbytečné, vysvětlovat to tého milé paní. Je to antiBabišovská Svazačka, silně zapálená a často zde na Psisku kalí proti Babišovi ocel...;-D

V. Petr 10.2.2023 21:05

Lepší deset Babišů, než jedna MPA!

J. Novák 10.2.2023 21:14

A svěřenský fond je podle vás čím? Je to jenom jiný název pro to, čemu vy říkáte slepý fond.

J. Hejduk 10.2.2023 15:52

V podstate s Vami souhlasim, ale cituji:"Politik má být bezúhonný, čestný, vzdělaný, pravdomluvný, poctivý a má sloužit nám, ne sobě a svému holdingu." je v oblasti scifi. Takovych politiku muzete ve snemovne napocitat na prstech jedne ruky.

J. Pokoutný 10.2.2023 17:44

Po bolestivém odpoledni s pilou.

P. Weisskopf 10.2.2023 16:54

A kterépak že zákony platí v této zemi?Faktem je že přes snahu mnohých oponentů a kverulantů mu ani před soudem nedokázali v žádném případě nic je potvrzením toho že stokrát opakovaná lež se stává prevdou.Z vašich slov čiší ten Jakešův proslov. Zkuste si přečíst tu pasáž o Zagorové a porovnejte to s tím co píšete.Ta podoba jen jména jsou jiná.

J. Pokoutný 10.2.2023 17:42

Politik má být bezúhonný, čestný, vzdělaný, pravdomluvný, poctivý a má sloužit nám. A proto Pětikolka postupně porušuje VEŠKERÉ předvolební sliby stran tohohle slepence. Nemluvě o jednostranném - pro-pětikolém a rudozeleně-liberalistickém zaměření ČT a ČRo, povinně placených všemi obyvateli. Jste vskutku myslitel (i když spíš věřící).

V. Petr 10.2.2023 21:03

Demokracii neohrožuje Babiš ale Brusel a Fiala. Říkají tomu "boj oproti dezinformacím!"

J. Novák 10.2.2023 21:11

Když Babiš, tak také třeba i Jurečka by neměl podnikat, ani jeho žena, zrovna tak všichni poslanci, co Fiala a jejich barmská (i když žádná Barma neexistuje) neziskovka, atd., atd. ... , pro všechny stejně.

P. Weisskopf 10.2.2023 12:22

Nemusíte zrovna Babiše a co bratr či přítel Jurečka.On taky nic nemá jen se občas sveze na trektoru a prachy kasíruje jeho rodina.Tam to nevadí?Našli by se další.Například ti s lékařskou praxí co mají své kliniky které řídí a nemají vlastně nic.Jsou to všechno kecy jde jim jen o Babiše.

P. Brich 10.2.2023 14:02

Maskuje se to jako Babiš, ale jde o Agrofert. To by tak hrálo, aby tu byla velká prosperující firma nevyvádějící zisky do zahraničí!! Proto se musí Babiš zdeptat i za pomoci maňásků v parlamentu, kteří určitě nezůstanou škodní. A pak Babiš dostane nabídku na odprodej do zahraničí. Nabídku, která se neodmítá, jak se traduje v mafiích.

J. Kindl 10.2.2023 15:06

Jurečka svou společnost s ručením omezeným s názvem Jurenka převedl při vstupu do vlády na manželku Jarmilu. „Manželka pobírá jen dotace tzv. nárokové na plochu, které dostávají všichni zemědělci v České republice. Všech ostatních dotací se zřekli a dokud bude Jurečka aktivní v politice.Firma tak přichází o zelenou naftu, investiční pobídky i jakékoliv mimořádné dotace vyplácené kvůli suchu a podobně, ačkoliv by prý zákonné podmínky pro ně splňovala.Babiš a jeho Agrofert, do roku 2017 obdržel na dotacích 550 milionů. Od roku 2017do roku 2021 obdržel na dotacích a veřejných zakázkách 29,72 miliardy korun, ale státu odvedl na daních pouze 5,47 miliardy. Chudák malý.

P. Weisskopf 10.2.2023 16:49

Máte to hezky sesumírované ale nějak pomíjíte základní parametr nesmí vlastnit ani rodinní příslušníci proto že jejich prostřednictvím je také řídí.A to není jen Jurečka.To je že by splnovala a to si potom můžeme položit otázku co s penězi co bere?Nesrovnávejte nesrovnatelné.Rozdíl je jenom ve velikosti majetku a to není parametr podle kterého se lze řídit.A s tím zřeknutím to je také fejk.Zřekl se až když začal platit zákon.Pletete hrušky z jablky ale nevadí.Vás nikdo nepřesvědčí jen ti vaši svatí jako jsou Fiala,odborník Stanjura čiPirát Ferjančík a jim podobní.Věřte si čemu chcete ale tahle vaše odpověd patří jen příznivcům Pětikolky ti taky věří jak se krade ale nedokáží a nedokázali lautr nic jen cpou do lidí podobné nenávistné a závistivé úvahy.Jen potvrzujete pravidlo,že v Čechách se úspěch neodpouští.To národ naučili komunisti a hle jak se to uchytilo.

L. Netolická 10.2.2023 17:02

Jurečkova rodina bere jen nárokové dotace a neúčastní se stát. zakázek a inv. pobídek. To všechno obrovská firma Babiše pobírala a účastnila se v době kdy byl premiér. A Babiš se ničeho nezřekl a zákon nedodržoval. Pokud opravdu Jurečka svoji moc nezneužívá a jistě je to kontrolovatelné, tak dobře. Babiš kvůli své firmě šel do politiky, asi už ho nebavilo politiky podplácet a navíc Nečas a Kalousek nebyli podplatitelní.

P. Weisskopf 10.2.2023 17:14

Víte své a sám si tomu věříte.Faktem zůstává že nikdo nic Babišovi nedokázal,všechno každá aféra se ukázala jako fejk ale pro vás jsou to fakta.Bud jste Jurečkovic účetní nebo to máte z novin a televize.V tom případě věřte a vára vás uzdraví.Čas ukáže.Držím palce.Hodně štěstí.On vám to Bakala a jeho noviny nebo Lukačevič a jeho Seznam určitě pravdomluvně vysvětlí.

V. Čermák 10.2.2023 18:08

Zbytečné, je to antiBabišovská Svazačka, silně zapálená a často zde na Psisku kalí proti Babišovi ocel...;-D

T. Kohout 11.2.2023 6:16

Tak měl na ty dotace nárok nebo neměl? Pokud neměl, tak proč mu je dávali? Fakta jsou fakta a agitace je agitace.

C. Berka 10.2.2023 12:12

Píšete: "Andrej Babiš dle svého vlastního vyjádření nic nevlastní, vše je ve svěřenských fondech. To vše podle toho zákona,... "

To, co je ve svěřenských fondech nevlastní NIKDO. JE TO PODLE OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU §1448

(3) Vlastnická práva k majetku ve svěřenském fondu vykonává vlastním jménem na účet fondu svěřenský správce; majetek ve svěřenském fondu však není ani vlastnictvím správce, ani vlastnictvím zakladatele, ani vlastnictvím osoby, které má být ze svěřenského fondu plněno.

.................

Dohled nad správou svěřenského fondu vykonává zakladatel a osoba označená za obmyšleného, popřípadě další osoby, určí-li tak statut. Na žádost toho, kdo má právo dohledu nad správou svěřenského fondu, umožní svěřenský správce kontrolu dokladů o svěřenském fondu a předloží mu vyžádané vyúčtování, zprávu nebo jinou informaci.

Zakladatel, obmyšlený nebo i jiná osoba, která na tom má právní zájem, může soudu navrhnout, aby svěřenskému správci určité jednání uložil nebo zakázal, anebo aby svěřenského správce odvolal nebo jmenoval nového. Tyto osoby se také mohou dovolat neplatnosti právního jednání, kterým správce poškozuje svěřenský fond nebo právo obmyšleného (nabyla-li však třetí osoba právo v dobré víře, nesmí to vést k její újmě).

L. Písařík 10.2.2023 11:46

Jak hlasitě tak i tiše stále tlučem do Babiše?8-o

R. Polášek 10.2.2023 11:59

R^R^