17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

PRÁVO: Škodiči a hrabivci

Vláda škodičů v čele s Petrem Nečasem schválila ve středu 20. února 2013 texty smluv s církvemi o vydání majetku na základě legislativního zmetku zvaného zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi a rozhodla se přistoupit k jejich podpisu hned v pátek 22. února 2013.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Vaníček 25.2.2013 18:39

Škodiči a hrabivci.

Je velká škoda,že pan Nečas nedostal zároveň s podpisem smlouvy poslední pomazání.

J. Sládeček 24.2.2013 21:48

Přesně tak!!!!!

:(((((((((((((((((((((

M. Pechr 23.2.2013 23:22

...jsem křesťan..

...jako křesťan sounáležící k jedné z církví mám z toho smíšené pocity... ...nemyslím si, že v té naší dojde ke zpronevěření, zneužití nerozumnému nebo nehospodárnému využití anebo že by se na této církvi minulý režim dostatečně nevyřádil... ...přeci jen vůči státu mám poněkud nedůvěru a spolupráce mezi státem a církví je vždy tenký led... ...bohatě by mi stačilo, kdyby stát církev pouze respektoval... ...považuji tuto pseudospravedlnost za nespravedlnost na těch, kteří s příkořím z minulosti nemají nic společného...dnešních daňových poplatníků... ...církev mohla od-pustit co se stalo...

J. Dona 23.2.2013 20:20

Převzato

Mistr Jan Hus – úryvek z kázání:

"Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata a stříbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, všechno prodávají.

Chceš pokřtít dítě? Zaplať! Chceš loupit a vraždit? Zaplať a bude ti odpuštěno…

Ale pak, kdyby sám ďábel zaplatil – vstoupil by na nebesa???

A za peníze takto vydřené z chudého lidu koně krásné chovají, čeleď nepotřebnou drží, v kostky hrají a na své kuběny kožichy drahé věší, zatímco Kristus chodil bos a neměl, kde by hlavu složil. Však poznejte se, vy zloději chudého lidu – neboť Bůh i lidé vás vidí."

J. Sládeček 24.2.2013 21:49

Re: Převzato

Ano, jak byl geniální.

J. Němec 27.2.2013 18:23

Re: Převzato

Vy chodíte bos a věříte v Boha? Pokud ne, tak se zřejmě považujete za hamižného pitomce:-)

T. Marek 23.2.2013 20:17

Souhlasím,

jen mám pochybnost, že pan Nečas je v čele čehokoliv. Spíš na mne působí dojmem "bíleho koně", které kočíruje někdo jiný, jaksi nezný´ámý.

B. Rudolf 23.2.2013 21:06

Re: Souhlasím,

Přidávám se k Vašemu názoru.

J. Boleslav 24.2.2013 17:35

Re: Souhlasím,

Nečas se v poslední době profiluje jako druhý nejlepší premiér po 89., hned po Klausovi. Na co sáhne, to se mu daří.

A. Reček 23.2.2013 18:54

Zavilí odpůrci tzv. církevních restitucí pláčou nad jiným hrobem

Podrobnosti neznají a papouškují to, co jim bylo zvláště za totality předkládano. Dnes se toho drží i ČSSD, ale neukáže na to, že např. Unitáři a třeba židovské obce dostanou 310 milionů dohromady, ale letošní volba prezidenta stála státní kasu 600 milionů. Poukazuje se,že evangelíci či čs.husitská církev dostanou každá několik miliard, ale předražené nevyhovující státní maturity stály stát 1,5 miliardy a o další miliardy připravil nejen sportovní svazy Aleš Hušák v době jeho vedení SAZKY.

Katolická církev má dostat nejvíce 47 miliard 200 milionů, sice je to velká suma,ale to je jen menší část bohatství,které zázračně dokázal nashromaždit ve svém podnikatelském imperiu pan P.Kellner. Jeho prodej podílu České pojišťovny nedávno Italům, jemu vynesl sumu cca 64 miliard. To jen v krátkosti.

Nechat ty církevní majetky politikům, ti už by věděli velmi dobře, jak jich zpeněžit. A řada dalších mravně podobných by se na tom přihřála.

Ovšem tomu, pro něhož církve jsou odporné, nikdy nepůjde vysvětlit nic. Protože ani nechtějí.

T. Marek 23.2.2013 20:26

Re: Zavilí odpůrci tzv. církevních restitucí pláčou nad jiným hrobem

To je hloupá argumentace na úrovni - já jsem sice lump, ale ti druzí jsou větší. Článek (ani já) neštve proti církevním restitucím  jako takovým.  Jenže ona naše vrchnost už raději neříká, že jde  o restituce, ale o jakési blíže neurčené vyrovnání s církvemi. Reagovat na něčí názory odváděním pozornosti jinam je v podstatě důkazem o bezradnosti původce  výhrad. Pokud chcete argumentovat na úrovni, zkuste prokázat, že je naprosto jasné za jaký nevydaný majetek (kdo má seznam) bude peněžní náhrada poskytována a jakou metodou byl případ od případu oceněn. Až to budete psát, zmiňte se také o peněžních částkách, které dostavou církve, jímž bývalý režim nic nezabavil.

J. Němec 27.2.2013 18:16

Re: Zavilí odpůrci tzv. církevních restitucí pláčou nad jiným hrobem

Ten ukradený majetek státu vynesl za těch 65let mnohem víc, než je částka, kterou nyní vyplatí. A to mluvím jen o výnosech a nikoli hodnotě majetku samotného! Že se církev katolická vzdala části majetku ve prospěch ostatních včetně za komunistů neexistujícících církví, je fakt hrozné. Vyskočte kvůli tomu z okna:-)

M. Losa 23.2.2013 21:54

Re: Zavilí odpůrci tzv. církevních restitucí pláčou nad jiným hrobem

Máte pravdu, ono je v podstatě jedno, kdo rozkrade poslední zbytky majetku, který státu zbyl.

J. Boleslav 24.2.2013 17:33

Re: Zavilí odpůrci tzv. církevních restitucí pláčou nad jiným hrobem

Čím míň má stát majetku, tím líp. Je přece známo, že stát je nejhorší hospodář.

S. Ševeček 23.2.2013 14:08

Hamižnost a zpupnost církví?

Nedivte se, pane Jemelíku - je to v nich jak v koze ... za takovou kritiku upálili už Jana Husa.

A. Reček 23.2.2013 18:31

Re: Hamižnost a zpupnost církví?

Jsem rád pane Ševečku, že máte smysl pro humor.

L. Matura 23.2.2013 13:13

Tentokrát naprostý SOUHLAS.

V. Bok 23.2.2013 13:10

No, co dodat

je to naprosto přesné. Ten pomlouvaný Hus měl pravdu.

J. Švub 23.2.2013 12:25

Pane Jemelíku,

J. Švub 23.2.2013 13:05

Re: Pane Jemelíku,

...tak byly stroje rychlejší než já.

Vaše dosavadní články jsem shledával uvážlivými a respektu hodnými. Tentokrát jste ale své pověsti nedostál. Pojal jste téma příliš předpojatě na to, aby Váš článek mohl p.t. čtenářstvu přinést něco pozitivního.

Škoda

V. Plocek 23.2.2013 12:01

PRÁVO: Škodiči a hrabivci

Opět souhlas stejně jako s úvodníkem. Rozkrádání státu za účasti katolické církve, "patrona" čestnosti a skromnosti. Je z toho na zblití.

F. Doušek 23.2.2013 10:59

Nadpisem samým jste nás pane Jemelíku vrátil

do dob normalizace a Rudého práva. To se vám tak stýská?

J. Prikner 23.2.2013 11:37

Re: Nadpisem samým jste nás pane Jemelíku vrátil

Církve jsou jako pojišťovny , které pojistné plnění slibují po smrti. No, nekupte to. A takovýmto spolkům černoprdelníků , kteří káží o morálce , o duši,  o dobrotivosti, a jiných zcela virtuíálních atributech (a jsou z toho docela dobře živi) Nečas a jeho banda strká miliardy , které potom chybí jinde a musí se tedy vybrat od plebsu na daních.

To platí nezávisle na tom, zda vládní list byl Rudé právo nebo Mladá Fronta či za feudalismu, za 1.republiky, za komunistů, za režimu modrých ptáků a bude platit dotud, pokud jako každý spolek nebudou žít z přímých příspěvků svých věřících ( a těch se dobrovolně  asi jen tak nedočkají).

Jediné řešení pro blému církví je: Věřte  si klid čemukoliv, ale jen za své a státní kasu nechte na pokoji.

V. Plocek 23.2.2013 12:04

Re: Nadpisem samým jste nás pane Jemelíku vrátil

Žádný návrat do bolševismu. To je Vaše jednoduchá slovní a možná i citová úleva. Je to přechod do totální amorálnosti, kdy stát je totálně rozkrádán ze všech možných stran. A nyní se k tomu přidaly i církve.Je jen velká škoda, že vzniklý český stát se proklamačně nedistancoval od všech závazků předchozího zaniklého státu. Bohužel.

F. Doušek 25.2.2013 9:27

Re: Nadpisem samým jste nás pane Jemelíku vrátil

Nějak jako se distancovala KSČM od KSČ, myslíte?

V. Běhal 23.2.2013 10:52

2 miliardy ročně je 0,3% národního důchodu

Stát získává ročně 135 miliard Kč z turistického ruchu. Velké procento lidí k nám jezdí za kulturními památkami, které do značné míra spravují katoličtí kněží a řády, takže svojí prací přispívají k ekonomice státu. Jsou to nejlepší a nejhůže placení správci našeho kulturního dědictví. Jistě, určitá část společnosti by si přála, aby kostely v našich obcích a městech chátraly a za nějaký čas byly na odstřel, ale určitě to není věětšna populace.

V. Plocek 23.2.2013 12:09

Re: 2 miliardy ročně je 0,3% národního důchodu

Pane Běhal.  Kostely pokud jsou opravovány tak z občanských finančních zdrojů a nikoliv církve. Nejlépe je to vidět na české straně u Německa. Církev jen brečí, že nemá prostředky (Vatikán se tváří jako mrtvá ryba). A kdyby nebylo německých starousedlíků, mnoho kostelů na české straně u německiých hranic by padlo ještě dnes. A pokud jsou kostely na české severní straně opraveny bez německých finančních prostředků, tak je to na základě potřeby okolních obyvatel, protože církev pro obnovené kostely  nemá po 20 letech ani faráře. Takže prosím opatrně s konstatováním péče církve o kostely.

J. Vintr 23.2.2013 12:37

Re: 2 miliardy ročně je 0,3% národního důchodu

To, co vy označujete jako občanské finanční zdroje, jsou dobrovolné dary VĚŘÍCÍCH, tedy lidí, kteří tvoří církev, která se má podle spousty neinformovaných blbů obohatit ...

V. Bok 23.2.2013 13:09

Re: 2 miliardy ročně je 0,3% národního důchodu

No, za tyhle dary toho moc neopraví. Zatím se opravuje a bude opravovat spíš z nedobrovolných darů občanů, jako daně a tyhle šílený, no, dary státu. Taky z daní.

J. Vintr 23.2.2013 14:08

Re: 2 miliardy ročně je 0,3% národního důchodu

Budete se divit, ale za dobrovolné dary se toho opraví hodně. Jinak nevidím nic špatného na tom, když na údržbu kulturního dědictví přispějí ze svých daní všichni občané. Jsou to určitě smysluplněji užité peníze, než třeba na nákup zbytečných krámů pro naši zbytečnou armádu ...