18.6.2024 | Svátek má Milan


Diskuse k článku

PRÁVO: Škodiči a hrabivci

Vláda škodičů v čele s Petrem Nečasem schválila ve středu 20. února 2013 texty smluv s církvemi o vydání majetku na základě legislativního zmetku zvaného zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi a rozhodla se přistoupit k jejich podpisu hned v pátek 22. února 2013.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 23.2.2013 18:09

Re: 2 miliardy ročně je 0,3% národního důchodu

Co je, prosím, "velké procento" ? Já myslel, že procento je konstanta. Znáte také velký metr,velký kg, velký ampér a t.d. ?

V. Petrová 23.2.2013 10:51

Pozemkové reformy 1919 a 1947

1) Obě pozemkové reformy byly v roce 1992 zrušeny. Pokud ale byl za dobu jejich platnosti nějaký majetek vyvlastněn a bylo za něj majiteli zaplaceno, nevrací se. Ani církvím ne. Problém je v tom, když majetek byl sice podle těchto reforem zabaven, ale nebyl zaplacen. Pak samozřejmě stále patří původnímu majiteli. A po slavném "Únoru 1948" nebylo zaplaceno nic. Takže tyto majetky stále patří původnímu majiteli. Stát na nich jen 40 let ( v případě církví 60 let ) nezákoně profitoval a ani neplatil nájem ( třeba za lesy ).  Takže 57 miliard není nijak moc, spíš naopak.

Pro vysvětlení: KONFISKACE je trest a převzetí majetku bez náhrady. ZNÁRODNĚNÍ, případně VYVLASTNĚNÍ je převzetí majetku státem, ale za peníze. To je uvedeno i v obou pozemkových reformách ( 1919 a1947 ).

A. Grunwaldová 23.2.2013 9:33

Je třeba vidět dál než na špičku nosu.

Nechtěla bych se dožít doby, kdy stát bude platit i islamisty-taky církev. Proto vítám tyto smlouvy, ač jsou nedokonalé, jako celá naše společnost.

J. Hejna 23.2.2013 11:44

Re: Je třeba vidět dál než na špičku nosu.

Nejsou nedokonalé, jsou nemravné - prostě svinstvo.

J. Kadeřábek 24.2.2013 16:20

Re: Je třeba vidět dál než na špičku nosu.

Svinstvo je fotovoltaika. Ve srovnání s náklady na tyto restituce je přes 40 miliard ročně úplně jinde než ty 3 církvím.

I. Pujman 23.2.2013 9:19

Island, Island!

Zkuste si najít, co naštvaní lidé provedli s takovými, jako je Nečas, Kalousek a spol. v Islandu. A berte na vědomí, že jde o informaci, která je soustavně hlavními médii a mocenskou klikou nejen u nás neustále blokovaná a v lepším případě ignorovaná.

V. Plocek 23.2.2013 12:13

Re: Island, Island!

Není třeba hledat, protože to je irevelatní případ.  Daný malým množství obyvatelstva, tudíž perfektním přehledem o dění a možností okamžitého reálného zásahu a poté i klimatickými podmínkami, které přímo definují racionální jednání, Jiné by totiž vedlo k sebezničení tamního společesntví.

K. Potoček 23.2.2013 8:55

Škodiči a hrabivci

Pana autora čtu rád.K uvedenému tématu mě ale překvapuje,že se v článku opět argumentuje zjevně nepravdivými údaji. Zákon o vyrovnání s církvemi říká " majetek zabraný v rozhodném období 25.2.1948 ...!" Odkaz na pozemkovou reformu roku 1947 je ireleventní a navíc byl již vyřešen v zákoně č.229/1991Sb /zemědělské restituce/.Bez tohoto by nikdo nemohl po roce 1991 restituovat více jak 250 ha. Pan předseda TOP tak restituoval přes 10 000 ha.Předpokládal bych u autora důkladnější přípravu k danému tématu.

A. Grunwaldová 23.2.2013 9:34

Re: Škodiči a hrabivci

Souhlasím. Všechny polopravdy by už měly být nějak napadnutelné.

V. Váňa 23.2.2013 10:45

Re: Škodiči a hrabivci

Vážený pane Potočku, nemáte pravdu.

Existuje nemálo majetku, který byl církvi odňat na základě pozemkové reformy, avšak uvedené údaje nebyly zapsány do katastru nemovitostí.

Zákon říká, že může být vydáno vše, co bylo ka 25. 2. 48 zapsáno jako vlastnictví církve. Bude vydáno tedy i to, co nestihl tehdejší státní aparát zpracovat. Odkaz na reformu je v článku autora tedy zcela relevantní.

Nadto dodávám, že na základě ustanovení § 2 zákona o církev. restitucích může být vydáno i vše, co církve k tomuto datu nevlastnily, avšak používaly pro svou pastorační, charitativní, ale například i administrativní činnost.

Rozhodně zastávám názor, že by měl být majetek cíkrvím vrácen. Rozhodně zastávám i názor, že finanční odškodnění může být vyšší, protože na něj čekají dvacet let. Ale jsem toho názoru, že zákon je špatný a že se s jeho důsledky budou vyrovnávat ještě i naši vnuci.

M. Růžička 23.2.2013 8:31

Škodiči

Hrabivá vláda a hrabiví fláterníci,kteří 2/3 majetku nakradli od svých věřících oveček a v křižáckých výpravách.Katolická církev žádnou morální oporou není a nikdy nebyla starala se pouze o navyšování majetku.

Když už nějaká náhrada tak ihned a ihned neplatit církevní hodnostáře ať je platí Vatikán a ti,kteří věří.

H. Grúbr 23.2.2013 7:06

Jednoznačný souhlas s panem autorem

---

J. Fleiszner 23.2.2013 6:20

Ještě se uvidí

Ještě se uvidí jak církve s majetkem naloží. Možná je lépe využijí než stát. Ale autor má pravdu, že se nedá přesně zjistit za co konkrétně dostanou církve peníze. A nezapomeňte, kdo tuhle "restituci" připravoval! Byl to tým složený z ekonomických diletantů a korupčníků, který si na podpis přizvali i člověka odsouzeného za korupci. Očekávám tedy, že se brzy ukáže, že o akt spravedlnosti až zas tak nešlo.

T. Pansky 23.2.2013 1:37

Rad ctu autorovy clanky x dnes ale naprosto ujel.

1) Od clena skupiny Salamoun bych cekal postoj na opacne strane barikady - ukradene je treba vratit.  Za dvacet let se k tomu zadna vlada nedokopala.  Kricel nekdy autor o tomto bezpravi? 

2) Ze se s tim chvata?  To je prece logicke.  Tenhle proces stal nasi kasu uz hodne penez a ted hrozi, ze socialisticka levicove klika to zhati na dalsi generaci.

3) Autor zamerne naznacuje, ze jde o loupez za bileho dne.  Zcela ignoruje pocatecni odhady cirkevnich majetku, ze kterych cirkve znacne upustily, protoze je lepe dosahnout dohody se ztratou, nez prosoudit cas a majetek v nekonecne se vlekoucich sporech. 

4) Autor se ani necervena pri pojmenovani cirkvi "hamiznymi".  Neni uveden jediny dukaz, ale cile je dosazeno.  Je treba nekoho ocernit, ze?  Byl se nekdy autor podivat na cirkevni majetek, o kterem mluvi???  Hlavne tu mluvi o pozemcich.  Vi ale o uz rozpadlych cirkevnich nemovitostech nebo dale se rozpadajicich se stavbach, na ktere cirkev nema penize a jejich alespon castecna oprava je blokovana nesmyslnym pamatkovym zakonodarstvim Ceske republiky???  Byl se nekdy podivat, jak ziji nasi duchovni spravci?  Reknu vam rovnou, ze ne.  Je naprosto hrube neomalene, kdyz autor vyzyva cirkve ke vzdani se majetku ve prospech ceske chudci casti spolecnosti.  Ale vzdyt se podivejme, jak stat kazdy den rozhazuje penize nalevo a napravo !!!  ...  Podobne clanky nelze ignorovat.  Autor sem neprisel hledat reseni.  Autor prisel bez faktu napadat.  top0625top@live.com

L. Krajicek 23.2.2013 0:52

Neřekl již někdo ve starém Římě,

že zasedá-li senát, nikdo si nemůže být jistý majetkem ani životem?

A to ještě neznali vládu Hnusčase.

K. Filek 23.2.2013 8:21

Re: Neřekl již někdo ve starém Římě,

Krajíčku,největší hnus jstetady Vy a vám podobni.Vydání majetku církvím je správný krok.Stat se o tento majetek stará velmi špatně.Vy umíte jen nadávát.Jste zamindrakovaný komouš,který ty majetky kdysi vyvlastňoval a nechal zchátrát.

L. Krajicek 23.2.2013 9:30

Re: Neřekl již někdo ve starém Římě,

Zato díky vám je dnes rozvrácený celý ekonomický systém. Někteří sice mají bavoráky, audiny a miliardy kdoví kde, ale není na silnice, na důchody, na postižené, na kulturu, na sport pro děti, nemáme školky a věci do školy musí kupovat rodiče, budeme platit i za rtuť do huby, ruší se nemocnice, lázeňská péče, nejsme soběstační ani v potravinářství, nefungují registry, tunelují se stavby tunelů a jiní tuneláři jsou amnestovaní, šukalistka předsedy vlády bere odměny čtvrt miliardy, máme půl milionu nezaměstnaných, plzeňskou fakultu a prohnilou justici, když něco z evropských dotací není rozkradeno krajskými mafiány a náhodou zbude, další mafiáni postaví park, kde lavička stojí padesát tisíc, ale město nemá ani na barvu na jarní natření laviček.

Abych nezampomněl, brzy vyleze na světlo boží, že se církvi vrací majetky, které byly zabaveny už za tatíčka Masaryka, ale pro jejich rozsah a předválečný, válečný i poválečný bordel ještě v únoru 1948 nebyly přepsány na tehdejších katastrech.

Hnusům jako filek (u nás se tak v kartách říká spodku) to evidentně vyhovuje a rochní si v tom.

J. Vintr 23.2.2013 0:52

Pane Jemelík

Těch 59 miliard představuje tak třetinu peněz, které ročně ukradou z erární kasy různí státní zaměstnanci a politici a zlomek částky, které se ročně rozhází na různé nesmysly. Tak proč vás tak vzrušuje tahle celkem zanedbatelná částka, která navíc bude nepochybně využita mnohem bohulibějším způsobem ....

L. Krajicek 23.2.2013 0:54

Re: Až bude bůh,

může být využita bohulibě. Takhle to shrábnou zase jenom ti, co už mají dávno nahrabáno.

J. Hejna 23.2.2013 11:52

Re: Pane Jemelík

Přesně jste to pojmenoval.

Protože někdo něco ukradl, můžeme krást také.

Ámen!