18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

PRÁVO: Rusko nepečuje o hroby českých legionářů

Spor o Koněvovu sochu by neměl zastřít fakt, že to není Česko, nýbrž Ruská federace, která porušuje mezinárodní dohody, když nechává pustnout hroby českých vojáků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kmoníček 13.4.2020 8:54

Pane Zieglere, a toto je jeden z toho stáda, Kostelanský.

D. Mach 13.4.2020 8:53

Jestliže si legionářskou činnost definujete tak, jak jste napsal, tak byste mohl pochopit i to, že když maršál Koněv řídil invazi do Maďarska v roce 1956, tak se nejednalo o osvobození Maďarska, ale o jeho okupaci.

P. Kmoníček 13.4.2020 8:53

Pane Zieglere, bohužel v Česku žije poměrně početné stádo živočichů, kteří tento problém neznají, ani o něm nikdy nevěděli a co je horší vědět ani nebudou. Ono je totiž nezajímá něco vědět a znát.

D. Mach 13.4.2020 8:51

Pan Ziegler má bohužel pravdu. Zatímco případ Koněv je výjimkou (socha se neodstranila, jen se jedná o přemístění) a Česká republika se o pomníky rudoarmějců stará poměrně dobře, v Rusku je to spíše vyjímka, že se o nějaký pomník legionářů někdo stará. Nač tedy ty mezinárodní smlouvy jsou? Rusko si ostatně ze všech dělá trhací kalendáře (v lepším případě).

J. Lukavsky 13.4.2020 8:41

"u nás odstraňují pomníky ruských voják" socha maršála Koněva je pomník? On či jiní Rudoarmějci pod ní leží? Nevím, že by se u nás odstranil pomník ruských vojáků, to by bylo sousto pro KSČM, hned by svolali mimořádnou schůzi Parlamentu! J.L. end

P. Han 13.4.2020 8:23

Čeští legionáři bojovali proti bolševickým pučistům. Puč se nedá ospravedlnit tím, že se povedl. A československé legie byly k tomu boji dohnány, legionářům šlo v první řadě o to, dostat se domů, nebo do aktivního boje s "ústředními mocnostmi", čemuž chtěli bolševici zabránit.

J. Kostelanský 13.4.2020 8:11

Ďalšia zieglerovina. Škoda čítať...

V. Němec 13.4.2020 7:38

Historicky vzato, Koněv osvobozoval východní Evropu, tedy i Československo od německé poroby, ale čeští legionáři bojovali proti vznikajícímu Sovětskému svazu. V tom kontextu je s podivem, že tam vůbec ty jejich památníky vůbec ještě nějaké jsou.

R. Nesnídal 13.4.2020 7:23

Nechci tady polemizovat o tom, jestli se Rusko stará o hroby našich legionářů, případně jestli porušuje mezinárodní úmluvy. Co se mi ale nelíbí, že se u nás odstraňují pomníky ruských vojáků a tuto činnost se snažíme ospravedlnit tím, že říkáme, že Rusové dělají to samé. Sochu generála Koněva vnímám především jako symbol osvobození od fašismu. Ničitelé argumentují tím, že generál Koněv se podílel později na invazi do Maďarska apod. Budeme časem bourat pomníky hejtmana Žižky? Byl to přece bývalý lapka, který přepadal kupce a jeho husité později drancovali naši zemi. Jedna pražská část chce stavět pomník Vlasovcům. Zajisté, jsou to přece hrdinové, kteří nikdy nešlápli vedle. PS: tu poslední větu jsem myslel ironicky.

V. Mokrý 13.4.2020 6:36

Chybí totiž zákon o odvolatelnosti politiků, který navrhuje už dlouho

SPD/Okamura.

V. Mokrý 13.4.2020 6:33

Tak jest !

J. Krásenský 13.4.2020 6:04

Doporučuji verše písně Karla Kryla:

"Vím, byla by to chyba - plivat na pomníky, nám zbývá naděje, my byli jsme a budem, boĺšoje vam spasibo, braťja zachvatčiki, spasibo bolšeje, nikogda nězabuděm, nikogda nězabuděm!"

Ani v době zjitřené okupací se nesnížil k prznění památníků padlých sovětských vojáků. A pokud vím, ani jiní. Ne že by k tomu lidé neměli odvahu, neměli na to žaludek. Třicet let po převratu, devět a dvacet po zániku sovětského svazu nejde ani o odvahu, ani o "nápravu historie". Zahraniční vztahy má bořit či budovat ministerstvo zahraničí. Tento případ si zaslouží, aby ministr zahraničí podal demisi, nebo aby ho odvolal premier, nebo aby padla vláda, která nedokáže reprezentovat zemi.

J. Krásenský 13.4.2020 5:29

Souhlasím.

P. Dvořák 13.4.2020 4:38

Hlavní problém přece není v nějakém pomníku. To je jen důsledek.

Příčina všeho tkví v nebetyčné snaze několika pozdních a ničím neohrožovaných hrdinů nám předvést, kolik moudra se zničehonic zkoncentrovalo do jejich mozků ocitnutím se na jakési listině zvané volební.

Tryskavý proud produktu hmoty nejvýše organizované obzvláště zesílil vzápětí poté, co dostatečný počet bulíků tyto hrdiny vytáhl do funkce.