3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

PRÁVO: Rusko nepečuje o hroby českých legionářů

Spor o Koněvovu sochu by neměl zastřít fakt, že to není Česko, nýbrž Ruská federace, která porušuje mezinárodní dohody, když nechává pustnout hroby českých vojáků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Mach 13.4.2020 8:55

"Ruských vojáků" - maršálu Koněvovi onikáte, nebo je těch přemísťovaných soch více?

P. Kmoníček 13.4.2020 8:57

Nesnídale, kde se u nás odstraňují hroby padlých sovětských vojáků ? Konkrétně kde ? Možná v Plzni nebo v Domažlicích či v Chebu.

Z. Lapil 13.4.2020 11:07

Jen si říkám, že v Plzni a spol. asi těžko nějaké hroby sovětských vojáků kdy byly.

Určitě ale vím, že v Klatovech byl pomník (deska na zdi na náměstí?) "osvobození Klatov Američany" posléze nahrazen pamětní deskou "k 30. výročí osvobození Československa". Snad dokonce Rudou armádou, upřímně nevím, ale pěticípou hvězdu si rozhodně pamatuju. Což nutně neznamená, že tam byla.

P. Lenc 13.4.2020 9:47

Pane Nesnídale to co jste napsal je demagogie nejhrubšího zrna.Pod tím pomníkem je pohřbený nějaký sovětský voják?A autor má pravdu, pomníky a pomníčky jsou udržované prakticky v každé obci.A to, že byl Koněv s Žukovem odporný řezník mající na svědomí za války statisíce sovětských vojáků plus Maďarsko je pravdou, kterou není problém vyhledat.

J. Krásenský 13.4.2020 6:04

Doporučuji verše písně Karla Kryla:

"Vím, byla by to chyba - plivat na pomníky, nám zbývá naděje, my byli jsme a budem, boĺšoje vam spasibo, braťja zachvatčiki, spasibo bolšeje, nikogda nězabuděm, nikogda nězabuděm!"

Ani v době zjitřené okupací se nesnížil k prznění památníků padlých sovětských vojáků. A pokud vím, ani jiní. Ne že by k tomu lidé neměli odvahu, neměli na to žaludek. Třicet let po převratu, devět a dvacet po zániku sovětského svazu nejde ani o odvahu, ani o "nápravu historie". Zahraniční vztahy má bořit či budovat ministerstvo zahraničí. Tento případ si zaslouží, aby ministr zahraničí podal demisi, nebo aby ho odvolal premier, nebo aby padla vláda, která nedokáže reprezentovat zemi.

P. Dvořák 13.4.2020 4:38

Hlavní problém přece není v nějakém pomníku. To je jen důsledek.

Příčina všeho tkví v nebetyčné snaze několika pozdních a ničím neohrožovaných hrdinů nám předvést, kolik moudra se zničehonic zkoncentrovalo do jejich mozků ocitnutím se na jakési listině zvané volební.

Tryskavý proud produktu hmoty nejvýše organizované obzvláště zesílil vzápětí poté, co dostatečný počet bulíků tyto hrdiny vytáhl do funkce.

J. Krásenský 13.4.2020 5:29

Souhlasím.

V. Mokrý 13.4.2020 6:33

Tak jest !

V. Mokrý 13.4.2020 6:36

Chybí totiž zákon o odvolatelnosti politiků, který navrhuje už dlouho

SPD/Okamura.

Š. Hašek 13.4.2020 10:42

Souhlas.

P. Kmoníček 13.4.2020 17:08

Souhlas s 4ím ? Že ějaký Nesnídal neodpověděl na otázku nebo s čím souhlasíte, Hašku ?

P. Kmoníček 13.4.2020 17:10

.....čím... nějaký...Omlouvám se za chyby, ale přemýšlel jsem o objektu souhlasu toho Haška.

I. Pávek 13.4.2020 10:53

Vaše přípiska pane Dvořáku je klenot mezi příspěvky a naprosto přesně pojmenovává ty kteří se na tom snaží dostat do podvědomí lidí. Opravdu mistrovsky napsáno.

Co se týče legionářů a jejich zařazení na přijatelné místo dějin, tak s tím mám co jsem rozum nabral problém. V prvé řadě to byli R-U vojáci, kteří složili přísahu. Tu pošlapali buď jako přeběhlíci nebo zajatci. Pak se organizovaně vměšovali do záležitosti Ruska které je předtím nezabilo (Slované)a živilo za což se mu odvděčili zašantročením zlata. No a po návratu do republiky byli prohlášeni pod splihlými prapory za hrdiny. Děda je nazval zrádci. Vyslechl jsem od pamětníků mnoho, přečetl mnoho ale na jednoznačný názor mi to pořád nestačí.

J. Jurax 13.4.2020 13:18

"Pak se organizovaně vměšovali do záležitosti Ruska které je předtím nezabilo (Slované)a živilo za což se mu odvděčili zašantročením zlata."

Organizovaně vměšovali také tím, že s Ruskem bojovali proti centrálním mocnostem. Česká družina, Zborov ...

Po bolševickém puči (a brestlitevském míru) se zpočátku vměšovali tak, že se hodlali přesunout na západní frontu. Jenže se nechtěli nechat odzbrojit.