6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ok 15.9.2009 9:54

Jednoznačnost a srozumitelnost je základ funkčnosti. Je to samozřejmost.

Jednoznačnost a srozumitelnost je základ funkčnosti. Je to samozřejmost. Pokud tohle český stát (český národ jako společenská entita) neumí, je odsouzen k zániku nebo k živoření !!!!!!

ok 15.9.2009 9:58

Re: Jednoznačnost a srozumitelnost je základ funkčnosti. Je to samozřejmost.

Možná už v průběhu bitvy na Bílé hoře si "lid" oddychl, že místo diletantů nám budou vládnout ti, kteří vládnout umí. Obávám se, že to souvisí se strukturou českého jazyka, který umožňuje "nesystematický" chaotický způsob vyjadřování (volné pořadí slov).

jirka.s. 15.9.2009 10:06

Re: Jednoznačnost a srozumitelnost je základ funkčnosti. Je to samozřejmost.

Jó, bejvávaly časy, kdy soudruh jičínský byl naprosto jednoznačný a srozumitelný:

Socialistické právo a zákonnost v lidově demokratickém Československu - Buržoazní právo a s ním i licoměrná zvetšelá buržoazní ideologie o nadtřídním právu je odklizena na smetiště dějin proletářskou revolucí, v níž se vytváří nové, revoluční proletářské právo, které otevřeně prohlašuje, že je právem proletářským, usilujícím o likvidaci nepřátelských tříd.- Vládnoucí dělnická třída odnímá pomocí socialistického práva nepřátelským elementům různá práva a svobody, kterých by mohly využívat k působení na pracující vrstvy, k boji proti socialismu. Zbytky svržené buržoazie jsou zbaveny možnosti legálně politicky působit, je jim zakázáno se politicky organizovat, konat schůze, vydávat vlastní tisk a podobně. Socialistické právo otevřeně prohlašuje, že politická práva a svobody slouží pracujícím, nikoliv však buržoazii. V socialistickém státě veškerá činnost státních orgánů, tedy i právotvorná činnost socialistického státu, zejména zákonodárství, jsou určovány silou diktatury proletariátu, komunistickou stranou   Rudé právo 1956, autor Zdeněk Jičínský

Ludva 15.9.2009 10:19

Re: Ústava

Představte si, že by byla ústava i zákony napsány tak srozumitelně a jednoznačně, že by jim rozuměli i obyčejní lidé. K čemu by ale potom byli právníci, včetně ÚS ?

Finfárum 15.9.2009 12:37

Re: Ústava

Potřebujeme vyhlásit, že dáme půl království, když nám někdo vyřeší jak dál. Začali bychom s poslanci, senátory a ústavním soudem. Kdo nevyřeší, tak o hlavu kratší. Pořadí podle abecedy.

RomanL 15.9.2009 14:54

Re: Ústava

To už tady bylo, jednou to byl ňákej Hitler, a potom ňákej Gottwald, co mu prej radil jeden z nejchytřejších mozků na zeměkouli - Stalin. Ty hlavy padali, a jakej tady pane byl pořádek! A zase bude, vám říkám, zase bude. ;-P

RomanL 15.9.2009 15:00

Re: Ústava

... sakra, hlavy padaly... :-/

Brmboš 15.9.2009 8:55

Kdo je rozhodčí?

Nemyslíš mafiánskou justici, zkorumpované a neschopné soudy nebo tu pomstychtivou radu starších, které říkáme Ústavní soud? Jestli ano pak se probuď jim nejde o nic jiného než si vyřídit svoje účty. Logické je, když si sněmovna zkrátí sama ústavní většinou volební období, tak je to její věc. Já bych měl dostat příležitost jít volit. Ústavní soud by měl pohlídat naše zákony tak, aby nerozdával neoprávněně majetek šlechtě a kolaborantům , aby dodržoval dekrety prezidenta republiky a pohlídal datum před 25. únorem 1948. To není schopen splnit. Nebylo by lepší ho rozpustit? Účelový soud je více nebezpečný než účelový zákon o rozpuštění poslanecké sněmovny.Může ublížit každému z nás.

ok 15.9.2009 10:01

Re: Kdo je rozhodčí?

Brmboši, vy máte exemplární komunistické myšlení, víte to? Základem demokracie je soustavnost, tradice, kvalita = tj. dobrá a respektovaná ústava.

Ludva 15.9.2009 10:10

Re: Kdo je rozhodčí?

Když se sněmovna sama chce rozpustit, tak je to sotva k jejímu prospěchu - vždyť přijdou o dobře placená místa. Museli tedy mít opravdu vážný důvod. Kdo to nevidí, je slepý. V ústavě i Listině základních práv a svobod je zkrácení funkčního období zakotveno, naopak nelze jej prodloužit.

kefalin 15.9.2009 12:46

Re: Kdo je rozhodčí?

Doma mi říkali se soudy si nic nezačínej. No a teď na to dojeli i sami velcí poslanci. Jaké jste si  mě udělali, takové mě máte

Martin 15.9.2009 8:40

Typické

Tak jak jsem tu prošel příspěvky, je to zcela typické chování, přesně jako na stadionu - většina diskutujících tady pokřikuje a spílá rozhodčím...

I-Worm 15.9.2009 9:32

Re: Typické

ve fotbale události posledních let naznačují, že nikoliv neoprávněně - to dává vzniknout hypotéze, že ani v politice to není jinak...

15.9.2009 8:26

Zaniklý mandát nemůže obživnout.

Je to stejné, jako nelze vzít zpět vzdání se mandátu. Jakmile je sněmovna rozpuštěna, nemůže být obnovena jinak než procesem všeobecných voleb na základě přímého, rovného a tajného hlasování.

No a co? Vždyť se nic neděje. Ústava s takovou situací počítá, takže to není nic mimořádného, nic neústavního.

j9 15.9.2009 8:21

Ústavní soud odebral poslancům a senátorům právo

Ústavní soud odebral poslancům a senátorům právo tvořit ústavní zákony. Jejich funkce je tedy zbytečná. Samorozpuštění je v tomto kontextu logické.

Hanka 15.9.2009 8:38

Re: Ústavní soud odebral poslancům a senátorům právo

Proč píšete tuto lež??

jorocer 15.9.2009 9:02

Re: Ústavní soud odebral poslancům a senátorům právo

To není lež, jen tomu nerozumí.

I-Worm 15.9.2009 9:37

Re: Ústavní soud odebral poslancům a senátorům právo

to není lež, to je popis stavu, jaký by měl nastat. Copak sněmovna, která není schopna se domluvit a dospěje k závěru, že by se měla rozpustit a znovu zvolit, je způsobilá tvořit a schvalovat ústavní zákony?

j9 15.9.2009 8:18

Poslanci jsou nezodpovědni stejně jako US.

Jarda 15.9.2009 8:08

Nevite nekdo, jak vypada statni bankrot ?

Vsude se tim strasi. To jakoze k nam domu prijdou komisari z EU a vyzenou nas na ulici, protoze stat zbankrotoval ? Nebo si nas rozebere nekdo jiny ?

Martin 15.9.2009 8:34

Re: Nevite nekdo, jak vypada statni bankrot ?

viz argentina

fox 15.9.2009 8:39

Re: Nevite nekdo, jak vypada statni bankrot ?

Jardo ,Jardo.Bankrot státu by byl dost nepříjemný.Státní rozpočet ,z 80% na mandatorní výdaje je krmen z daní,ale chybí cca 230 mld.Ty si stát musí půjčit.Kde je vezme,když dojde k bankrotu a stát ztratí rating?Čím horší situace a pověst státu,tím vyšší úroky.Prostě bankrot státu a jednotlivce je podobný.Nemá čím platit.Nevyplácí důchody,nemocenské,platy státním zaměstnancům.

ČSSD ví jak na to:Férové daně-nejnovější hit.Na to je už jen jedna odpověď.Žádné daně!!!!!!!!!!!Já jsem pro.Že se z mých daní platí důchody,ještě zkousnu,ale platy Ratha a Paroubka?

Als 15.9.2009 10:04

Re: Nevite nekdo, jak vypada statni bankrot ?

Bankrot státu by znamenal nejen razantní snížení důchodů, sociálních dávek a platů státních zaměstnanců, ale i výrazné omezení státních zakázek, tedy údržby silnic, železnic,atd. Ale, zřejmě i devalvaci koruny měnovou reformou, nebo hyperinflací, čímž by se umořily korunové úspory řadových občanů i firem. Zkrátka by se nám všem krušně žilo a tak si to snad ani nepřejme. Jenže toto nevysvětlíte cca polovině populace, která tomu nerozumí a ráda křičí: Státe dej!

Finfárum 15.9.2009 12:27

Re: Nevite nekdo, jak vypada statni bankrot ?

Třeba ve zdravotnictví by to fungovalo takto, Do nemocnice by Vás  přijali, ale jen tehdy, když máte keš peníze, abyste si mohli zaplatil léky, insulín, infúze, zákroky.  Jídlo a zakladní hygienu, deku navíc, aby Vá nebylo zima při 19 stupních by Vám museli zajistit a  poskytovat Vaši přibuzní. Lékař, sestra by plnili jen to nejnutnější No kdo na to nemá, tak má smůlu. Až zadluženost dosáhne svého zenitu, už nám nikdo nepůjčí, No a kdo si myslíte, že by na to nejvíce doplatí....no ti blbí Paroubkovi voliči, co když mají všechno požerou a přád mají málo a myslí si že se peníze okotí. Pak by Paroubek zvedl prapor  a s tvrdou pěsti dělníků a LM.... (lidové milice, by obsadil tovarný, vždyť výrobní prostředka, patří lidu)  a dál už to znáte z roku 1948.  

Minutus 15.9.2009 19:46

Vy máte asi heslo Strašení místo řešení?

Protože sociální a zdravotní POJIŠTĚNÍ je spojeno pupeční šňůrou se státním rozpočtem, číní  "mandatorní výdaje" tuším něco přes padesát procent. Bez těchto dvou položek, od kterých by politici měli dát své špinavé pracky pryč a nespojovat je s rozpočtem by se toto procento mandatorních výdajů povážlivě zcvrklo.

Viděli jsme, co s lidmi udělalo 30 Kč. Pokud by vláda chtěla omezit tyto pojistky a přelít z nich peníze do rozpočtu tak významným procentem, aby se to projevilo dle vaší předpovědi, padla by do týdne.

Raul 15.9.2009 8:07

Je na obzoru Česká říše?

O demokracii bez parlamentu nemůže být řeč. A vláda jednoho člověka byla, jest a bude vždy tyranií.

Jarda 15.9.2009 8:09

Re: Je na obzoru Česká říše?

a koho tyral Franc Josef ? Ja jsem pro navrat k feudalismu typu Premysla Otakara II

rdu 15.9.2009 9:43

Re: Je na obzoru Česká říše?

Dovolte jednu technickou. Slovo "tyranie" pochází od slova řeckého "tyrannos", což znamená král, samovládce. Nemá nic společného se slovem "týrat".

Lubomír55 15.9.2009 15:16

Re: Je na obzoru Česká říše?

Ale má - jenže je to právě naopak. Slovo týrat vzniklo z původního tyranie. Což ovšem znamená, že jinak máte pravdu.

Jarda 15.9.2009 8:05

Jen at se rozpusti

Jen aby se neukazalo, ze tech 10 mesicu do radnych voleb poslanci nikomu nechybi. Jejich roli by prevzal senat a bylo by. Nac zivit 281 vyzirku, kdyz by stacilo 81.