27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PRÁVO: První týden v kauze Nagyová - Babiš

Ve dnech 12.-16. září 2022 Městský soud v Praze jednal senátem předsedy Jana Šotta o věci obžalovaných Jany Nagyové a Andreje Babiše. Celé jednání jsem sledoval v soudní síni a doprovázel články. Při ohlédnutí zpět jsem si uvědomil některé obecné problémy tohoto řízení, jimž jsem se v denních článcích nevěnoval dostatečně (pro případné zvědavce: všechn

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 19.9.2022 12:40

Ale mohl mít víc kdyby mnozí nebyli odrazeni od volby Babiše ! A zastydli v České upatlané nenávisti s pomocí mediálních ubožáků ! Bakaly ,opravdového zloděje a podvodníka ze kterého trnou zuby !EUEURv

P. Hatina 19.9.2022 18:18

Ale to ne, jeho voliči si ho volí dál a těch třicet procent je tak maximum které by mohl mít.

To co ho porazilo, byly dosti účelově sestavené superkoalice před volbami. Samozřejmě že ani velká strana nemůže vyhrát, když si druhá nejsilnější hned na sebe nabalí na jedu kandidátku dvě další střední strany.

Nicméně, dá se samozřejmě čekat že jim to Babiš a další strany u příštích voleb stejným stylem vrátí..

Když si tak představím třeba ČSSD + KSČM + SPOZ (Zemanovci) ,

další koalici SPD + Šlachtova Přísaha, a samostatně ANO,

To už bude na Fialovu pětikolku stačit. Tedy ne že bych to uvítal, dle mého názoru má každá strana kandidovat sama za sebe. ale brána do pekel už byla otevřena..

F. Navrátil 19.9.2022 8:20

Babiš podniká v české republice, kde také platí daně a jeho firmy vyplácejí mzdy 33 tisíc zaměstnanců. Do Čapího hnízda investoval 900 mil. korun a 50 mil. rozpornou dotaci vrátil. Stanul před soudem jako obžalovaný. Fiala si založil parazitickou neziskovku, do vedení dosadil svoji rodinku a vysál 100 mil. korun ze státního rozpočtu a rozpočtů vysokých škol. Výsledkem neziskového tunelu je elaborát o podílu feministického hnutí na rozvoj demokracie v Barmě. Babiš stojí před soudem a Fiala káže občanům o morálce, pravdě a lásce.

F. Kusák 19.9.2022 10:15

No to je fakt. Ale Fiala běhá v tričku významných brněnských lobbistů. Je zajímavé, že o vlivu rodiny Křetínských na politiku současné ODS ani slovo. To, že EPH vesele nakupuje NG v Rusku a dodává na Slovensko, Česku a prostřednictvím Net4Gas také do Bavorska ani slovo. Jak EPH splatila miliardový dluh českému státu také nevíme. Nebo Tykačova Se.ven Energy a spolupráce s EPH. Oběma těmto firmám vláda poskytla mimořádně výhodné úvěry na záruky při burzovních operacích. Obě firmy mají sídla v daňově výhodných destinacích. Nekritizuji podnikání těchto firem, ale dvojí metr vlády Petra Fialy.

V. Pavelka 19.9.2022 12:12

Uff..8-o8-oEU8-o8-o

D. Hrubý 19.9.2022 6:57

Tak už to dali na týdny. Asi se to povleče. za 53 týdnů bude nadpis "První rok kauzy Nagyová-Babiš"

J. Strakoš 19.9.2022 5:58

V závěru je uvedena dehonestační kampaň. Osobně se domívám, že žádná velká řízená kampaň neprobíhá - prostě ty novináře Babiš vytáčí tím, jaký je a snaží se na něm nenechat nic suchou. A u části společnosti se jim daří - předpokládají, že Babiš musí stoprocentně skončit v teplácích, protože přece zvolili ve volbách jeho protivníky. A pokud jej neodsoudí, nebude to kvůli tomu, že obvinění je nesmyslné, ale budou věřit, že bylo zmanipulováno, zaplatil lepší advokáty apod.

To je opravdu tak mazaný, že se na něj nedá najít něco lepšího než Čapí hnízdo? Opravdu se mu podařilo porazit systém a propojit zcela legálně politiku a business?

D. Hrubý 19.9.2022 7:12

Babiš je sedmilhář. To především. Ale tu kauzu vyhraje, pokud se to s tím podpisem nepotvrdí. Napáchal se toho dost. Jeho EET měla být facka podvodníkům. Místo toho dal možnost jiným podvodníkům, aby poskytovali službu (markeeta a pod) Kontrolovaný platil třetí straně za to, že ho kontrolovali. Což je pecka. To nevymyslíš. Co vím, tak jeho dítě je proplácení umělých oplodnění. Dřív to byly jen první dvě. teď se prý proplácí i třetí a čtvrtý. Přitom to umělé oplodnění zvyšuje riziko karcinomu prsu. No a kamže to ten židobolševik z Horních Uher investoval? Do reprodukčních klinik. Umělé oplodnění zaplatí pojišťovna a protože stoupá riziko karcinomu, tak ještě nakoupí mamografy. A ještě se tím chlubí, jak o ty matky pečuje. Přitom jim to potenciálně způsobil. Co tam máme dál? 500 mil dotaci na testovací okruh pro BMW. Je to osel. Když si byl jistý, že ta dotace byla ok, neměl ji vracet. Tím, že ji vrátil, udělal jen laciná gesto, který si každý vysvětlí po svém. :-)

J. Strakoš 19.9.2022 7:44

Babiš si jde přímo pro zisk, na rozdíl od zaběhlých zvyklostí politiků a podnikatelů vyhodil mezičlánek a šel do politiky sám a maximalizoval tak zisk. Většina z nás cítí, že to rozhodně není dobré, ale opravdu jej chceme utáhnout na jedné staré dotaci? Copak něco z toho, co popisujete výše není obhájitelné u soudu?

Navíc Babiš pořád má hodně, dokonce maximum hlasů ve volbách - problém je, že on opravdu pochopil pravidla hry a ví, že třeba Vás o své nevinně nepřesvědčí - tak se o to ani nesnaží. Takže to laciné gesto s vrácením 15 mil. bylo pro jeho voliče, nikoliv pro mne nebo pro Vás. A umožní mu setrvat v politice déle a získat další dotace a vliv.

Je třeba najít něco průkaznějšího než Čapí hnízdo. Nebo ještě lépe - usilovat o podmínky, aby se finance nemohly tahat ze státního domů - třeba zrušit dotace.

A slyšíte to ticho? To se politici snaží překřičet, jak dotace v celé EU zrušit a narovnat trh.

I. Krahula 19.9.2022 8:43

Vaše zmínka o židobolševikovi z Horních Uher Vás staví do role slabomyslného. Chudáci rodiče.

V. Pavelka 19.9.2022 12:31

A Fialova Lekařská komora to podporuje a Vysoké školy ? Jděte se vycpat blbý HRUBÝ !!EU[>-][UA];-O

V. Pavelka 19.9.2022 13:04

Hrubý, vy jste tady mluvčí za matky které nechtějí Děti ? Tak ty tam určitě , ani jinde v Evropě neuvidíte !

V. Pavelka 19.9.2022 13:09

On to vrátil k vůli Nadové !

P. Hatina 19.9.2022 9:03

Víte, jen k tomu závěru, správně musíte napsat "..propojit zcela legálně a viditelně politiku a business"..a to tak že je viditelný jako premiér.

Kdyby mu šlo jen o to propojit politiku ve prospěch svého byznysu, tak si na místo předsedy ANO a do funkce premiéra nastrčí nějakého paňacu, co bude dělat jak on bude pískat, a prašulky z Brusele se pohrnou dál..

J. Strakoš 19.9.2022 9:58

No, s nastrkáváním to dělají ostatní, on na to šel přímo a z nějakého důvodu se mu to podařilo. (A stále daří - viz průzkumy a výsledky ve volbách!) A šetří tak minimálně provize pro politiky.

V. Sedlář 19.9.2022 11:39

R^

V. Pavelka 19.9.2022 12:23

Babiš vůbec nemusí krást jak si mnohé dětiny předtavují ? Jak říkal řezník za totáče ?Já vůbec nemusím riskovat kradení ,těch možností jsou mraky ,třeba jen papíry do kterých balil Maso zákazníkům ? Třeba dvacet kilo těch papírů , které bral na metry ! atd.

V. Pavelka 19.9.2022 12:48

No jo pro běžné trouby něco nepředstavitelného, podnikat poctivě ? Ale při tolika firmách , to jinak nejde ? Jinak tě konkurence sežere jak šlapeš vedle ?!

A. Dudík 19.9.2022 0:37

DÍKY ZA OBJEKTIVNÍ POPISNÝ ČLÁNEK !!!

____________________________

Je to balzám číst R^R^R^

M. Mařák 19.9.2022 4:39

Velmi subjektivní, řekl bych.

M. Mařák 19.9.2022 4:43

Již od samého začátku. Nicméně proti tomu nic nemám, autor je prostě na straně obžalovaného a podřídil tomu i psaní textu. Je to jeho věc, no problem.

I. Mentlík 19.9.2022 7:53

Panu Jemelíkovi díky za příspěvky na toto téma. Jinde jsem nenašel možnost dovědět se, co a jak se v soudní síni děje. A u Vás, pane Mařáku, se zračí obecný problém samosoudců mezi českými občany. "Autor je na straně obžalovaného." Čtením páně Jemelíkových příspěvků ale získávám pocit, že takové hodnocení vychází pouze z toho, že autor Babiše neodsuzuje (jen si všimněte, že také neosvobozuje).

M. Mařák 19.9.2022 12:07

Objektivní informace jsou pouze strohá fakta bez názoru, což se o článcích pana Jemelíka říct nedá. Toť vše. Jak jsem podotkl, nemám problém s jeho subjektivním pohledem na vinu, či nevinu obžalovaného pana Babiše.

V. Pavelka 19.9.2022 13:24

Mediální smečka v česku , je tak ulítlá že i vyvážený pohled na Babišovi věci , jsou svatokrádež ! Viz. Postoj policejního prezidenta že při předvolebních strkanicích u Babišova karavanu !Se bude měřit všem stejně řekl . A o X.Doležala se z Forum se pokoušeli mdloby ? Demokrat ;-);-D!EU

L. Písařík 19.9.2022 10:17

Souhlas, celý proces je účelovým procesem, jak dostat Babiše do tepláků za každou cenu. Připomíná mi to dokument, který otec získal z vývěsky MNV. Praví se na něm, že je svolána schůze občanů za účelem odebrání hlasovacího práva statkáři Písaříkovi za to že v poslední době svůj majetek rozšířil a značně zvelebil. Bylo to krátce po válce, v r. 1946

M. Grundmann 19.9.2022 0:36

Dotace Čapímu hnízdu byla udělena díky nařízení komise EU č. 800/2008 ze dne 6. srpna 2008. Toto nařízení neříká, co malý podnik je a co malý podnik není. Kdyby toto nařízení bylo stále platné, asi by se Andrej Babiš mohl dopustit trestného činu. Ke smůle obžaloby však bylo přijato nové nařízení komise EU č. 651/2014 ze dne 17. června 2014, které původní nařízení nahradilo a které upřesňuje, co malý podnik je a co malý podnik není. A podle tohoto nového nařízení Čapí hnízdo bylo malým podnikem, protože nepodnikalo na stejném nebo sousedním relevantním trhu jako Agrofert ( článek 4 odstavec 2 ). A to bez ohledu na to, zda Čapí hnízdo bylo vlastněno, řízeno i financováno Andrejem Babišem nebo nebylo. Dokonce se nebere ohled ani na případné půjčky či pomoc ze strany Agrofertu.

Proto je situace obžaloby dle mého názoru beznadějná.

M. Grundmann 19.9.2022 0:58

Pokud by se však prokázalo, že v rámci holdingu Agrofert existují firmy, které podnikají na stejném nebo sousedním relevantním trhu jako Čapí hnízdo, může být Andrej Babiš odsouzen.