27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Pro dobrotu na žebrotu

Jan Hamáček čelí soustředěnému útoku kvůli rozesílání roušek pro seniory starší šedesáti let. Nejprve se do situace vložil SÚKL a nyní i Úřad na ochranu osobních údajů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 26.9.2020 1:22

Souhlas s autorem. Těch roušek jsem s respirátorem dostal pět, ne čtyři. Vloženo v papírové obálce zásilka vypadá poněkud neprofesionálně, ale obsah v ceně pár desetikorun zřejmě bude cenově srovnatelný s cenou doručení včetně přípravy zásilky. Zkomírající Česká pošta určitě nad státní zakázkou zajásala. :-P

P. Hatina 26.9.2020 8:44

No to zrovna ne. Jak si lze dohledat, tak ta cena dodání srovnatelná - s jinými podobnými zakázkami nebyla, a Česká pošta to udělala hluboce pod cenou, značně nouzovým způsobem jak je jí i nyní vytýkáno.

Ono jde totiž o něco jiného - totiž ten hlavní důvod proč Česká pošta dlouhodobě zkomírá, je ten že koná státem nařízenou veřejnou službu (doručování zásilek po celém ízemí) což je pro ní taky dlouhodobě ztrátové. A s tím se nic neudělá, žádný podnikatel to místo ní ve ztrátě dělat nebude..

L. Novák 26.9.2020 9:49

No hlavně - dlouhodobá zkušenost s Českou poštou je špatná, snažím se jí vyhnout, pokud to jde. A když něco kupuji po Internetu, nechávám si to poslat do místa se Zásilkovnou. Jednak je to rychlé, ale taky levnější, a otvírací dobu mají až do pozdního večera. Ten rozdíl v chování mezi zaměstnanci soukromé firmy a České pošty je docela zásadní. :-P

P. Hatina 26.9.2020 10:25

V tom Vám nikdo nebrání. On totiž zrovna rozvoz balíků je ekonomicky výhodný, takže na tom profituje řada firem (i ta Zásilkovna), kór když lidé takto přijmou při nižší ceně nějaké omezení - že si pro ten balíček dojedou do blízké provozovny-

Jenomže, představte si že žijete na vesnici, pobočka Zásilkovny je desítky km daleko. Nejen že je Vám to pak na nic. Ale pokud by Vám takto doručovali třeba dopisy a musel jste si pro ně pokaždé jezdit tu dálku, asi budete pěkně naštvanej..

L. Novák 26.9.2020 15:10

A kdo dnes ještě posílá dopisy? ;-)

J. Jurax 27.9.2020 13:12

Ouřady.

J. Jurax 27.9.2020 13:09

No, i při vyšší ceně u České pošty musíte přijmout nějaké omezení - dojít si pro balíček na poštu. Protože balíky pošta doručuje v pečlivě zvolený čas, kdy je zaručeno, že doma bude minimum adresátů. A osobní zkušenost mi praví, že pro sichr raději ani netestuje, zda je adresát doma, ale rozváží jenom upozořňující papírek.

D. Müller 26.9.2020 0:44

Je hezké jak p. Bartoň postavil obhajobu předvolebního úplatku v podobě roušek na paralele s doručováním volebních lístků Českou poštou. Takže pane Bartoni! Volební lístky distribuuje obecní úřad nikoliv Česká pošta. A distribuuje je na základě volebních seznamů. Dále bych vás pane Bartoni upozornil na to, že zákon je zákon a platí pro kmána i pána. A pro pána především! I když to teď Babiš, Hamáček a Zeman zavádí jinak.

V. Halašta 26.9.2020 0:55

Asi zbytečné, protože autor ma momentalne zalepene levé uch levou a právé ucho pravou babisovou půlkou.

J. Strakoš 26.9.2020 5:52

A nedostali jsme se do bodu, kdy už je skoro na cokoliv možné nějaký zákon napasovat (podnikatelé s jejich kontrolami by mohli vyprávět)? A zákony tak více škodí než prospívají?

Ty roušky jsou opravdu pěkným příkladem. Byť se samotnou akcí nesouhlasím, kroky úřadů jsou opravdu na zvážení, zda takové úřady potřebujeme. Opravdu by někdo četl přiložený český návod? Opravdu reálně hrozí nějaké nakažení? A opravdu nebylo efektivní použít data ministerstva než ... jaká je teď vlastně správná cesta zjištění adres seniorů?

V. Mokrý 26.9.2020 6:17

:-)R^

V. Halašta 26.9.2020 7:41

Pokud by Bartoň komentoval souběžnou debatu o vydání jedné účtenky pro celý stůl, tak by jistě zjistil právní základ pro uloženou pokutu. Nejde mu totiž o hledání co škodí a co prospívá ale jen o obhajobu agrofertu, resp. vlády.

Takže diskuze o přebujelém státu a zapleveleném právu je v pořádku ale není to diskuze k tomuto článku. Pak by také musela obsahovat hodnocení, jak se chvá tato vláda a tahle vláda dává státu stále více pravomocí a občanům více povinnstí ale sama při každé příležitosti se z těch povinností vyvleče, nebo je rovnou přehlédne.