2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

PRÁVO: Prezident a odvolání ministrů

Odmítá-li Blatný dát výjimku ruské vakcíně v době, kdy sama EU dává členským státům volnou ruku k jejímu schválení a nákupu, pak asi situace nebude tak zoufalá, jak Blatný tvrdí. Co brání prezidentu republiky odvolat ministry utržené z řetězu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 15.3.2021 9:31

Vy také nemáte Ústavu ČR v záložkách, že ne? Je to poznat.

P. Milan 15.3.2021 9:26

Zajímavý přístup, až alternativní.

M. Valenta 15.3.2021 9:26

Ohleduplný prezident. Vy jste tomu nasadil korunu autore.

P. Milan 15.3.2021 9:25

Tvůrci ústavy ve své, optimismu nepočítali s něčím tak příšerným, jako je Zeman.

Co se týče Sputniku, Pavel naletěl na ruskou politickou hru.

Sputniku není dost (ani v Rusku) k okamžitému proočkování všech v Česku. Pokud by bylo, nejsou na to zde kapacity logistické ani lidské. Ergo kladívko, udělali bychom to, co chtějí Rusové a prakticky nic tím nezískali.

Ž. Říje 15.3.2021 9:20

Autor ústavy se chtěl vyhnout termínu, že prezident něco MUSÍ konat. Ústava zachovává jakýsi glanc, noblesu, a tak se nesluší o prvním muži státu napsat, že musí. Nicméně v právní mluvě je úzus, že když "prezident jmenuje", tak je to imperativ, děj k vykonání. Že z toho udělal Havel cochcárnu a kecy o tom, že není stroj na podpisy, je zřejmé ohýbání tohoto vrcholového dokumentu. Pak to opakoval Klaus i Zeman.

V. Halašta 15.3.2021 9:18

Snad dvě poznámky:

- prezident není odpovědný;

- sputnik je jen jeden v řadě.

A. Renjascu 15.3.2021 9:16

Souhlasím

V. Klepetko 15.3.2021 9:11

Hmm, já sám jsem sice stoupencem prezidentské republiky a obvykle zde brojím za co nejširší výklad prezidentských pravomocí, tentokráte ale vidím v úvaze autora logickou chybu. Posuďte sami! Autor říká, a na tom je postaven článek, že toto není "povolení" ale příkaz:

"Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“

Budiž. Čeština je v tomto ohledu lingvistický hlavolam, a jistě i takový výklad je možný. I když si myslím, že obecně vždy když se jedná o pravomoci moci výkonné, měl by být výklad rozsahu pravomocí spíše přísnější než kreativní... Jenže v tomto konkrétním případě autor vůbec nezmínil, že právo prezidenta odvolávat ministry je OMEZENO dalším speciálním ustanovením Ústavy (lex specialis). Jde o Čl. 68 Ústav, který řeší jmenování premiéra a vlády po volbách. Na závěr článku tam čtu:

"(5) V OSTATNÍCH případech prezident republiky jmenuje a odvolává na návrh předsedy vlády ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů."

"Na návrh předsedy vlády". "V ostatních případech". Ve všech ostatních případech, tedy logicky i v tom případě, že se prezidentovi zachce odvolat ministra na základě vlastní úvahy. Chápete jasný smysl těchto slov Ústavy, pane doktore? Jinak musím konstatovat, že jste mi velmi sympatický a že povětšinou s Vámi vždy téměř ve všem souhlasím. Takže "v ostatních případech máte obvykle pravdu" :-)

Š. Hašek 15.3.2021 8:54

Málo listujete v Ústavě ČR. Takové občany má ČT09 velice ráda. Jeden z mých bývalých šéfů měl velice rád zaměstnance, kteří v životě neotevřeli Zákoník práce.

Rovněž se mi zdá, že v Ústavě ČR málo listuje Vystrčil. Například.

A. Renjascu 15.3.2021 8:53

R^R^R^

A. Renjascu 15.3.2021 8:53

To co tvrdíte je nesmysl, podívejte se na první republiku a T.G.M, kde de facto o vládě nebylo ani zdaleka tak slyšet jako o prezidentovi. A s Hitlerem také jednal především Beneš a nikoliv předseda vlády. O částečné omezení pravomocí prezidenta republiky se postaral až Klaus, který měl spory s Havlem, ale i tak zůstaly nadále dosti rozsáhlé. V ČR je v podstatě poloprezidentský systém, který nemá daleko od prezidentského systému ve Francii z níž se také tvůrci první ústavy inspirovali.

Š. Hašek 15.3.2021 8:51

Tak nám ti vrcholní demograti sdělili, že president ČR má buď mlčet, nebo obden vyjadřovat solidaritu s lidem Tchajwanu.

Tento mladý muž rozebral situaci velice přesně. Je znát, že je dobrý v matematice a hraje dobře šachy. Krom jiného. Což se o Mirce Němcové, nějakém Vystrčilovi a sboru ideologů z ČT09 říci nedá.

V. Kuhaj 15.3.2021 8:50

Pravda je, že jestli prezident odvolá...pokud to navrhne předseda vlády, pak je to skutečně příkaz, a tedy rozhodnutí prezidenta přestává fungovat jako pojistka svévolného rozhodnutí předsedy vlády. Ostatně, jestli může být ministr odvolán pouze přeje-li si to předseda vlády, pak úplně nechápu pravomoc prezidenta v této věci, resp. nechápu, proč tam prezident nějaké rádoby pravomoci má. Vždyť je nemá...!

J. Nevrkla 15.3.2021 8:34

To je ovšem laicky názor.

T. Zlesa 15.3.2021 8:21

Autor předvádí, jak lze zcela vážně překrucovat paragrafy. Prezident byl vymyšlen k tomu, dle mého laického názoru, aby PREZENTOVAL stát. Aby ZA STÁT dělal věci, které je třeba udělat. Proto tam taky je ten článek o tom, že za tuto práci nezodpovídá trestně. Určitě nebyl tento úřad vymyšlen k tomu, aby tady KINGOVAL a ze své vůle odvolával ministry.

J. Jelínek 15.3.2021 8:20

Nevíte o čem mluvíte a navíc mluvíte z cesty. Dejte si chladivý náčinek.

Ž. Říje 15.3.2021 8:14

Dobře popsaná současnost.

V. Pokorný 15.3.2021 8:03

V minulých dobách, mám na mysli předplyšákový stát, jsme si dokázali vyvinout a vyrábět vakcíny sami. Po roce 1989 dokážeme v tomto směru( možná na příkazy tzv. demokratického Západu) velké kulové. To je taky výsledek obnovení, prý, svobody a demokracie. Tečka.

L. Harvánek 15.3.2021 7:13

Už je to hezkých pár desítek měsíců co trnu hrůzou z toho, že začnu vyvádět jako pan prezident. Je totiž o celých 6 dnů starší a pokud jde o všelijaké stařecké nemoci, jsme na tom skoro stejně.Přinejmenším se kamarádíme oba s cukrovkou a neuropatií. Jen kouření (na rozdíl od něho) jsem zanechal už před 33 roky a moje první dáma je pořád táž, co jí byla ta před 55 roky (a to bez přestávky). Takže si budu muset vsugerovat, že jeho blbnutí má úplně jiné příčiny. A ty mě patrně ovlivňovat nebudou.