17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

PRÁVO: Prezident a odvolání ministrů

Odmítá-li Blatný dát výjimku ruské vakcíně v době, kdy sama EU dává členským státům volnou ruku k jejímu schválení a nákupu, pak asi situace nebude tak zoufalá, jak Blatný tvrdí. Co brání prezidentu republiky odvolat ministry utržené z řetězu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zlesa 15.3.2021 10:56

"...organický vývoj ústavních zvyklostí správným směrem..." je zlo, za které můžou skoro všichni naši demokratičtí prezidenti (a jejich právníci),včetně zákonodárců, kteří to trpí. ;-(

Ž. Říje 15.3.2021 12:08

Pane Klepetko, já se o tom bavil s asistentem ústavního soudce (jmenuje-musí). Nemám to tady z chatu či novinových titulků. Jsem konzervativní, takže bych netvrdil, že prezidenti tvoří ústavní tradice. Pokud by to tak bylo, šinuli bychom se do pekel, čímž netvrdím, že tam nemáme namířeno.

V. Klepetko 16.3.2021 0:08

Pane Říje, je dobré se také podívat, jak to funguje v jiných demokratických zemích. Třeba v Portugalsku je poměrně velká část prezidentských pravomocí založena právě na ústavní tradici - kterou vytvořili prezidenti svými precedentními rozhodnutími!

Z konzervativního hlediska má ústavní tradice větší význam, než právní formalismus. Dobré mravy jsou nadřazeny ekvilibristice slov!

Dobrou noc.

Š. Hašek 15.3.2021 8:51

Tak nám ti vrcholní demograti sdělili, že president ČR má buď mlčet, nebo obden vyjadřovat solidaritu s lidem Tchajwanu.

Tento mladý muž rozebral situaci velice přesně. Je znát, že je dobrý v matematice a hraje dobře šachy. Krom jiného. Což se o Mirce Němcové, nějakém Vystrčilovi a sboru ideologů z ČT09 říci nedá.

A. Renjascu 15.3.2021 8:53

R^R^R^

P. Milan 15.3.2021 9:26

Zajímavý přístup, až alternativní.

Š. Hašek 15.3.2021 9:31

Vy také nemáte Ústavu ČR v záložkách, že ne? Je to poznat.

V. Kuhaj 15.3.2021 8:50

Pravda je, že jestli prezident odvolá...pokud to navrhne předseda vlády, pak je to skutečně příkaz, a tedy rozhodnutí prezidenta přestává fungovat jako pojistka svévolného rozhodnutí předsedy vlády. Ostatně, jestli může být ministr odvolán pouze přeje-li si to předseda vlády, pak úplně nechápu pravomoc prezidenta v této věci, resp. nechápu, proč tam prezident nějaké rádoby pravomoci má. Vždyť je nemá...!

Š. Hašek 15.3.2021 8:54

Málo listujete v Ústavě ČR. Takové občany má ČT09 velice ráda. Jeden z mých bývalých šéfů měl velice rád zaměstnance, kteří v životě neotevřeli Zákoník práce.

Rovněž se mi zdá, že v Ústavě ČR málo listuje Vystrčil. Například.

A. Renjascu 15.3.2021 9:16

Souhlasím

T. Zlesa 15.3.2021 8:21

Autor předvádí, jak lze zcela vážně překrucovat paragrafy. Prezident byl vymyšlen k tomu, dle mého laického názoru, aby PREZENTOVAL stát. Aby ZA STÁT dělal věci, které je třeba udělat. Proto tam taky je ten článek o tom, že za tuto práci nezodpovídá trestně. Určitě nebyl tento úřad vymyšlen k tomu, aby tady KINGOVAL a ze své vůle odvolával ministry.

J. Nevrkla 15.3.2021 8:34

To je ovšem laicky názor.

A. Renjascu 15.3.2021 8:53

To co tvrdíte je nesmysl, podívejte se na první republiku a T.G.M, kde de facto o vládě nebylo ani zdaleka tak slyšet jako o prezidentovi. A s Hitlerem také jednal především Beneš a nikoliv předseda vlády. O částečné omezení pravomocí prezidenta republiky se postaral až Klaus, který měl spory s Havlem, ale i tak zůstaly nadále dosti rozsáhlé. V ČR je v podstatě poloprezidentský systém, který nemá daleko od prezidentského systému ve Francii z níž se také tvůrci první ústavy inspirovali.

J. Kočvar 16.3.2021 0:11

V meziválečné Francii nebyl presidentský systém - (polo)presidentský systém tam mají až teď, za Páté republiky.

A. Renjascu 16.3.2021 7:38

Ok, doplním tedy: inspirace při tvorbě ústavy nebyla výhradně francouzská, ale taktéž americká a rakouskou- uherská.

Nejdůležitější zákon státu, který nahradil prozatímní ústavu z roku 1918, byl po náročných jednáních schválen Národním shromážděním, a to v časných ranních hodinách neobvyklého data 29. února 1920. Toho dne byla založena naše parlamentní demokracie, na kterou jsme dodnes hrdí. Tvůrci ústavy se inspirovali listinami USA, Rakouska-Uherska a Francie a přidali řadu významných inovací. Československo bylo mezi prvními státy, které přiznaly volební právo ženám, a bylo také mezi prvními zeměmi, které zřídily ústavní soud, jehož úkolem je posuzovat ústavnost zákonů a dodržování zásad právního státu. O pevných ústavních základech Československa svědčí fakt, že naše první ústava přestála útrapy druhé světové války a zůstala v platnosti až do roku 1948, kdy byla zrušena komunistickým režimem. Vzpomenout na ústavní základy první republiky je mimořádně poučné – i proto, že se řada prvků obsažených v dokumentu z roku 1920 promítla do naší současné ústavy...

Ž. Říje 15.3.2021 8:14

Dobře popsaná současnost.

V. Pokorný 15.3.2021 8:03

V minulých dobách, mám na mysli předplyšákový stát, jsme si dokázali vyvinout a vyrábět vakcíny sami. Po roce 1989 dokážeme v tomto směru( možná na příkazy tzv. demokratického Západu) velké kulové. To je taky výsledek obnovení, prý, svobody a demokracie. Tečka.

J. Jelínek 15.3.2021 8:20

Nevíte o čem mluvíte a navíc mluvíte z cesty. Dejte si chladivý náčinek.

L. Harvánek 15.3.2021 7:13

Už je to hezkých pár desítek měsíců co trnu hrůzou z toho, že začnu vyvádět jako pan prezident. Je totiž o celých 6 dnů starší a pokud jde o všelijaké stařecké nemoci, jsme na tom skoro stejně.Přinejmenším se kamarádíme oba s cukrovkou a neuropatií. Jen kouření (na rozdíl od něho) jsem zanechal už před 33 roky a moje první dáma je pořád táž, co jí byla ta před 55 roky (a to bez přestávky). Takže si budu muset vsugerovat, že jeho blbnutí má úplně jiné příčiny. A ty mě patrně ovlivňovat nebudou.