4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Otevřete! Kontrola domácnosti!

Samozřejmě, vše se bude dít v souladu se zákonem, ve jménu obecného blaha a nebude to (jistě) prováděno šikanózním způsobem. Vrátka k takovým „skvělým“ zítřkům naši politici postupně otevírají, naposledy v podobě právě schváleného záměru Legislativní rady vlády na prolomení domovní svobody kvůli zákonu na ochranu ovzduší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Balzám 3.11.2015 13:44

Re: No, je pravda, že někteří topí jako bezohledná zvířata.

Všechno je lepší než pouštět je do baráku. O tom mluvíme. Že není přípustné prolomit nedotknutelnost soukromého vlastnictví, pokud existuje jiné řešení. Policajti taky přece nejsou všude, kde se jezdí vysokou rychlostí.

B. Uhlich 3.11.2015 21:42

Re: No, je pravda, že někteří topí jako bezohledná zvířata.

Ale prd...nic neexistuje. Zatím jediným kritériem je barva kouře a tu Vám udělám jakou si budete přát. V podstatě by asi jediným rozumným řešením měl být eventuální rozbor popela anebo komínového stěru...bohužel logisticky, technicky a administrativně to zvládnout je nereálné. Myslím, že pokud někde existuje podezření, že někdo systematicky porušuje zákon o ochraně ovzduší - má proti němu být vedeno takové stíhání a dokazování jaké je běžné u běžné trestné činnosti.. nevím proč by nešlo udělat třeba sběr vzorků pomocí dronů, nebo podobně.. a zároveň třeba dotyčného sledovat...konec konců, pokud někdo topí plasty a podobně potřebuje toho nezanedbatelné množství a to se snad dokázat dá, ne? Ale já to asi chápu, národnostní menšina pálící plasty a izolaci z kabelů vlastně problém není, zato normální dědoušek vyhodivší pytlíček z mikrotenu do uhlí je něco jako nepřítel státu..., že jo?

M. Malovec 3.11.2015 8:54

To okoukali

v Severní Korei.

Z. Bureš 3.11.2015 7:46

Blíží se doba.......

......kdy nám budou státní úředníci měřit i přirozeni.....jestli jsou dostatečně veliká......alespoň jako je náš premiér !

K. Hinz 3.11.2015 6:55

Kontrola domácnosti ale kým ?

Před lety prováděla Státní energetická inspekce kontroly spalování paliv v kotlích průmyslových, komunálních atd. Nikdy ne v kotlích domácností. Podle přesné metodiky také byl prováděn odběr popelovin. Nesouhlasím s navrhovanou kontrolou domácností pracovníky obecných úřadů! Tito pracovníci nebudou kvalifikovaní pro provádění kontrol. Navrhuji provádění kontrol pracovníky Státní energetické inspekce, ale jen v případech, kdy dlouhodobou kontrolou kouře z komínů (existuje metodika)prováděnou pracovníky obecných úřadů, vznikne požadavek na kontrolu Státní energetické inspekce! To by byla důležitá a smysluplná náplň práce expertů Státní energetické inspekce !

P. Maleček 3.11.2015 6:33

A co s tímhle

No hezký, ale poraďte co se sousedem z jehož komína se mimo pár letních měsíců valí smrad, který vám ve zbytku roku plošně ničí život.

P. Boublíková 3.11.2015 6:50

Re: A co s tímhle

Řešit pomocí občanského zákoníku. Soused prostě smrdet nesmí a je úplně jedno, čím smrdi.

P. Boublíková 3.11.2015 6:53

Re: A co s tímhle

P.s. smrad se těžko dokumentuje (nelze ho nafofit, nahrát), tudíž musíte mít svedky. Pokud jsou v okolí sami smradosi, kterým vzájemne zasmradovani nevadí, tak byste měl asi smůlu.

P. Čulík 3.11.2015 8:10

Re: A co s tímhle

A to je ten rozdíl mezi teorií a praxí. Teoreticky je mnoho zákonů a předpisů, jenže realita je taková, že kouř se valí dál.

Já nevolám po okamžité inspekci kotle po první stížnosti. Ale jestli k ničemu nevede zatím standardní postup, tak musí nastoupit tvrdá ruka zákona. A k tomu je třeba důkaz a tady nepomůže pohled z ulice na kouřící komín. Protože není kouř jako kouř, kouř ze smrkových polen je trochu jiný než z pneumatiky nebo plastů. A studená kamna a komín budou slušně kouřit i z borovicových polínek a roztopená kamna spalující kdejaké svinstvo budou kouřit méně než přidušená s hnědým uhlím. Jediný důvěryhodný důkaz získáte buď analýzou kouřových plynů z komína, nebo inspekcí topeniště. A jak si myslíte, že se dostanete ke komínu? :-)))

J. Lepka 3.11.2015 10:25

Re: A co s tímhle

Vaše poslední věta poměrně přesně naznačuje, že kontrola komínu zvenčí nemá nic podobného s domovní kontrolou. Ta je samozřejmě možná jen se souhlasem příslušného soudu, ne z rozhodnutí jakéhosi orgánu.

P. Čulík 3.11.2015 10:35

Re: A co s tímhle

A na základě jakého povolení se dostanete bez souhlasu majitele nemovitosti ke komínu?:-) Teoreticky by to (výjimečně:-) šlo z požárního žebříku z auta stojícího na ulici a ani tady si nejsem jistý, že to není narušení soukromého prostoru.

A nakonec proč by kontrolu topeniště neměl povolovat soud? Těch případů, kdy je to nutné jako poslední možnost je málo a po pár odstrašujících případech by jich bylo ještě méně:-)

V. Mlich 3.11.2015 16:09

Re: A co s tímhle

Dronem, dneska to má každé děcko na hraní.

P. Čulík 3.11.2015 21:05

Re: A co s tímhle

Přečtěte si moji odpověď jinde v této diskuzi. Snad pochopíte...:-)

P. Selinger 3.11.2015 9:31

Re: A co s tímhle

Vemte si poučení z písničky . Cihlu na komín !

J. Dlouhy 3.11.2015 4:00

Napadne nekoho,

souvislost s prave probihajicim procesem zakazu koureni v hospodach? Opratka se bude stahovat dal...Ono totiz jde o princip.

R. Langer 3.11.2015 12:40

Re: Napadne nekoho,

A užiteční idioti přikyvují, dokud mají čím... :-(

P. Sulc 3.11.2015 1:20

Ale nelamentujte, pane, nelamentujte,

zijete preci c Cechostanu, narod je podajny jako modelarska hlina, vse si nejak zduvodni, ohne hrbet, jako to dela uz staleti a zcela urcite, urcite nebude nekde demonstrovat proti vlade. Ono to neni povoleno, tudiz to, pro jistotu, nejde. Ale kdyby se to zcela jiste smelo, to je jina, ooo, to by se zase hrdinne zvonilo klici a vzajemne poklepavani po zadech by alespon na velmi kratky cas nahradilo poslusny predklon z cepici v ruce.

P. Dvořák 3.11.2015 1:33

Re: Ale nelamentujte, pane, nelamentujte,

Ale jsou mezi námi tací, kteří se hrdě vzepřeli a než by ohýbali hřbet do předklonu s čepicí v ruce, tak dokud to šlo, roztáhli krovky a ufrnkli tam, kde se žádné zákony dodržovat nemusí.

Vlastně je dobře, že je máme. Kdo by nám dnes radil ze země, kde mají za prezidenta muslima narozeného v rovníkové Africe, který sbírá Nobelovy ceny za sliby, aniž je komukoliv zřejmé, komu a co vlastně slíbil.

P. Eugel 3.11.2015 6:39

Čechostán? Co to je!? Vy, oduševnělej Gigante, prosím vysvětlení. Každá země, má prizdisráče i své hrdiny. Ale nejlepší jsou takový Titani dělání si do vlastního hnízda, jako Vy.

P. Eugel 3.11.2015 6:39

Čechostán? Co to je!? Vy, oduševnělej Gigante, prosím vysvětlení. Každá země, má prizdisráče i své hrdiny. Ale nejlepší jsou takový Titani dělání si do vlastního hnízda, jako Vy.

K. Křivan 3.11.2015 7:14

Re: Pane Šulci, jsou národy, které jsou na tom hůř.

Mnohem hůř.  Němci nemají už žádnou svobodu slova, a  vám v USA vládne muslimácký negr.  To v ČR ještě svoboda slova existuje, a Zeman je sice buran, ale chca-nechca s ním musím dost často souhlasit. Tisíckrát lepší než váš negr.

F. Matousek 3.11.2015 10:06

Re: Pane Šulci, jsou národy, které jsou na tom hůř.

s temi Nemci a USA máte pravdu. Dost pravdu má ale i pan Sulc. Tak napr:

Velká vetsina Cechú je proti nekontrolované migraci a muslimúm. Takze urcite nejakych pár milionú obyvatel.

Kdyz ale pan Konvicka svolá demonstraci proti islámu, zúcastní se jenom pár set lidí. Tak me napadá, ze ten Sulc má nejen pravdu, ale vééélikou pravdu !

J. Hejna 3.11.2015 11:21

Re: Pane Šulci, jsou národy, které jsou na tom hůř.

Je-li známo, že velká většina Čechů je proti nekontrolované migraci (pro může být jen sebevrah), pak by podle toho měla jednat i naše vláda (ne se jen nechat přehlasovat).

Demonstracemi se to nespraví.

F. Matousek 3.11.2015 12:02

Re: Pane Šulci, jsou národy, které jsou na tom hůř.

demonstrovat je legitimní právo vyjádrit svúj názor, event. zesílit tlak na líné a neochotné úredníky, kterí se mají problémy zabývat. 

Sto tisíc demonstrujících napr. na Letné, by dalo premiérovi úplne jiný mandát k jednání v Bruselu. Médiím by "zmekla huba". Prestalo by se psát o tzv. "Konvickovcích jako o nekolika pomatených extrémistech ".  Zmekla by huba i rúzným Dienstbierúm a jim podobným pomatencúm.

P. Sulc 4.11.2015 4:43

Re: Pane Šulci, jsou národy, které jsou na tom hůř.

Omyl, slepy a hluchy pane. Demonstrace pred lety prohraly Americanum valku va Vietnamu. Demonstrace v NYC udelaly, ze policajti uz nesmi hledat zbrane u cernochu a tak pocet zastrelenych proti lonsku znacne stoupl. Atd, atd. Vymluva, ze demonstrace nic neudelaji, je zpravidla zvaneni poprdenych cechacku, kteri se nechteji angazovat. Jak to vite, ze massove demonstrace nejsou ucinne? Z ceske zkusenosti urcite ne, tam se nic takoveho nedeje.Poprdenci radeji zustavaji doma a cekaji, az nekdo jejich problem vyresi.

P. Sulc 3.11.2015 10:32

Re: Pane Šulci, jsou národy, které jsou na tom hůř.

V tom s vami spouhlasim. Ale je tu preci jen trochu rozdil: CR je celkem homogenni narod, my tady uz davno ne. A diky politicke korektnosti tu je hodne povl ze zemi tretiho sveta, ktery skace na sliby levych politiku jak tA slipka po flusu.. Jeste jeden obama a je s nami konec.

F. Kusák 3.11.2015 9:20

Re: Ale nelamentujte, pane, nelamentujte,

Pane Sulci, úředník je úředník všude na světě a politici se také podobají jako vejce vejci. Snad lide jsou někde trochu jiní, ale o moc zas tak ne. Šlo by určitě nalézt spoustu nesmyslných zákonů v kolébce demokracie Británii nebo Franci či v USA. Směšovat rok "89" s  tímto zákonem je trochu podpásovka, ne. Když jsou ti lidé v "Čechostánu" takoví tupci a de facto nenapravitelní, čekal bych, že je nebudete obšťastňovat svými perlami. Zkuste oslovovat společnost někde jinde, tam vám za to budou třeba vděčni. Jinak bych vám ale doporučil klid v duši a více pokory.

A ke zmíněnému zákonu snad jen to, že se snad najde ústavní síla, které tento nedemokratický zmetek předloží Ústavnímu soudu a ten ho smete se stolu.

B. Uhlich 3.11.2015 0:29

Malá technická poznámka...

To, že se masově pálí odpadky je jen další zelená lež, která se tu šíří, aby se podchytila společenská objednávka přesně na to o čem tu píšete. Když někdo není blbý a trochu se nad tím zamyslí...zjistí, že topení odpadky je taková blbost ..technická i logistická až to není možné. Když si vezmete hmotnost jedné PET lahve, nebo nějakého igelitového sáčku... zjistíte, že byste museli doma pálit denně desítky kilogramů tohoto odpadu, abyste vůbec dosáhli nějakou výhřevnost..kde by se to asi bralo??? To by taková rodina asi celé dny hlídkovala u místní popelnice na plasty, aby zachvátila vše co hoří...rovněž tak různé debilní zkazky o Bursíkových briketách a pod...už vidím jak taková rodina celé dny sedí doma ve sklepě a trpělivě sype do PETek piliny , aby je pak zalila vyjetým olejem...a kdy by asi ten vyjetý olej vzala??? Kolik z Vás kdo dáte ročně dohromady vyjetého oleje? Já tedy nevím, ale jediný vyjetý olej, který seženu je ze sekačky..což je asi 0,4l za rok..no to bych se moc nezahřál.

Já samozřejmě nepopírám, že se v každé vesnici neobjeví někdo pomatený, kdo opravdu pálí ledacos, ale rozhodně odmítám, že by se tak dělo nějak systematicky a masově. Drtivá většina lidí odpadky netopí už z toho důvodu, že si tím opravdu zničí kotel a komín.. Podle mých zkušeností největšími znečišťovateli jsou tzv. "zahradní spalovači mrtvol", kteří se rádi, často a vášnivě zbavují všeho na otevřených zahradních ohništích...ty ovšem jaksi nikdo kontrolovat nebude...

P. Boublíková 3.11.2015 5:37

Re: Malá technická poznámka...

Nejde o to, že by někdo pomocí odpadků soustavně topil, ale že ledaskdo prostě hodí do kotle místo do popelnice všechno, co mu přijde pod ruku a co v tom kotli shoří.

Jinak pálení zahradnich v ohnistich se kontroluje - vlastní zkušenost z chalupy, kde nám osud nadělil blaznivou sousedku.

P. Čulík 3.11.2015 8:27

Re: Malá technická poznámka...

Vážený pane, on to nemusí dělat každý, stačí jediný blbec ve vesnici! Co ve vesnici: Pár let bydlím ve Slivenci, to je okraj Prahy vedle Barrandova a jak přijde podzim, je tu často cítit štiplavý kouř, který se táhne ze stará zástavby Slivence. A totéž Holyně a okolní vesnice se starou zástavbou.

Vaše teorie je moc zajímavá, ovšem v praxi se ten jeden blbec vždy najde a nějaká páka na něj je potřeba.

A to opatření k inspekci kotlů není myšleno "že by se tak dělo nějak systematicky a masově", ale jako poslední možnost, když předchozí pokusy selhaly.

A ono jde opravdu o hodně, ne jenom o smrad. Až vám zjistí karcinom, třeba změníte pohled...