19.4.2024 | Svátek má Rostislav


PRÁVO: Otevřete! Kontrola domácnosti!

3.11.2015

Takto nám už za pár let zřejmě budou státní úředníci bušit na dveře, aby si prověřili, že plníme soubor stanovených nařízení.

Samozřejmě, vše se bude dít v souladu se zákonem, ve jménu obecného blaha a nebude to (jistě) prováděno šikanózním způsobem. Vrátka k takovým „skvělým“ zítřkům naši politici postupně otevírají, naposledy v podobě právě schváleného záměru Legislativní rady vlády na prolomení domovní svobody kvůli zákonu na ochranu ovzduší. Úředníci mají nabýt pravomoc kontrolovat přímo v domácnosti, čím občané topí, a občané mají povinnost úředníky vpustit, jinak hrozí vysoká pokuta. Důkazy lze však jistě obstarat i jiným způsobem.

Ač bydlím ve městě, naprosto chápu spoluobčany, kteří trpí zamořeným ovzduším kvůli sousedům-hlupákům spalujícím odpadky. Nicméně prolamovat kvůli tomuto nepříjemnému problému ústavou zaručené právo na nedotknutelnost domovní svobody je opravdu velmi, velmi nebezpečné. Příště si totiž politici vymyslí další „dobrý důvod“ a za čas další a pak ještě další. Studnice takových „dobrých důvodů“ je jednoduše nevyčerpatelná.

Jistě, úředníci a politici nás budou jako vždy na začátku ujišťovat, že kontroly paliva (a popela z kotlů) by měly být prováděny nikoliv šikanózním způsobem a jen jako krajní opatření. Nicméně co je psáno, to je dáno a už mnohokrát jsme zažili podobné chlácholení ze strany politiků. Realita pak byla zcela odlišná, jakmile takový bič úředníci (nebo třeba policisté) dostali do rukou. Dodatečnému otravování nejen skutečných provinilců se opět pootevřou dveře.

Možná někomu přijde odpor vůči takovým opatřením poněkud přitažený za vlasy. Vždyť jde přeci o dobrou věc, ne? Možná protentokrát. Jakmile ale jednou vrátka svojí domovní svobody otevřeme, zůstanou otevřená už navždy. A to je mnohem horší problém. Budou nám chtít za čas politici kontrolovat, jak dlouho se sprchujeme nebo jak splachujeme, abychom neekologicky neplýtvali vodou? Nebo nařizovat maximální teplotu v bytě? Ono se to vlastně už částečně děje, byť prozatím nikoliv invazí do našich domácností: povinné úsporné žárovky a vysavače, dvojí splachovadla, návrhy na zdražování vodného a stočného z ekologických důvodů atd. A co když třeba mají spoluobčané nebo místní úředníci podezření, že soused mlátí svou ženu? Vyšleme každý večer k těmto sousedům úředníka, který bude mít zákonné právo vstupu a povinnost zkontrolovat situaci na místě? Vždyť přeci ta žena je chudák a měli bychom jí pomoct, ne? Případně umístíme k těmto lidem rovnou kameru do obýváku, abychom měli o situaci preventivní přehled? Ač si to většina spoluobčanů neuvědomuje, k podobně absurdním zítřkům zřejmě směřujeme, byť po malých a špatně postřehnutelných krůčcích.

Ne, vážení politici. Tento princip je prostě celý špatně, ačkoliv jsme jen na začátku jeho realizace. Takové návrhy je třeba smést urychleně ze stolu, případně je napadnout ústavní stížností, pokud vstoupí v platnost.

Převzato z JanPolanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora