11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

PRÁVO: Koudelka generálem?

Jaký je rozdíl v pravomocech prezidenta, co se týče povýšení do generálské hodnosti a jmenování soudce nebo profesora? Zdá se, že i v tom, že některé pravomoci jako by nahrazoval soud svým rozsudkem – a některé dosud nikoliv.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 23.10.2020 17:00

No, obecně to tak ve světě je. Profesory jmenuje universita a dotyčny je profesorem dokud na ni učí či vedecky působí, zhruba řečeno. Tedy titul plati jen omezeně, jako spise provozni titul funkce. Coz je myslím o dost lepší verze. Nasi profesori chteji byt ovsem jmenovani doživotně, neb je jim provozni titul malo.

Š. Hašek 23.10.2020 14:29

Není usmolená. Jinak dále souhlas s Vámi.

Dovolil bych si:

Paní Černá, s dcerou a synem pravidelně navrhují panu Černému soubor "cílů domácnosti Černých na další dvouletku", klidně jmenovitě.

Ústava rodiny Černých je napsána tak, že pan Černý poté najmenuje konečný seznam činností, akcí, jmenovitě. S podpisem. Aby už bylo hádání konec. A kliďánko vyškrtne jedny děrovaná kaťata pro dceru. Dcera a kamarádky svolají občansko televizní nespokojenost/správný výklad ústavy ..... Ty kalhoty mohou být zamítány opakovaně, viz ústava.

To je tak, když vykladač vrchní ústavní - Moravec, si do televize pozve vykladače pomocného - třeba nějakého herce nebo tak. Nebo herce s Jelínkem.

Podobně u nás doma. Podpisové právo někdy pendluje, nependlovalo mezi dětma.

J. Oldfart 23.10.2020 10:23

Možná by to chtělo trochu elementární logiky. To, že někdo splnil nějaké podmínky znamená pouze to, že jmenován být může. Ale nemusí. Je to podmínka nutná, nikoliv postačující.

Š. Hašek 23.10.2020 14:32

Přesné.

Elementární logika chybí zejména v televizi a mladších vyštudovaných. Dále u absolventů právnických seminářů typu Hrádeček.

J. Gayer 23.10.2020 10:22

Jestliže je jmenování - generála, soudce apod. - prováděno na návrh, tak slovo návrh sémanticky znamená, že se to navrhuje k rozhodnutí o jmenování. Ten kdo jmenuje, tak rozhoduje o pouhém návrhu. I císař rozhodoval o povýšení na návrhy, ale rozhodoval on. Pokud se tedy někomu nelíbí nejednoznačné znění naší ústavy, je nutno iniciovat její změnu. Tedy tak, že vláda a pod. rozhoduje o povýšení a pouze ceremoniál vykonává prezident. Zatím má prezident z ústavy pravomoc jmenovat na základě nějakého návrhu, nikoliv povinnost. Že naše ústava a vůbec skoro všechny zákony jsou již vědomě koncipovány nejednoznačně, je to dlouhodobý jev v této zemí. Aby se dalo vykličkovat skoro ze všeho, podle potřeby. A potom diskuse nad nejednoznačnosti našich pravidel, je opět jenom odleskem této nejednoznačnosti. Zásadovost a jednoznačnost se v těchto končinách nějak nenosí. A pokud nedojde ke změně z doživotního jmenování soudce na volitelnost, obdobně jako u našeho vzoru v USA, nebude to rozhodně lepší ani v přístupu soudů k výkladu našich nejednoznačných zákonů.

J. Vorlický 23.10.2020 10:55

Zákony jsou koncipovány nejednoznačně, z toho vyplývající debaty - souhlasím.

Nabízejí se tedy min 2 otázky:

Kdo koncipuje zákony?

Proč zákonodárce schvaluje nejednoznačné zákony?

J. Vorlický 23.10.2020 12:27

ještě mne napadá jedna otázka:

Je takový zákon v právu vůbec právně použitelný?

J. Plzák 23.10.2020 10:16

Že jsou policajti generálové, to je zjevně pozůstatek manýrů Rakouska-Uherska a 1. republiky.

Chytré to moc není a vždy si při tom vzpomenu na ty různé jihoamerické junty a na generála policie Heydricha.

Kromě toho máme a budem mít, generálů jako psů.

Co takhle: až nějaký umře, může být nový jmenován?

P. Hatina 23.10.2020 10:22

Co je na tom nemožného, vzpomínáte si na film Nebožtící přejí lásce? V jeho závěru přece jmenovali mrtvolu diplomatem. V právnickém prostředí projde všechno..;-D

Z. Lapil 23.10.2020 14:06

Nevím, jaké byly v RU manýry ohledně generálů, ale vím, že jistý profesor Parkinson spočítal vývoj poměru počtu britských admirálů ku počtu britských válečných lodí a vyšly mu strašné věci. Takže stejným právem lze tvrdit, že se jedná o pozůstatek manýrů britské admirality.

J. Plzák 23.10.2020 15:17

To jsem myslel trochu jinak: Policie dohlíží na dodržování zákonů v zemi. Tedy proti nikomu nebojuje. Generálové vedou bitvy. leda že by bojovali proti svým občanům.

Podívejte se do Německa, nebo Švýcarska. Tam jsou vesměs policejní prezidenti a stačí jim to. Jak to mají dnes Rakušáci ani nevím. Jen jsem předpokládal, že jsme to po Rakousko-Uherské říši převzali.

Z. Lapil 23.10.2020 15:41

Rozumím. To by mohla být pravda.

J. Vorlický 23.10.2020 10:15

Potácíme se sem a tam. Kdo se ale ptá proč? 30 let se deklarujeme jako demokratický a právní stát. "Přechod" z diktatury do demokracie se nám podařil skoro přes noc! Stát se ale nestává demokratickým článkem v Ústavě, ale svými postoji a institucemi a PAK si to dá do Ústavy. My to děláme opačně a to nejde. Instituce zůstaly stejné, stejně jako právo a právní řád do kterého se snažíme vlepit demokratické zákony. Nejde to a nemůže to jít. Články ala pan Křeček jen padají do hluchého a němého prostoru - nic neřeší.

Konečně, moderní čeština je jazyk uměle vytvořený - a to ne dobře. Některé pojmy prostě nelze vyjádřit tak, aby byly srozumitelné a jasné. Těch příkladů je X a některé jsou zmíněny zde v komentářích. Jen například, co znamená slovo nezákonný? Znamená to porušení zákona, tedy trestný čin ve smyslu, že potrestaného trest bolí? Nebo to znamená jen něco co se jako nemá? Jsou občanům povinnosti ukládané zákonem nebo na základě zákona? Co platí jako nejvyšší soubor zákonů, Ústava nebo ústavní pořádek? Co je to lež? Jen nepravda nebo ZÁMĚRNĚ vyjádřená nepravda? Co je to důkaz před soudem? Veřejně prokázaný skutek nebo to, co tvrdí soudní znalec za zavřenými dveřmi? Máme kvalitní slovník svého jazyka? Atd., atd.

Z. Lapil 23.10.2020 14:30

Myslím, že význam vámi zmiňovaných nejasných slov bych vám řekl spatra.

Nezákonný je učiněný mimo zákon. "Co se nemá" je neslušné, případně nemorální, případně nelegitimní.. Lež je samozřejmě záměrná (přinejmenším vědomá) nepravda. Nebo si snad myslíte, že když někdo neudělá maturitu, tak při zkoušce lhal? Důkaz je fakt, který nelze vyvrátit. To, co tvrdí soudní znalec, je jeho názor; znalecké razítko znamená, že je použitelný u soudu.

Ano, máme kvalitní slovník svého jazyka: https://www.databazeknih.cz/knihy/slovnik-jazyka-ceskeho-199864.

Jazyk uměle vytvořený je esperanto. Čeština je jazyk používaný stovky let a přijde mi dost vymakaný: například rozlišuje muže a ženy, na rozdíl od mnohých jiných jazyků umí vidy (koupit x kupovat) - pravda, na množství anglických časů a všelijaká perfekta a plusquamperfekta asi nemá.

Jak už to tak chodí, ne všechno umí přeložit jedním slovem, ale taky naopak: ne všechno z češtiny lze přeložit jedním slovem.

J. Vorlický 23.10.2020 18:48

k: Z.Lapil, 23.10.2020, 14:30 Děkuji za reakci. Považuji ji ale za slabou.

Co se týče mého 1.odstavce, beru to tak, že se mnou souhlasíte. Po otci mám Vámi zmíněný slovník. Na svou dobu jistě velmi dobrý. Koupit již jej asi nejde, když vydání 1946.

SLOVA:

Co tedy znamená , učiněný mimo zákon ́? Jaký dopad to má pro toho, kdo tak učinil/činí? (Vaše vysvětlení nic nevysvětluje.)

Neslušné - tady se jistě dohodneme, stejně tak se lží. Jako ,co ́ ale dělá kulaté razítko znalcův názor použitelný? (Nepíšete, co to je. Příklad: tužka je věc pro psaní, ale mohu s ní i vypíchnout někomu oko.)

Význam ostatních slov, nějak pomíjíte. Použiji tedy Vámi zmíněný, byť 70 let starý slovník. nezákonný = protizákonný, ilegální, str.1036. (pro mne toto znamená porušení nebo porušování zákonů, tedy trestný čin, trestné, souhlas?) ústava = souhrn základních ustanovení většího společenství, str.1583. (,ústavní pořádek ́ není ve slovníku a dnes je to institut, který není ,ústava ́. Co je to tedy ,ústavní pořádek ́?)

potom, co se týče povinností zákonem, atd. - přestupek = nejnižší stupeň trestného činu, str.1265 (to chápu tak, že přest. je sice trestný čin, ale nejméně závažný, souhlas?)

atd. atd.

J. Ptáček 23.10.2020 9:57

Lidsky vzato, nejmenovat úspěšného šéfa BIS plukovníka M. Koudelku po několikáté generálem a jmenovat Mynáře bez prověrky hradním kancléřem, mluví samo za sebe. President určitě zákon neporušil, jen dokázal svou mstivost a ubohost. A pravdivost pohádky "Pasáček vepřů", kde nakonec "král zůstal nahý". Nelze vyloučit, že Mynář se tak vcítil do role pasáčka vepřů, že pořádal pro VIP neohlášenou zabíjačku.

F. Sojka 23.10.2020 10:11

Úspěšného?

P. Hatina 23.10.2020 10:13

Jenom tedy pro vysvětlení, proč Zeman nejen nemusí, ale ani by neměl jmenovat Koudelku generálem. Když se podíváte do podrobností BIS, zjistíte že má pouze asi tisíc lidí (a z toho navíc nemálo civilistů. )

Což v armádě odpovídá tak přibližně neúplnému praporu. Na to je i plukovníka škoda, a aby tomu šéfoval generál, to by vypadalo spíš jako degradace té hodnosti. Tím spíš že vlastně BIS není rozvědka, natož vojenská rozvědka, ale jakási další informační?? služba, která takovou vojensko- generálskou pravomoc ani mít nemá...

J. Ptáček 23.10.2020 10:33

S počtem špionů BIS na jednoho generála máte pravdu. Ale v zájmu objektivity: zkuste se ale mrknout, kolik má naše armáda vojáků a kolik generálů, často jmenovaných přímo Zemanem. Vyjde to tak nastejno, možná i hůř. Jak říkají indiáni: "Moc náčelníků, málo indiánů".

J. Plzák 23.10.2020 10:19

Může Koudelka úspěšně pracovat pro blaho státu bez generálské funkce? Může. Tak ať dělá, policajt jeden.

Š. Hašek 23.10.2020 10:39

Stejně to nebude voják-machr.

Jeví se mi jako ouřada-dějepisář.

Š. Hašek 23.10.2020 10:23

Jste jak kolovrátek ......

Mynář nepotřebuje nic. To jen stále v ČT09 kdákají slepice.

Pokud president nepodepíše špiona (vše v rámci Ústavy ČR), který se naparuje v televizi (!!!) a sepisuje osnovy dějepisu - nemám s tímto problém. Já bych z Koudelky udělal četaře. Špion má tajně špionovat, ne?!

Stejně jako jsem neměl problém, pokud president Klaus opakovaně nepodepsal nějaké (mladistvé) novosoudce/-yně. Protože si rozumně řekl, že tři roky po škole, po nějakém dalším ryklokursu na počítači ..... by se měli nejdříve něco naučit na vykradených králíkárnách! A pokud jsou svobodní, tak zatím ani rozvody a péši o děti bych jim nepřiděloval.

Já jsem taky začínal, to bylo v dobách, kdy se začínalo od píky. Nic se nemohlo moc skazit a došlo se k tomu, že mě potom nikdo mladší nemohl vočůrat, znal jsem to všechno z dřívějška. A další zkoušky, certifikáty se dělaly při práci.

P. Zinga 23.10.2020 9:54

Soudcokracie. Vítězství pokrokářů. Ačkoli má veškerá moc vycházet z lidu, jehož representantem jsou voleni zástupci -parlament a zněj vycházející vláda.

Š. Hašek 23.10.2020 9:38

Pokud nemá být president pouhým podepisovačem přilétlých lejster (což si ani nejzapálenější havlovci nepřáli), potom ať podepisuje po své zralé úvaze. Dle Ústavy ČR.

Předpokládám, že okresní soud nemůže presidenta k nějakému podpisu donutit. A hejhulka Jourová - ta už vůbec (ta to ani nezkouší).

Velitel špionů, který posílá na ministerstvo školství přípisy stran osnov, písemek a výuky, by mohl zůstat staršinou (asi nadpraporčík). To tak odpovídá.

Připomínám, že president republiky má "číselný mandát" cca 240 senátorů. Tak to je, skoro všichni tak chtěli, nečekali ovšem, že to bude Klaus nebo Zeman. Matematika je zajímavá, už zas více vím, proč ji chtějí nadobro odepsat.

Zkráceno.

V. Braun 23.10.2020 9:24

Zajímavý názor pana Křečka - soud tím, že vydá rozsudek může za to, že tento rozsudek není respektován.

Š. Hašek 23.10.2020 9:39

Často to tak bývá. Asi jste si nevšiml.

Z. Lapil 23.10.2020 14:35

To je i v Malém princi: král, který vydává nesplnitelné zákony, je špatný král.

J. Vágner 23.10.2020 7:57

Buďme rádi, že v naší demokracii zatím nejde někoho odsoudit na 4 roky za to, že zrovna on konkrétně nesmí používat nějaká čísla 14 a 88. Pro typicky natvrdlé, to není o podpoře nácků, těm co například v neděli na Staromaku doopravdy porušovali ostentativně zákony, bych ty 4 roky dál s gustem a radostí. To je o tom, že justice v liberální demokracii začíná být stále častěji zneužívána k tomu aby znásilňovala demokratickou soutěž ve chvíli, kdy se její výsledky nějaké mocenské skupině nelíbí.

P. Válek 23.10.2020 8:14

No někdo tu evidentně propaguje neonacismus a to je trestné. Co na tom vidíte špatného?

Š. Hašek 23.10.2020 9:27

A co když banka odhalí, že mám PIN 1488? Zavřete mě, abych zčernal? Když mám v kuchyni šest sakra ostrých nožů, propaguji vraždění???

Zdáte se mi ještě větším všeprávně, moderně láskovým expertem než jisté Šabat/Pajerové. A to jsem si myslel, že Šabatová dosáhla už limitně nekonečna.