6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Richard III. 11.2.2008 20:42

Jen jeden!

Ústava zná jen jednoho prezidenta, nelze tedy zvolit víc. Taková volba by byla z ústavy neplatná.

Tom 11.2.2008 21:47

Re: Jen jeden!

V Ústavě je věcí, které nebyly nebo nejsou světu známy! Např. Článek 10b ... (3) Zákon o zásadách jednání a styku obou komor mezi sebou, jakož i navenek, může svěřit výkon působnosti komor podle odstavce 2 společnému orgánu komor. je v Ústavě od cca r. 2001 a zákon o styku komor pořád nikde! Řešit společné zasedání má ovšem Jednací řád sněmovny. Jinak máte pravdu, že teleologicky ani v žádném jiném ustanovení Ústava více než 1 prezidenta republiky nezná.

Ovšem ten zákon níže uvedený (jednací řád sněmovny) je schopen 2 prezidenty skutečně vygenerovat.

Že se to nepodařilo je znak vysoké politické kultury našich zákonodárců.

Zase by se tím Česká republika konečně dostala do zpravodajství světových médií.

Než by se to vyřešilo, tak by se mohli v úřadě střídat lichý/sudý týden. Jistě by se to nevyřešilo dlouho ...

Schumecher 11.2.2008 18:22

Jak to sleduju, byť opatrně a z povzdálí, nebezpečí furiosní nákazy je vysoké,

spíš než Ústavní problém mi to podle váchnivých reakcí leckterých zastupitelů, okolních ochomejtáků, publikovatelů a podobných zjevů připadá jako ústavní problém....

grr 11.2.2008 18:02

jelikož sám velký Cepl

...prohlásil, že znění Ústavy ČR je zcela v pořádku, jen politici jsou nekulturní a neumí si ji správně interpretovat, a vzhledem k jeho trvalému odporu ke změně některých Jičínského hovadin ("Ústava není trhací kalendář" znělo vždy z jeho papuly), pak je velká naděje, že se ten humus v přímém přenosu bude opakovat soustavně dokola. Ústavní dědky nutno už konečně poslat někam, jejich schopnost kombinatoriky je nulová. Nemohl by tu ústavu parametrizovat nějaký právník-šachista, který ví, že nelze tahat dvěma figurami najednou, i když obě jsou král?

Ladislav N. 11.2.2008 18:08

Re: Moudrost vzdělanců vs. hloupost poslanců...

Pokud jsem měl možnost vidět, tak vlastní volba podle Ústavy ČR trvala jenom pár desítek minut. Zbytek byly partajnické průtahy a naschvály a potyčky navzájem, ty žádná Ústava odstranit nedokáže. ;-)

Oteplovač 11.2.2008 20:13

Re: Re: Moudrost vzdělanců vs. hloupost poslanců...

Vy jste ten článek nečetl. Ústava je prostě nedokonale napsaná - je  "neparoubkovzdorná".  Tenhle důležitý detail lze přece opravit a zabránit  paroubkovským typům měnit pravidla v průběhu hry.  Myslím bohužel, že ani ústavní soud to nemůže opravit, protože "opravovat" ústavní zákony mu nepřísluší.

Tom 11.2.2008 21:53

Re: Re: Re: Moudrost vzdělanců vs. hloupost poslanců...

V daném případě může být Ústava přesnější jen o vložení slova veřejně / tajně. O tomto se jednalo celý pátek, protože to v Ústavě není.

Že někdo zmrší zákon (Jednací řád sněmovny), který provádí podrobnosti Ústavy, tak za to skutečně autor ústavy nemůže. Ten zákon je zralý na ústavní stížnost, aby ho Ústavní soud buď celý, nebo znatelnou části zrušil, aby parlament byl nucen si udělat zákon nový a pořádný!

Zákon, který umožňuje vygenerovat 2 prezidenty nemůže být pochopitelně ústavně konformní.

Oteplovač 11.2.2008 22:43

Re: Re: Re: Re: Moudrost vzdělanců vs. hloupost poslanců...

Jo, to máte pravdu. Ústavní soud může prohlásit jednací řád sněmovny, což je obyčejný zákon, za neústavní

Kadrec 11.2.2008 17:58

Kdo hlídá hlídače?

Quis custodiet ipsos custodes?

Šerlok Homeless 11.2.2008 17:41

janoryno, až poskytnete odkaz, kde je zveřejněno, který poslanec jak hlasoval,

tak uvěřím, že ta volba byla veřejná. Zatím jsem takový odkaz nenašel, takže pracovně předpokládám, že veřejná nebyla. Nebyla ale ani tajná: Při tajné volbě ví jak hlasoval jen hlasující. Teď ale nastala situace, že přehled o tom , kdo jak hlasoval, mají jen VyVolení.

Jestli mi to vyvrátíte a poskytnete odkaz na to, kdo jak hlasoval, budu příznivcem veřejné volby presidenta, na vlastní pupek to slibuju.

Ladislav N. 11.2.2008 18:18

Re: janoryno, až poskytnete odkaz, kde je zveřejněno, který poslanec jak hlasoval,

Jednotlivé partaje přesně ví, jak kdo hlasoval. Zkuste se jich zeptat... ;-)

Samotný systém veřejného hlasování (pouze zde u volby prezidenta ČR) a sčítání hlasů není veden tak, aby jeho výstupem byl seznam hlasujících a hlasy přesně po jménech. Proto nejsou oznamovány automaticky po skončení volby.

Šerlok Homeless 11.2.2008 17:32

Mohli jsme mít dva prezidenty - to hned tak někdo nemá

Naši zákonodárci by se měli nad sebou zamyslet! ;-D

jirka.s. 11.2.2008 17:38

Re: Mohli jsme mít dva prezidenty - to hned tak někdo nemá

A netušíte, šerloku, čím by se asi tohle mohlo zamyslet?  http://www.photo-base.biz/displayimage.php?album=topn&cat=0&pos=13

Tom 11.2.2008 13:54

Jak se dostat ke 2 prezidentům

Ústava Čl. 58 (7) ... třetí kolo volby, v němž je zvolen ten z kandidátů druhého kola, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Ze zákona č. 90/1995 Sb. (jednací řád Sněmovny) ... část Volební řád - Volba prezidenta republiky veřejným hlasováním     22. Prezidenta republiky volí Parlament na společné schůzi obou komor veřejným hlasováním.  23. Navrhovat kandidáta na úřad prezidenta republiky je oprávněno nejméně deset poslanců nebo deset senátorů.  24. Návrhy kandidátů na úřad prezidenta republiky se předkládají společné volební komisi nejpozději 48 hodin přede dnem volby.  25. Volba se koná nejvýše ve třech kolech.  26. Společná volební komise předloží společné schůzi obou komor Parlamentu jména a příjmení kandidátů na úřad prezidenta republiky v abecedním pořadí.  27. Předseda Sněmovny dá hlasovat jednotlivě o všech navržených kandidátech. 28. Při hlasování sčítají hlasy skrutátoři, s nimiž vyslovila před zahájením hlasování souhlas sněmovna i Senát.   ...  34. Do třetího kola postupují všichni kandidáti druhého kola.  35. Ve třetím kole je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů.  36. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, koná se nová volba podle tohoto volebního řádu.  37. O výsledku hlasování každého kola volby se sepíše zápis, který podepíší všichni členové společné volební komise. V zápise o hlasování se uvede a) počet hlasů odevzdaných pro navržené kandidáty, b) počet hlasů odevzdaných proti navrženým kandidátům, c) konstatování o zvolení nebo nezvolení kandidáta.  38. Výsledky hlasování každého kola volby oznámí v souladu s předchozím bodem společné schůzi obou komor Parlamentu předseda Sněmovny. 

Ve 3.

kole, 140 pro A a 140 pro

B a 1 pro oba,  tak má každý z nich 141 hlasů

pro a splnil podmínky jak volebního řádu, tak ústavy.

JJ 11.2.2008 14:31

Re: Jak se dostat ke 2 prezidentům

Je zjevne, ze Ustava CR pocitala s tajnou volbou, ale nepocitalal s Paroubkem.

Noric 11.2.2008 13:45

Skrutátoři = skrutátorky stejně jako prezident = prezidentka

Jestliže je autor právním konzultantem v KPR, tak se pak ani nedivím, že se Hrad projevuje v oblasti práva tak idiotsky...

janoryna 11.2.2008 12:52

co je špatného na veřejné volbě ?

máme svobodu svědomí, nikdo není povinen hlasvat podle nařízení sekretariátu a nikdo se nemusí stydět za to, že volí pana prezidenta. to, že z televizních kamer nepostřehnou diváci, jak někteří poslanci hlasovali není důvod proti tajné volbě. takže jediný důvod pro tajnou volbu je, abych před svými kolegy a voliči utajil svůj názor, který je odlišný od toho, který jsem hlásal před volbami.

Ladislav N. 11.2.2008 13:20

Re: co je špatného na veřejné volbě ?

Má to háček, komunisti pak budou na "neposlušné" volitele řvát, že jsou to zrádci a zaprodanci. A tím nemám na mysli jenom komunisty z KSČ(M). ;-P

Psí vrah Čumil 11.2.2008 13:24

Re: Re: co je špatného na veřejné volbě ?

To je ale opravdu ošklivá nadávka panu ministru Langrovi či panu Topolánkovi...

Ladislav N. 11.2.2008 13:27

Re: Re: Re: co je špatného na veřejné volbě ?

Já myslel i na Paroubka a jeho doruda vypečený spolek.

tosek 11.2.2008 13:47

Re: Re: co je špatného na veřejné volbě ?

Máte jistě pravdu a v podstatě s vámi souhlasím, ale na druhou stranu se ptám. Jestliže jde někdo do vrcholné politiky a neunese ani to, když na něj někdo pro jeho názory řve, jestli to je dostatečně kvalitní politik

Ladislav N. 11.2.2008 13:53

Re: Re: Re: co je špatného na veřejné volbě ?

A v tom bude asi rozdíl mezi totalitní veřejnou volbou a hlasováním volitele v demokratickém státě. Naši volitelé mají strach, aby nepřišli o koryto. Kupodivu výjimkou jsou lidovci, kteří v této věci hlasují různě podle vlastního přesvědčení. U komunistů je to jedno, chtějí "svého"...;-)

milan007 11.2.2008 13:24

Re: co je špatného na veřejné volbě ?

špatné je na tom to, že jednací řád ji přesně nedefinuje. Chtělo to nejdříve upravit jednací řád, někdy měsíc před volbou,

tosek 11.2.2008 14:04

Re: Re: co je špatného na veřejné volbě ?

No ale to je právě to, co naši zákonodárci nechtějí - mít pevná pravidla. Proto se schvalují gumové zákony. Myslíte si, že to je náhoda?

Jan Novotný 11.2.2008 12:32

Logika

Ve skutečnosti v hlasování pro oba kandidáty není ani nic nelogického. Mohl by se vyskytnout tolerantní volitel, který by pokládal oba kandidáty za přijatelné a svým hlasováním by chtěl dát najevo, že mu záleží na tom, aby aspoň jeden byl zvolen. Pak by se ovšem mohlo stát, že ústavní podmínky zvolení by splnili oba kandidáti. Mně z toho vyplývá, že způsob provedení veřejné volby mohl vést k situaci, s níž ústava nepočítá, a byl proto fakticky protiústavní. 

Jan Novotný  

powerplay 11.2.2008 12:35

Re: Logika

Ono se s tím počítá, to hoši o víkendu s tím nepočítali. Musejí se zvlášť vyhlásit výsledky každého hlasování pro a proti kandidátovi a byl-li by zvolen, pak se ostatní kandidáti stávají nehlasovatelními, neboť funkce je obsazena. Vlček ale vyhlásil vždy výsledky celého kola naráz.

Pete Brich 11.2.2008 11:59

Tak nějak to asi vypadalo v Reichstagu v lednu 1933,

když se socialista Hitler zmocnil pravomocí parlamentu. Manipulace, hrubý nátlak, výhrůžky. Něco jako požár Reichstagu se nám snažili předvést poslanci ČSSD Ohlídal a Řihák (je už notářsky zaznamenáno, že slyšeli "Dobře, zařídím to jak chcete" ? - ostatně každý jinak;-D). Ani van Lubbe nechyběl v podání pimprlového principála Mejstříka. Pan "morální kredit" mu dělal kývala do té doby, než přiběhl předseda volební komise panu senátorovi říci, že lže jak když noviny tisknou. Čerstvý vítr české politiky udělal dva úkroky stranou a tvářil se, jako že s tím nemá nic společného. Asi měl pocit, že by mu to u našeho pracujícího lidu uškodilo. Další důkaz, že je cizinec a nevyzná se tu, i když se snaží mluvit česky.

Další zajímavý jev, jenž byl v sobotu pozorován, že přestávky na porady trvaly přesně tak dlouho, dokud Roko neodstřelil potřebný počet Klausových volitelů, aby mu chyběl ke zvolení alespoň jeden hlas. Zřejmě mezi soudruhy-přáteli jsou špatní počtáři, protože to trvalo hodně dlouho.

Ještě že si přítel Škromach do památníčku dělal fotodokumentaci (Bursík nemusel - těch je tam jen šest), aby v Lihovém domě ten divadelní kus nazvaný "Veřejná, křišťálově čistá volba" mohli do pátku vylepšit o další gagy.

PB

JJ 11.2.2008 12:09

Re: Tak nějak to asi vypadalo v Reichstagu v lednu 1933,

Bohuzel tomu vetsina naroda tleska. Ale to asi nemci sveho casu taky. :-/

janoryna 11.2.2008 12:54

Re: Tak nějak to asi vypadalo v Reichstagu v lednu 1933,

proto, aby roko nemohl odstřelit klausovi hlasy, proto je potřeba volby veřejné, aby se vědělo, kdo je co zač !

Pete Brich 11.2.2008 15:28

Re: Re: Tak nějak to asi vypadalo v Reichstagu v lednu 1933,

;-D;-D;-DPB