29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

PRÁVO: Klausův ́vrtoch ́ a Lisabonská realita

Zde bych se chtěl zmínit o problému evropské listiny práv, která je nedílnou částí LS, a požadavku presidenta, aby neplatila pro ČR podobně, jako neplatí pro Polsko a UK. Již reakce pana Posselta, který považuje “Klausův požadavek za omezování lidských práv sudetských Němců a za cynickou hru s osudy milionů lidí zbavených práv, vyhnaných a mnohdy zavražděných a jejich potomků", svědčí o tom, že jde opravdu o hodně a že bychom měli bedlivě vážit své další kroky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
dúchodce 22.10.2009 9:59

Klausův ´vrtoch´ a Lisabonská realita

 Při pročítání diskuze o LS mě napadlo jak je to s mnichoskou dohodou.To je dohoda mezi dvěma státy o vydání části území.Dohodu lze zrušit jen za souhlasu obou zúčastněných stran,jednostrané zrušení je asi právně napadnutelné.Možná,že se mýlím,ale Německý stát dosud tuto dohodu právně nezrušil,jen se o tom taktně mlčí.Myslíte si,že je nemožné( za určité politické situace )aby německý stát nenárokoval opět vydání sudet?

Dušan Streit 22.10.2009 9:55

Ano

Článek má jen jednu chybu, že autor zůstal ve zrádné ODS.

Věcně souhlasím a nemohu pochopit lidi, kteří nesouhlasí a nemají v tom osobní zájmy. To už je prostoduchost. Já mám z EU, z "Lisabonu" a Listiny základních práv EU oprávněnou hrůzu. A nejde jen o Benešovy dekrety:

http://streit.blog.idnes.cz/c/106869/Nejautoritativnejsi-pravni-nazor-na-ohrozeni-Benesovych-dekretu.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/106611/Neopovazujte-se-vydavat-Benesovy-dekrety-za-ceske-provineni.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/106288/Ja-chci-svobodu-ne-zakladni-prava-EU.html

vltava 22.10.2009 9:52

Re: Milá S.Š.

O okradení se mluví proto, že k zabavení majetku sudetských Němců nedošlo soudní cestou, ale podle toho Švejkova "vinnej, nevinnej, berte to pořadě". A to je opravdu problém.

Ze znalosti písně se podle Vás pozná nacista? No já znám "Sojuz něrušimyj", ale rusofil ani komunista nejsem.

No a ti ožralí Němci - otevřete si láhev rumu, vypijte ji narychlo, a uvidíte, co budete sám říkat... A co Vám pak ostatní řeknou, že jste vykřikoval...

Ašek 22.10.2009 9:48

Je to jinak

Pan Macek napsal na -viditelnymacek.cz -(A teď by tedy hlídací psi demokracie, namísto kruhového honu na Klause atd.)Mam dojem jako pravděpodobně většina nás blbců že pan Klaus nesplnil očekavaní a ukazal se v uplně v jiném světle.Rozhodně by dnes při volbě neprošel ani nahodou.To co řiká jsou jen zastupné blbustky.Přirodní zakony platí i pro lidi.Smečka má své zakony pro své přežití.Pan Klaus má svojí smečku na Urale a to je pro mne z ruky.

vltava 22.10.2009 9:43

Re: jako u nás

Soud musí posuzovat právní stránku věci, a ne historické souvislosti. (Pokud soud soudí vraha, tak by měl také soudit podle jeho činů a ne podle toho, jestli měl podezřelý těžké dětství nebo jestli byly zrovna skvrny na slunci.)

Předpokládám, že před takovým soudem by kromě advokátů sudetských Němců byl také advokát zastupující ČR, a ten by nepochybně všechny důležité okolnosti připomenul.

jan 22.10.2009 9:40

Re: Autor je členem ODS...

.. oprava: s Klausem :-(

jan 22.10.2009 9:39

Autor je členem ODS...

Jak dlouho ještě než bude z ODS "odejit"? Co si to dovoluje souhlasit s Klasem? S takhle rozumnými názory tam přece nemá už dnes co dělat.. ;-)

bad 22.10.2009 9:38

http://www.odsminus.cz/?a=odkazy/stranka/1 http://www.faceb

jako na talířiRv

Pirsat 22.10.2009 9:27

prej "odborníci"

Napište jmenovitě těm "odborníkům" zda jsou ochotni zaručit se celým svým majetkem a majetkem své rodiny za to, že když se ukáže že to není pravda tak o vše přijdou...., očekávám odpověď :-)

jo a mimochodem odpovědět na konkrétní argumenty s konkrétní živou kauzou která se stala nějakým názorem někoho kdo se neumí ani pořádně za svůj názor postavit je trapná DEMAGOGIE

Vzhůru do EUSSR

Rak 22.10.2009 9:16

EU po schválení LS

bude znamenat konečné vítězství III. říše  mírovými prostředky

jasan 22.10.2009 8:44

Re: EP přijme nějakou klausuli

argument z 2he obecne "pepicku nebud zbabelec a rozbij taky okno" svedci spise o vas.

Ja se klidne zaradim mezi "zbabelce" jako UK a Polsko.. pro mne prijemnejsi spolecnost nez Nemecko a Francie...

XY 22.10.2009 8:14

Re: "Strašení minulostí"

Nechci zde uvádět své moudrosti, ale výklad práva je někdy velmi záludný, že více věřím precedentům, než zněním zákonů, které si každý může vykládat jak chce a na tom je založeno i anglosaské právo. Bohužel s politováním musím konstatovat, že precedent Vokurka proti České republice zde je. A je průkazné, že došlo k porušení zákazu zpětného účinku.

Raul 22.10.2009 8:13

EP přijme nějakou klausuli

ale zbabělce neuklidní nic.

ranbow 22.10.2009 8:08

jako u nás

A úplně nejhorší bude, když Evropský soud bude Benešovi dekrety posuzovat podobně  jako český Ústavní soud posuzoval Lisabonskou smlouvu. Tedy, že je nebude posuzovat v celku, natož v historických souvislostech.Podobně jako u nás se Evropský soud zaměří na námitky sudetských Němců - už uvedené citace v tomhle článku vypadají hrozivě. Kdepak by si ještě nějaký portugalský soudce vzpoměnul, že se to stalo těsně po ukončení 2.světové války, dávno dávno před vznikem EU či vstupem ČR do EU - advokáti sudetských Němců mu to jistě nepřipomenou..A proč třeba zrovna portugalský?Připomeňmež, že v Portugalsku vládla fašistická diktatura až do roku 1974, až v roce 1986 vstoupilo do NATO...

jasan 22.10.2009 7:25

ale harPYJE

to nam vladli z Moskvy a radi jsme se toho zbavili.....- a ted nechceme aby nam vladli z Brusele.

Vy o to naopak stojite..  nepisete nahodou z nemecka?

Harpyje 22.10.2009 7:19

"my si vladnout umime"

Ano, léta 1948 - 89 jsou důkazem toho, jak jste nám uměli vládnout.

jasan 22.10.2009 7:14

jo pane Spacku

my si vladnout umime - i kdyz jinak nez to vyhovuje Vam a Vam podobnym.   Nechceme totiz jen "drzet hubu a krok" a se zpevem na rtech  vitat novy "protektorat".

Ncmene - o to v clanku nejde - ten jen popisuje co se MUZE stat kdyz budeme pitomci o podepiseme pro nas nevyhodnou smlouvu aniz bychom mysleli na sve zajmy.

A keci o Europe atak dale a tak dale si s odpustenim strcte do "brusele".

Holovousek 22.10.2009 7:09

tak o

"zdejších elitách" velké mínění nemám. Co je to za elity s komunistickými školami a zvrácenou komunistickou výchovou? Jen se podívejte na rozhádané čecháčky z vyšších i nižších pater společnosti, na jejich slovník vyjadřování, na úsilí a snahu pracovat. Případ západočeské univetzity v Plzni nakrásně odhalil, jaké "elity" tady máme! A určitě se nejedná pouze o plzeňskou univerzitu. Bude jich jistě více.:-(

-F 22.10.2009 6:51

Re: Tak se k tomu konečně postavme čelem

Byli to komunisté, potažmo Rusko, kdo zabránil, aby jsme se vyrovnali se svou minulostí. dnešní pohled na odsun je pokřivený komunistickou propagandou a  zločiny Rudých gard, které páchali při divokém odsunu. omluva Václava Havla za odsun sudetských Němců byla partyzánština, která notně zkomplikovala situaci a zabránila jakékoliv racionální  diskusi. Měli to být historici, kteří měli přijít s dobře zpracovanou historíí od roku 1938, mělanásledovat veřená diskuse a pak mohla přijít omluva. Jenomže VH je neřízená střela bez zodpovědnosti a problém je na světě. Havel je  bohém a nikdy z něho nebyl a nebude politik. Argument, že Raegan byl herec neobstojí, protože než se stal presidentem, tak musel se stát politikem od zdola. Havel si uděla z české politické scény vlastní šou.(Y)(Y)

Tx 22.10.2009 6:15

Milá S.Š.

ono "okradení" sudetských Němců bylo na základě mezinárodních dohod jako reparace, t.j. náhrada škod způsobených okupací. Tito lidé pak měli dostat kompenzaci majetku od německé vlády. Pokud se tak nestalo, je to vnitroněmecký problém a lidé by měli žalovat německou vládu. Pokud by si někdo vymohl odškodné na české vládě, musel by vrátit německé to, co od ní dostal. Jinak, co se týče „nevinnosti“ odsunutých, pusťte si nějaké záběry z Karlovarska z r. 38.  Poučné. Točili jsme tuhle s Nory film o mobilizaci v r. 38, vzali do komparsu zbylé Němce na Karlovarsku a šel nám mráz po zádech. Všichni, i ti mladí, znali „Die Fahne hoch…SA marschiert..“.  Náckové jak višně.  A to jsou ti hodní, kteří tady zůstali!  Taky bych  připomněl story, kdy na Ještěd (ještě  za dob NDR) přijely 3 autobusy Němců, když se ožrali, vzpomněli si na mládí, začali hajlovat a zpívat náckovské písně. Naši policajti si s tím nevěděli rady (to víte, soudruzi z NDR..), tak zavolali poldy z NDR. Ti se s nima nepárali, nacpali je do autobusů  a nejspíš do basy…

            Na druhou stranu jsem se v USA setkal s německým studentem, příslušníkem Bundeswehru, který mi řekl“ proč mi pořád předhazujou WW II, když já jsem v té době nebyl na světě a za nic nemůžu? Měl pravdu. To jsou ti lidi k debatě.

XY 22.10.2009 5:57

Re: Já čtu zas Posseltovy věty trošku jinak, pane autore.

Není možné, aby evropské právo působilo zpětně!? Přečtěte si článek uvedený vpravo ve sloupečku "Hon na Václava Klause", autor zde na konkrétním příkladě dokazuje, že tomu tak je! A Vy sám máte možnost si na stránkáchMinisterstva spravedlnosti ČR najít uváděnou kauzu a přesvědčit se o svém scestném tvrzení. Takže sundejte si růžové brýle a než budete něco tvrdit, přesvěčte se o skutečnostech na precedentech. Přišel jste s křížkem po funuse

S.Š. 22.10.2009 2:45

Já čtu zas Posseltovy věty trošku jinak, pane autore.

Především, z toho, co citujete, nelze vyvozovat vůbec nic. Naopak, Posselt opakovaně řekl, že "Lisabon nemůže mít vliv na Benešovy dekrety" (LN, 17.10.2009), neboť - jak ví všichni krom prezidentových poradců (stojí za to se podívat, kteří "odborníci" to byli), viz

http://zpravy.idnes.cz/klaus-dal-lisabonu-sanci-staci-jen-slib-ze-eu-nezpochybni-benesovy-dekrety-1tz-/domaci.asp?c=A091017_123259_domaci_lf

NENÍ MOŽNÉ ABY EVROPSKÉ PRÁVO PUSOBILO ZPĚTNĚ !!

Za povšimnutí ale naopak stojí, co Posselt řekl dále. Klaus se podle něj "pokouší ze zatuchlých nacionalistických emocí a lítosti nevinných vytlouct politický kapitál". To označil za "hluboce antievropské, nemorální a hluboce obrácené do minulosti" (LN, 10.10,2009). R^ Řekla bych, že to je velmi přesné. Problém je v tom, že jak se u nás vysloví slovo sudetoněmecký landsmanšaft, naši lidičkové začínají panikařit.

Máte pravdu, pane R.J., člověk by si myslel, že 65 let poté už nebudou vládnout takové vášně. Řekla bych nicméně, že v generaci našich dětí už se nic takového nevyskytuje, zaplaťpánbůh. Navíc, je třeba jim neustále opakovat, že právo vlastnit, vlastnictví a dědictví jsou takové kategorie světového (římského) práva, že jakési Benešovy dekrety neznamenají nic jiného než bezpráví a že Klaus v tomto případě kope za zloděje. To okradení a jejich potomci jsou přece stále v právu. Tedy, v tom kvalitním. Ne v tom z Právnické fakulty v Plzni. Krádež je pořád jenom krádež. A je úplně jedno, jestli jde o sudetské Němce nebo o malé akcionáře.

R.J. 22.10.2009 2:38

Re: Tak se k tomu konečně postavme čelem

R.J. je "pán" ,ale to máte pravdu,potěší to,když v záplavě idiotismu, zvrácenosti mravní a neinformovanosti , až se bojím napsat vzdělanosti, zahlédne člověk  smýšlejícího stejně či alespoň podobně.

Zdravím Vás pane R. Špačku a přeji Vám vše dobré.  R. J.

Radim Špaček 22.10.2009 1:54

Re: Tak se k tomu konečně postavme čelem

Ale vždycky mě potěší, pane/paní R.J., když se najde spřízněá duše...

Radim Špaček 22.10.2009 1:53

Re: Tak se k tomu konečně postavme čelem

Jo jo, taky mě ta skepse většinou přemůže...

Zas ale na druhou stranu - aspoň je jasno, že tento národ si sám vládnout nedokáže, takže čím více ztratí rozhodovacích pravomocí, tím lépe. A z tohoto hlediska je Lisabonská smlozva absolutně nedostatečná:-)

R.J. 22.10.2009 1:40

Re: Tak se k tomu konečně postavme čelem

Na rozdíl od Vás jsme informováni přesně. Jinak se klidně hlašte k dekretům lžiprezidenta, to o Vás vypovídá více, než myslíte.

R.J. 22.10.2009 1:38

Re: Tak se k tomu konečně postavme čelem

 Marně se pane Špačku snažíme, nic nepochopí, nic neznají , jen blbosti a lži  pindají.

R.J. 22.10.2009 1:32

Re: prej pravo

To jim je jedno,havně že mohou strašit pablby, co jim pak odpustí jejich rozkrádačky. Nebo je ani neuvidí a budou ještě těm zlodějům aplaudovat. Známe to.