15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

PRÁVO: Každému podle jeho zásluh

Co tak posledních více než dvacet let sleduji českou politickou scénu, všechny strany a straničky neustále slibují, že seniorům pozvednou jejich starobní důchody. Je to celkem logické, jde nepochybně o nezanedbatelnou voličskou skupinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kmoníček 22.3.2018 7:54

Re: Nízké důchody se státu ohromně nevyplatí.

Bocku, kdybychom se lépe učili a potom byli pilnější se vstřebanými vědomostmi, měli bychom dúchody třeba jako prof. Pirk. Nemyslíte?

J. Holíček 22.3.2018 7:36

Re: Babišovi o penzisty jde až v poslední řadě.

Trochu vám uniká, že Babiš JE politik a šikovný manipulátor a zřejmě jeho finty působí i na vás. Dívím, že vám uniklo, co se všeobecné ví, že on důchody zvyšovat nechtěl, když ho k tomu socani donutili (přes valorizační vzorec), tak musel ustoupit a okamžitě tvrdil, že je to jeho zásluha. Že by měla Valachová zmlknout, o tom žádná, že dávno měl zmlknout Kalousek, o tom taky, ten 3 roky důchody nezvyšoval. Bylo by dobré při reakcích na druhé o věcech něco vědět a ne hned plkat pod neexistujících pravolevých schémat.

J. Fridrich 22.3.2018 6:52

Re: Babišovi o penzisty jde až v poslední řadě.

Nebýt Babiše, nebylo by co přidávat-rozdávat ani důchodcům, ani učitelům atd.. On není svatoušek - to není žádný politik, to víme, ale finance dal v naší zemi do lepšího stavu. Socdemáci chtějí zase víc a víc přerozdělovat - vybírat víc od těch pracovitých, schopných a dávat těm, co se jim pracovat nechce a jen zkoumají, jaké dávky si ještě mohou vynutit. Dnes jsem reagoval na Valachovou - " dáma inkluze " by měla zmlknout. Dříve jsem byl pro zvýšení platů učitelům u nás, ale čím dál víc se setkáváme s otřesnými NEZNALOSTMI mladých lidí i u triviálních věcí - a to je měřítko výsledků práce nynějších kantorů..

V. Šťastný 22.3.2018 6:28

Pane Kolmane,

váš článek jsem četl už když byl zveřejněn v Reflexu a pořád jsem nepochopil tu frázi o "motivaci důchodců". Určitě je správné diferencovat výši důchodu podle zásluhovosti, ale k tomu máte první a zároveň poslední příležitost, při stanovení jeho výše při odchodu do důchodu. Souhlasím s tím, že ti, kdož se snažili mají mít důchod důstojný a odpovídající jejich snaze, sociální vyžírkové si měli buď naspořit, nebo mají smolíka. Nicméně, pokud už je jednou výše důchodu podle zásluh stanovena, pak už by při valorizaci měli dostávat všichni stejně, neb ceny rohlíků, mrkve, gothaje bez masa a podobných, kvůli kterým se valorizace provádí, rostou stejně všem bez rozdílu. Zásluhovost důchodce už je jen těžko měřitelná (zametený chodník před barákem?), ten zásluhový rozdíl musí být stanoven na začátku.

A. Bocek 22.3.2018 6:16

Nízké důchody se státu ohromně nevyplatí.

Důchodci budou mít jen na základní obživu bez cigaret, alkoholu a tučného jídla. Bydlet budou ve skromných poměrech u nejbližší rodiny a nebudou si moci přetápět. Ve snaze zpestřit si jídelníček se vrhnou na chov králíků,slepic a pěstování zeleniny. Všechny tyto aktivity povedou ke značnému prodloužení jejich života což se státu ohromně nevyplatí.

J. Holíček 22.3.2018 6:07

Babišovi o penzisty jde až v poslední řadě.

To, co Kolman píše je ok. Ještě větší problém je Babiš sám, a to se nezdůrazňuje. S důchodcovskou kartou hraje odvážně už od voleb. Je to ovšem finta, protože to "ohromné" (a samozřejmě nespravedlivě strukturované zvýšení) má být až od ledna příštího roku!! Ačkoli průměrná mzda jde úprkem nahoru, tak valorizační schéma, které je na ni navázáno jakoby ani nebylo. Na to prostě Andrej nereaguje a jen vytváří atmosféru pro případné předčasné volby.

Je to stejné jako slevy na dopravu MHD. Napřed to mělo být 100%, teď už jen 75 a kdoví jak to nakonec dopadne.

J. Jurax 22.3.2018 1:58

Naprosto souhlasím.

Ono už jen samotný výpočet důchodu znamená sice solidární, ale vcelku sprosté okradení těch, co poctivě platili vysoké sociální pojistné úměrné svým příjmům - tedy zejména zaměstnancům. Viz https://www.vypocet.cz/popis-vypoctu-duchodu ... z algoritmu plyne, že ve jménu solidarity neokraden zůstává jen ten, co má vyměřovací základ - zjednodušeně řečeno průměrný plat - 13 191 Kč; ostatně taková má naději na důchod srovnatelný se svým čistým příjmem - cca 10 615 Kč pči 40 odpracovaných letech - podle https://www.finance.cz/duchody-a-davky/kalkulacky-a-aplikace/kalkulator-starobniho-duchodu/

Ostatně domnívá-li se někdo, že jedinec s platem 40 000 bude mít dvojnásobný důchod jako jedinec s platem 20 000, byť samozřejmě ten první dal do chřtánu sociálního pojištění dvojnásobek, je nikoliv naivka, ale přímo blbec.

Takže přidávání všem stejně je jen další skryté okradení a další nivelizace důchodů.

A jako obyčejně u nás - přidá se kousek všem stejně a kousek percentuálně - aby to bylo "sociální" a aby byli všichni (ne)spokojeni, neboť se tím důchody zase nivelizují ... viz https://kupnisila.cz/valorizace-duchodu/