18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

PRÁVO: Jsou Benešovy dekrety součástí právního řádu?

V souvislosti s konáním 69. Sudetendeutscher Tag (dne Němců ze Sudet) ve dnech 18.5. až 20.5.2018 se rozpoutala znovu diskuze o tzv. Benešových dekretech. Na webu se do této diskuze zapojila i známá publicistka Mgr. Lída Rakušanová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 25.5.2018 10:08

Re: Pokud má ČR zůstat suverénní samostatnou republikou,

Jak pitomoučké. Faktickému konstatování dávat všelijaký podtext, který samozřejmě nijak nemůže smazat věcnost mé poznámky.

Normální člověk pochopí, tak nyní pro lidi vašeho typu: Koho chleba jí, toho píseň zpívá. Když někdo žije od jednadvaceti v Něměcku, už je Němec, i když navenek se to snaží maskovat. Ale myslí Německy.

A ještě poznámka: Všiml jsem si, že často když chybí argumenty, buď přijdou nadávky nebo "argument" typu závist. Proč si myslíte že závidím? Já si žiji navýsost spokojeně, s Rakušanovou bych neměnil ani na minutu, je to vlastně chudák. Ale serou mě skuteční zaprodanci. Ne ti vykonstruovaní, o kterých se psalo v komunistickém tisku v době vzniku Charty 77.

F. Houžňák 25.5.2018 6:24

Co si pravdaláska o nás Češích myslí, je pěkně

shrnuto ve výroku Rakušanové: Posselt je největší český patriot, jakého znám. Ještě měla přidat K.H. Franka, to byl taky velký český patriot.

J. Anděl 25.5.2018 7:38

Re: Co si pravdaláska o nás Češích myslí, je pěkně

Pravdoláska si nemyslí nic, není to tvor s mozkem a myslí.

Lidé toto nálepkou označováni si o Češích myslí různé věci. Mně tuhle nálepku občas někdo lípne, Čechy mám rád, často se přu v diskuzi, když jim někdo přiděluje hromadné špatné vlastnosti a při tom mu vadí, když jiný totéž dělá u cikánů nebo muslimů. A Posselta ignoruju.

J. Babička 25.5.2018 5:55

poznámka

Tak jsem se nedozvěděl, žda ty Benešovy Dekrety platí nebo ne. Vypadá to, že je to jak se to komu hodí

P. Zinga 25.5.2018 8:43

Re: poznámka

Platí jejich důsledky. Nově je-vzhledem k tomu, že žádné "excesy" ze msty se na Němcích v Čechách neprovádí, nelze očekávat, že by se uplatnily.

K. Novák 25.5.2018 5:30

Článek Rakušanové

je jen součást sudetoněmecké propagandy a vlastně nemá smysl se jím zabývat. Je to jen součást taktiky. Odsuny německého obyvatelstva (nejen z ČSR, Polska a Maďarska) jsou součástí poválečného uspořádání a jejich revize není na té úrovni, na které byly navrženy a provedeny, uskutečnitelná. Několik ubožáků, kteří se kdysi nepohodli s vládnoucími komunisty, odešlo do emigrace. Tam se neuplatnili, odsunutí Němci se jich ujali a vytvořili z nich pátou kolonu, která v současné době pracuje na stejném zadání jako sudetští Němci před válkou za Hitlera (o kterém sudeťáci tenkrát tvrdili, že jsou jeho mentoři). Pohnout velmoci ke změně poválečného uspořádání nelze, ale lze ho nabourávat prostřednictvím našich hloupých politiků, kteří by "nároky" sudeťáků mohli uznat a začít jim předávat český státní majetek, vyplácet jim peníze z České státní pokladny, případně provádět další nesmysly. Proto to tvrzení o "naší české záležitosti". Jaký destruktivní vliv by to mělo na Evropu, ani Landsmannschaft, ani tahle pátá kolona neřeší. Tvrzení o zákonu pardonujícím zločiny na Němcích ještě půl roku po skončení války je obyčejná lež. Dekret pardonuje jen činy v rámci spravedlivé odplaty nacistickým okupantům a jejich přisluhovačům. Proti zločinům bylo možné se bránit soudně a vinit dnes český národ za to, že to tenkrát Němci nevyužívali, je absurdní. Rovněž tvrzení o kolektivní vině je přinejmenším sporné, protože všichni Němci odsunutí nebyli. A proti tomu, že Německu byly uloženy válečné reparace, což je jasná aplikace kolektivní viny, propagandisté jako je Rakušanová ani nepípnou.

J. Babička 25.5.2018 5:47

Re: Článek Rakušanové

Když spisovatel Ulč pracoval jako soudce, tak vzpomíná na případy, kdy odvážní občané, když již pracovali ve fabrikách, za vítěztví říše, tak aby to odčinili tak se jako odboj vydali do pohraničí znásinovat němky. A tady byl háček, Benešova amnetie pamatovala na znásilnovatele, takže se jim nemohlo nic stát, ale úplně zapoměli na možné výsledky toho znásilnění. A tak přišli želoby o alimenty, která musel vyřizovat. Zajímavé, ze obžalovaní nemohli pochopit, ře nešlo o čin politický, ale pohlavní.

K. Pavlik 25.5.2018 3:14

Jako Kurdove

Nekteri blbci, bohuzel vcetne mne, si mysleli ze publicistka Lída Rakušanová pracovala ve Svobodne Evrope pro Ceskoslovenske dobro. Byla jen placena americkymi penezi pro americke dobro.

No holt tento pramen vyschl - amici ji nakopli a holt ted pracuje za Sudetacke penize a snazi se presvedcit blbce , ja te mezi ne nepatrim,. ze je to dobre pro Cechy.

J. Dlouhy 25.5.2018 1:26

Tak proc

to same neni prosazovano v pripade odsunu Arabu z Gazy a Zapadniho brehu? Kdyz je to tak spravedlive?

Podobnost problematiky je vic nez nahodna...

Kdyz mohli Cechoslovaci, proc nemohou Israelci?

Diky za vysvetleni...

J. Babička 25.5.2018 5:39

Re: Tak proc

Na to mají jednoduché vysvětlení. Co je dovoleno jiným, nesmí být dovoleno židům

J. Uzel 25.5.2018 11:33

Re: Tak proc

O odsunu se rozhodlo jinde. Že Beneš zbabral co se dalo je jiná věc.

P. Vaňura 25.5.2018 16:28

Čehoslováci to mohli udělat, protože tak rozhodly

velmoci v Postupimi a nebyla na světě síla, která by tomu mohla zabránit. Stalin by jistě pomohl i vlastní armádou, pokud by byl o to požádán!

Židé by to sice mohli udělat, ale EU by se posra** a oni do konfliktu s ní jít nechtějí.

Ano, tak jednoduché to celé je.

Já si ale myslím, že vzhledem k tomu, že Arabové ze svých zemí vyhnali 850000 Židů, které navíc připravili o majetek, byl by odsun Arabů ("Palestinců") za Západního břehu víc než spravedlivý!

V. Vlk 25.5.2018 0:40

Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Podle autora " Ovšem i excesy ze strany vítězů jsou neomluvitelné. Odsun měl být v každém případě prováděn spořádaně a lidsky." Což vzbuzuje dojem že odsun nebyl prováděn spořádaně a by nelidský. Což je ovšem lež. Na začátku, květnu 1945 propukl takzvaný "divoký odsun" což ovšem byla směs státem neorganizovaného divokého vyhánění a také úprku jak sudetských Němců,tak tzv. " národních hostů" tedy německých uprchlíků z Polska, Ukrajiny, pobaltí atd. mezi nimiž bylo pronacistických kolaborantů. Však se také v Německu celé dění pojmenovává " Die Flucht und Vertreibung Deutscher aus den deutschen Ostgebieten und aus Ostmittel-, Ost- und Südosteuropa". Skutečný odsun byl prováděn ihned ,jak se do Sudet dostaly čs.orgány organizovaně a bez excesů, jak potvrdili i účastníci Postupimské konference. S Němci se mnohde nezacházelo v rukavičkách, například museli docházet z bývalého německého lágru v Nové Roli do Karlových Varů, tak jak to oni dělali s vězni. Ovšem porti vězNům z koncentráků dostávali jíst a měli lékařskou péči. Většina obyčejných sudetských Němců byla rozdělena po obcích a u sedláků ,kde pracovali.Děti chodily do škol a dnes mnozí ještě využívají při návštěvě Faterlandu své češtinské znalosti z českých škol v letch 1945/46. Odsun byl organizován, za dozoru policie a někde vojska, rprbíhal vlaky anebo autobusy. Fotografie pochodujících řad lidí po silnicích jsou fotky z doby divokého dosunu. I na sudetoněmeckých stránkách naleznete fotografie odsunutých,jak nastupují do vlaků, do autobusů as někde dokonce probleskne i fotografie, jak je jim vydáváni jídlo. Tohle by si měl autor ověřit,aby se nestal nechtěným spolupracovníkem Rakušanové. Ukazovat je pí.Rakušanové nemá smysl, ta se naučila v Mnichově, že Češi jsou zločinci a Němci jejich nevinnou obětí.

M. Steiner 25.5.2018 5:06

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Milý Vlku! Již se známe z tvých "diskusnich" příspěvků k jiným článkům. Znovu reaguješ na něco jiného, než co je obsahem článku.

Doporučuji ti nové a pozorné pročtení článku. Dále tvrdíš, že odsun probíhal bez výjimek spořádaně a lidsky. Zřejmě schvaluješ vraždy 265 civilistů, dětí včetně kojenců na Přerovsku 18. a 19.6.1945. Kojenci skutečně za Hitlera nemohli. Nebo Postoloprty v černu 1945. Historik Tomáš Staněk odhadl, že v důsledku "krajně diskriminačního zacházení" přišlo o život až 25 tisíc lidí. Něco si o tom přečti a pak tvrď nesmysly (tvými slovy lži). Viz například práce docenta Tomáše Staňka nebo na webu např. pod - divoký odsun.

P. Dvořák 25.5.2018 5:48

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Když už panu Vlkovi tykáš, tedy máš ze sebe dojem těžké duševní převahy, budu tě parafrázovat:

"Reaguješ na něco jiného, než co je obsahem příspěvku."

Nikde jsem nic nečetl o tom, že by pan Vlk "Zřejmě schvaloval vraždy 265 civilistů, dětí včetně kojenců na Přerovsku 18. a 19.6.1945." "Nebo (schvaloval jakési) Postoloprty v červnu 1945."

M. Steiner 25.5.2018 6:57

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Jde zde o obecně známou událost. Byl o ní publikován bezpočet článků. Podle Václava Vlka odsun probíhal spořádaně a lidsky bez excesů. Tudíž takový spořádaný odsun musel zahrnovat i tuto událost.Stačí k vysvětlení?

P. Dvořák 25.5.2018 7:21

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Excesy jistě byly. Celkem pochopitelně, tak to prostě bývá, když se "účtuje". Nic s tím nenaděláme.

Jenže já jsem reagoval na něco jiného a takto: Nikde jsem nic nečetl o tom, že by pan Vlk "Zřejmě schvaloval . . . "

M. Steiner 25.5.2018 7:38

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Václav Vlk zřejmě tuto všeobecně známou událost (tento exces) zahrnuje pod řádně a lidsky prováděný odsun. Tato úvaha vyplývá z toho, že na rozdíl od tebe excesy nepřipouští.

P. Han 25.5.2018 7:43

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Ale kdepak. To se jenom vy krkolomně snažíte neporozumět příspěvku pana Vlka.

M. Steiner 25.5.2018 8:14

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Vycházím striktně

z textu "příspěvku" Václava Vlka. Z ničeho jiného zde nemohu vyjít. Jinak k odsunu zejména práce docenta Tomáše Staňka. Byly při odsunu excesy nebo nikoliv?

P. Han 25.5.2018 9:18

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Ale kdepak. Vycházíte ze svých dojmů, které si pletete s pojmy. Pan Vlk tyto excesy NEZAHRNUJE "pod řádně a lidsky prováděný odsun". To jen vám cosi chybně sepnulo v hlavě. Pan Vlk naopak rozlišuje "divoký odsun", kde skutečně žádná pravidla neplatila a ony excesy probíhaly, od legálního a státem prováděného organizovaného odsunu.

M. Steiner 25.5.2018 9:46

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Přečtěte si pořádně příspěvek pana Vlka. Zejména hned první tři řádky. Třídění provádíte vy a ne pan Vlk.

Vaše argumentace spočívá především v tom, že excesy nejsou již odsunem, protože nejde o řádně a lidsky prováděný odsun.

Takto dojdete ke stejnému závěru jako V. Vlk, i když z jiných důvodů. Takto vlastně popíráte zásady správného a logického uvažování. Pod pojmem odsun zahrnujete to, co se vám hodí. Nechápete tento pojem tak, jak jej chápe jazyk (čeština). Čeština zahrnuje pod odsunem i odsun s excesy i divoký odsun.

Mimochodem nemohu dohledat vaše články. Prozraďte, kde jste něco publikoval.

P. Han 25.5.2018 10:25

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Oops! Někde jsem se pravděpodobně vydával za vědce nebo publicistu. Prozradíte mi kde?

V. Vlk 25.5.2018 12:53

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Steinere, vy osle nevzdělaná, P.Hahn je známý německý historik!

S. Netzer 25.5.2018 13:20

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

:-)))) Tu es asinus!

P. Hahn možná, ale ne P.Han.

M. Steiner 25.5.2018 13:43

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Očekávám věcnou argumentaci a ne urážky. Věcnou argumentaci postrádám.

M. Steiner 25.5.2018 13:49

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

K Vlkovi: Loquerisne latine?

M. Steiner 25.5.2018 13:54

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

K Vlkovi: Mluvíš latinsky? Prozraď! Když budeš potřebovat, tak ti předchozí latinské věty přeložím. Neboj se ozvat!

M. Steiner 25.5.2018 13:58

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

K Vlkovi: Mluvíš latinsky? Když ne, tak ti předchozí latinské věty přeložím. Neboj se ozvat!

P. Vaňura 25.5.2018 16:32

Vražedný útok nějaké skupiny na německé civilisty

nebyl součástí odsunu!