2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

PRÁVO: Jsou Benešovy dekrety součástí právního řádu?

V souvislosti s konáním 69. Sudetendeutscher Tag (dne Němců ze Sudet) ve dnech 18.5. až 20.5.2018 se rozpoutala znovu diskuze o tzv. Benešových dekretech. Na webu se do této diskuze zapojila i známá publicistka Mgr. Lída Rakušanová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 25.5.2018 11:35

Téměř všichni ti nacističtí pohlaváři byli odsouzeni.

Často i na základě dokumentů - např. rozkazů k popravám zajatců - které vlastnoručně podepsali!

I. Mertl 25.5.2018 12:25

Re: Téměř všichni ti nacističtí pohlaváři byli odsouzeni.

A co ta německá děcka usmrcená v odsunech, za co ta byla odsouzena, vlastenče?

P. Vaňura 25.5.2018 13:54

Mluvil jsem s jednou obětí "divokého odsunu" Němců z Brna,

mluvila o lecčems, ale o zabíjení dětí ne. Také o tom, že odsun zajišťovala hrdinná Rudá armáda, která také iniciovala znásilňování žen. Někteří Češi se prý přidali...

Ale tady nebyla řeč o vraždění civilistů, ale o rozsudcích na "válečných zajatcích," jako byli třeba Keitel a Jodl. Ti ty rozkazy k popravě příslušníků britských Commandos opravdu podepsali, i když příkaz k tomu vyšel od samotného Hitlera! Podobně byli např. popraveni příslušníci SS, kteří povraždili uprchlé zajatce z tábora Stalag Luft III (mezi zavražděnými byl i jeden Čech). I tady vydal rozkaz osobně Hitler. Pravda je, že ti SS neměli patrně na vybranou, ale co je ve válce úplně spravedlivé...

I. Mertl 25.5.2018 14:01

Re: Mluvil jsem s jednou obětí "divokého odsunu" Němců z Brna,

A co takhle odpovědět na otázku? Jodla vem čert, tady jde o česká poválečná zvěrstva, rozumíte prosím?

P. Vaňura 25.5.2018 14:15

Snad si nemyslíte, že souhlasím se zabíjením dětí

(snad vyjma některých čtrnáctiletých příslušníků Hitlerjugend). Ale v poválečné době se zločinům nedalo úplně zabránit. Dokonce i při "spořádaném" odsunu musela československá armáda mnohdy bránit odsunované Němce před útoky rozzuřených Čechů. Po šesti letech teroru musela být nenávist obrovská!

Co říkáte tomu, že 9. 5. 1945 upálili!!! němečtí vojáci u Jičína kapitána československé armády Josefa Šimka, který si v představě, že už je po válce oblékl uniformu a chtěl přebrat jičínská kasárna? Ti Němci pak na ústupu padli v úvozu do české léčky a byli všichni pobiti. Vím to od jednoho dnes už zesnulého pamětníka.

R. Szewczyk 25.5.2018 15:11

Re: Snad si nemyslíte, že souhlasím se zabíjením dětí

co tomu říkám, nic, byli to vrazi, ovšem měli být popraveni řádným soudem, ta banda , to jsou taky vrahové, vrah zabil vraha, co je na tom k nepochopení?,

nicméně dovolím si dotaz, jak dlouho po nějaké válce chcete tolerovat samosoudy? podpořte zákon: každý , byť jen zdánlivý nepřítel , může být usmrcen kdykoliv, kýmkoliv, a jakýmikoliv prostředky do -------- dní od podepsání totální kapitulace, do -------dní po podepsání míru,

P. Vaňura 25.5.2018 16:17

Na to Vám odpovím jednoduše, dokud jednotka nesloží

zbraně (a ti vojáci to evidentně neměli v úmyslu, mohli složit kapitulaci do rukou toho kapitána), válka pokračuje. Nebo si snad myslíte, že by se ti Němci, po tom co spáchali, jen tak bez boje vzdali?

Jinak, poslední boje pravidelných jednotek na našem území trvaly až do 12. 5. 1945, poslední masakr civilistů spáchali Němci 10. 5. 1945 (u Bernatic v jižních Čechách).

I. Mertl 25.5.2018 17:25

Re: Na to Vám odpovím jednoduše, dokud jednotka nesloží

No, a my Češi jsme na to udatně navázali, většinou proti bezbrannému německému obyvatelstvu. Oč jsme lepší! Ano, byly to spíše výjimky, ale přesto! Proč si to nepřiznat? A to zcela opomíjím, co nás ta poválečná krutost stála jako stát!

P. Harabaska 26.5.2018 8:31

Re: Stěžovala si mi jedna stará paní,

Budete tedy jistě souhlasit s tím, že ti dnes oslavovaní bratři Mašínové (kombatanti?) jsou docela obyčejní vrazi, ač prohlašovali, že bojovali ve válce proti komunismu. Ostatně likvidace Poláků, Židů, a dalších v německých koncentračních táborech byla zločinem spáchaným na civilistech. Tedy jedna jedna. Západní spojenci se nemuseli Rusům (nikoli rusákům) nijak omlouvat, když ti neměli žádnou takovou smlouvu s Němci. (BTW: píšete také Poláci s malým písmenem?)

V. Student 25.5.2018 10:37

"Odsun měl být prováděn..."

Odsun měl být provádět spořádaně a lidsky. No, to je právě ono. On nebyl! Jenže já z toho nikoho neviním, protože to jsou prostě historické souvislosti. Tady se během II. světové popravovalo jako za žádné jiné války, odmyslíme-li si středověk a raný novověk, Slované byli "untermensch", takže to po válce dopadlo, tak jak to dopadlo. Lidi si zchladili žáhu (tedy to přeháněli). Odpustil jsem nacistům, odpustil bych i drsný odsun, udělal bych tlustou čáru...hergot, kde se furt berou lidi, kteří čím delší doba od problému uplynula, tím jsou zavilejší a radikálnější? Zdravý jedinec, milí lidé, to má naopak - s postupujícím časem zášť, nenávist, odpor atd. blednou. Kdo z vás nenávidí Němce "za to co dělali", ať si uvědomí, že to nemá v hlavě v pořádku, protože od té doby, proboha, uplynulo už více než sedmdesát let!

Vemte si příklad z muslimů - nikdy neodpustí křivdu, nikdy se nikomu za nic neomluví, povždy si budou pamatovat pět set, tisíc let stará "příkoří". Taky z nich nic jiného než násilnická, militantní smečka nebude. Kdo chce dopadnout stejně? Ať už jdou do haj*zlu připomínači starých křivd. Odpustit je třeba. A nejde-li to, tak aspoň zapomenout! Taky to nejde? Tak pán Bůh s vámi!

S. Netzer 25.5.2018 10:46

Re: "Odsun měl být prováděn..."

Vy se zřejmě toho přisuzování kolektivní viny na základě kolektivních vlastností nikdy nezbavíte.

Tehdy zahrnovala všechny Němce, a dnes muslimy: "nikdy neodpustí křivdu, nikdy se nikomu za nic neomluví, povždy si budou pamatovat pět set, tisíc let stará "příkoří". Taky z nich nic jiného než násilnická, militantní smečka nebude."

A čím větší ignorant, o to zatvrzelejší propagátor kolektivní viny.

P. Vaňura 25.5.2018 11:32

Kolek tivní vina se uplatňovala, uplatňuje a bude

uplatňovat vždycky, kdy je indiviuduální vina těžko zjistitelná a nepřátelský čin jasně viditelný. Mydslím, že k zastřelení zajatého příslušníka nechvalně známé 36. divize SS Dirlewanger stačila pouhá příslušnost k této divizi.

A přitom to v praxi FUNGUJE! Soudruh Stalin by např. vyřešil problém islámského terorismu v Belgii odsunem obyvatel Molenbeeku za polární kruh...

S. Netzer 25.5.2018 11:44

Re: Kolek tivní vina se uplatňovala, uplatňuje a bude

Plácáte blbosti.

Jako obvykle.

V. Student 25.5.2018 12:16

Re: "Odsun měl být prováděn..."

Já neviním muslimy z obléhání Vídně (ne)blahé paměti, to jsem jim odpustil. Já je viním z toho, že jsou stejní dodnes. To o Němcích opravdu prohlásit nemůžu...vy jste tedy nějaká divná Němka, to vám povím.

S. Netzer 25.5.2018 12:29

Re: "Odsun měl být prováděn..."

Závidím vám vaše "vědomosti" a tu jistotu s kterou je hlásáte, že "jsou stejní dodnes".

Individuum jako takové se zřejmě ve vašich myšlenkách vůbec nevyskytuje.

Pokládáte sám sebe též za součást masy, a ne za individuální bytost?

K. Janyška 25.5.2018 9:23

Pokusy udělat z Němců beránky

neberou konce. Bodejť, vlastní EU a bude hůř. Spousta lidí už zase cítí šanci... Dzp.

P. Rajman 25.5.2018 10:32

Re: Pokusům omluvit amnestovaným Čechům zvěrstva

se věnuje zcela objektivně mnohem větší úsilí.To se na rozdíl od Němců, o kterýchtu hovoříte jako kolektivu, týká těch konkrétních (jmenovatelných či díky amnestii také nejmenovatelných) jedinců, o kterých i Češi sami vědí, že to byl dobytek, který by za jiných okolností skončil v lepším případě v kriminálu, v horším vedle nacistických zločinců...

A. Alda 25.5.2018 10:34

Beneš před tím po válce varoval.

Předpokládal, že k tomu dojde, a vyzýval národ k ostražitosti. A ukazuje se, že aspoň v tom měl pravdu.

Buďme rádi, že jsou Němci z našeho území vystěhováni. Kdyby tu byli zůstali, bylo by období komunistické vlády tvrdší a po pádu komunistů bychom zase měli vážný problém zachovat svůj stát.

V. Student 25.5.2018 10:41

Re: Beneš před tím po válce varoval.

Pane Aldo, většinou s vámi souhlasím, ale sázet na to, že kdyby tu zůstali, komunisti by vládli tvrději a pak by byl problém se zachováním státu...to je trochu silná káva, ne?

J. Chaloupka 25.5.2018 10:50

Němci nebyli vystěhování jen z Československa nebo

Polska. Ale např. v Bělehradu mě osobně vyprávěla pamětnice zvaná baba Míca, jak museli opustit své statky a vrátit se do Německa, jinak by je Němci (sic!) zabili.

A. Alda 25.5.2018 10:52

Samozřejmě, že by vládli tvrději.

Viz NDR.

A po pádu komunismu by se jako v NDR opět chtěli připojit k Říši.

I. Mertl 25.5.2018 8:33

Pokud rozumím psanému

tak pan Steiner dovozuje, že paní Rakušanová se dobývá do otevřených dveří, protože ony tragické Benešovy dekrety ztratily platnost uzákoněním Listiny lidských práv před 26 lety. Dobrá, tak proč si Vlkovi příznivci zde stále myslí, že vyhnání bylo legální, proč toto poznání není stále součástí občanského povědomí, proč nás o nelegalitě těch činů a jejich nenapravitelných důsledcích ekonomických, politických i morálních neinformují vysocí představitelé státu? Protože by se Václav Vlk st.,, členové některých stran a zastydlí husité mezi námi zlobili?

P. Zinga 25.5.2018 8:41

Re: Pokud rozumím psanému

Odsun Sudetských Němců byl legální a navíc správný. Punktum.

Jestli nějaká zaprodanec anebo zblázněný dobro*-er myslí jinak, jeho věc.

I. Mertl 25.5.2018 8:49

Re: Pokud rozumím psanému

Bude Vás "zloserů" víc.

J. Vlček 25.5.2018 9:03

Re: Pokud rozumím psanému

Pane Mertle, hlavně ze sebe nedělejte většího blbce, než jakým se stavíte.

I. Mertl 25.5.2018 9:16

Re: Pokud rozumím psanému

Podle čeho tak soudíte, pane Vlčku? Argumentů netřeba?

P. Han 25.5.2018 9:21

Re: Pokud rozumím psanému

Možná ze sebe většího blbce neděláte, ale jste. Dekrety byly zcela legální. Už to bylo napsáno tolikrát, že i menší blbec by to pochopil.

I. Mertl 25.5.2018 9:34

Re: Pokud rozumím psanému

Dekrety ano, vyhnání podle principu kolektivní viny ne. Děkuji vám za pozornost.

J. Lepka 25.5.2018 9:37

Re: Pokud rozumím psanému

Pozoruhodný argument. Sám jsem se osobně setkal s několika sudetskými Němci, kteří odsunutu nebyli, jak to vysvětlíte ?

S. Netzer 25.5.2018 9:48

Re: Pokud rozumím psanému

Pár antinacistů a osoby nezbytné pro český průmysl. A hrstka zapomenutých v krušnohorských dědinách.