14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
norik 28.7.2008 12:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: heh

mladá squadra na katedře právní teorie je opravdu zásadně iusnaturalistická. brno prostě prožilo za komunistů zlom, dnes se vyvíjí jinak. což je možná škoda, weyrovo učení je minulostí, tradice neexistuje :-/

kocour 28.7.2008 12:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: heh

Uvidíme, zda je minulostí. Mizím.

šakal 28.7.2008 11:56

...No...checht,...

...ono asi "odstranění nebo ohrožení základů demokratického státu" vadí. Zatímco odstranění rovnou celého státu je fpohodě ;-)

Á propos, všimni si, že se v tom článku 9, odstavci 3 mluví o odstranění prostřednictví "výkladu právních norem" - sic! Tedy nikoliv prostřednictví přijetí právních norem ;-P  ;-D

šakal 28.7.2008 12:10

...Dokončení,...

...Takže novými právními normami lze demokracii a právní stát klidně zrušit. Ostatně, proč by ne, vždyť právo patří vždycky vítězi a nikdo se nad tím nepozastavuje.

Jen by to ale v ústavě neznělo tak vznešeně, kdyby tato základní právní listina svrchovaného státu deklarovala, že její ustanovení platí až "do odvolání"... Nebo "až do okupace"  ;-)

Naproti tomu "Evropani" se s tím nijak zvlášť nepářou. Ti žádné "odvolávání" ústavních článků nebo dokonce "okupaci" už ke svým kejkůlm vůbec nepotřebují - prostě řeknou, že určitou část ústavy zrušíme prostě jen tím, že k ní přestaneme přihlížet, protože je nepodstatná. ...Geniální, ne?! ;-) 

Teď mě napadá, vzhledem k tomu, že většinový volební systém je dokonale v souladu se "základy demokratického státu" a nijak není v rozporu s ideou právního státu, můžou příští parlamentní volby proběhnou ve stávajích volebních okrscích podle libého uvážení příslušné volební komise. A to buď poměrným systémem nebo většinovým. případně nějakým systémem mezi oběma krajními možnostmi. Není třeba k tomu měnit ústavu ani přijímat nějaký ústavní zákon, protože "materiální jádro ústavy" zůstane nedotčeno. Každý si udělá volby podle svého a bude... Joj, cigán!  ;-D

kocour 28.7.2008 12:18

Re: ...No...checht,...

Jo, jo, oni ten článek 9 psali, aby hezky vypadal, a přemýšleli nad ním asi stejně, jako dnes nad Lisabonem.

kocour 28.7.2008 11:52

Re: Re: Re: heh

Vážený, čl. 9/2 nezavádí žádné materiální jádro, to byste šířil další nesmysl, čl. 9/2 jen - coby úlitba přirozenoprávní teorii - říká, že lidská práva a spol. jsou nezrušitelné. Ponechám stranou praktickou aplikovatelnost tohoto ustanovení, která je podobná, jako u čl. 23 Listiny. Vláda oproti tomu říká, že v Bruselu mají ty samé hodnoty, které jsou u nás nezrušitelné (a zavádí pro ně název jádro), a tudíž nám nemusí vadit, že v tom ostatním je Lisabon s naší Ústavou v rozporu. To za prvé.

Za druhé, jestliže  je tady fest zpolitizovaný Ústavní soud, justice i ministerstvo spravedlnosti a skoro nikomu to nevadí, proč vám vadí, když svůj politický názor vyjádřím já? Já ho, na rozdíl od jiných, nesměšuji s právem a striktně ty dvě věci odlišuji. Skutečnost je taková, že vláda by odmávla jakýkoli rozbor, protože Vondra Lisabon chce, ten je v ODS naprosto omylem, a zbytku ministrů je to šumák, chtějí jen víc a víc peněz z Bruselu a udržet se, a druhá polovina tomu vůbec nerozumí, resp. má pocit, že o nic nejde. Povíme si to za deset let, co říkáte? Tedy pokud nás mezitím "nevyeliminují".

norik 28.7.2008 12:01

Re: Re: Re: Re: heh

šířím nesmysl prof. filipa :-) ale i jinak je to poměrně jasné, divím se, že vám ne. podle čl. 9/1 je možné ústavu měnit jen ústavními zákony. podle čl. 9/2 pak nelze měnit ústavu v určitých věcech. to je to jádro, které nelze měnit (nelze je tedy měnit ústavními zákony). např. mezi ty zásadní věci patří všeobecné, rovné a přímé volební právo, nikoli už to, jestli se bude realizovat poměrně, nebo většinově. ale to jistě víte.

samozřejmě, že existuje cesta, že. je možné ústavním zákonem zrušit čl. 9/2. tím zavede rovnost mezi všechny ústavní normy, protože tím právě toto materiální jádro z ústavy vyškrtneme. tím dojde k celkem zásadní změně ústavy, že?

ps: vůbec váš politický názor nenapadám, je legitimní a nevím, proč v tom, co jsem napsal, vidíte hned útok na něj.

kocour 28.7.2008 12:06

Re: Re: Re: Re: Re: heh

Tak si ještě jednou přečtěte tu vládu, a zjistíte, že ona to "jádro" pochopila úplně jinak.

norik 28.7.2008 12:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: heh

to je možné, ale o to se nepřu. všimněte si, že jen uznávám, že ústava to jádro má :-)

kocour 28.7.2008 16:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: heh

Až na to, že to není jádro. Jsou to jen vybraná ustanovení, pro které platí zvláštní režim. O jádru v ústavě není ani slovo, to je až následné pojmenování.

Paul Sulc 28.7.2008 5:43

Svejkove a jadro

No, a o co jde? Narod Svejku bude dale chlemtat pivo, nadavat na,>ty nahore<  kteri vse zavinili, tradicne se bude litovat ale na vitani olympijskych vitezu se sejde statisice sportovnich idiotu. Na deponstrace proti spatne vlade a nenazranym Paroubkum a Topolankumse jich sejde padesat. Jednotek , ne tisicu...... chleb a hry......

ginANDtonix 28.7.2008 3:18

Doufam, ze podobne clanky tlacite do velkych deniku...

R^

Mard 28.7.2008 1:45

Moooc pěkný panáčku! Totok schvaluji!

Velmi jsem se pobavil a můj náhled na eurozatykač je tentýž.

Šumavák 28.7.2008 1:17

Jo , vyloupnout to jádro,

to bude pro ústavní soud oříšek.

Ale bojím se, že svoji právnickou pověst, vymění za politický vliv.Nějak tak už to vypadalo při tom rozhodování o zdravotnické reformě.