20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

PRÁVO: Bývalý komunista (kandidát na komunistu) a Ústavní soud

Pokud zde máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu, který bývalou KSČ označuje za zločinnou organizaci, pak absolutně není možné, aby u orgánu ochranu ústavnosti bývalí komunisté či adepti na komunisty vykonávali svou funkci a řešili věci z pohledu demokratického právního státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 5.8.2023 18:32

Až od nynějška?

J. Kulheim 5.8.2023 18:32

Socialismus byl zločinný režim, který lidem ukradl majetek, posílal nevinné občany do vězení a některé zbavil života. Ti, kteří se rozhodli posílit řady lidí, kteří mnoha lidem vzali smysl života nechci dávat do vězení ale bylo by od nich slušné, aby šli pracovat a neotravovali ostatní.

V padesátých letech mnozí vysokoškolsky vzdělaní lidé pracovali lopatou a nikomu z vás to nevadilo.

V. Petr 5.8.2023 18:28

To není pravda, byl jsem vědcem a nebyl jsem ani v SSM ani jsem nechodil na prvního máje do průvodu.

Ovšem, nebyl jsem "vědeckým komunistou..."

V. Petr 5.8.2023 18:26

Projděte se v noci jistým berlínským parkem nebo pařížskými Martovými poli, ať poznáte, co chce Brusel naordinovat nám!

J. Kulheim 5.8.2023 18:19

Já nejsem Rus, Číňan, Američan ani Němec. Narodil jsem se na Slovácku a jsem tomu rád. Nechci socialismus východní, západní ani americký. Nechci žít v Rusku, Německu ani v USA. Nechejte lidi na výchově žít tak, jak jim to vyhovuje. Mají jinou historii, jiné náboženství jiné tradice.

Demokracie není nic víc než jeden ze způsobů správy věcí veřejných. Je to systém vlády většiny nad menšinou.

Demokracie je především svoboda jednotlivce. V demokratické společnosti stát zajišťuje to, co si jednotlivec nebo rodina nedokáže zajistit sama.

Žije si jak se vám líbí. Já od vás žádné rady nepotřebuji. Dávejte je těm, kdo vás o ně žádá.

V. Chrastina 5.8.2023 16:33

Inu, ryba smrdí od hlavy, a ta rozhodla, jak jinak, že od nynějška bude zahnívat a smrdět i zbytek ryby. A podle všeho bude ještě hůř!!Rv :-/

F. Navrátil 5.8.2023 16:09

Poté, co se stal prezidentem Jenerál s minulostí funkcionáře KSČ a rozvědčíka ČSLA, jsou nářky nad jedním soudcem k pousmání.

P. Vileta 5.8.2023 14:21

Máte jednoduchou představu o lidech. Když chcete řídit auto, potřebujete řidičák, protože to je zákon. Když jste za socíku chtěl být soudcem, pilotem, ale mnohdy i vědcem, učitelem na VŠ, musel jste mít členskou knížku KSČ. Jistě, měl jste na vybranou, svobodně jste mohl být topičem, popelářem nebo umývačem oken. Ale ne každý chtěl svůj život takhle zahodit a naděje na změnu byla v nedohlednu.

P. Hák 5.8.2023 14:12

Fascinující, jak přesvědčení komunistobijci a echtpravičáci jsou najednou tolerantní jak ke komančům, tak k řízené společnosti (nedávno článek o cenzuře). Ono o nějaký ten komunismus nebo diktaturu nakonec vůbec nejde... hlavně jestli se stojí v pozoru před tou správnou cizí vlajkou.

Kdyby to nebylo tak eklhaft, tak by to bylo směšné.

P. Hák 5.8.2023 14:03

Myslíte spisovatele Stránského? Těžko říct. Kdybych musel tipovat, tak bych hádal, že jako součást "kulturní fronty" by šel gratulovat.

J. Vorlický 5.8.2023 13:18

Třeba vydat novelu toho zákona o zločinnosti. jako že, režim se nám po sametové revoluci jevil zločinný (měli jsme sice revoluci, ale už tenkrát jen sametovou), ale teď se nám to už tak nezdá. Tím by se vyřešilo hodně věcí. Amnestie pro všechny co by jako byli zločinci, kdyby se býval našel někdo, kdo by je odsoudil a skončily by debaty, kdo může do státní správy a funkcí nebo ne.

Sice by to asi odrovnalo ten úřad co dává / nedává prověrky, ale by se pro úředníky našlo něco jiného. To by asi bylo nejlepší řešení. Věřím, že prezident by tu novelu podepsal a Ústavní soud taky; a byl by klid na práci konečně.

P. Čech 5.8.2023 12:54

Co je to ta Vaše "východní demokracie"? Skutečná demokracie je jen jedna, paní Netolická. Ta není ani na východě, ani na západě od nás, ale na jihozápadě. Ve Švýcarsku. Porůznu na světě existuje pár států, které se té demokracii blíží. Nejsou to ovšem ani USA, ani Francie, Německo, Rusko či Čína. ČR a SR už vůbec. Je to např. Lichtenštejnsko, Island, Irsko a pod.Státy, které mají uzákoněno obecné referendum, ikdyž ne všude jsou jeho výsledky obecně závazné.

P. Čech 5.8.2023 12:47

Máte zde naprostou pravdu. Česká republika není ani právním, ani demokratickým státem. Je stejná jako její systém "chytré" horákyně. Ani socialistická, ani anarchistická ani demokratická, ani diktátorská. V jednotlivých případech vždy však taková, jaká se zrovna hodí, ovšem vždy naprosto nefunkční. Je takovou, jakou jistvořili v roce 1992 komunisté a "bývalí" komunisté. Občané si to opět bohužel nechali líbit.

L. Netolická 5.8.2023 12:45

A co kdybyste si zajeli, pánové Kulheime a Čechu, ale i ostatní, kteří tak kritizujete EU, vyzkoušet na vlastní tělo i ducha tu východní "demokracii". Jistě by vás roupy přešli, to si pište.

Z. Roller 5.8.2023 12:43

Tak já nevím, asi by to chtělo odebrat svatořečení svatému Pavlovi, když se nikdo nemůže zbavit toho, čemu věřil před pár desítkami let.

Škoda, že už nežije Jiří Stránský. Od TOHO bych rád slyšel, jak se dívá na současného prezidenta, soudce Fremra, ekonoma V. Dlouhého a na další.

P. Čech 5.8.2023 12:41

Není třeba žádného srovnávání. To dělají jen přitroublí novináři a neméně hloupí politici. Komunista je prostě komunista a tím je řečeno vše. Komunista je prostě komunista a bude jím až do smrti, přičemž je úplně jedno zda je komunistou současným , "bývalým"či budoucím.

P. Čech 5.8.2023 12:37

Komunista je především vyznavačem nelidské, zločinné a odsouzeníhodné politické ideologie. Přitom je zcela jedno zda měl či neměl a nebo má rudou knížku. Ta rudá knížka je pouze jedním ze znaků komunisty. Pokud někdo byl členem KSČ jen proto, že bylo výhodné si rudou knížku pořídit, potom byl snad i horší než věřící a přesvědčený komunista. Takový člověk je totiž schopným udělat pro svůj prospěch cokoliv.To je především patrné na "bývalých" komunistech, kteří dnes sedí v různých nekomunistických politických stranách. A právě ta skutečnost dnes nedovoluje státu cestu kupředu. Bruselská marxistická ideologie není nebezpečnější než ta komunistická, je úplně stejná, stejně odsouzeníhodná. V Evropské unii není skutečná demokracie pod žádnou rouškou. Ona tam prostě není. To je třeba si otevřeně říci.

J. Vorlický 5.8.2023 12:17

Ano, pokud dnešní společnost předchozí režim uzákonila jako zločinný, jsou dnes jeho vykonavatelé zločinci. Ne všichni však do stejné míry, stejně jako ti, kdo, příklad, násilí aktivně vykonávají a ti, s jejichž souhlasem nebo přihlížením se tak děje.

A ano, pokud si stejná společnost vybírá stejné zločince a nevadí jí to, pak ti, kterým to vadí to smějí respektovat. Nesmějí s tím však souhlasit, neboť by pak byli stejní jako ti, s jejichž souhlasem se násilí dříve dělo.

A tak, všechny ty, na které se můj úsudek v odst. prvním hodí, považuji za zločince.

A tak, stejně jako Karel Havlíček Borovský: původ všeho zlého = že lidé buďto stejné věci jmenují rozličnými slovy aneb rozličné věci nazývají stejným jménem. U toho bych začal. Pak by se snad nestalo, že prezidentem demokratického právního (správná slova?) státu nebo soudce Ústavního soudu (správná slova?) stanou byť třeba ne nejhoršího typu zločinci.

V. Němec 5.8.2023 12:02

Myslím, že se zbytečně vzrušujeme. V BRD působila spousta soudců, bývalých členů NSDAP. Je jasné, že každý jev, i každého člověka, je nutno posuzovat podle podmínek, místa a času.

Hodně těch dnešních neohrožených komunistobijců by se v tamté době projevovalo daleko aktivněji. To si pište.

P. Jánský 5.8.2023 11:58

je celkem zbytečné to rozmazávat

je to hanba a celonárodní ostuda.. jsme srabi a zbabělci.. za 30 let jsme se nedokázali nimi vypořádat.. proto se musíme smířit s tím, že nám budou ještě pár let vládnout..

P. Sura 5.8.2023 11:50

Pane Ptáčku, myslím, že jste vystihl podstatu věci. Těžko srovnávat komunisty a jejich působení z 50.let s "komunisty" a jejich působení na konci normalizační šaškárny.

J. Kulheim 5.8.2023 11:20

Komunista není pouze rudá legitimace. Je to především pořadí lidských hodnot. Z toho vychází myšlení a chování každého z nás. Ten, kdo si nestačil opatřit červenou legitimaci není méně nebezpečný než ten, který se náhodou narodil v době, kdy bylo výhodné si ji pořídit.

Dnes už k nám nepřichází marxistická ideologie z Kremlu, ale z Bruselu. Podle mého názoru je nebezpečnější než to co k nám přicházelo z východu. Je sofistikovanější. Využívá znalosti lidské psychiky a nové technologie. Pod rouškou demokracie lidé ztrácejí poslední zbytky individuální svobody.

T. Diblík 5.8.2023 11:15

Ale to víte, že uvědomuju. Uteklo třicet let, uteče i těch 15, která těm "bývalým" zbývají. Ale škody, které napáchali právě na podnikové kultuře ve státních orgánech přetrvají.

Navíc přišla nová progresivní ideologie, která se, řečeno s klasikem, se nezakecá. Noví vynechali padesátá léta, natolik se z historie poučili, ale s normalizací si nezadají.

P. Čech 5.8.2023 10:45

Žádný komunista není bývalý. Může být bývalým členem KSČ, ale komunistou je a do smrti zůstane "bývalým". Vrah se napravit nemůže. Jeho čin, za který byl odsouzen napravit nelze. Je nevratným. Napravit se může zloděj či podvodník, vrah ne.

P. Čech 5.8.2023 10:40

Skutečnost, že kdokoliv je či byl v KSČ je problém zcela zásadní. Pokud se s tím jednoznačně nevypořádáme, nikdy se kupředu nepohneme. Že to u někoho vadí a u jiného ne je typickým příkladem našeho politického systému. Systému , založeného na principech "chytré" horákyně. Ani nahá, ani oblečená. Ani pěšky, ani na voze. U někoho členství v KSČ vadí u jiného ne. Ani demokracie, ani socialismus, ani anarchie. Vždy něco mezi něčím, něco, co nikdy nemůže efektivně fungovat. Ve volbách podle zásad poměrného zastoupení nikdy nevítězí jeden kandidát a zase je nutno handlovat nesourodé, nefunkční koalice- Koalice s programem mezi předvolebními programy. Prostě nefunkční systém.

P. Čech 5.8.2023 10:32

Ono není rozhodující kdo proti komu stojí, pane Ptáčku. Důležité je zda je či byl komunistou. Slovíčko "byl"je zde poněkud ožehavé. Rozhodující musí být, že bývalý člen KSČ je vždy "bývalým" komunistou. Jde o to, že pokud se kdokoliv někdy komunistou stane, zůstane jím až do smrti nezávisle na tom kde a proti komu zrovna stojí.

J. Ptáček 5.8.2023 10:15

Dokud neurčíme rozhodující kritérium, máme ve věci chaos. Dokud nebude rozhodovat třeba orientace prozápadní proti proruské. Pak máme vedle sebe třeba presidenta Petra Pavla, čekatele na členství soudce Baxu nebo měsíčního komunistu Fremra, Milana Kunderu nebo spisovatele L. Vaculíka. Proti nim stojí východní disidenti typu Bašta nebo spisovatelka Lenka Procházková. A to už raději nemluvím o "úspěšném" exprezidentovi, který rovnou udavačství kolegů StB podepsal. Je to voĺaaké čudné.

P. Hák 5.8.2023 9:35

R^

P. Čech 5.8.2023 9:31

Ve druhém kole prezidentských voleb kandidovali dva "bývalí" komunisté. To je vinou zákona o volbě prezidenta, ale i občanů, kteří je tam v prvním kole zvolili. Měli totiž na výběr i ze skutečných nekomunistů. On totiž je nemalý problém v lidech samotných, kteří si neuvědomují důsledky svých činů. Byli v tom totiž vyškoleni socialismem, který u nás dosud trvá. Sice opepřený nemálem anarchistických zásad, ale přece. O jakékoliv demokracii zde nemůže být ani řeči.

P. Čech 5.8.2023 9:25

ne krátká léta přežijí i ti "bývalí" komunisté. Uvědomujete si, že jsou to i lidé, jimž je dnes třeba 52 let?