29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Zneužité kraje

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mistr Jan Hus 8.10.2008 10:54

No pěkně jsi nám to vysvětlil modrý politruku !

;-D

Klička 8.10.2008 10:25

Řešení problému

Jediným řešením problémů trápících občany ČR je výzva. Občané, nechoďte k volbám, přinejmenším do doby, kdy bude změněn volební systém a to na většinový. Jiná cesta, jak se bránit přílišné a nezasloužené moci politických stran není. Nenechte se ohlupovat, jinou možnost obrany nemáte.

Olin 8.10.2008 10:41

Re: Řešení problému

:-)))

Předpokládám, že jsi agent nějaké pidistrany, jejíž 63 členů je tajně domluveno, že ty volby vyhrají...Jinak bych musel předpokládat že střečkuješ.

LOJZA 8.10.2008 10:22

Autore,

nezužujte příčiny neoblíbenosti současné koalice (zejména ODS) na poplatky u lékaře a americký radar.Příčiny jsou daleko četnější a závažnější.Zejména ODS byla vlastními členy odhalena,že vládne mocí jako strana vyděračů.Dále zametá pod koberec korupční aféry členů koalice a vlastních členů.Celková ekonomická situace v zemi není pouze důsledek světové finanční krize,ale i mimoňské hospodářské poliriky koalice vedené ODS.Závažné dopady má i problematičnost osobnosti premiéra (ku**vník,zuřivec,sprosťák,hulvát,lhář,neplnič volebních slibů,zamlčovatel pravdy o záměrech politiky, užívání hesel a frází pocházejících z nacismu,což je zvláště v Čechách citlivé, atd.).Rozbroje v ODS i ve straně zelených.Lidé rozbroje SZ  přičítají k tíži ODS. Takže lidi nenechte se chlácholit takovýmito autory,že vlastně ODS je beránek,kterému je křivděno,vždyť příčiny neoblíbenosti jsou jen dvě a jsou malicherné, a spočítejte jim to v nejbližších volbách. Neustále nám opakují,že demokracie je o volbách,ve kterých chyby v minulosti zvolených můžeme sečíst a nedat už jim důvěru.Tedy sčítejte!

j 8.10.2008 10:52

Re: Autore,

Lojzo ty seš opravdu lojza

LOJZA 8.10.2008 14:59

Re: Autore,

Tak před tímto argumentem se vzdávám. Naprosto neprůstřelný, promyšlený názor, razantně vyslovený.

Klička 8.10.2008 10:20

Co řeší autor?

Autor zde řeší problém zástupný, nikoliv podstatný, ostatně jako celý Institut klubu K.H.Borovského, jehož je místopředsedou.Podstatným problémem ČR totiž není vůbec to, kdo "vyhraje "volby. Ať již to bude ten či onen, zásadní nedostatek ČR a to je změna volebního systému řešen nebude. Podstatnou věcí, která brání změně k lepšímu je přílišná moc politických stran a její zneužívání právě těmi politickými stranami, které t.zv. "vyhrají" volby. Zde je nutno si uvědomit, že v ČR od roku 1989 nikdy nevládla většina, což je podstatou demokracie, o které se v souvislostí s ČR neustále mluví (pouze mluví, ale skutek utek). Je nutno si vzít na pomoc logiku. Volby správně má vyhrát ten, kdo v nich získá nadpoloviční počet hlasů všech voličů, t.j. všech lidí nad 18 let věku, oprávněných volit. To je tedy i těch voličů, kteří nedali svůj hlas žádné politické straně (ponejvíce proto, že politické strany volit nechtějí). Pokud by volební výsledky byly počítány takto, žádná z politických stran by nezískala nad 20% hlasů. I zisk současné koalice by se pohyboval kolem 40%.To znamená, že od roku 1989 jsme zde měli vždy menšinovou vládu, což je v rozporu se zásadami demokracie. Řešení existuje. Změna volebního systému na většinový, která podstatně omezí moc politických stran, jež se za výše uvedenou dobu zcela zdiskreditovaly, důsledkem čehož je stále rostoucí počet lidí, kteří nevolí, protože nemají koho. Zamysleme se. Chceme demokracii, nebo nezaslouženou a lidi ohlupující moc politických stran?

Olin 8.10.2008 10:46

Re: Co řeší autor?

Ten Klička je ale vůůůl! Demikracii vymysleli u Kličků v kuchyni. Od tý doby je vláda menšiny nedemokratická. A k vládě většiny pomůže většinový volební systém. To proto se jmenuje většinový!

Klička zapoměl dodat (nebo takticky zatím pomlčel) že k vládě většiny vedou jednomandátové obvody, kde je v každém obvodě nominován jen jeden kandidát.

Klička 8.10.2008 11:04

Re: Co řeší autor?

Demokracii vymysleli ve Starém Řecku. Přečtěte si o tom něco.K vládě většiny opravdu může pomoci většinový volební systém. Do voleb mohou jít politické strany a jiná uskupení. Volební obvod by opravdu musel být jen jeden a to celá ČR. Každý účastník voleb může kandidovat tolik kandidátů, kolik je mandátů. Je to trochu složité, ale proveditelné. Právě ty pidistrany, které zmiňujete výše by ani tolik svých členů kandidovat nemohlo, protože 200 členů ani nemají. Nebo si myslíte, že je normální, aby se voleb zúčastňovaly všelijaké erotické iniciativy a Balbínovy poetické strany nebo Ostrava se baví. Jejich účast ve volbách jenom nahrává KSČM.Když už nic jiného, většinový volební systém by jen donutil současné parlamentní strany, aby na kandidátky daly skutečně kvalitní kandidáty, u kterých by byla zajištěna ústavnost, t.j., u poslanců by byla jakž takž zajištěna skutečnost, že tito by v případě zvolení hájili zájmy všeho lidu,jak jim káže ústava a ne pouze zájmy svých spolustraníků a ev. voličů, jichž je vždy menšina

Olin 8.10.2008 11:21

Re: Co řeší autor?

Jo, nepřehnal jsem to, jsi korunovanej.

Rád bych viděl toho poslance, co hájí zájmy všeho lidu, když já mám jiný zájmy než moji sousedi. Ale jistě bys uměl zařídit i to, kdo je lid a kdo ne. 

Klička 8.10.2008 13:05

Re: Co řeší autor?

V Ústavě České republiky je to tak napsáno. Zeptejte se ústavních soudců, co tím mysleli. Podle mého se "lidem" rozumí občané této země. Pod formulací " hájí zájmy všeho lidu" rozumím důležité a zásadní věci, které se těchto občanů bezprostředně dotýkají. Předpokládám, že tím není myšleno na čí zahrádku létají včely, nebo na čí květinu si sedne motýl. Vaše osobní zájmy Vám nezajistí žádný systém, ty si musíte zajistit sám.

Olin 8.10.2008 13:18

Re: Co řeší autor?

Tak teď ještě schází zrušit parlament a povolat k moci Kličku, kterej ví, jaké jsou zájmy všeho lidu. Četl totiž ústavu. A Klička vám to všechno splní, a bude pokoj na zemi.

Akorát mi není jasný, prostoduchá kličko, PROČ mají Zelení v našem kraji v programu odmítnout stavbu dalších bloků na Temelíně, zatímco ODS má v programu dostavbu dalších bloků na Temelíně.  Možná bys měl napsat ústavním soudcům, co je vlastně zájem všeho lidu. Krajský volby jsou za rohem, tak neváhej!

 

pra 8.10.2008 13:53

Re: Co řeší autor?

Většinový volební systém samozřejmě ano.

Ovšem k tomu, že ti co nejdou k volbám se nepočítají. Podle mne jsou to ti , kterým se líbí vše co ostatní zvolí. Lze je tudíž počítat ke zvolené většině z těch co volili. Nevoliči jsou lidé, kteří si pouze dělají alibi, že oni za nic nemohou, je tomu právě naopak.

Olin 8.10.2008 13:58

Re: Co řeší autor?

Já nejsem odpůrcem většinového systému, jen musím vzít na vědomí, že v ČR nemáme většinový volební systém, protože většina ho nechce.

pra 8.10.2008 14:38

Re: Co řeší autor?

Napadá mě, že to by byla krásná otázka pro referendum. Doposud nevíme pro co občané jsou.

Chcete jednokolový většinový systém nebo stávající poměrný systém.

Dvoukolový systém je dle mého názoru špatný v tom, že slabší se spojí proti silnějšímu a jsme téměř tak, kde jsme byli.

 

Olin 8.10.2008 15:04

Re: Co řeší autor?

By...by...by...

Stále jsme tam kde jsme, protože většina tu změnu nechce, proto proto nebude položena ta otázka. Mluvíme-li o referendu, musí se nejprve většina shodnout na té otázce. Nebude otázka, nebude referendum.

Kromě toho mě přijde dost blbý ptát se lidí v referendu, jaký má být volební systém! V každé kulturní zemi od toho mají ústavodárné shromáždění a pak už se podle ústavy "jede", tak dlouho, dokud opravdu výrazná většina nechce změnu a nesvolá ústavodárné shromáždění nebo nevyvolá změnu zákona ústavní většinou. Zdravá demokratická společnost je vůči nějakým náhodným náladám a cíleným manipulacím rezistentní.

Klička 8.10.2008 18:13

Re: Co řeší autor?

Pane Oline, velice by mne zajímalo, jak jste zjistil, že většina nechce většinový volební systém. Většina občanů (jedině ta je směrodatná) a nebo většina politických stran? Ta většina politických stran kašle na názory občanů. To je jednoznačně vidět na tom, jak se všechny, pokud se dostanou k moci brání zákonu o všeobecném referendu, který máme pouze v ústavě.Jestliže by totiž byl zákon o všeobecném referendu (např. tak jak je to ve Švýcarsku)velice rychle by politické strany zjistily, že občané chtějí něco zcela jiného, než co je ve volebních programech většiny stran.Koukám, že stále mluvíme každý o něčem jiném. Já mluvím o většině občanů a Vy o většině v parlamentu.Znovu musím opakovat to, co jsem již napsal. Zastoupení mandátů v poslanecké sněmovně nevyjadřuje při současném volebním systému většinovou vůli občanů. O tom jsem zatím přesvědčen. Zvrátit toto mé přesvědčení může jedině referendum o dané otázce. To, že se poslanci ODS bojí zákona o všeobecném referendu ( ale ani ČSSD nezůstává pozadu) ukazuje na skutečnost, že se asi mají proč bát.

Olin 8.10.2008 19:54

Re: Co řeší autor?

Pokud nemám předpokládat, že většina z 10 Mil. občanů se chodí svěřovat ke Kličkům do kuchyně, co doopravdy chtějí, pak mám jen jeden dostupný způsob, jak zjistit, co chce ohledně voleb největší počet občanů: podívat se na volební výsledky.

Pokud máš nějaké pochybnosti - snadná pomoc: založ iniciativu v podobě strany, hnutí, volebního sdružení nebo něčeho podobného a vytáhni do politického boje za změnu volebního systému podle svých představ.  pokud získáš významnou část veřejnosti, spojence na politické scéně najdeš. Pokud významnou část veřejnosti nezískáš, máme dokázáno, co tvrdím: většina lidí změnu volebního systému nechce. Pokud nic neuděláš, dál si prosím stěžuj na internetu a pindej něco o většinové vůli občanů. Jistě budeš mít jako klaun úspěch!

Klička 8.10.2008 20:24

Re: Co řeší autor?

Dobře,přistoupím na Vaši hru, podívám se na výsledky voleb.40% voličů nevolilo a dalo tak jednoznačně najevo, že jim nevyhovuje žádná z kandidujících politických stran. Sám k nim patřím a spolu se mnou nemálo mých známých.A další výsledky voleb? Cca 20% všech voličů dalo svůj hlas ODS, o pár desetin procenta méně ČSSD. KSČM volilo 9%, KDUČSL 4% a Stranu zelených 7%.Pokud je mi známo, tak ODS je pro většinový volební systém. Názor ostatních stran neznám. Je-li proti většinovému volebnímu systému většina z nich, jak tvrdíte, potom ale tvoří menšinu všech voličů, v ideálním případě pro Vás pouhých 40%.  Můj názor na politické strany a to jakékoliv je z textu jistě znám. Nikdy, ani před rokem 1989 jsem nebyl členem ani příznivcem žádné politické strany. Nikdy také příznivcem žádné strany nebudu, poněvadž tyto slouží pouze k ohlupování lidí, což se jim bohužel zhusta daří. Proto také nemohu žádnou stranu či jiné politické uskupení zakládat, natož s ní táhnout do politického boje. Věřím v sílu rozumu, který však, jak je vidět, mnozí postrádají.

Olin 8.10.2008 21:03

Re: Co řeší autor?

Já jsem taky poznal, že jste zásadně proti politickým stranám. No a? Tak buďte! Pamatuju lidi co byli zásadně proti spartakiádám. Dnes jsou někteří proti olympiádám. Já takovým lidem doporučuji, aby si to PROTI užili a nevotravovali.

Když 40% voličů nevolí, tak je srandovní vykládat to za odpor proti politickým stranám. Kdyby to tak bylo, projevilo by se to. Třeba ve většinových volbách, které už přece máme. Do Senátu. Těch 40% chci vidět, jak jdou a převálcují všechny stranické kandidáty tím, že jejich Nezávislý projde do druhého kola a pak to nejspíš i vyhraje. Ale zatím tady zrovna máme senátorem lidovce. A tam, kde jsem donedávna působil a volil, senátora z ODS. Přitom měli nezávislé protikandidáty a ten zdejší lidovec měl nezávislého protikandidáta, který zvoleného senátora viditelně převyšoval.

40% voličů nevolí, protože jsou - moc hloupí,   - moc líní,   - moc blazeovaní,   moc zahořklí,   - moc sobečtí,   - extrémističtí,  prostě mají nějaký důvod nevolit. Vy jste zřejmě to poslední, co jsem napsal. Kdyby ale platilo, co si bláhově představujete - kličko, dávno by na to nějací hochštapleři přišli a seděli by v parlamentě a nechali se s rozkoší kupovat protivnými stranami - jak už to jenom nezávislí občas dělají. Nechte laskavě lidi, ať si nevolí. Mají na to právo. Polovina z vás se stejně probudí a vystartuje k volbám, jen co se zase zjeví dostatečně šílený führer. V solidní společnosti od starýho Řecka až po Českou republiku vždycky platilo, že volební právo si musí každý uplatňovat v rámci schválených pravidel sám. Kdo ho neuplatňuje vůbec, nechce ho uplatňovat. Kdo ho uplatňuje pouze v den voleb, ten si to sám zvolil. Proč bychom  měli vyčítat lidem, že dělají co sami chtějí?

Klička 8.10.2008 22:19

Re: Co řeší autor?

Jak je vidět, tak jste nic nepochopil, dokonce sám píšete věci se kterými i já mohu souhlasit.Já přece nechávám lidi, ať si nevolí, jak píšete.Toto jejich právo jim naopak připomínám. Je to totiž v současné době jediná možná obrana občanů proti zlovůli a nedemokratické diktatuře politických stran (viz výsledky voleb, které jsem výše popsal). Já lidem nic nevyčítám, pouze doporučuji těm, kteří jsou podobně jako já nespokojeni a zhnuseni politikařením našich poslanců, porušováním ústavy představiteli politických stran ( čl.26 a čl.27, odst.1 ústavy), neochotou důsledně řešit korupci, bující na nejvyšších místech. Ve věci porušování ústavy jsem se dokonce obrátil na Ústavní soud.Ten mi sice oznámil, že můj podnět obdržel, je to již rok a od té doby dělá mrtvého brouka. Proč asi? Můj podnět byl mířen proti představitelům politických stran a jak se asi zachová předseda Ústavního soudu, když je sám členem politické strany, proti jejíž praktikám jsem protestoval?Mám za to, a myslím že se nemýlím, že ústava jako nejvyšší zákon platí pro všechny občany této země bez výjimky, tedy i pro představitele politických stran. Zatím to však vypadá, že se sice nemýlím, ale jsem na omylu. Pro některé občany, zejména představitele politických stran asi ústava není závazná a dokonce Ústavní soud to toleruje.Opravdu mi nezbývá nic jiného než nevolit politické strany a doufat, že podobných lidí bude přibývat, až lidi poznají, jaká hra se tady hraje. Chce to jenom přemýšlet, nic víc.

Olin 8.10.2008 22:46

Re: Co řeší autor?

Milá Kličko, jsi psychopat. Ale na tomto místě nejsi sám. Před chvíli se sem připojil nějaký Cyril a to je teprve éro! Přesto nelituji diskuse s tebou, protože i popletení lidé mají svý názory a hodnoty. Internet umožňuje výměnu myšlenek s lidmi, s nimiž bych se nesetkal. Desetkrát lepší jedna taková Klička, než ti umtata, co zmrví každou diskusi sprostými nadávkami na nějaké neoblíbené politbyro...

Milan 8.10.2008 9:28

Vrcholně zajímavé je,

že si nikdo z komentátorů a analytiků a jiných kecálků dosud nevšiml zákona č. 298/2008 Sb., který nabyl účinnosti hned dnem publikace, to je 19. srpna t.r.

Nejpodivnější je, že si ho nevšimla oposice a klidně bez připomínek k jádru koaličního triku ho v parlamentu odhlasovala. Opravdu velmi, velmi podivné, jací jsou tu hlupáci: když jim někdo bere kus volebního období, mlčí. Takže si ani nezaslouží vyhrát.

www racek 8.10.2008 9:30

Re: Vrcholně zajímavé je,

no, povídej, přeháněj ... :-D

Irena 8.10.2008 9:25

Milý pane Procházko,:

Ono nejde ani tak o bláboly, jako o pokus o primitivní agitku pro naši ptákostranu, ve které se snažíte dokázat, že zapáchá-li rybě hlava, mohou být statní části těla pro některé lidi lahůdkou!Platí-li to i pro vás, tak dobrou chuť, ale upozorňuji vás, že se vystavujete nebezpečí příchodu velmi nepříjemných trávicích potíží!!!

STK 8.10.2008 12:31

Re: Milý pane Procházko,:

Právě jsem pochopil, proč se ve všech filmech různé potrhlé ženy jmenují "Irena".

hank bukowsky 8.10.2008 9:17

Autor se dopouští starých známých přehmatů

píše bohorovné články od stolů, aniž by si svoje téze skonfrontoval se životem na těch krajích

Ono se ty volby týkají krajů a zabývají krajskou politikou a volič (alespoň tá část, co se o politiku zajímá, včetně diskutérů tady) k volbám přistupuje i s ohledem na dosavadní výsledky krajské a komunální politiky. To jen z ledabylého listování internetem tak vypadá, že je námětem voleb pouze celostátní politika.

Jasně, že věrchuška politických stran se do voleb zapojit musí a nemůže celorepublikově se vymezovat ke konkrétním krajským problémům, které zlínskému voliči o chebských reáliích neřeknou nic a nedotknou se ho. V případě fiaska stejně budou kraje tvrdit, že politika centra jim pokazila volby, v případě neangažmá věrchušky zase kritika o nepomoci krajům. Takže v tom to není.

Jenom z výšky piedestálu autora a hlavních médií to vypadá, že jde jenom o celostátní problémy, které nesouvisí s kraji. Ale oni stejne souvisí a dopad krajských voleb bude mít vliv na chování nejhornější politické vrstvy, alespoň jako argumenty ve vnitrostraníckém boji a propagandě.

Chalupa 8.10.2008 9:21

Re: Autor se dopouští starých známých přehmatů

R^R^

Sam Křepelka 8.10.2008 9:39

Vše řečeno, není co dodat !

R^

Malý Aston 8.10.2008 9:15

Tupé výrazy kandidátů ČSSD odpuzují voliče!

Tak jsem se díval na Moravce,jak zase šaškuje v Ostravě a Středočeském kraji.Nejlépe vystupovali kandidáti za ODS,KDU a KSČM. Věcně a jasně.Naopak kandidáti za ČSSD toť snůška blábolů,úsměšků a slibů které jednak nepatří do pravomoci krajů a jednak jsou nesplnitelné jako zadarmo autobusy pro školáky,které dopravují soukromé firmy.Kraje mohou hospodařit dle svého rozhodnutí jen s 20% rozpočtu kraje,ostatní peníze jsou převáděny ze státního rozpočtu na cílené účely.To ale socanům nikdo neřekl a tak blábolí.To samé včera předvedl stínový socan v diskuzi s Kalouskem.Návrh socanů je aby u všech soukromých bank ručil stát za 100% vkladů.Takovou hovadinu může vymyslet jen Paroubek.Banky hrabou a hrabou a pokud mají zisk,tak ten vyplatí svým akcionářům a vlastníkům.Když peníze prodrbou,tak my z našich daní jim ten zisk doplatíme. Stát totiž nic jiného nemá jen naše daně.:-D