7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zkusme oživit ideu Československa

Při příležitosti státního svátku 28. října si každý rok uvědomuji, jaké neštěstí nás postihlo, když došlo k rozpadu Československa. Jak zbytečně naše vlast, za kterou považuji stále Československo, oslabila rozpadem na dva samostatné státy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 8.11.2014 18:06

Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

A tak je to v pořádku... Dzp.

J. Josífko 8.11.2014 17:55

Re: Pitomost.

Mám jen malý dotaz : proč bychom / podle vás / měli Slovákům něco nabízet ?

Žijme v pokoji a míru v EU, ať Slováci u nás pracují, turistický ruch na Slovensko pomalu zhasíná,je škoda,že kulturní výměna /např.pondělní Národní divadlo z Bratislavy /podle mých dojmů klesla na minimum.

J. Rechnovský 8.11.2014 17:44

Chcete formu nebo obsah?

Autore, vzhledem k existenci EU nejsou mezi Č a S žádné bariery. Vztahy mezi lidmi jsou nejlepší v historii. Většina Českých firem expandujících do zahraničí má svou první pobočku na Slovensku a naopak. To Vám je málo?

Dobrá. Poněkud zaostává kulturní výměna a na nejhorší úrovni jsou politické a vojenské vazby. Jenže na to je poměrně rychle řešitelné. Stačí aby začaly vznikat politické strany s nadnárodním rozměrem a na kandidátkách by se objevovali lidé ze zahraničí. Pakliže toto se stane běžným jevem, pak čím dál užší formální spolupráce nakonec přeroste do znovusjednocení. Bude mít tu výhodu, že bude podstatně pevnější než náš první pokus.

Takže. Pro mne je důležitý obsah a ten je dlouhodobě dobrý. Jestli bude nebo nebude formalizován bych nechal na přirozeném vývoji.

J. Josífko 8.11.2014 17:36

Re: Jak víte, že rozdělení bylo proti vůli lidu?

Kde jste byl tehdy vy ? Já byl v Bratislavě. Ať proboha někdo vytáhne originální nahrávky z bratislavských náměstí, kde řvali desetitisíce protičeská hesla, plná nenávisti a lidé jásali.

Nemám ani po tom nic proti Slovákům. Ale vezměte na vědomí, že žádné nové sjednocování mimo rámec EU Češi nepřipustí.

J. Josífko 8.11.2014 17:29

Re: Probůh, co je to za šílený nápad?

Ve většině souhlasím a pokusím se doplnit :

Co je to za nesmysly pořád omílat, že jsme "maličký stát" ?

Patříme velkostí do skupiny EU : Belgie, Švédsko, Dánsko,Portugalsko,. Holandsko a dalších . To jsou v mezinárodním kontexu "mrňavé bezvýznamné" státy ?

S. Landa 8.11.2014 17:03

Re: Rozpad? Nikoliv! Rozbití!

Já Klause opravdu nesnáším, ale za jednu věc mu děkovat budu do konce svého života. Za rozbití Československa.

J. Josífko 8.11.2014 16:39

Re: Probůh, co je to za šílený nápad?

Ve většině souhlasím a pokusím se doplnit :jsem z generace, která za první republiky studovala. Kromě toho má, rodinné deníky od r.1830, asi jako jediný. Z toho lze vyčíslit a dovodit :

1/ po r.1918 siv ČSSR na Rakousko skoro nikdo nevzpomněl ,

2/ z deníků vyplývá, že ani v létech 1880-1914 nepociťovali

např. středoškoláci nijak příslušnost k c.k.Rakousku,

3/ "Československo" bylo po mezinárodní stránce výplodem chorých mozků. Kdo se mohl v případě konfliktu spoléhat např. na pomoc rumunské nebo jugoslávské armády ? A ti velcí "bratři", kteří nám zaručovali bezpečnost hranic nás s velkou slávou hodili přes palubu do tlamy Hitlerovi, Otevřte si třeba www stránky "Daladier" nebo "Chamberlain".

P. Čech 8.11.2014 15:51

Rozpad? Nikoliv! Rozbití!

Došlo k rozpadu Československa? K rozpadu dochází tehdy, když mimo vliv člověka kolabuje nějaký systém. Z tohoto pohledu k žádnému rozpadu nedošlo. Společný stát Čechů a Slováků byl násilně a nezodpovědně rozbit několika mocichtivými jedinci, Kteří se ve společném státě nemohli stát vedoucími politiky. O rozpadu by bylo snad možno hovořit, pokud by byla vyhlášena referenda (jedno v Čechách a na Moravě a druhé na Slovensku) a pokud by jedno z nich dopadlo ve prospěch rozpadu. Žádný politik v té době totiž nebyl občany zmocněn v této věci za ně rozhodovat. Václav Klaus, Vladimír Mečiar, Ján Čarnogurský a Jan Stráský svévolně a bez mandátu občanů rozbili mou, ale i svou vlast a stali se tak vlastizrádci, za což by v každé demokratické zemi byli odsouzeni na doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Ne tak v ČR, kde 281 lidí zvolilo V. Klause prezidentem. Zbývá dodat jediné. Pokud by v té době existoval zákon o přímé volbě prazidenta, Václav Klaus by se jím nikdy nestal a to proto, že by jej většina voličů nikdy nezvolila.

J. Mrázek 8.11.2014 14:56

Začínat článek spoustou lží ...

A pak to téma... slováci spíš skousnou termín "severní maďaři", než by se připojili a navíc proč zase táhnout kouli na noze? Každý sám a za své! To nestačí bankovní unie, která vytuneluje všem všechny peníze a Junckerovo průsšvih s Kypr-Luxembourgh pračkou peněz, ještě nás chcete dodachmat tímhle nesmyslem ??? Připomíná to nápad s policejní hymnou ...

O. Zuckerová 8.11.2014 14:43

Probůh, co je to za šílený nápad?

Spojení se Slovenskem bylo přece jedním ze zdrojů stálé nestability a napětí v regionu. Už vzpomínka na válečnou epizodu "samostatného štátu" přece zanechala ve druhé části země značnou pachuť, což je mírně řečeno. Za "totáče" byl státní rozpočet rozdělen mezi obě části země na dvě stejné poloviny, přičemž Slovensko zaujímalo třetinu - životní úroveň tam proto byla vyšší (také platy Slováků pracujících v Čechách a na Moravě byly příslušně vyšší, což zase vzbuzovalo závist Čechů). Při návštěvě P.Pitharta a Dagmar Burešové v Bratislavě po převratu byli oba naši představitelé zasypáni nadávkami a sprškou shnilých rajčat - to si chcete opakovat? - Když jsme se rozdělili, bylo po všech konfliktech, účelově rozdmychávaných bůhvíjakámi všemi existencemi, které teď mají s rozvracením vztahů utrum. Klidný "rozvod" byl tím nejlepším a nejmoudřejším řešením, teď jsou naše vztahy prosty veškerého napětí. A že by nás bylo "hodně"? Při vzájemných problematických vztazích by nám to bylo houby platné.

J. Cervenka 8.11.2014 14:04

komplex

komplex menecennosti je mor lidstva. A to je asi hlavni slovenky problem se kterym nejde nic delat. Zvlast, kdyz je bizarne spojen s komlexem nadrazenosti ( podobne jako treba u ceskych intelektualu kdyz jde o Ameriku.) Je to videt ledackde po svete.

S. Landa 8.11.2014 13:44

Re: Re:Tady v Německu . . .

No, já nežiji v Německu, ale v Praze, slovenštinu neslýchám, a popravdě, mluvené slovenštině téměř nerozumím. Vy máte ve Slovensku známé, máte jejich jazyk "naposlouchaný", ale mladší Češi slovenštině moc nerozumějí a upřímně, ani o to nestojí.

P. Dvořák 8.11.2014 12:59

Re:Tady v Německu . . .

No jsem vždycky na rozpacích, kým se lidé jako vy cítí být. Žijete téměř padesát let v Německu (někdo jiný v USA nebo v Austrálii), píšete "Tady v Německu", ale mluvíte, jako byste žil tady v Česku.

Pochopitelně když bydlíte v Německu, tak kontakty se slovenštinou jsou nebo byly minimální. Já tady u nás doma slyším slovenštinu denně a opravdu s ní nemám žádné problémy. A to samé platí, když čas od času zajedu za svými známými na Slovensko. Každý mluvíme po svém a neexistuje žádná jazyková bariéra.

Pochopitelně když začnu s brněnským hantecem, nerozumí mně ani dnešní mladí z Brna :-))

F. Doušek 8.11.2014 12:44

Jak víte, že rozdělení bylo proti vůli lidu?

A to ostatní ....

P. Vaňura 8.11.2014 12:33

Máte naprostou pravdu, oba potenciální nástupci,

korunní princ Rudolf (+1889 Mayerling) i arcivévoda Ferdinand (+1914, Sarajevo), viděli jasně problémy monarchie a měli snahu je řešit. Dokonce se říká, že všechno to, před čím mladý Rudolf varoval svého otce se v důsledku nedbání jeho rad splnilo.

A WW1 bylo něco, co postavilo národy monarchie ostře proti sobě.

L. Křivan 8.11.2014 12:30

Re: "mame my Cesi a Slovaci tolik spolecneho"

Jsem roční 48 a do 68 jsem slovenštině celkem rozumněl. Ne, že bych četl slovenské knihy, to ne, ale ty televizní pondělky, to stačilo. Tady v Německu jsem žádný kontakt se Slováky neměl. Ti se tu Čechů hodně stranili.  Takže teď slovensky už nerozumím, a nevadí mi to. No rozumím, asi tak jako díky němčině holandsky.

P. Vaňura 8.11.2014 12:25

Češi a Slováci mají skutečně poněkud odlišnou mentalitu

Mezi mentalitou Čechů a Rakušanů jsem rozdíly nepozoroval, ale nebyl jsem tam možná dost dlouho, abych si to mohl uvědomit, totéž Češi a Maďaři. Němci jsou nám skutečně dost blízcí, je tady ale ZÁSADNÍ rozdíl ve vztahu k vrchnosti. Rozdílnou mentalitu Švýcarů jsem naproti tomu poznal už první den pobytu ve Švýcarsku, ale nedokáži ji úplně popsat, jeden jev je ale očividný, tam se netrpí "chytristika" a vyčůranost ve vztahu k okolí.

P. Dvořák 8.11.2014 12:13

Re: "mame my Cesi a Slovaci tolik spolecneho"

Jakž takž rozumět? No to musíte být pěkný mladíček. Protože my starší mnohdy ani nezaznamenáme, že někdo na nás mluví slovensky. Prostě automaticky přeskočím na jiný jazyk.

Společného s Němci dnes nemáme nic. Jsme na nich závislí mnohem víc, než jsme kdy byli na Rusku.

I. Kudrnová 8.11.2014 11:30

Co pořád chcete centralizovat?

Nestačilo Vám, že Slováci už mají  za sebou dvě odtržení? Jednou to byla republika fašistická a to chtěli Slováci a teď taky. Nestačí že Slováci u nás dělají, studují zadarmo? Co ještě budeme dávat?Oni  to totiž tak  ch t ě j í, . tak jim dejme pokoj.

I. Kudrnová 8.11.2014 11:19

O co Vám krucipísek jde,Nemáte co dělat?

I. Kudrnová 8.11.2014 11:18

Výmyšlejte radši něco jiného.

R. Hroza 8.11.2014 10:40

Dobrý den,

pane Vlku, nápad je to zajímavý ale myslím, že ještě trochu předčasný. Ještě si musíme oba národy trochu "nabít hubu". Pak snad. Nejsme ještě dospělí.

Š. Hašek 8.11.2014 10:26

Re: Ne, děkuji, nezájem.

Asi tak.

A našlo by se dále dosti argumentů.

Horní Uhry jsou jiná země.

K. Janyška 8.11.2014 9:34

Kdo nerozumí procesu civilizace obchodem,

nerozumí ani jeho produktům, tedy zejména vzniku národních států. Jděte všichni už do háje doučte se teorii přeměny divocha v občana obchodem a spontánního řádu lidské interakce ... Dzp.

T. Krystlík 8.11.2014 9:29

Autor zcela podceňuje

odlišnou mentalitu Slováků, kterou si Češi v podstatě vůbec neuvědomují vlivem vylhaného jednotného národa československého. Zejména se neorientují v emocionálních projevech Slováků. Nejblíže jsou Čechům mentalitou sudetští Němci, Rakušané, Němci obecně, pak Maďaři a teprve Slováci.

L. Křivan 8.11.2014 9:00

Re: rozpad Rakouska Uherska

Nepřežilo prohranou světovou válku.  Atomizace státu je nevyhnutelná, když zmizí to, co sjednocuje. Kdyby starej Franc-Josef včas předal žezlo, mohl svět vypadat jinak a asi by byl hodně neštěstí ušetřen. To je tak, když se neovládá umění včas odejít.

L. Křivan 8.11.2014 8:53

Re: "mame my Cesi a Slovaci tolik spolecneho"

Nemáme. Jen fakt, že slovenštině se dá jakžtakž rozumět.  Mnohem víc společného máme s Němci.

L. Křivan 8.11.2014 8:30

Ne, děkuji, nezájem.

Spojení se Slovenskem bbyla už v roce 1918 chhyba, ale tehdy ta chyba nešla neudělat. Bez ní by Slovensko bylo i dnes jen Felvidék, Horní Uhry a Maďarsko by mělo společnou hranici s Polskem. 

Po skončení války byla chyba přijmout Slovensko zpět. Stálo nás to příšerné peníze. Bez Slovenska by byla česká ekonomika mnohem dál. (pokud by ji rusáci "neodsáli". )  Jeden příbuzný pracoval ve státní plánovací komisi a hodně o tom vyprávěl, co bylo se Slováky za problémy. Chovali se jako malé děti: "Vy máte v Praze tolik mostů, a my v Bratislavě jen jeden, tak chceme mít stejně mostů jako vy".  Takhle s vážnou tváří argumentovalu slovenští politici. Pamatujete ještě na to, jak chtěli zaplatit za vlajku ?

Ne ! Zaplať Pánbůh za rozdělení ! Bez Slováků je nám lépe !

P. Lenc 8.11.2014 7:57

Re: ale

Ze strany autora jde pouze o oprášení tzv. dvojdomku.Nic víc.

P. Lenc 8.11.2014 7:53

Re: Jsem jednoznačně

V tom případě budete muset poslat "na doživotí do basy" i 63% Slováků, kteří volili na Slovensku strany žádající samostatnost Slovenska.