7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zkusme oživit ideu Československa

Při příležitosti státního svátku 28. října si každý rok uvědomuji, jaké neštěstí nás postihlo, když došlo k rozpadu Československa. Jak zbytečně naše vlast, za kterou považuji stále Československo, oslabila rozpadem na dva samostatné státy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 9.11.2014 15:59

Re: Československo ?Ano!

Když už tak pěkně fantazírujete o NATO, tak nezapomeňte, jak se v chvílích krize chovali Slováci .....

S. Donát 9.11.2014 14:19

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

A máte pocit, že jen tím, že bychom ty státy znovu spojili, že by se na špatném fungování obou něco změnilo?

V. Ondys 9.11.2014 14:05

:))))))))))) Je, pane Čechu

Rozum a nezbytnost se u nás potácí od zdi ke zdi v důsledku :)))))))) úžasných představ o výhodách pokleslosti a nestydaté bezostyšnosti většiny při stranickém přístupu k ní. Jinak mi podobně ušlechtilé úvahy připadají zvláštní, když v současnosti jednotlivci nejsou prakticky schopni (snad ani ochotni na svůj osobní úkor) zachovat rodinu jako základní jednotku společnosti v zájmu vlastních dětí...

P. Čech 9.11.2014 12:52

Re: Československo ?Ano!

Přesně tak, není téměř co dodat.

P. Čech 9.11.2014 12:48

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Vy máte dojem, že tyto dva "samostatné" státy opravdu fungují? Já tedy ne! Nefungují, a to zejména proto,že v nich veškerou moc mají ve svých rukou politické strany a jejich politici, čili naprostá menšina ze všech občanů. Důvod proč se v minulosti společný stát neosvědčil jsem zde již popsal. Bylo to zejména proto, že tento společný stát byl vytvořen na národním a národnostním principu. Takový stát nikdy efektivně fungovat nemůže a také nefunguje. Když se však takový stát rozdělí na dva stejné národní státy, nefunguje to nadále. A o tom to je.

P. Čech 9.11.2014 12:41

Re: Pojem národnost je v dnešní Evropě zcela iluzorní

Ono to není příliš složité. Jediné co je nutno udělat, je přijmout bez jakýchkoliv dodatků a českých specialit švýcarský systém. Veškeré dění ve státě musí vycházet od občanů. Občané musí mít ve svých rukou přímou moc. Moc ve státě musí mít pouze občané a ne nějaké jejich spolky. Moc občanů musí vycházet z obcí přes kraje až ke státu.Nikoliv naopak, jak je tomu u nás. Jsem přesvědčen o tom, že pokud by byl u nás přijat nepozměněný švýcarský systém (skutečná zastupitelská demokracie), velice rychle by zde vychoval ony "jednotné" občany. Občané totiž nejsou hloupí, za jaké je považují politické strany a politici. Dokáží velice rychle poznat a přijmout zásady, pokud jim tyto vyhovují. Nějaké pseudoargumenty typu "k tomu je potřeba oněch Švýcarů", "naši občané k tomu nejsou vyspělí" a pod. neberu

J. Boleslav 9.11.2014 12:30

Re: Re:Tady v Německu . . .

Pokud bychom nedej Bože měli mít zase s někým společný stát, tak bych byl pro Slovince. Slovenštině dosud poměrně rozumím, ale už mně docela otravuje. Od 93.

J. Skála 9.11.2014 12:07

Není to pravda.

V Praze se říká, že Asie je všechno od Negrelliho viaduktu na východ.

Z. Lapil 9.11.2014 11:57

Re: Pojem národnost je v dnešní Evropě zcela iluzorní

Přeji pěkný den.

S přípodotekem, že cikáni u nás mají stejná práva a povinnosti, jako ostatní občané, jen to vymáhání a plnění je poněkud šejdrem, se s Vámi dá souhlasit. Jen se obávám, že funkčnost Vašich názorů je podmíněna nereálnými předpoklady. Že by dobře fungoval společný stát občanů, je jistě pravda, jenže Československo bylo státem Čechů, Slováků, Němců, Rusínů a Maďarů.V první fázi to dokonce přidržela pohromadě armáda. Možná by se tahle směska časem stala jednotným občanstvem, jenže Sudety 1938, Slovensko 1939, znovusjednocení 1945, ovšem bez Zakarpatské Ukrajiny a bez Němců, 1968 federace, 1992 nebo kolik dva samostatné státy a - zatím nakonec - polosjednocení v EU, která také nevypadá jako vzor pro stát jednotného občanstva.

Aktuálně vidím dva národy ve dvou státech; slovenští Maďaři se neprojevují tak, aby to ke mně dolehlo. Dovedu si představit - i když hodně špatně - nějakou unii nebo federaci, ale pro jednotný stát občanů nevidím ty jednotné občany.

P. Čech 9.11.2014 11:43

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Diktatura, pane Prokope, je autoritativní forma vlády, při které vládnoucí subjekt (ODS reprezentovaná Václavem Klausem) soustřeďuje veškerou, nebo rozhodující moc ve svých rukou. Tato definice pochází ze slovníku cizích slov a na náš systém pasuje jako ulitá. Na situaci nic nemění skutečnost, že každé 4 roky (v poslední době méně) se u moci střídají různé politické strany a jejich politici. Na občany je politiky pohlíženo jen jako na stádo ovcí, které jsou potřebné pouze k tomu, aby politické strany volily. Moc zákonodárnou, zčásti výkonnou a soudní vykonávají ony politické strany a nikoliv občané. Občané nemají ve svých rukou naprosto žádný nástroj, pomocí něhož by mohli svou ev. moc vykonávat.

M. Klas 9.11.2014 11:42

Československo ?Ano!

Dík pan Vlkovi,že definoval to,zatím ostatní tak naléhavě nevidí.Máme jako češi na výběr v případě krizového=válečného stavu :1)EU-ekonomický spolek,to se nepočítá,2)NATO-pojetí úzkých expedičních sborů+ USA dominance a přímé velení(bez USA techniky a vojáků není NATO nic) slouží ke všemu možnému,jen ne národní obraně,až na ČR někdo zaútočí,ponechají nás svému osudu-máme své zkušenosti s Anglií,Franciíí a koneckců i Německem,3)Rusko-nechají nás také svému osudu jako v roce 1989,mají svých starostí a problémů dost,4)Polsko-stát s ambicemi,na ovládnutí všeho kolem sebe,nebezpečný spolupracovník,po explozivním rozvoji se Polsko stane cílem usměrnění Německa a Ruska,Polsko je určeno dle prognoz CIA jako USA četník a bude nasazen proti Rusku,pak proti ISIS,který se dle předpovědí taktéž CIA dostane až k někam poblíž Vídně...5)ČR zbudou oči pro pláč,anebo začne stále více kooperovat s nejblzším státem=SR,jakož i v minulosti,jinak oba státy ČR i SR budou zcela vymazány z map.

Čerskoslovensko je jen zdánlivě volba srdce,ale jasně a předevsím záležitost rozumu a nezbytnosti.

V. Kolman 9.11.2014 11:41

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Nějak mi uniká smysl toho, proč se snažíte něco, co výborně funguje - dva samostatné státy - mermnomocí zase cpát do něčeho, co se v minulosti neosvědčilo!

V. Kolman 9.11.2014 11:38

Re: Probůh, co je to za šílený nápad?

Klepla jste paní Zuckerová hřebíček na hlavičku - lépe bych to nenapsal! Přeji Vám hezký den :-))

P. Čech 9.11.2014 11:29

Re: Pokračovat jsme mohli

A právě proto je naprosto nutné vytvořit systém, který vyhovuje většině občanů, nejlépe 95% z nich. Systém, který občany spojuje. Tím systémem však není a nemůže být národnost. Musí to být systém, který občané berou jako svůj systém a který jen tak a nikdy ne jinak může smysluplně fungovat. Viz opět ono Švýcarsko.

P. Čech 9.11.2014 11:22

Re: Levice má spoustu receptů

Vytvořit společný stát neznamená jen jej oficiálně vyhlásit. Je třeba hlavně vytvořit soubor předpisů a zákonů a vyznačit hranice, které dělají stát státem. Zásadně není možno připustit, aby nějaké národy či národnosti uvnitř jednoho státu měly různé občanské povinnosti a různá občanská práva (nikoliv práva lidská, ta jsou jednoznačně definována). Je třeba vytvořit fungující systém. Jak je možno vidět v historii, občané se téměř vždy systému přizpůsobují. Jako na příklad se můžeme opět podívat na Švýcarsko. Před asi 200 lety tam měli s národnostmi obrovské problémy a hrozil rozvrat a rozpad. Jejich chytříl idé však vytvořili systém po vzoru francouzské revoluce a ideálů George Washingtona, který vyhovoval všem a dodnes může sloužit všem ostatním jako vzor fungující zastupitelské demokracie.. Švýcarští občané nebyli vždy tak uvědomělí, jako jsou dnes. Uvědomělé a odpovědné občany z nich vytvořil ten systém A o tom to všechno je.

P. Čech 9.11.2014 11:10

Re: Pojem národnost je v dnešní Evropě zcela iluzorní

Ale ano, pane Urbane, máte plnou pravdu, ikdyž. Ikdyž všechny tyto problémy jsou vyvolávány a vyvolány tím, že různé národy a národnosti v jednom státě (třeba federálním) mají různé povinnosti a různá práva. Například cikáni u nás mají zcela jiné (skoro žádné) občanské povinnosti a jiná občanská práva než ostatní společnost. Problémy to vyvolává nezávisle na tom, že se o věci nesmí hovořit.Říká se tomu politická korektnost. Jsem přesvědčen o tom, že všechny současné problémy mezi národy a národnostmi mají základní původ ve vzniku národních států v 19. a 20. století. Kdyby v té době vznikaly stáíty na principu občanském, problémy by v takovém měřítku nenastávaly a možná by ani nedošlo k oběma válkám.

V. Ondys 9.11.2014 10:25

:))))))))))) Ale skutečnou Evropu najdete až za

:)))))) Krušnými horami a drtivější většina vyvolených svým nadřazeným chováním i pleněním v zájmu :))))))))) tureckého hospodářství neochvějně projevuje důsledky nespočetných vpádů všech hord na naše území...

P. Urban 9.11.2014 9:41

Levice má spoustu receptů

na lepší společnost. Receptů, které by mohly výborně fungovat, jen k tomu mít vhodnou společnost. Levicově uvažujícím lidem to ovšem nevadí. Hlavní je správná politika, ta společnost se pak už vytvoří.

Jak vidno, podobná logika není vlastní jen levici. Prostě vytvoříme společný stát a ono to bude fungovat. Bude to přece stát ...

P. Urban 9.11.2014 9:36

Pokračovat jsme mohli

už začátkem devadesátých let. Tehdy měli své národovce v politice i Moravani. Ve volbách dostali s bídou deset procent a posléze zcela zmizeli.

Takže ono to asi nehrozí. Je pravda, že mnoho obyvatel Moravy i českých regionů Pražáky moc nemusí, ale o tom to není. Ani obyvatelé švýcarských kantonů se se svými sousedy taky vždycky moc nemusí. Ale před světem jsou Švýcaři.

Se Slováky jsme se mohli uvnitř Československa hádat až do alelujá, a přesto to mohlo pokračovat dál. Začátek konce nastal v okamžiku, kdy Slováci chtěli být před světem především Slováky a až potom, možná, Čechoslováky.

Takhle funguje národ. Což je kategorie politická. Na rozdíl od národnosti, což je kategorie kulturní. Národ lidi rozděluje, ale taky spojuje. Když je všechno v pořádku, zdá se, že to spojování nepotřebujeme. Ale ono to věčně v pořádku být nemusí.

P. Urban 9.11.2014 9:26

Pojem národnost je v dnešní Evropě zcela iluzorní

pomineme-li Belgii, Španělsko, Severní Irsko, Skotsko a pár dalších menších regionů, například jižní Tyroly. A, samozřejmě, Balkán.

Existují lidé, kteří se domnívají, že problémy vznikají v okamžiku, kdy se o nich začne hovořit. Když se o nich nehovoří, žádný problém neexistuje. Dokud existuje silná výkonná moc a funguje cenzura, tak to může i fungovat. Když pak moc přestane být silná, optimisté valí oči nad tím, jak společnstí najednou hýbou problémy, které ještě včera neexistovaly.

P. Čech 9.11.2014 9:20

Re: Pane Vlku,

Ale ne, jsem poučitelný. Jsem ochoten se nechat přesvědčit o čemkoliv. Ovšem pomocí skutečných argumentů a ne papouškováním názorů politiků a jejich politických stran, které ostatně nejsou z jejich hlav, ale z politických ideologií, k nimž se hlásí.

P. Čech 9.11.2014 9:13

Re: a viděla z Vás, fundovaných, alespoň jednou živého Slováka ?

Dovoluji si Vás poněkud opravit. Není to čecháčkovství, ale pražáctví. Oni totiž ti Pražáci jsou specifická sorta lidí. Pocházejí sice ze všech možných koutů a vesnic, ale snad právě proto se nad ně vyvyšují. Je to typická pražská malost a vlastnost.

P. Čech 9.11.2014 9:08

Re: Dva samostatné státy,

Jako několikanárodnostní stát by to opravdu nefungovalo, stejně, jako to nefungovalo a nefunguje dodnes. Zato jako občanský demokratický stát, postavený na občanských principech ano. Pokud bychom chtěli pokračovat jako dosud, zanedlouho zde budeme mít Českou republiku, Moravskou republiku, Slezskou republiku a možná Pražskou republiku, nehledě na to, že by mohla vzniknout i Hanácká republika, Valašská republika či Chodská republika. To by se Vám také tak líbilo?

P. Čech 9.11.2014 9:02

Re: Hlavne by me nebavily

Na Vaší slovenštině je vidět, jaký máte vztah ke Slovákům. Neříká se  "dejte ma" ale dajte mi, neříká se "s temi bratiami" ale s tými bratmi. Nejste také náhodou Pražák? Jinak s tou armádou máte pravdu. Ovšem oddělené domácnosti tu nejlepší krev zrovna nedělají.

J. Boleslav 9.11.2014 8:36

Re: Hlavne by me nebavily

Přesně tak, naprosto s Vámi souhlasím.

P. Čech 9.11.2014 7:59

Re: Co si lidé přejí,

Vzhledem k Vaši odpovědím zde, docházím k názoru, že mi asi nerozumíte. Nemluvím zde o společném státě Čechů a Slováků, postaveném na národním principu, ikdyž takovým Československo bylo. Mluvím o státě, jaký měl na mysli Masaryk, když jej spoluvytvářel. O občanském státě, postavené výhradně na občanských principech. O státě, kde nějaká iluzorní národnost hraje zcela podřadnou a nebo vůbec žádnou roli. O státě, v němž všichni občané mají své, taxativně vyjmenované občanské povinnosti a v případě, že si tyto plní, jsou obdařeni rovněž vyjmenovanými občanskými právy. To zcela nezávisle na tom, je-li někdo Čech, Moravan,  Slovák či Němec, Žid či Rusín. Tímto směrem mělo pokračovat úsilí našich politiků a ne k rozbití společného státu. Počátek problémů totiž vznikl okamžikem, kdy se hovořilo o Československu jako státu, který zahrnuje území Čech, Moravy, Slovenska a Podkarpatské Rusi, o území, kde žijí Češi, Moravané, Slováci, Rusíni a další národnosti.Pojem "národnost" je totiž v dnešní době, a v Evropě zvlášť, zcela iluzorní a pokud se pamatujete na dějepis, národní politika byla příčinou obou světových válek. Jediná země v Evropě, které se podařilo vyřešit národnostní problémy poněkud (ale ne moc) jinak je Švýcarsko. Každopádně tam Jsou především švýcarští občané (ikdyž různých národností) a z toho vychází celý jejich systém. To, že mají 4 státní jazyky na věci nic nemění.Naši politici rozbili společný stát Čechů a Slováků a vytvořili stát Slováků a Maďarů,  a na druhé straně stát Čechů, Moravanů a Pražáků.

P. Čech 9.11.2014 7:34

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Ani názor deseti náhodně vybraných lidí nelze zobecňovat. I kdyby všech deset bylo stejného názoru, nikdy to nemůže vypovídat o názoru většiny z 5 milionů.

V. Vaclavik 9.11.2014 4:47

Hlavne by me nebavily

zase vsude ty tak zbytecne diskuze a hadky o pomernem zastoupeni ve vlade a vsude, nejspis zase povinna cast socialistickych medii ve Slovenstine, dejte ma s temi bratiami pokoj. Ted jsou ty vztahy dobre a propojovat se muzeme jak se na to budeme citit.

A samanovo oko aby to videlo, ze by spolecna armada byla nejak lepsi, nez ty dnesni. Jako bych to videl, ze by se ta prilezitost sjednoceni vyuzila k jeste vetsimu decimovani armady, s tim, ze se muzeme doplnovat... Kdyz sami nemame vuli mit schopnou armadu, a to same Slovaci, pak dve nuly dohromady daji zase jen nulu, a tak by to bylo se vsim. Povolme uplne volne obchodovani a podnikani bez barier mezi Ceskem a Slovenskem a dalsi veci jako treba nejakou spolupraci armad a dalsich veci, ale domacnosti si drzme oddelene, to dela tu nejlepsi krev.

M. Prokop 8.11.2014 23:50

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Nevíte-li co je diktatura, nedělejte ze sebe raději hlupáka (pokud ho tedy jen děláte).

S. Landa 8.11.2014 23:45

Re: Oprava

Já Vám věřím, ale příště mi už nelžete. :-)