6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Živnostník příživník a smutná hra o daně

Média potřebují senzaci, musí nejen informovat a pitvat, ale také bavit. A tak se na sjezd sociálních demokratů sjeli novináři se slastným očekáváním, jak se zachová nový prezident (téměř otec zakladatel), když má teď vlastní ministranu a jehož spolustraníci před lety při prezidentských volbách zradili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 27.3.2013 12:35

závěr příspěvku

Pozn: Bezpochyby existuje v každé zemi skupina politiků (novinářů), kteří jsou vždy pro jakýkoli (obzvláště integrační) EU-projekt. Prosazují ho bez ohledu na mínění vlastních občanů, jako čert kříže se bojí EU-referend. Jsou očividně zkorumpováni vidinou koryt a doživotních důchodů "bruselských" (příklady Tošovského, Pilipa, Špidly, Foschera..táhnou). Jejich vlastizrádné působení nelze přehlédnout a je tedy velmi vhodné pro ně mít pojmenování. Nemusí to pochopitelně být EU-hujer. Možná že by vhodnější bylo EU-prase, EU-svině, EU-žoldák, EU-jidáš, EU-zmije...Zkuste něco výstižného navrhnout!!

B. Rybák 27.3.2013 12:34

Re: Zajímavé,

Místo obdoby Marshalova plánu, které se dostalo západní Evropě, se nově přistupujícím zemím nedostalo ani toho cca desetileté období, jaké pro rekonstrukci své ekonomiky dostalo např. postfašistické Španělsko. Nedostalo se jim ani možnosti podílet se na přípravě evropského domu a místo toho musely přihlížet, jak se původní členové např. v Maastrichtu dohodli na tom, jak si zachovat svoje výhody (dotace bohatých), jak podobné výhody neumožnit novým členům a jak si vládu nad novými členy mezi sebou rozdělit (i to Řecko dostalo kus Balkánu). Zmrzačené východoevropské ekonomiky byly brutálně donuceny k okamžité "soutěži" v níž byly přístupovými dohodami zbaveny svých výhod (nízkých sociálních a ekologických nákladů).

Nestydatost západoevropského neokolonialismu šla až tak daleko, že v případech kdy se přes veškerou diskriminaci nějaký "východní" produkt u nich začal prosazovat, zasypaly ho soudními žalobami ze sociálního (!!!) a ekologického (!!!) dumpingu!!!.

S vydatnou pomocí zkorumpovaných "politiků" bylo zabráněno vzniku domácího kapitálu a z "ekonomického tygra" se staly bezperspektivní montovny vysávané cizími bankami.

Evropské dotace pochopitelně nemají za cíl přispět k hospodářské samostatnosti ovládnutých zemí. Tím, že povinnou spoluúčastí odsávají peníze z projektů důležitých k projektům důležitým pro "Brusel", jsou záměrně škodlivé pro své země. Jsou myšleny jako prostředek propagandistický a politicky korumpující její příjemce.

Jako každý, cizí peníze přerozdělující (socialistický) systém je EU prolezlá skrz na skrz korupcí (viz např. pád Santerovi komise, Eurostat..). Pokud jde o EU-dotace vznikají dokonce podvodné sítě (8 států zahrnovala nedávno odhalená síť na získávání dotací na rozvoj vědy).

J. Jurax 26.3.2013 19:07

Re: Mládkovi se křivdí!

To je sebekritika?

J. Jurax 26.3.2013 19:05

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Nelžu, ale píšu o něčem jiném :-)

S. Ševeček 26.3.2013 15:15

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Tak proč o tom lžete?

S. Ševeček 26.3.2013 15:09

Re: Mládkovi se křivdí!

Jenom neracionální kecy a nepochopení, jak ekonomika funguje.

J. Jurax 26.3.2013 13:22

Re: Mládkovi se křivdí!

Je to státní pokuta, budiž - ale platí ji zaměstnanec (skrze zaměstnavatele arciť). To je tak těžké pochopit? Kdyby se ouředním ediktem stala superhrubá hrubou a vše tedy platil zamětnanec - měl by opticky vysokou hrubou mzdu, z níž by ovšem (cca 20 až cca 50%, neboť odpočty na zaměstnance a vyživované osoby) dal státu, leč čistou by měl furt stejnou.

Pak byste možná pochopil i Vy.

A opakuju - a dovolenou, deset procent na "stravenky" a sociální program, deset procent na bonusy si zaměstnanec vydělává vlastní prací a zaměstnavatel, není-li blb brzy zkrachovavší, tohle kalkuluje při stanovení mzdy zaměstnancovy - aby zaměstnavateli z práce zaměstnancovy na tyto výdaje zbylo.

J. Jurax 26.3.2013 13:09

Re: Pravda o odvodech OSVČ

A ještě - chcete-li mi dále ozřejmit pošetilost mých vývodů, můžete tak učinit mailem na jurax zavináč seznam.cz,

J. Jurax 26.3.2013 13:04

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Pardon - misto  že při stejném příjmu po zdanění je daň živnostník téměř dvakrát menší patří že při stejném základu daně po zdanění je daň živnostníka téměř dvakrát menší

J. Jurax 26.3.2013 12:58

Re: Pravda o odvodech OSVČ

A ještě - pravíte Neustále mastíte vodu kolem odvodu zaměstnance a už jsem Vám jednou řekl, že živnostník nesedí na zadku, ale maká stejně. Ten odvod navíc musí vydělat společně, dovolenou zaměstnance společně, nemocenskou zaměstnanci společně a podobně.

Nuže, živnostník jistě nesedí na zadku, ale pokud není blbý, tak kalkuluje mzdu zaměstnance tak, aby z jeho práce pokryl i jeho - zaměstnancovu - dovolenou, režii na něj (otop, energie, náklady na pomůcky, školení, odpisy stroje, na němž pracuje, náklady na paní účetní, rezervu na případné odstupné a náhradu za nemoc a jánevím co všechno, třeba pojištění, které "za zaměstnance" platí, a taky nějaký zisk). Protože jinak by na zaměstnance skutečně doplácel buď na úkor práce jiných svých zaměstnanců či práce své. Možná to nekalkulije s tužkou v ruce nebo v Excelu, ale dělá to odhadem a na základě zkušenosti, ale dělá to. Je mi rozumět?

Jak kalkuluje svůj příjem živnostník - podobně. Taky chce-li mít dovolenou etc, musí si na ni vydělat, stejně jako jeho zaměstnanec. Živnostník maká na sebe stejně jako jeho zaměstnanec makající taky na sebe. Akorát že živnostník nemusí dodržovat osmihodinovou pracovní dobu - ale z praxe zaměstnance (až do důchodu jsem celý profesní život byl programátor) pravím, že i pro něj je osmihodinová pracovní doba nezřídka iluze - zákazník nepočká a ohánět se zákoníkem práce je možné, avšak blbé - když se tovar (software) neprodá, nejsou prachy na výplatu a firma jde dolů vodou ...

J. Jurax 26.3.2013 12:39

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Protože přes to nejsem guru, zdvořile jsem žádal, abych byl případně opraven.

To porovnání mne napadlo, poněvadž jsem se chtěl dobrat nějakého pevného bodu ve vzrušených diskuzích, jež nezřídka obsahují údaje formované tak, aby dokázaly, co se má dokázat - chudák je zaměstnanec bez odpočtů a možnosti koupit si na firmu ledničku do kuchyně za nezdaněné prachy, nebo naopak chudák je živnostník nemající placenou dovolenou a odstupné; a že užívám kalkulačky je dáno tím, že se mi to nechce počítat.

Nejsem manipulátor, jak mi podsouváte, jen jsem chtěl zjisti názor ostatních na uvedenou úvahu. Že jsem byl dehonestován, patří ke koloritu diskuzí na psu, danému osobnostním vybavením některých diskutérů a snad i oprávněným rozhořčením nad mou úvahou diskutérem shledanou jako chybnou.

Nicméně musím trvat na tom, že odvody zaměstnavatele jsou de fakto odvody zaměstnance, neboť ten zaměstnanec si na ně musí vydělat - stejně jako na dovolenou, režie etc. - jinak by se firmě nevyplatil. To, že odvádí zčásti zaměstnanec a zčásti zaměsnavatel, jsou jen zákruty džungle daňových předpisů. Jistě si dovedete představit stav, kdy by odváděl vše ve stejné výši vše zaměstnanec - superhrubá by se stala hrubou. Pak by pošetilé řeči o odvodu zaměstnavatele (dává to  z vlastní kapsy, že) vymizely, neboť by to bylo pak jasné snad každému.

Píšete Srovnává se hrubá mzda a nikoli čistá. Nicméně na stejnou čistou ,... musí odvést živnostník několikanásobně víc práce - nuže, jaká je hrubá mzda živnostníka? Já to nevím - leda snad základ daně OSVČ je srovnatelný se superhrubou - a kde vidíte, že živnostník musí odvést několikanásobně víc práce? Ta ohromující suma zisku v sobě zahrnuje náklady vynaložené na materiál, režii etc, jež se buď dokladují nebo, je-li to výhodnější, strhávají se procentem - já volil 60%, ale jistě jsem mohl zvolit jiné. A pořád mi vrtá hlavou, jak je možné, že při stejném příjmu po zdanění je daň živnostník téměř dvakrát menší - k tomu jste se nevyjádřil.

J. Jurax 26.3.2013 12:10

Re: Pravda o odvodech OSVČ

A voni chytrej, z čeho soudíte, že tohle nevím?

P. Havlicek 26.3.2013 6:47

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Vaše manipulace se superhrubou mzdou, celkovými příjmy živnostníka, daněmi a odpočty, které nelze stavět na jednu rovinu, jsou velmi průhledné a zjišťuju, že

a) je to Váš záměr

b) nevíte nic a musíte použít kalkulačku. Ten příklad s kalkulačkou pro OSVČ znám a je úplně mimo. Už jsem jej uváděl na pravou míru. Neuvědomujete si to základní. Pokud účelově navýšíte příjmy živnostníka, jako manipulátorovi Vám musí být jasné, že takového příjmu sám nemůže dosahnout. Neustále mastíte vodu kolem odvodu zaměstnance a už jsem Vám jednou řekl, že živnostník nesedí na zadku, ale maká stejně. Ten odvod navíc musí vydělat společně, dovolenou zaměstnance společně, nemocenskou zaměstnanci společně a podobně. A švarc používají v drtivé většině pouze velké a nadnárodní koncerny - nezmám jediného "cestáka" se smlouvou. Jedině živnostenský list. Žádný život živnostníka neprobíhá podle Vaší excelové tabulky. V tom je základní omyl. Pokud budete chtít, pochopíte ho. Srovnává se hrubá mzda a nikoli čistá. Nicméně na stejnou čistou, jak sám vidíte na Vašem příkladu, musí odvést živnostník několikanásobně víc práce, aby zajistil příjmy v takové výši, kterou tu deformujete, aby se Vám vešla do kalkulačky, že odvody zaměstnavatele jsou odvody zaměstnance. Procentuální odpočty jsou stavěné na mnohem menší příjmy OSVČ. A ještě jednou - minimální platba odvodů OSVČ je spočtena z ca 25000,- btto. Přes tzv. vyměřovací základ. Pokud si nevydělá 25000,- BTTO, stejně je musí zaplatit, neb je to minimum, které MUSÍ odvést. Nikoli minimum od slova malinký. Na závěr - v drtivé většině jsou skutečné náklady na zajištění a udržení příjmu živnostníka vyšší, než oněch 60 procent.

P. Vaňura 25.3.2013 23:04

Jak mě EU poškodila?

V malém třeba zákazem žárovek. Ve velkém účastí Česka na nesmysné politice "podpory OZE," jen letos za 50 MILIARD!

T. Marek 25.3.2013 21:54

Re: Nesmysl vyšších daní !

S podnikateli je to stejné jako se zaměstnanci. Jsou dobří, jsou lemplové a někteří i kradou. Problém je v tom, že jsme si zvykli a už nás to neudivuje. Poslanec krade, ředitel státní firmy krade, náměstek ministra krade...... Já jsem si kdysi myslel, že určité postavení člověka jaksi zavazuje ke slušnosti a střežení zájmů společnosti - tedy občanů. Mýlil jsem se. Morálka a aetika jsou historický přežitek. Hromaděním paragrafů se to nezmění. Každý zákon se dá nějak obejít a dobrý právník vám za příslušný obnos rád poradí. Zákony porušují už jen troubové, zdrogovaní a zoufalci. Mafiáni to mají ošetřené. V příbrami žije pan S. o němž tam vichni vědí že je kmotr a bez něj se nic neudělá. Ale stát mu bude platit náhradu za vazbu, protože mu nic neprokázali a on je čistý. je gfakt, že nechodí po městě s krabicí od vína..... Historicky vzato obnovit prostředí slušnosti je to nejtěžší.

T. Marek 25.3.2013 21:43

Re: Blahobyt ?

Možná se mýlím, ale pochybuji, že by obce ty dávky financovaly ze svého. Pojem sociální bydlení je u nás bezobsažný. Nic takového vlastně neexistuje. Sociální dávky na bydlení se vyplácejí tak pitomě, že se kšeftařům vyplácí pronajímat nepřizpůsobivým jednotlivé místnosti v rámci ubytoven (WC a koupelna  společná), protože podle naší metodiky nejde o byty a tudíž se neuplatňuje místně obvyklé nájemné (za odrbanou cimru 9 tis.Kč i více). Jako správce nemovitostí v Praze 2 jsem před lety měl nájemníky ve 100 metrovém  bytě na Karlově náměstí, kteří byli na byt psáni dva a brali přispěvek (důchodci) na nájemné a 2 přitom načerno pokoje pronajímali turistům. A nebyli zdaleka sami. Nedivím se jim. Když je úřad pitomý, tak proč si nepřilepšit, že! Poplatky u lékařů bývaly před válkou omezeny vždy na první návštěvu v dané diagnóze. Samo léčení se už poplatkem nezatěžovalo. Proč my to děláme jinak nevím.

S. Ševeček 25.3.2013 21:13

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Juraxi, pochopte konečně, že operovat superhrubou mzdou je nesmysl - ten princip, tedy supehrubá, měl sloužit k sprostému eskamotérství ODS Tlusté peněženky - aby si zaměstnanec uvědomil, kolik stojí a následně viděl, jak tučný ten "desátek" odváděný fiskálu je a kolik mu zůstane na útratu a na placení dph a spotřební daně ze své spotřeby; navíc, aby se opticky daň z příjmu mohla snížit. Zaměstnanec "si" nic neplatí. Taky důchod se pak počítá z hrubého příjmu zaměstnance v řádu dvaceti pěti let. U živnostníka se vezme pro výpočet důchodu jenom 50 procent hrubého příjmu a tato hodnota se považuje za jeho příjem pro účely důchodu. Ergo kladívko, živnostníkův důchod je ve srovnání se srovnatelným zaměstnancem o třicet procent nižší ( a to snížení naštěstí "jenom" o třetinu je dáno výpočtem důchou, kde každý dostává tzv. základní fixní výměru a k tomu "zásluhovou" částku. Aspoň toto byste mohl vědět, prdůchu!

S. Ševeček 25.3.2013 20:58

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Lžete, Juraxi. Živnostník, který není plátcem dph (a nešidí tedy berňák "odpočty"), tedy ubožák pod 80 tisíci tržeb (TRŽEB, rozumíte?) měsíčně, který zpravidla nevede daňovou evidenci - a daní Procentní sazbou nákladů, nemůže do svého obchodního majetku zařadit ani odepisovat hmotný investiční ani neinvestiční majetek a veškeré své výrobní prostředky, dílnu a servis (elektřinu, topení, vodu, telefony, počitač, služby paní účetní ...), materiál a zboží či komponenty hradí skutečně z tržeb, potom z tržeb (z TRŽEB rozumíte?!) mu Kalousek (řemeslníkovi) dovolí odpočítat si z tržeb (!) 80%, (ostatním živnostem 60%) a "svobodným povoláním" 40%. To ostatní je hrubý zisk podle Kalouska a vemte jed na to, že kdyby to vycházelo těm ubožákům líp, že by jim to Kalousek s Nečasem sebrali.

Živnostník větší, anebo obchodník, který má marži z prodeje zboží tak max. 30% - a se zaměstnanci event. - daní Daňovou evidencí - tzn. vypočítává rozdíl mezi příjmy (platbami od zákazníků) a tím, co zaplatil (výdaji). Ten spočítá rozdíl a z rozdílu platí daň z příjmu. Žádné odpočty.

A to, co napsal původní autor tohoto vlákna, sedí jako prdel na hrnec.

J. Barto 25.3.2013 20:56

Re: Zajímavé,

Patrně se cítíte být vrcním nálepkářem: nebo je to jen proto, aby jste byl momentálně "in".

To nejspíš: Jinak to nevidím. A napište někdy,jak Vás osobně EU poškodila:

M. Kosejk 25.3.2013 20:37

Re: Zajímavé,

Nálepky slouží pro jasný a pochopitelný popis. Třeba já dávám nálepku "vrah" tomu, kdo úmyslně zabije jiného člověka pro pomstu, zisk, výhodu nebo nenávist. Lepší slovo pro to neznám. A neznám lepší slovo než "eurohujer" pro ty, co nadřazují eurodeologii nad rozum.  A pokud nechápete, že eurodotace jsou zneužívány všude - právě díky systému EU, tak jste také jedním z těch eurohujerů, co vypínají mozek ve jménu ideologie integrované Evropy.

J. Barto 25.3.2013 20:25

Re: Zajímavé,

Už používání otřepaného "eurohujer" Vás správně zařazuje.

A Vy jste co ? Klausohujer? Nepřipadá Vám tohle nálepkování idiotské!? Jestli ne, tak si ponechte ten velebný titul "Klausohujer".Nic jste mi nevyvrátil: Primárně jsme darebáci my, ostatně jak to píšete"když na ty pravidla přistupujeme "

A hlavní zlo vidíte v EU, ne v naší zlodějské podstatě:Máte pravdu vlastně! Měli by jsme z EU vystoupit.Rozumbradové jako vy, dovedli vždy tenhle národ do hnojiště!

Že nevíme co je to samostatnost, že si věčně lebedíme v tom: "ach, zase o nás bez nás", to je vina takových jako jste Vy.

Jste tu pořád, už po staletí a asi budete dál !

J. Jurax 25.3.2013 19:35

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Sledujte následující teoretickou úvahu již na Psu publikovanou: předpokládejme příjem 20 000 čistého měsičně - této čisté mzdy (přesně 20048 podle http://www.euroekonom.cz/dane-kalkulacka.php) dosáhne zaměstnanec při hrubé 26100, superhrubé 34974). Jeho daňová zátěž je úhrnem 14926 měsíčně, 43% supehrubé). Ročně tedy zaplatí ze své práce 179112 na daních a pojištěních.

Pro OSVČ jsem si vzal kalkulačku http://www.penize.cz/kalkulacky/danova-kalkulacka-osvc#danKalkOsvc. Tam mi vyšlo, že při příjmu 850 000 ročně a 60% odpočtu je onen odpočet 510 000 a základ daně 340 000. Daně a odvody pak úhrnem 98 750; po zaplacení tedy zbude OSVČ 241 250, což je cca 21000 měsíčně. Ono jde o základ daně, při nižším procentu odpočtu stačí vydělat méně.

Závěr - při prakticky stejném čistém příjmu zaplatí na daních a odvodech zaměstnanec 179 112 a OSVČ 98 750, tedy pouhých 55,1% odvodu zaměstnancova. Vše počítáno na bezdětka, který neuplatňuje žádné slevy na dani z titulu darů, splatek hypoték, pojištění etc. Takže proto se vyplatí švarcsystém. Je samozřejmě možné, že se ve své úvaze někde mýlím - je-li tomu tak, prosím, vysvětlete mi kde.

 A na závěr bych podotkl, že pochopitelně odpočet si OSVČ volí tehdy, je-li pro něj výhodný. Ergo kolik mu v našem případě zbude z 510 000, co si odpočítává a nedaní, ví jen on a bohové, jsou-li jací.

Zaměstnanec svou prací musí vydělat na dovolenou, na odstupné, placené svátky, nemocenskou na dobu, co ji platí firma - jeho mzda je tudíž kalkulována přiměřeně nižší, aby se tyto rezervy vytvořily - ergo svou prací musí vydělat víc než tu superhrubou.. OSVČ tohle nemá - musí si tuto rezervu vytvořit přímo, chce-li dovolenou atd.

J. Jurax 25.3.2013 19:24

Re: Pravda o odvodech OSVČ

No, o kousek výš to píšu - režie, dovolená etc.

A ty hrubé ani superhrubé zisky nesrovnáme - živnostník si z toho hrubého zisku odečítá odpočet až 60% a teprve zbytek daní ...

R. Čtvrtníček 25.3.2013 18:39

Re: urednici a urady

 Vyrizeni Zivnostenskeho listu v Australii. Potrebujete " Danove cislo" ktere ma kazdy slusny clovek, poplatek tisic korun, 15 minut na pocitaci. Urednika jsem nevidel zadneho.

Vyrizeni zivnostenskeho listu v Cesku, Porebujete obcansky prukaz,bankovni ucet, datovou schranku, technicke osvetceni vozidla ktere pouzivate na zivnost. Poplatek, 4000 korun.Ztravil jsem asi pet hodin litanim po uradech, mluvil  se sedmi uredniky( vsechni byli velice vstricni), dodnes Zivnostnak nemohu pozivat, neb potvrzeni o prevzeti doporucene korespondence, ktera lezi na mem stole se ztratilo v nekonecnu.

Tak vazeni danovi poplatnici, tady vidite, kam vase penize vybrane na danich jdou.

M. Kosejk 25.3.2013 18:17

Re: Nesmysl vyšších daní !

Vždyť nenapsal nic špatného.  Já naprosto každý den slyším od živnostníků (zejména neplátců DPH) variace na otázku: "Za kolik byste mi to mohli nabídnout bez dokladu?" Či případně obráceně: "Pokud to nebudete chtít na fakturu, tak vám můžu udělat takovou a takovou cenu!"

Já to nijak nehrotím. Ovšem pokud mi takový živnostník začne nadávat na podvody politiků, tak se hodně musím držet, aby jim nepřipomenul jejich daňové  podvody.

J. Vyhnalík 25.3.2013 18:10

Re: Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

;-)

M. Kosejk 25.3.2013 18:03

Re: Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

Ty fondy zase ale propagovali jiní. Sranda je, že se k tomu dnes již nehlásí - třeba Kocáb, dnes velký klausobijec, lákal svého času na fond Trend. :)))

A nostalgický odkaz: :))

http://www.youtube.com/watch?v=eD9xoTeG4hE

M. Kosejk 25.3.2013 17:43

Re: Blahobyt ?

Oprava: ...než důchodci, co prostě nemohou vyžít.

vypadlo mi tam to "co"

M. Kosejk 25.3.2013 17:42

Re: Blahobyt ?

Církev ten sociální potenciál má. A to je jeden z důvodů, proč jsem podporoval vrácení majetku církvím. 

A co se týká těch důchodců, tak by také bylo dobré vědět, za náhodou nesponzorovali dětem hypotéku, vnukovi auto... Tenhle sponzoring mladých od důchodců je v ČR častější než důchodci, prostě nemohou vyžít. A také je otázkou, jestli ti vaší známí vůbec tuší, že můžou dostat další příspěvky k důchodu, pokud jsou v hmotné nouzi.

M. Kosejk 25.3.2013 17:31

Re: Zajímavé,

Článek jsem si pro jistotu přečetl ještě jednou - a musím konstatovat, že opět demagogem jste Vy. Autor článku netvrdí, že na pravidla hry EU musíme přistupovat. On jen konstatuje, kam vede to, když na ty pravidla přistupujeme.

Když někdo rozhodí balík peněz - tak se z něj bude krást, tomu se nezamezí. A EU opravdu nikdo nenutil, aby schvalovala peníze na cykolstezky, Polívkovu farmu... a jiné věci, které si dotace vůbec nezaslouží. Ale dělá to! A tak se dotace zneužívají v ČR, na Slovensku, v Řecku, v Německu, v Belgii... prostě všude v EU.  Protože základní problém je v systému správy EU - všechno ostatní jsou jen důsledky této do základů špatné unijní koncepce.

A vtipné je, že když já napíšu, že bychom neměli přistupovat na hloupá pravidla hry EU - a že dotace jsou zlo, tak se vždy ozve nějaký eurohujer, co mi bude tvrdit, že když jsme jednou v EU, tak prostě musíme bez podmínek přijímat vůli Německa, Francie a Itálie.