26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Živnostník příživník a smutná hra o daně

Média potřebují senzaci, musí nejen informovat a pitvat, ale také bavit. A tak se na sjezd sociálních demokratů sjeli novináři se slastným očekáváním, jak se zachová nový prezident (téměř otec zakladatel), když má teď vlastní ministranu a jehož spolustraníci před lety při prezidentských volbách zradili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 25.3.2013 17:23

Re: Blahobyt ?

Pan Tomský psal o dobrovolných charitativních organizacích. Ty by podle jeho názoru měly převzít sociální úlohu státu (včetně vyplácení dávek na bydlení) a snad i obcí; k těm se nevyjádřil, ale dobrovolné charitativní organizace to nejsou.

Co se týče poplatků u lékaře, znám pár důchodců, kteří s tím problém mají. O doplatcích za léky ani nemluvě. Ale možná nejde o sociální případy.

J. Barto 25.3.2013 17:01

Zajímavé,

jak se dá napsat článek, který obsahuje, řadu dobrých argumetů a zaroveň spoustu nesmyslů.

Posedlost proti EU vede autora k tvrzení, že Eu nám vnucuje projekty, financuje je jen z poloviny a my holátka, nebožátka zbytek doplácíme.

Zajisté nás EU "nutila" do roziřování farmy B.Polívky, do spousty cyklostezek ( namísto třeba dostavění R6 )do stavby golfového hřiště ( mládež bude hrát golf a nebude drogovat ) atd. atd.

Všechno podvody z naší strany. Vina EU je ovšem velká, v její neschopnosti dotace kontrolovat.

S. Ševeček 25.3.2013 16:56

Re: Nesmysl vyšších daní !

Vážený Juraxi, zapomněl jste na slevu na dani. Ta činí 25 tisíc či kolik. To u OSVČ představuje cca 170 tisíc ročního hrubého příjmu, tedy měsíčně "hrubého" asi čtrnáct. Pokud se jedná o řemeslníka "s paušálem" odpovídá to 830 tisícům ročně, tedy 69 tisíc měsíčně tržeb. A takový ani nebývá plátcem dph, aby si "zašidil" na odpočtech. Je to fakt akorát na živobytí.

Vy, zaměstnanec, máte navíc 4 - 6 týdnů dovolené ... kdo Vám to platí? Co stravenky?

Je fakt, že já, geront, si taky z daní nevodečtu slevu - díky naší milé sociální demokraticky pravicové vládě. Tam napřete svoji nasranost a závist.

P. Havlicek 25.3.2013 16:55

Re: Pravda o odvodech OSVČ

V předposlední větě jsem to jasně napsal. Vámi blekotaných 6250,- musí vydělat společně - OSVČ nedřepí na zadku, ale maká úplně stejně. Příjem zaměstnance pak ale není 25000,-, ale 33500,- a pokud počítáme pro OSVČ stejných 33500,-, živnostník zaplatí samozřejmě příslušná (a opět vyšší než zaměstnanec) procenta také. Plácáte nesmysly, jakože prstů je jedenáct. Deset, devět, osm..., a pět je jedenáct. Počty pro legraci malým dětem...

S. Ševeček 25.3.2013 16:46

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

No právě - v čem je to "PODSTATNĚ lépe než my" ukryto?

Zkuste třeba pět kriterií. Už se těším.

S. Ševeček 25.3.2013 16:41

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Nečaruje. Zaměstnanec "s pětadvaceti" má tento hrubý "zisk". Stejně jako živnostník. To srovnáváme. To ostatní musí být samozřejmě vyprodukováno, ale do rovnice zaměstnanc srv s živnostníkem to nevstupuje. Zapomínáte k zaměstnanci v těch hruškách kalkulovat i s pracovním stolem, pastelkami, počitačem, soustruhem, šatnou a sprchou. ve skutečnosti stojí ten zaměstnanec firmu podstatně víc.

M. Sedláček 25.3.2013 16:30

Re: Autor přímo lže...

HDP si strčte někam, protože do něj spadají "investice" státu. 

"Toto vše nevzniklo náhodou, působením nějaké neviditelné ruky trhu, ale cílevědomou hospodářskou politikou" - Vtip roku. Uveďte alespoň jedno jediné opatření vycházející z "cílevědomé hospodářské politiky", které něčemu pomohlo.

J. Jurax 25.3.2013 16:21

Re: Pravda o odvodech OSVČ

No, on zaměstnanec při hrubé 25000 platí na sociální 1625 + 6250 = 7875; těch 6250 musí svou prací vydělat - firma si prachy netiskne. Další viz můj příspěvek níže.

Čarujete s čísly ...

J. Boleslav 25.3.2013 16:17

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

:-)))

J. Boleslav 25.3.2013 16:16

Re: Autor přímo lže...

P. Ševeček má naprosto pravdu.

J. Jurax 25.3.2013 16:14

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Ovšem ten pracovník musí na to co "za něho" platí firma, vydělat! Jinak by se nevyplatil - tzv. superhrubá jsou mzdové náklady.

A protože jsou režie a dovolená a odstupné a nemocenská první měsíc, musí si vydělat i na to. A zamětnavatel výši jeho mzdy kalkuluje s ohledem na tyto skutečnosti.

J. Boleslav 25.3.2013 16:12

Re: Výborný článek

Ještě lepší by byl individuální přístup, každý do důchodu 5 let před svou smrtí. Finální termín by potom určoval Lihový dům nebo ještě lépe Brusel.:-)

J. Kratochvíl 25.3.2013 16:09

Re: Autor přímo lže...

Pane, tak za růst HDP za vlád ČSSD nemohou socani a je to špatně. Za tozase za permanetní krize v době vlád ODS a spol.  nemohou tyto vlády a je to dobře, tak to jsou kecy, kterým i když jsem dost hloupej, ale ne zase tak abych vám to sežral a těžko mne přesvědčíte. To zkoušejte tak na pí Kaniokovou, p. Boleslava a jim podobné ti vám to žrát budou stoprocentně..

J. Vyhnalík 25.3.2013 15:48

Re: Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

VK fondy nedoporučoval. Naopak opakovaně doporučoval investovat podle vlastní hlavy a ne přes fondy. Jediné, v čem mu fondy nahrály, bylo to, že svými kampaněmi vzbudily v lidech zájem o kupónovou privatizaci a z kupónovky se nestala záležitost pro pár procent nadšenců.

J. Jurax 25.3.2013 15:25

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

No jo - jeden z Murphyho zákonů praví, že kařdý problém má jednoduché, každému pochopitelné, avšak špatné řešení.

J. Jurax 25.3.2013 15:24

Re: Nesmysl vyšších daní !

No jo, ondyno mne jeden OSVČ v diskuzi na netu nazval mákem a děl doslova: zisk nemám, daně neplatím - na živobytí to stačí.

Já naivní zaměstnaný důchodce platící daně jak mourovatý jsem se ani neptal, jak to konkrétně dokáže. Ovšem nazvat takového parazitem na sociálním a zdravotním systému je přece jen příliš tvrdé - nebere přece socdávky!

V. Husák 25.3.2013 14:38

Ten návrh vychází z reality,

protože při dřívějším odchodu důchodci stejně nakonec zemřou hlady. Snaha prodlužovat lidem život v podstatě za každou cenu je zločin. Člověk musí umřít včas !!!

Je mi 66 let, pracuji a nejsem v důchodu.

M. Kosejk 25.3.2013 14:22

Re: Blahobyt ?

Otázka: Která dobrovolná charitativní organizace v této zemi zajišťuje sociální bydlení ?

Odpověď: Každá trochu větší obec se stará sociální bydlení. A k tomu existují sociální dávky - přímo na bydlení.

Otázka: Která dobrovolná charitativní organizace v této zemi zajišťuje lékařské ošetření pro lidi, pro které je i těch třicet korun hodně?

Odpověď: To není třeba. Od poplatků u lékaře jsou osovbozeny všechny sociální případy.

A já bych měl taky jednou otázku: Co to tady kecáte? :)

P. Urban 25.3.2013 11:26

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

Napřed musíte přesně vědět, co od státu chcete, pak musíte vědět, jak státní správa (nejen obecně, ale i v jednotlivých sektorech funguje), podle toho můžete vytipovat zbytečnou a duplicitní práci, a teprve pak můžete něco rušit. Možné to je, ale není to tak jednoduché, jak si většina lidí představuje. Kdo si myslí, že to jednoduché je, ten zplodí pouze tzv. reorganizaci. To je báječná metoda k vyvolání iluze pokroku, ve skutečnosti vyvoláva chaos, neefektivitu a demoralizaci. Kdo to zažil, ten ví, že to platí stejně jako v dobách Gaia Petronia.

Každá práce se dá znormovat a "zracionalizovat". Pak se ovšem nedivte, že budeme mít neschopnou a totálně odlidštěnou byrokracii, která pojede podle přesných předpisů bez ohledu na okolnosti, které v těch předpisech nebudou. Řešením pak bude zase zpřesňování a zdokonalování (a rozšiřování) těch předpisů ...

P. Schuster 25.3.2013 11:23

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

Přečtete si to podrobně napsal jsem cituji: "Co se týče životní úrovni Dánů a Rakušanů, tak jsou na tom zhruba stejně a PODSTATNĚ lépe než my.

P. Urban 25.3.2013 11:14

Blahobyt ?

Která dobrovolná charitativní organizace v této zemi zajišťuje sociální bydlení ?

Která dobrovolná charitativní organizace v této zemi zajišťuje lékařské ošetření pro lidi, pro které je i těch třicet korun hodně ?

A o jakém blahobytu je tady vlastně řeč ? Respektive, blahobytu koho ?

Tam, kde se složité problémy řeší jednoduchými recepty, se i pravda mění na ideologické kecy. Na pravici i na levici.

S. Ševeček 25.3.2013 10:57

Re: Mládkovi se křivdí!

Pak byste musel vyjmout z "příjmu" živnostníka cca 15% "na dovolenou", deset procent na "stravenky" a sociální program, deset procent na bonusy, ...

A nakonec - už se jednou rozlučte, Vy a "zaměstnaní občani", že to, co platí váš zaměstnavatel na "pojistném" z objemu mezd, jsou platby vaše - je to státní pokuta a zevzácnění lidské práce o víc než třetinu těm, kteří ze Státu" snímají břemeno starat se o lidskej materiál.

S. Ševeček 25.3.2013 10:51

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

Z Vašeho příspěvku, pane Schustere, neberu to ekonometrické srovnávání a analajzu stavu hospodářství dle počtu ouředníků (a státních zaměstnanců a těch, co pracují pro "stát" všeho druhu) - jako přímo nesrovnatelné a i irelevantní.

Co si ale pochvaluji, je Váš názor, že životní úroveň Dánů, Rakušanů a U Nás je srovnatelná. Ano, to si ale nechtějí mnozí lidé připustit a jste první, kdo to konstatuje. Děkuji.

S. Ševeček 25.3.2013 10:46

Re: Autor přímo lže...

Vážený pane Kratochvíle, ten růst HáDéPé v době vlády sosáků nebyl - naštěstí - plodem jejich úsilí, protože kdyby měli na ten růst dostatečný vliv svými "opatřeními k růstu", byl by to spíše pokles. Navíc, svými "podporami investic", na které dosáhli zejména cizí podnikatelé, pomohli zlikvidovat malý český průmysl ... ano; ekonomika tak dosáhla růstu HDP, ze kterého tu zůstalo pouze "pojistné" a daně ze spotřeby MČČ (malý český člověk), zato ta přidaná hodnota byla vyvezena ven a tam ty peníze pracují a roztáčejí kola tamní ekonomiky, nikoliv U Nás.

(to vážený nemyslím doopravdy)

J. Vlk 25.3.2013 10:43

Nesmysl vyšších daní !

Domnívám se, že s daněmi by se nemuselo hýbat, spíše o nějaké procento snížit. Ovšem pokud by stát uhlídal jejich poctiové přiznávání a placení a snad odboural paušály nákladů. Problém je jak kontrolovat příjmy "bez dokladu" řemeslníků, třeba i desetileté "ztráty" podnikatelů dosud nezesnulých hlady ve svých mercedesech a vilách, oprávněnost odečtu a platby nákladů nutných k podnikání ....:)                      Pokud tyto problémy budou trvat, ani tak moc nezáleží na výši zdanění příjmů. Věřím, že se to NETÝKÁ zcela všech podnikatelů, zrovna tak jako věřím, že s popsanými zkušenostmi se setkává každý z nás. 

S. Trkola 25.3.2013 10:42

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

p.Boček--máte pravdu,problém je ,že každá vláda slibuje zrušení nepotřebných úřadů ,ale opak je pravdou !!! Chyběli-by místečka pro straníky .

S. Ševeček 25.3.2013 10:34

Re: Pravda o odvodech OSVČ

Cenná poznámka, pane Havliceku - domnívám se, že "občan", zejména zaměstnanec, který se domnívá, kolik že toho platí v tzv. pojistném, by se měl konečně vzdát představy, že daň z objemu mezd, kterou platí Kalouskovi jeho zaměstnavatel, je JEHO platba. NENÍ - je to daň, kterou platí státu jeho zaměstnavatel za to, že pracovníka zaměstnává a že tak snímá z hrbu státu starost o jeden hladový krk. Jedná se o umělé zevzácnění lidské práce o 34% - tedy víc než o třetinu - ze kterého profituje jenom stát, který přinejlepším (pokud je neprošustruje jinak)použije tyhle peníze na sociální účely pro své, státní, zaměstnance a nezaměstnance - taky děti a důchodce.

M. Trhlík 25.3.2013 10:34

Re: Autor přímo lže...

Pane Kratochvíl, protože lžou všichni, bez rozdílu stran.Navíc vůbec nechápu, kolik času zabere kvákání pana Mládka, který je sice stínovým ministrem, ale jeho slova zatím mají váhu každého občana.Kolik hloupých výroků už vypustili "rádoby politici", o kterých se rozpoutala diskuse a za pár týdnů nikdo nic nevěděl.Stálé rozmíšky mei stranami,které ani neví zda jsou levicové, či pravicové, k ničemu nejsou. Zatím si navzájem vyčítají, co kdo pokazil a mám dojem, že neustále přešlapujeme na místě, staráme se o Řecko a místo,abysme konečně došli k nějakému řešení, tak si politici vytváří trafiky a bohatnou.Jen si všimněte, kolik různých návrhů už vzešlo, nejen z "moudrých" politiků, ale i lidí, kteří neustále něco kritizují, nadávají na komunisty a stejně je nikdo nebere vážně. Moudrý Klaus odešel, zřídil si institut a bude zase jen kritizovat a analyzovat.Proč se nezapojí aktivně do řešení problémů?Nebo by to bylo pod jeho důstojnost? Netrapme se Mládkem a je nejvyšší čas, aby se všichni politici bez rozdílu stran konečně zamysleli a problémy řešili, ne si vyčítali, kdo je hloupější.

P. Schuster 25.3.2013 10:20

Re: Převést úředníky na druhou stranu přepážky ÚP

Váš recept není tak jednoduchý. Nejlépe na tom jsou obyvatelé Rakouska, kde na jednoho úředníka připadá 16,9 obyvatel a nejhůře jsou na tom Dánové s 5,6 obyvateli na jednoho úředníka. Česká republika se svými 9,6 obyvateli na jednoho úředníka je pod průměrem EU (11,1).

Co se týče životní úrovni Dánů a Rakušanů, tak jsou na tom zhruba stejně a podstatně lépe než my. Takže korelace mezi počtem úředníku a životní úrovni v které krajině, není.

A. Bocek 25.3.2013 10:01

Re: Výborný článek

kouzelný byl i Mládkův návrh na posunutí odchodu do důchodu na 5 let před pruměrný věk dožití.