6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Živnostník příživník a smutná hra o daně

Média potřebují senzaci, musí nejen informovat a pitvat, ale také bavit. A tak se na sjezd sociálních demokratů sjeli novináři se slastným očekáváním, jak se zachová nový prezident (téměř otec zakladatel), když má teď vlastní ministranu a jehož spolustraníci před lety při prezidentských volbách zradili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 25.3.2013 5:20

Re: Mládkovi se křivdí!

Platit stejně ovšem nemá logiku: Pokud bude platit stejně, pak bude doplácet na zaměstnance, protože OSVČ nemá na řadu věcí nárok. Třeba na podporu v nezaměstnanosti ... .

... a Schwarzsystém je zaklínadlo, které slouží jen jako politické téma. Kdo ví, jaký je rozdíl mezi právním základem závislé a nezávislé činnosti, ví také, že kontroloři chytnou tak leda mouly, kteří neumí správně napsat smlouvu. Ono totiž jakmile "zaměstnanec" má své výrobní prostředky, tak o zaměstnance jít nemůže ... .

P. Pavlovský 25.3.2013 5:34

Re: Mládkovi se křivdí!

Když živnostník zkrachuje a nesežene práci, nemá nárok na podporu?

P. Havlicek 25.3.2013 7:19

Re: Mládkovi se křivdí!

Ne, nemá a už jsem to psal několikrát - platí VÍCE než zaměstnanec za nesrovnatelně menší zajištění. Dám Vám sem čísla

S. Ševeček 25.3.2013 10:57

Re: Mládkovi se křivdí!

Pak byste musel vyjmout z "příjmu" živnostníka cca 15% "na dovolenou", deset procent na "stravenky" a sociální program, deset procent na bonusy, ...

A nakonec - už se jednou rozlučte, Vy a "zaměstnaní občani", že to, co platí váš zaměstnavatel na "pojistném" z objemu mezd, jsou platby vaše - je to státní pokuta a zevzácnění lidské práce o víc než třetinu těm, kteří ze Státu" snímají břemeno starat se o lidskej materiál.

J. Jurax 26.3.2013 13:22

Re: Mládkovi se křivdí!

Je to státní pokuta, budiž - ale platí ji zaměstnanec (skrze zaměstnavatele arciť). To je tak těžké pochopit? Kdyby se ouředním ediktem stala superhrubá hrubou a vše tedy platil zamětnanec - měl by opticky vysokou hrubou mzdu, z níž by ovšem (cca 20 až cca 50%, neboť odpočty na zaměstnance a vyživované osoby) dal státu, leč čistou by měl furt stejnou.

Pak byste možná pochopil i Vy.

A opakuju - a dovolenou, deset procent na "stravenky" a sociální program, deset procent na bonusy si zaměstnanec vydělává vlastní prací a zaměstnavatel, není-li blb brzy zkrachovavší, tohle kalkuluje při stanovení mzdy zaměstnancovy - aby zaměstnavateli z práce zaměstnancovy na tyto výdaje zbylo.

S. Ševeček 26.3.2013 15:09

Re: Mládkovi se křivdí!

Jenom neracionální kecy a nepochopení, jak ekonomika funguje.

J. Jurax 26.3.2013 19:07

Re: Mládkovi se křivdí!

To je sebekritika?

T. Pansky 25.3.2013 2:02

Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

... kdy pravici za poslednich dvacet let?  Meli jsme naznaky.  Skutecna pravice musi byt postavena na podpore malych podnikatelu, kteri jsou nejvice flexibilni a schopni zamestnavat nejvice lidi.  Tem ale skutecnou podporu v Cechach nikdo nedava.  Levice urcite ne, nebot ceska levice - pod rouskou socialni demokracie - stoji na pseudo-komunistickych nohach.  Znovu je treba pripomenout, ze po kuponove privatizaci melo Cesko velmi vysoke procento akcionaru.  To byl velmi dobry start pro prechod ze socialistickeho duchodoveho systemu na soukromy.  Jenze tolik opevovany pan Klaus doporucoval Harvardske fondy.  Ze to trh vyresi?  Nevyresil a ceska pravice propasla nejvetsi sanci si upevnit pozici v Cechach na dlouha leta dopredu.  Vetsine malych akcionaru nebyly zaruceny rovne podminky v kapitalovem prostredi a bylo dovoleno, aby byli postupne vytlaceni z akciovych trhu za necinnosti statu.  Nekteri cesti ekonomove na to upozornovali, ale se pozornost nevenovala.  Meli jsme tu prece fenomenalni pravicovou ODS.  Ta se parkrat objala s CSSD ("urednicka vlada" ci "opozicni smlouva"), cimz se pouze ziskaval cas na nerusene prevody majetku ve velkem.    ... Dnesni situace, kdy vetsina lidi voli levici, je pouze logicke vyusteni.  Pravice nechala vetsinu ceskych obcanu na holickach a ti se tedy chovaji logicky.  Ze by byla levice lepsi?  To vubec ne, ale lepsi neco nez nic.  top0625top@live.com

P. Pavlovský 25.3.2013 5:41

Re: Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

Menších pravicových stran, které měly v programu podporu malých a středních podnikatelů, zde byla za těh 23 let řada.

V politické konkurenci s ODS všechny prohrály a zanikly.

První, která zatím přežívá, je TOP 09, ta dokonce už občas ODS porazila, např. v Praze.

Nechci ovšem řešit, zda dnešní ODS a TOP 09 jsou strany pravicové, popř. která z nich je relativně pravicovější.

J. Schwarz 25.3.2013 9:00

Re: Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

malí podnikatelé ani živnostníci žádnou "podporu" nepotřebují. Úplně stačí férové vztahy a nechat napokoji. Neodrbávat úspěšné pod heslem "solidarity" ve propěch "potřebných". Ať je možných více modelů - jestliže někteří zaměstnanci chtějí "ochranu", ať si na ni platí, ale ať je možné ochranu také odmítnout a risknout bídu. Proč má mít zaměstnanec povinnou nemocenskou a podporu v nezaměstnanosti, i když o to nestojí a raději by si na možné výpadky v pracovním procesu sám šetřil? pak by se nemusel rozčilovat, že mu politici za chodu mění "pojistné podmínky". Mnohý zaměstnanec "společnosti" ani odborům nevěří, ale přesto je "chráněn". Pokud  socialisté a odboráři vidí výhodu živnostníků oproti zaměstnancům v tom, že mají menší míru státní "chrany" nechť tuto výhodu prosadí i pro zaměstnance. Nebo alespoň ať prosadí dobrovolnost oněch "sociálních ochran".

J. Vyhnalík 25.3.2013 15:48

Re: Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

VK fondy nedoporučoval. Naopak opakovaně doporučoval investovat podle vlastní hlavy a ne přes fondy. Jediné, v čem mu fondy nahrály, bylo to, že svými kampaněmi vzbudily v lidech zájem o kupónovou privatizaci a z kupónovky se nestala záležitost pro pár procent nadšenců.

M. Kosejk 25.3.2013 18:03

Re: Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

Ty fondy zase ale propagovali jiní. Sranda je, že se k tomu dnes již nehlásí - třeba Kocáb, dnes velký klausobijec, lákal svého času na fond Trend. :)))

A nostalgický odkaz: :))

http://www.youtube.com/watch?v=eD9xoTeG4hE

J. Vyhnalík 25.3.2013 18:10

Re: Autor ma pravdu, ze ceska "pravice" je v krizi. Meli jsme ...

;-)