16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Zítra bude pozdě

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Historik 5.5.2008 4:45

Církve chtějí majetek, který jim nepatřil Schůze parlamentu 29.4.2008 k zákonu o církevním majetku

Velmi zajímavá byla rozprava v PČR dne 29.4.2008 k zákonu o vrácení majetku církvím. bylo tam řečeno, že poslanec a ministr kultury Pavel Dostál na půdě Sněmovny PČR 11.června 1997 naléhavě varoval před počínáním tehdejšího ministra kultury za KDU-ČSL Jaromíra Talíře. "Když zapomenu na kauzu Bouzova a Sovince, zámku Bruntálu a lázní Karlova Studánka, tak bych si vás dovolil upozornit na to," řekl Pavel Dostál, "že na seznamu státního majetku, který má být vydán církvím, je například klášter Sázava, národní kulturní památka, církvi konfiskováno za Josefa II., zámek Suchomasty, konfiskován na základě dekretu prezidenta Beneše, zámek Rokytnice, okres Přerov, kde je nyní ústav sociální péče, opět konfiskováno za Josefa II." A dále není nezajímavé, co tehdy Pavel Dostál vyslovil na adresu řádu německých rytířů: "Poslední předválečný velmistr," řekl Pavel Dostál, "byl znám nekompromisním němectvím. V roce 1938 se vyslovil za sjednocení Henleinovy Sudetoněmecké strany, za spolupráci s ní, schválil nacistický anschluss Rakouska, podporoval protistátní sudetoněmecké povstání v září 1938 a velkou slavnostní mší přivítal nacistická vojska po obsazení československého pohraničí. Představitelé řádu byli připraveni rozvíjet germanizační praxi v českém pohraničí ve spolupráci s nacisty a s vidinou spojenectví se obraceli na Konráda Henleina, Hermana Göringa a Adolfa Hitlera. Jestliže se samy řádové sestry nazvaly Henleinovy sestry, petice německých katolíků z 21. 4. 1940 o tom svědčí, jasně to dokazuje kolaboraci s nacistickým Německem."

V odkazu zajímavá rozprava v PČR dne 29.4.2008 k zákonu o vrácení majetku církvím (bod č.37):

http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/030schuz/30-5.html

Paul Sulc 5.5.2008 3:14

nic jim neplatte,

ve stredoveku si cirkev nakradla co jen slo. Kde je ta chuda cirkev 3 ci 4 stoleti??? Od zacatku usurpovala moc, nenazranost stredovekych papezu byla prislovecna a ted by zase chteli miliardy???? Proc vlada o tom neudela referendum???

Vlaod 5.5.2008 0:31

církev bojuje o světskou moc

Křesťanské církve. tedy především církev římskokatolická ztratily , zaplať pánbůh, v převážně ateistickém Česku vliv na věci veřejné. Pomocí obrovského přesunu majetku chtějí si svůj vliv opět vybojovat - když to nejde ideemi, má to jít za pomocí peněz. Za poměrného klidu se chystá další revoluce, stejně významná jako v listopadu 1989. Vyjde-li to, pak je iluzorní si představovat, že nesčetní zaměstnanci církvevních majetků a institucí si zachovají svobodu náboženského přesvědčení, že se za pomocí finančního vlivu církví nebude pozvolna prosazovat tmářství všeho druhu a že náboženská despocie nezačne pozvolna omezovat svobodu osobních životů každého z nás. Co vlastně znamená slovo občanská v názvu ODS, proč nás tato strana vláčí zpět do středověku, kdy slovo občan neznamenalo nic?