29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Zítra bude pozdě

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
doktor 5.5.2008 12:57

Re: Re: ALE ALE TU SE VYROJILO FANATICKÝCH ANTIKLERIKÁLŮ ...

A co nadávky? Co smajlíci? To není buranské......?

drak 5.5.2008 19:20

Re: Re: ALE ALE TU SE VYROJILO FANATICKÝCH ANTIKLERIKÁLŮ ...

:-Ddr. Sane.dů;-Oležitá je myšlenka a ta je dobrá, ne druh  písma!

sKoba 5.5.2008 13:16

Jsem křesťan a něco vím o dějinách. Proto vím, že státní církev římská je na státní

kase závislá. Proto jsou katolické země nejchudší: Portugalsko, Španělsko, Latinská Amerika, Polsko, Itálie a Rakousko taky nic moc ... Čím větší je moc církve na daném území, tím větší je chudoba a kriminalita. Mluvím o moci katolické církve - která si nárokuje univerzální vliv. Nejen nad Evropou... Klérus je stejně nebezpečný jako bývalo duchovenstvo starých kultur: Egypta, Říma, a jako je dnes v islámské kultuře.

MiM 5.5.2008 16:56

Re: ALE ALE TU SE VYROJILO FANATICKÝCH ANTIKLERIKÁLŮ ...

........my by jsme církve okrádat nechtěli.............fuj, ten pravopis

ok 5.5.2008 10:54

barbaři

Když vidím ten český lid, jak se potácí odnikud nikam, staví bez vkusu, řídí bezohledně, doufám, že se najde někdo, kdo ty primitivy trochu vychová k ohleduplnosti a spolupráci - třeba církev.

Vodička- sapér 5.5.2008 16:18

Re: barbaři

Tak  tohle  je  výborný  vtip.  Člověka  málem  rozesměje  jako   klasická,  duchaplná  židovská  aneknota. 

ferda 5.5.2008 10:32

Tak mě napadá

Napadá mě, kde brala církev peníze na svoji činnost dosud? I za totáče a v omezené míře, byla církev financována státem, církevní památky částečně opravovány a udržovány. Už jsme 18 let v demokracii a církev na svoji činnost dostává dotace od státu dál. Tyto peníze se v restitucích odečtou?

-ferry- 5.5.2008 10:25

Nemůže být námitek,

aby se církvím vydaly kostely,fary,či kláštery.Samosebou s příslušnými pozemky.Je-li kolem fary,kostela či kláštera zahrada,nechť rovněž patří církvi.Tady se spíš musí vyřešit,kdo o to vše bude pečovat.Když ale slyším o tisících hektarech lesů,vod a strání,pokouší se o mne čert.První otázka : kde to církev vzala? Druhá : kdo jim o to pečoval? Třetí : co s tím hodlá církev (jde hlavně o církev katolickou) dělat? Bude pole a lesy obhospodařovat,nebo je střelí někomu? Kdo k nám bude díky tomu zavlečen? Majetek znamená moc a církev to dobře ví.Měla moc po staletí.

Milan 5.5.2008 12:35

Re: Nemůže být námitek,

R^!!

cobaya38 5.5.2008 14:05

Re: Nemůže být námitek,

 to: -ferry- katolíci vždycky věděli, jak hospodařit. Stačí se porozhlédnout po našich jižních a západních sousedech (rakouské a německé kláštery). Teď už ta možnost zajet si tam a popovídat si  (i česky) s tamnějšími zaměstnanci je. Nebo je jednodušší plácat stále totéž blábolení dokola o upalování čarodějnic ( viz švédský protestantismus), a vzrůstající moci katol. církve. Komunisté využívali církevní majetek přes 40 let; spočítal někdo, kolik desítek miliard za tu dobu na tom nakradeném vydělali??? A kolik set miliard vydělá tento postbolševický stát s těmi 2/3 majetku, který nevydá a němž bude dál hospodařit, nebo který rozprodá??? O tom jsem nikde neviděl ani nečetl jedinou zmínku.

xtl 5.5.2008 10:03

Církev restituce nepotřebuje

Církvím není třeba nic vracet, financovat svou dočasnou činnost mohou stejně, jako každá jiná zájmová organizace s využitím již platných zákonů. Je zajímavé, že přestože počet věřících klesá a poptávka po náboženských službách se snižuje, počet kněží a církevních hodnostářů roste. Originální "vysvětlení" kardinála Vlka spočívá v tom, že počet kněží roste proto, aby tak mohli lákat na svou víru větší počet lidí.

Netřeba 5.5.2008 10:22

Re: Církev restituce nepotřebuje

Navrhuji ztrojnásobit počet kardinálů a hned bude třikrát víc věřících ;-D

Bohužel 5.5.2008 23:44

Re: Re: Církev restituce nepotřebuje

Kardinál je ten poslední, koho lze považovat za věřícího.

drak 5.5.2008 10:46

Re: Církev restituce nepotřebuje

:-DPane xtl!!! Myslíte si, že kardinál Vlk bude brát  jaki Martin Roman z polostátního ČEZu a nebo, že faráři budou přepláceni?Uvědomte si , že až bude dokončena Julínkova reforma zdravotnictví, tak charita bude posledním útočištěm nemajetných a nebo méně majetných, aby dožili v lidsky důstojném prostředí: Ty peníze a zisky půjdou ve velké většině na pomoc těm nejubožejší m a já ačkoliv mám vůči katoplické církvi svoje výhrady toto oceňuji a jsem rád, že to znovu v této společnosti prevobytně pospolné kapitalistických dravců fungujel. Dnes jste mladý a zdravý, možná i bohatý a víte co může být zítra!Přeji Vám šťasný život a ť Vám ten Váš idealismus a nesmlouvavost vydrží do smrtï!!!;-O

Margareta 5.5.2008 14:32

Re: Re: Církev restituce nepotřebuje

Nemáte pocit, že za 270 miliard by té charity bylo požehnaně  t.j. zabezpečení sociálních služeb placených státem pro ty, co je budou zabezpečovat.

radon 5.5.2008 9:17

Nepřátelé hodných čecháčků

byli, jsou a budou(?):

Habsburkové, Církev, šlechta, Měmci, restituenti, emigranti ....

uměly útvra československý se uvedl krádežemi již v r. 1918, po svém zániku a opětovném ustavení po IIWW opět okrádal kde se dalo až po definitivní konec 1992. Česko se hlásí k tradici Zemí Koruny České jen v preambuli Ustavy, nikoliv ve svych zakonech. Lid, zmasírovaný 50 lety falšování historie bolševiky, stále omílá národovecko-komunistické bláboly...

york 5.5.2008 9:53

Re: Nepřátelé hodných čecháčků

Svět je plný umělých útvarů, které vznikly na základě vraždění, loupení a jiných bohulibých praktik. O jaké tradici to mluvíte. Alespoň nějaká datace by bodla.

radon 5.5.2008 11:18

Tisíciletá tradice

monarchie. Sv. Václav jako věcný panovník ... etc., etc.

drak 5.5.2008 10:48

Re: Nepřátelé hodných čecháčků

:-DRadone, bezvýhradně s Vámi souhlasím!;-O

york 5.5.2008 8:58

Antikalousek má pravdu

Jsem pro církevní restituce. A´t se to pořádně spočítá a zaplatí. Pokud možno jednorázově. Argumenty ministra financí jsou liché. Pokud má vláda za prioritu nezvyšovat státní dluh a nezatěžovat příští generace a´t to zaplatí z příjmů privatizace. Rychlostní komunikace a betonářská lobby musí počkat. Církev na druhou stranu musí připustit, že ten kostel na Hradčanech je společným dědictvím věřících i nevěřících. Vyhrožovat českému lidu evropskými soudy jí žádné sympatie nezíská.  

Lea 5.5.2008 21:26

Re: Antikalousek má pravdu

R^

herdekbabka 5.5.2008 8:39

zajímalo by mne, zda si modroftačí letka uvědomila že tím rozhoduje o svobodné

existenci - po násilné rekapitulaci v 17 stol. bude následovat finanční rekatolizace. Jasně to včera a s úsměvy řekli  zástupci církví. Z Ameriky se tohleto semeniště pedofilie, přesunuje k nám, asi proto že jim tam hoří půda pod nohama a i pomalí američané prohlédli a ozývají se /viz zveřejněné náhrady a soudy / a soudy konají. A naši modroftačí si asi říkají, že když už tolerují, spolupracují  a tyjí z činností mafií albánských, ruských a dalších , že budou profitovat   i z této. A neuvědomují si do jakého otroctví v tržním hospodářství lid vmanipulují.  

Jurajda 5.5.2008 7:41

Má vůbec církev právo na existenci?

Pokud se týče mě souhlasil bych v tom případě že si papež přinese potvrzení od Pánaboha že je zástupce boha na zemi!Potom bych s nimi jednal,ovšem prodávat vzdušné zámky je v tomto státě  ale i jinde trestný čin minimálně podvodu!

Tomas Pansky 5.5.2008 7:05

... pomerne dobre napsany clanek. A opet se tu strhne mela ...

Neni treba komentovat prispevky nemajici pravdivou podstatu.  Nicmene, mame tu zakon, ktery je treba naplnit a tim odstranit (alespon castecne) nasledky zlocinneho komunistickeho rezimu, ktereho jsme byli soucasti.   Mame na vyber: ac nejsme nijak sprizneni s jakoukoli cirkvi, uzname zlocinnost komunismu a pokusime se o napravu minulosti anebo se pokusime zastresit nase chovani ruznymi vymluvami a uzivanim komunisty ukradeneho majetku defacto stvrdime legitimni podstatu komunisticke filosofie.   Bohuzel, o treti ceste nevim.

Netřeba 5.5.2008 6:43

To je žolík!

Ministr kultury - lidovec a má na starosti rozdávání majetku církvi.

Samozřejmě pod jiným názvem, než rozdávání.

Historik 5.5.2008 4:45

Církve chtějí majetek, který jim nepatřil Schůze parlamentu 29.4.2008 k zákonu o církevním majetku

Velmi zajímavá byla rozprava v PČR dne 29.4.2008 k zákonu o vrácení majetku církvím. bylo tam řečeno, že poslanec a ministr kultury Pavel Dostál na půdě Sněmovny PČR 11.června 1997 naléhavě varoval před počínáním tehdejšího ministra kultury za KDU-ČSL Jaromíra Talíře. "Když zapomenu na kauzu Bouzova a Sovince, zámku Bruntálu a lázní Karlova Studánka, tak bych si vás dovolil upozornit na to," řekl Pavel Dostál, "že na seznamu státního majetku, který má být vydán církvím, je například klášter Sázava, národní kulturní památka, církvi konfiskováno za Josefa II., zámek Suchomasty, konfiskován na základě dekretu prezidenta Beneše, zámek Rokytnice, okres Přerov, kde je nyní ústav sociální péče, opět konfiskováno za Josefa II." A dále není nezajímavé, co tehdy Pavel Dostál vyslovil na adresu řádu německých rytířů: "Poslední předválečný velmistr," řekl Pavel Dostál, "byl znám nekompromisním němectvím. V roce 1938 se vyslovil za sjednocení Henleinovy Sudetoněmecké strany, za spolupráci s ní, schválil nacistický anschluss Rakouska, podporoval protistátní sudetoněmecké povstání v září 1938 a velkou slavnostní mší přivítal nacistická vojska po obsazení československého pohraničí. Představitelé řádu byli připraveni rozvíjet germanizační praxi v českém pohraničí ve spolupráci s nacisty a s vidinou spojenectví se obraceli na Konráda Henleina, Hermana Göringa a Adolfa Hitlera. Jestliže se samy řádové sestry nazvaly Henleinovy sestry, petice německých katolíků z 21. 4. 1940 o tom svědčí, jasně to dokazuje kolaboraci s nacistickým Německem."

V odkazu zajímavá rozprava v PČR dne 29.4.2008 k zákonu o vrácení majetku církvím (bod č.37):

http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/030schuz/30-5.html

Paul Sulc 5.5.2008 3:14

nic jim neplatte,

ve stredoveku si cirkev nakradla co jen slo. Kde je ta chuda cirkev 3 ci 4 stoleti??? Od zacatku usurpovala moc, nenazranost stredovekych papezu byla prislovecna a ted by zase chteli miliardy???? Proc vlada o tom neudela referendum???

Vlaod 5.5.2008 0:31

církev bojuje o světskou moc

Křesťanské církve. tedy především církev římskokatolická ztratily , zaplať pánbůh, v převážně ateistickém Česku vliv na věci veřejné. Pomocí obrovského přesunu majetku chtějí si svůj vliv opět vybojovat - když to nejde ideemi, má to jít za pomocí peněz. Za poměrného klidu se chystá další revoluce, stejně významná jako v listopadu 1989. Vyjde-li to, pak je iluzorní si představovat, že nesčetní zaměstnanci církvevních majetků a institucí si zachovají svobodu náboženského přesvědčení, že se za pomocí finančního vlivu církví nebude pozvolna prosazovat tmářství všeho druhu a že náboženská despocie nezačne pozvolna omezovat svobodu osobních životů každého z nás. Co vlastně znamená slovo občanská v názvu ODS, proč nás tato strana vláčí zpět do středověku, kdy slovo občan neznamenalo nic?

Pišta 5.5.2008 6:14

Re: církev bojuje o světskou moc

Nač tolik slov? Církev chce jenom to co jí sebrali komunisti v roce 1948. Výlety do historie jsou nanic. Před rok 1948 se nesměly vracet ani restituce. To je ta přesná hranice, která se nesmí "prolomit" .Tak o čem to pořád melete?

Historik pro Pištu 5.5.2008 6:42

Re: církev bojuje o světskou moc a navíc lže

Církve lžou a hlavně lže Římsko-katolická církev. Poslanci kteří bojují v PČR za to, aby církev dostala 270 miliard o této lži vědí a sami ji používají. Hraje se jen na nejnižší pudy lidí, a je vidět, že úspěšně. Jako kolovrátek se omílá lež o kradení a o komunistech a nízké pudy pracují jak církev chce, i když sama církev ví že lže.