27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ženy v domácnosti jsou podle ČSSD paraziti!

Tento týden mě skutečně nadzvedl návrh ministryně sociálních věcí Jany Maláčové. Požadovat zrušení slevy na dani pro nepracujícího manžela a nazvat to kapesným, které stát dává těm, co nepracují, je nejen nesmysl, ale naprostá urážka těch, kdo zůstali v domácnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 4.10.2019 12:14

Aha, tak tohle mi uniklo, protože já jsem vždy uplatňoval 50% z příjmu jako paušálních nákladů, a tam se daňové zvýhodnění na děti a manželku použít dalo.

Jaké paušální náklady jste využíval Vy? Proč jste je využíval, když jste mohl přejít na skutečné náklady, u kterých žádné omezení na odpočty dětí a manželky nejsou?

J. Tachovsky 4.10.2019 12:24

Protoze pausal je 60% a skutecne naklady sotva 5%. Ja nerikam, ze nebylo, co jist, jen to, ze slehnutim manzelky nas stat pripravil o dost penez. Dalsi roky jsem na ni prevedl 68.000 prijmu a uplatnovala si to vsechno ona. Fungovali jsme uplne stejne, jen jsme museli podstoupit tu pakarnu se zakladanim zivnosti a pak zase rusenim.

J. Tachovsky 4.10.2019 12:32

A jeste pro zavistivce. I pri uplatneni 60% pausalu porad platim na danich a odvodech daleko vic nez prumerny zamestnanec (vcete odvodu jeho zamestnavatele)

M. Šejna 4.10.2019 14:11

Tak to jo, pane Tachovský,

místo skutečných nákladů 5 procent Vám stát umožnil odečíst fiktivní náklady 60 procent, takže jste na dani ušetřil 42 procent, které byste jinak musel zaplatit, ale Vy jste stejně nespokojenej.

Tomu se říká kouzlo nechtěného.

8-o8-o8-o

J. Tachovsky 4.10.2019 14:32

No jasne ze jsem. To vsechno jsou moje penize a stat mi jich sebral daleko vic jen proto, ze jsme meli dite.

J. Tachovsky 4.10.2019 14:34

A ta procenta vam taky nesedi.

J. Jurax 4.10.2019 17:51

Taky bych si, když jsem byl ještě zaměstnanec, rád dopřál paušál na daň ... 60 procent ze superhrubé bych si odepsal a danil zbytek ... náklady na dopravu do práce, odbornou literaturu a školení by těch 5 procent docela dalo :-)

J. Jurax 4.10.2019 17:57

Ještě k předchozímu - zisk by mi bohatě pokryl i nízký důchod ... :-)

B. Hudzieczek 4.10.2019 8:27

Pracující muž a žena v domácnosti byly pravidlem ještě po 2. světové válce. Teprve bolševici nahnali ženy do zaměstnání, protože snížili mzdu zaměstnaným mužům. Jsou země, ve kterých tento standard dále funguje.

Negativem tohoto stavu je jednoznačná ekonomická závislost vdaných žen na svých manželech a z toho vyplývající společenská nerovnost mužů a žen. Ale vesnické a kovozemědělské komunity byly na tomto modelu závislé.

J. Tachovsky 4.10.2019 8:40

Jaka ekonomicka zavislost ? Penize jsou prece spolecne. Jeden vic vydelava - zpravidla muz, jeden vic utraci - zpravidla zena.

J. Jurax 4.10.2019 17:54

Ano.

Víc utrácející žena nakupuje pro celou rodinu, anžto pracující muž na to nemá čas ... :-)

L. Harvánek 4.10.2019 9:59

Manželka kovozemědělce určitě nebyla tím, kdo by nepracoval. Už sám název napovídá: kovo... pracuje v průmyslu a ....zemědělec znamená doplnění zdroje obživy o produkci z nevelkého zemědělského hospodářství. A i o to se někdo musel starat a byla to výhradně žena. A ta se samozřejmě starala i o děti.

Jenže ten křik okolo je tak nějak zbytečný. Odebrání slevy na dani pro nepracující manželku znamená, že ona manželka obstarává manželovi domácnost a nepečuje o děti či blízké příbuzné, kteří se o sebe už nemohou starat.

J. Anděl 4.10.2019 6:39

Předesílám, že neznám nuance zákona, zajišťujícího slevu na dani pro manžela v domácnosti. Možná se v něčem tedy pletu...

Paní Maláčová, zdá se mi, nevědomky odhalila základní slabinu všech dávek, podpor a slev na daních: vláda nemá a nemůže nikdy mít kontrolu nad tím, co občan danou slevou poctěný skutečně dělá.

Taková žena či muž v domácnosti může makat od nevidím do nevidím, nebo taky klidně může jenom popíjet kafíčko, sledovat seriály na Netflixu a chatovat na Facebooku. Může. Netvrdím, že to takhle je, jen to, že to vláda nemá jak kontrolovat. A je relativně jedno, jestli tam doma má oficiálně registrovanou osobu v trvalé péči, neboť ani u té nemůže úředník vědět s jistotou, je-li o ní pečováno svědomitě, nebo jen jakž takž.

No. Protože nejspíš statisticky nebude mnoho rodin, kde je jeden člen domácnosti doma a kde by zároveň volili ČSSD (ono nebude obecně tak moc rodin, kde je jeden člen domácnosti doma, stejně jako obecně není moc domácností, které by volily ČSSD, viz výsledky voleb), zvolila se snadná oběť pro deklamaci zdánlivého narovnání tohoto stavu a navléknutí škrabošky zastánce spravedlnosti.

To je takový všeobecný nešvar (jeden z nešvarů - soudobé) politiky. Že nepracuje jen na cizelaci zákonů, které mají potírat zločin a zjednodušovat veřejný život občana jasnými a srozumitelnými mantinely, nýbrž vozí se po vybraných skupinách občanů, pokud je naděje, že bude víc těch, kteří jim jejich život mají za zlé či jim závidí, než těch, kteří budou změnou negativně dotčení relativním zhoršením podmínek.

Druhý nešvar spočívá jednoduše v levicové politice, která má, jak se zdá, ve výsledku jediný cíl - sehnat někde prachy na rozpočet, ber kde ber. Porovnej čtenáři s cílem cizelovat zákony za účelem potírání zločinu a zjednodušování veřejného života občana.

J. Tachovsky 4.10.2019 8:42

Mate v te uvaze nepresnost. Sleva na dani neni zadna socialni davka, kterou by stat vyplacel. Sleva na dani je to, co je vase, ale stat vam to nesebere.

J. Anděl 4.10.2019 9:13

Vím, že to je něco jiného, jen jsem z toho všeho udělal jednu větší obecnou skupinu. Připadalo mi, že pro účely toho příspěvku to funguje a stačí.

J. Jurax 4.10.2019 18:07

No, ono to co platíte na jakékoliv dani bylo vždy Vaše, než Vám to stát sebral.

A spor o té jedině správné výši daní je hybnou silou politiky. Lidi by chtěli celkem pochopitelně platit daně co nejmenší až žádné, ovšem na druhé straně by od státu chtěli full servis. Namátkou školství, zdravotnictví, bezpečnost, právo a jeho vymahatelnost, dopravní síť a tak dál.

Máte za to, že by stát neměl vybírat vůbec žádné daně?

J. Jurax 4.10.2019 17:59

Dobře napsáno.

J. Strakoš 4.10.2019 5:28

To ČSSD opravdu nedomyslela - nejedná se o dávku, ale slevu na dani, takže ten, kdo ji dostane, musí pracovat. Ale možná si spočítali, že takový už nebude volič ČSSD. Což je bývalé dělnické strany trošku ironické.