20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelený spam

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
orim 19.5.2009 10:41

Re: To máte jako

R^R^R^

Arbiter 19.5.2009 10:39

Re: Jo, planovani velkeho rozmachu,

Tak teď jste se utvrdil v tom, že jaderné energetice nerozumíte. Jaderné palivo v jaderných elektrárnách první generace se spotřebuje z cca 5%. Zbytek se musí uložit, aby to palivo tzv. "vychladlo". Poté, co vychladne se dá použit v jaderných reaktorech 2.generace. Takže je pěkná pitomost tvrdit, že se tu něco zaneřádi na tisíce let, když to není pravda. A taky není pravda, že svým provozem ohrožují potenciálně celé kontinenty, zajímalo by mě, jak jste na to přišel. Jestli narážíte na Černobyl, tak bych doporučoval nastudování, proč a za jakých okolností k nehodě došlo. Jinák to nemá cenu...

hafusak2 19.5.2009 10:39

Re: zelenáčům zvoní hrana - proto přiběhnul havel

Hele kalipo, na tn.cz jsi acepepik a všude otravuješ s tím svým spamem. Přestaň si dělat ostudu s tou svojí trapárnou ubohou malymjardou.

i.h. 19.5.2009 10:38

To verim,

ze evolucni biolog Ac to uz vsechno vyresil. To je taky takovy univerzalni vedec, inzenyr a technolog. A filosof, samozrejme. Obavam se, ze hlavne filosof.

Arbiter 19.5.2009 10:31

Ach jo

Tak pane odborníku. Člověk, který o solárních panelech ví trochu víc, by takový nesmysl nikdy nenapsal. Efektivní využití solárních panelů je mnohem menší v poměru s jejích cenou a jejích životností. To už je lepší odebírat proud z tepelné elektrárny. A ten údaj o jednom dolaru je pěkný nesmysl. Co se týče nukleárního reaktoru, tak jsem nevěděl, že vyprodukovává nějaké splodiny. A co se týče těch nesmyslů o svobodě, tak jsou zase jenom fráziRv

hafusak2 19.5.2009 10:30

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

Pájo, nejsem si teď úplně jist, ale myslím, že nejhlubší vrt, který se povedl měl cca 12 km. Dělat vrty tam, kde je slabší zemská kůra může být dost riskantní, protože tato místa patří k seismicky dost aktivním, takže značně drahý vrt může být ve vteřině zničen. Také dost pochybuji o tom, že pára z vrtu by dokázala točit turbínou s výkonem kolem 1000 MW, aby to bylo schopno konkurovat jádru. To je můj názor na věc.

para 19.5.2009 10:28

Re: Pro pana -isi-

Ideální by bylo zavést JOULE jako finanční jednotku. Je to fyzikálně definované a nedalo by se s tím tolik čachrovat .... - tak mi to asi u bankéřů neprojde.:-(

kalipo 19.5.2009 10:27

zelenáčům zvoní hrana - proto přiběhnul havel

každej, kdo teď podpoří zelený, to dělá z jedinýho důvodu - nechce, aby tu v říjnu zbyli jen modrý, rudý a oranžoví - dobře na tohle téma mluvil i malej Jarda na www.malejjarda.cz - toho kluka budou mít politici brzy plný zuby R^

Orlický 19.5.2009 10:26

Zelení ??

Pane profesore, co tomuto Vašemu článku a Vašemu názoru na "zelené" řekne Váš přítel a bývalý prezident Válav Havel ?

para 19.5.2009 10:26

Re: Minite tu EROEI,

Ano IH máš pavdu, že výpočet energetické efektivity může být v netěžařských oborech velmi komplikovaný - to jo. Právě proto se to možná zatím neučí už na těch základkách....Problém v klasické ekonomice která nedává řadu vysvětlení vůbec - viz dnešní stagnace -  je ale daleko vážnější - v Klasické ekonomice jsou totiž principielní chyby http://ac.blog.sme.sk/c/181117/Skutocne-priciny-financnej-krizy.html. Proto má cenu se s problúmy kolem efektivity energetické těžitelnosti poprat. Je to otázka míry a důslednosti práce - nic víc.;-)

obcan 19.5.2009 10:23

-

http://www.obcane.cz/

portwyn 19.5.2009 10:23

Pro pana -isi-

Co znamená "mozna ze budeme brzy  v cene  1Watt electricke energie   cenove $1 jeden dollar. "?? Myslíte výkon nebo příkon nebo něco jiného?

1 watt není jednotkou energie, i když si to někteří politici ze SZ myslí. Znám jednotku 1 Ws (wattsekunda, totéž co 1 joule) nebo 1 kWh. Jde o základní učivo 8. třídy ZŠ, když už mluvíte o vzdělání.

A opět: "V Africe by stacilo asi 200 w  electricke energie na osobu. " Jak to myslíte? Specifikujte.

Obviňovat druhé z nevzdělanosti a přitom neznat základní věci (nebo používat chybnou terminologii) mi přijde hodně sebevědomé.

Pája 19.5.2009 10:16

Re: Jo, planovani velkeho rozmachu,

geotermální energie je z povahy věci velmi spolehlivý a stálý zdroj, narozdíl od jaderné energetiky však neprodukuje nebezpečný odpad na tisíce let a svým provozem neohrožuje potencionálně celé kontinety. Do atomu se v počátcích muselo také neúměrně investovat a byly to investice států - mocností, jinak by to nikdo na komerční bázy nedal dohromady. Prostudujte si aspoň tu wikipedii.

portwyn 19.5.2009 10:13

Nejsme ve při

Netvrdil jsem, že účinnost je klíčová, je ale opravdu důležitá a pro děti pochopitelná. Energetická efektivita v učebnicích ZŠ není, ale učiteli SŠ nic nebrání se o ní zmínit - pokud si na to najde čas. Já bych byl pro.

Na ZŠ jsem například s dětmi diskutoval o článcích z Vesmíru: http://www.vesmir.cz/clanek/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota nebo http://www.vesmir.cz/clanek/agrohorecka-mezi-optimizmem-a-obrazoborectvim. Pokud přizpůsobíte formu (aby to pochopili), můžete učit leccos.

i.h. 19.5.2009 10:12

A mimochodem,

uz jste nekdy videl tu vodovodni trubku zevnitr ? Jenom jestli vubec vite, o cem mluvite.

i.h. 19.5.2009 10:10

No, vzdyt to sam pisete,

klicove slovo je tady "malé" geotermalni elektrarny. A proc se nestavi "velké" geotermalni elektrarny ? Protoze ty "velké" proste nefunguji, resp. jsou tak drahe, ze se nevyplati, rekl bych ja jako laik. Kdyby byly levne a funkcni, staly by na kazdem rohu, ze ano. Uz mate nejake patenty z tohohle oboru ? Urcite se tim profesionalne a kvalifikovane zabyvate, ne ? I kdyz - kdyz odkazujete jenom na tu Wikipedii, tam mam urcite pochybnosti ...

westík 19.5.2009 10:08

Pane Janouchu,díky !

westík 19.5.2009 10:08

Re: Evropa je úpadková kultura

;-DR^

i.h. 19.5.2009 10:06

Minite tu EROEI,

kterou kazdy pocita jinak, takze pro "ucinnost" stejneho zarizeni vychazeji, podle metodiky, cisla mezi 5 a 90 procenty ? Klicova samozrejme JE ucinnost premen, to je fyzika a ta se neda okecat jako ty vase blaboly.

honzak 19.5.2009 10:06

Re: proč se nediskutuje geotermální energie?? - Proč yo péja neví?

stačí přečíst původní příspěvek ("na vhodných místech roste teplota zemské kůry až o 50stupňů na 1 km vrtu"). Pakliže bych opravdu jen jímal teplo ze zemské kůry, tak potřebuju vymakané tepelné čerpadlo.  Pakliže vrtem budu honit vodu, tak si nahoru přivedu takovou minerálku, že mi všechna reálná potrubí ucpe. Takže problém. Na "několika" místech to funguje, ale spása lidstva v tom není.

Pája 19.5.2009 10:05

Re: No a kdyz to v meritku vetsim nez malém

už jsem uvedl výše, v angličtině najdete zdrojů samozřejmě více. Používá se to po celém světě, první byla postavena v Evropě r. 1904. Malé geotermální elektrárny se staví a provozují už i u nás.

http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_power

portwyn 19.5.2009 10:04

Re: pan profesor neříká všechno

Přesně.

i.h. 19.5.2009 10:04

Jo, planovani velkeho rozmachu,

to dela ledaskdo a pro ledacos. Jsou zase lidi, co planuji energetiku zalozenou na usporach a s velkym rozmachem chteji sporit. A jini se zase rozmachuji s vetrniky a jini se rozmachuji se solarnimi clanky. Spolecne to ma vsecko to, ze to funguje jenom nekdy, jak pambu zrovna poruci. Samozrejme, vsechno jde udelat, ale to je vzdycky zalezitost cenove rozvahy. Geotermie je momentalne draha a nespolehliva, a funguje jakz takz jenom tehdy, kdyz mate za zadkem sopku. A tech je na velke vetsine uzemi nedostatek.

Klobouk 19.5.2009 10:04

Pane Janouch,

Jakou teplotu ma singularita v cerne dire ?

para 19.5.2009 10:03

Re: proč se nediskutuje geotermální energie?? - Proč yo péja neví?

Však právě proto to píši.

Anonym 19.5.2009 10:00

Re: To máte jako

R^R^R^

para 19.5.2009 10:00

Re: Energetický slabikář není potřeba

Omyl portwyne - klíčová není účinost přeměn - ta je jen d§ležitá. Klíčová je pro energetiku - tedy pro získávání energií energtická efektivita ERoEI - http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI  Toto se bohužel neučí na základce ani na středních školách a nevědí to i mnozí zde na NP i když je to věc logická. S tímto parametrem pracovali nejdřív těžaři ropy, uhlí... a až dnes se přichází na jeho klíčový význam i v systému společnosti http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich   nebo http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu  nebo http://www.esf.edu/EFB/hall/   Fakt je ten že toto v učebnicích přírodopisu najít nelze - do hloubky o termodynamickém toku energií živýmy systémy dumaj jak výše uvedeno laoreáti nobelových cen. Souhlas ale s tím, že základní vzdělanost ve společnosti zde bohužel velmi chybí i když nás to všechny determinuje.

JaS 19.5.2009 9:59

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

"(dokonce bych si troufl říči, že tato většina nezná ani základní principy jaderné energetiky)." - řekl bych, že tato většina nezná vůbec nic, umí jen pindat nesmysly ;-P, takže tyto diskuse jsou zbytečné.

kopec 19.5.2009 9:56

Re: Pane Janouchu,

Pane Fleischere, nemohu pochopit co bylo na ministrovani pana knizete tak genialniho, cim se tak vyznamenal.Pokud myslite, ze byl nas nejlepsi ministr v Topolankove vlade,tak to zase neni tak velke vyznamenani.