3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelený spam

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
i.h. 19.5.2009 10:49

Zasluzne,

velmi.

fox 19.5.2009 11:06

Re: Energetický slabikář není potřeba

Dobře napsáno.Být zelený všek není o vědění,to je o víře.

orim 19.5.2009 9:28

smiřme

orim 19.5.2009 9:25

trefné

R^

Pája 19.5.2009 9:17

proč se nediskutuje geotermální energie??

zemská kůra s pláštěm mají v průměru tloušťku 40km, pod ní je z pohledu člověka nekonečný oceán žhavé hmoty - s každým km vrtu stoupá teplota ve ve vhodných místech o 50°C, stavba takové elektrárny je náročná, ale po vytvoření vrtů může sloužit prakticky nekonečně, bez JAKÝCHKOLIV NEGATIVNÍCH VLIVŮ, je s podivem, že tato technologie umožňující přístup k vyšším výkonům než je jaderná energie se vůbec veřejně nediskutuje...

honzak 19.5.2009 9:24

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

doporučuji prostudovat literaturu o tepelných čerpadlech. Zejména pasáže o převedení vstupní teploty na přehřátou páru pro pohon turbíny.

Pája 19.5.2009 9:34

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

myslím, že sám chápete, že většina lidí která tu vychvaluje jadernou energetiku nezná technické parametry turbín (dokonce bych si troufl říči, že tato většina nezná ani základní principy jaderné energetiky).

Pokud si myslíte, že geotermalní energie je nesmysl obraťte se na ty kteří to realizují a plánují velký rozmach tohoto zdroje.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Geoterm%C3%A1ln%C3%AD_energie

JaS 19.5.2009 9:59

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

"(dokonce bych si troufl říči, že tato většina nezná ani základní principy jaderné energetiky)." - řekl bych, že tato většina nezná vůbec nic, umí jen pindat nesmysly ;-P, takže tyto diskuse jsou zbytečné.

i.h. 19.5.2009 10:04

Jo, planovani velkeho rozmachu,

to dela ledaskdo a pro ledacos. Jsou zase lidi, co planuji energetiku zalozenou na usporach a s velkym rozmachem chteji sporit. A jini se zase rozmachuji s vetrniky a jini se rozmachuji se solarnimi clanky. Spolecne to ma vsecko to, ze to funguje jenom nekdy, jak pambu zrovna poruci. Samozrejme, vsechno jde udelat, ale to je vzdycky zalezitost cenove rozvahy. Geotermie je momentalne draha a nespolehliva, a funguje jakz takz jenom tehdy, kdyz mate za zadkem sopku. A tech je na velke vetsine uzemi nedostatek.

Pája 19.5.2009 10:16

Re: Jo, planovani velkeho rozmachu,

geotermální energie je z povahy věci velmi spolehlivý a stálý zdroj, narozdíl od jaderné energetiky však neprodukuje nebezpečný odpad na tisíce let a svým provozem neohrožuje potencionálně celé kontinety. Do atomu se v počátcích muselo také neúměrně investovat a byly to investice států - mocností, jinak by to nikdo na komerční bázy nedal dohromady. Prostudujte si aspoň tu wikipedii.

Arbiter 19.5.2009 10:39

Re: Jo, planovani velkeho rozmachu,

Tak teď jste se utvrdil v tom, že jaderné energetice nerozumíte. Jaderné palivo v jaderných elektrárnách první generace se spotřebuje z cca 5%. Zbytek se musí uložit, aby to palivo tzv. "vychladlo". Poté, co vychladne se dá použit v jaderných reaktorech 2.generace. Takže je pěkná pitomost tvrdit, že se tu něco zaneřádi na tisíce let, když to není pravda. A taky není pravda, že svým provozem ohrožují potenciálně celé kontinenty, zajímalo by mě, jak jste na to přišel. Jestli narážíte na Černobyl, tak bych doporučoval nastudování, proč a za jakých okolností k nehodě došlo. Jinák to nemá cenu...

i.h. 19.5.2009 10:48

Akorat ze to ve vetsim meritku nefunguje,

ovsem to je pro visionare jako jste vy drobnost. Odpad z jaderne energetiky se da bezproblemove skladovat a nikoho neohrozuje. Investovalo se do veci, ktera mela jasnou fyzikalni perspektivu a nebyla schovana kilometry pod zemi, kam nikdo nemuze. Podival jste se uz na tu trubku ? O termalni energii jsem citaval uz pred ctyriceti lety a od te doby se nic podstatneho nezlepsilo. Funguje to poradne jenom u sopky a šlus. Kdyz tak letite na tu Wikipedii, kouknete se u Nemcu  - a Nemci jsou blaznivi a stavi "obnovitelne zdroje" kde to jde, at jsou sebedrazsi - a porovnejte to s energetickou spotrebou Nemecka. Nepripadate si, abych pouzil nemeckeho vyrazu, od zastupcu geothermie ein bißchen verarscht ?

Pája 19.5.2009 11:43

Re: Akorat ze to ve vetsim meritku nefunguje,

vždy mě fascinuje, jak když u nás někdo příjde s myšlenkou se zamyslet nad novou technologií tak se okamžitě vyrojí houf apologetů, kteří sice ostatním doposud užívaným technologiím také příliš detailně nerozumí, ale na velmi "odborné" bázi jsou schopni "vysvětlit", že to nové nemůže absolutně fungovat (přestože se to už dávno provozuje). Předpokládám, že v dobách počátků páry by stejně argumentovali proti uhelným elektrárnám, v dobách rozvoje jaderné energetiky by všem odborně vysvětlili, že tot teda nikdy nebude fungovat a dnes kdy tisíce vědeckých týmů zkoumá perspektivy využítí různých zdrojů nám znovu na pár řádcích osvětlují, že jsou všichni padlí na hlavu...

i.h. 19.5.2009 13:26

Ale geothermie neni nic noveho,

to uz se pouziva - jak sam uvadite nahore pomoci te vasi Wikipedie - uz pres sto let, resp. v primitivnejsi podobe uz nejspis tisice a desetitisice let. Za tu dobu byly zvazeny jeji vyhody a nevyhody a zjistilo se, ze to nekde a nekdy ma smysl, ale v naproste vetsine pripadu to smysl nema, protoze to nefunguje. Stejnym zpusobem se zjistilo, ze treba elektrarny na uhli a na jaderne stepeni smysl maji, protoze v naproste vetsine pripadu funguji tak, jak jejich tvurci zamysleli, a daji se spustit a zastavit tak, jak je potreba. Ja dosavadnim technologiim rozumim docela dobre, a kdyz mi nekdo prijde s tvrzenim, jak je geotermie nova a prevratna, tak se jenom utrpne usmeju. Samozrejme, marginalne lze neco zlepsit soucasnymi technologiemi, ale pokud nekdo neprijde s prevratnym zpusobem, jak v seismicky aktivni zone udrzet kanal pro vrouci vodu dlouhy vertikalne dva kilometry v provozu po desitky let bez vetsich investic, tak to furt bude to same. Jste docela dojemný, pripada mi, ze jste si to precetl teprv vcera a ted to vydavate za prevratny objev stoleti. Zkuste prijit na tu technologii pro ten kanal, a mezitim se mrknete na tu vodovodni trubku zevnitr, aby vas preslo fantazirovani.

i.h. 19.5.2009 9:27

Milý Pájo,

uz jste nekdy videl vodni trubku zevnitr ? Geotermalni energie se nepouziva ve velkem meritku proste proto, protoze v meritku vetsim nez malem nefunguje. Proto.

Pája 19.5.2009 9:43

Re: Milý Pájo,

zjevně o tom nemáte ani základní informace

i.h. 19.5.2009 9:51

No a kdyz to v meritku vetsim nez malém

funguje, tak kde to tak funguje ? Treba nekde po Evrope. Kdyz ty zakladni informace mate, tak nam je sdelte.

Pája 19.5.2009 10:05

Re: No a kdyz to v meritku vetsim nez malém

už jsem uvedl výše, v angličtině najdete zdrojů samozřejmě více. Používá se to po celém světě, první byla postavena v Evropě r. 1904. Malé geotermální elektrárny se staví a provozují už i u nás.

http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_power

i.h. 19.5.2009 10:10

No, vzdyt to sam pisete,

klicove slovo je tady "malé" geotermalni elektrarny. A proc se nestavi "velké" geotermalni elektrarny ? Protoze ty "velké" proste nefunguji, resp. jsou tak drahe, ze se nevyplati, rekl bych ja jako laik. Kdyby byly levne a funkcni, staly by na kazdem rohu, ze ano. Uz mate nejake patenty z tohohle oboru ? Urcite se tim profesionalne a kvalifikovane zabyvate, ne ? I kdyz - kdyz odkazujete jenom na tu Wikipedii, tam mam urcite pochybnosti ...

i.h. 19.5.2009 10:12

A mimochodem,

uz jste nekdy videl tu vodovodni trubku zevnitr ? Jenom jestli vubec vite, o cem mluvite.

para 19.5.2009 9:49

Re: proč se nediskutuje geotermální energie?? - Proč yo péja neví?

Tato energie se někde využívá /Island/ ale efektivita nákladovosti je ve většině lokalit velmi nízká. Rozložení tepelného toku zemským pláštěm a další o této problematice je třeba v časopisu Vesmír 9/2008. Ten negativní vliv tkví právě v tak vysokých nákladech. Tepelná čerpadla zvyšující efektivitu vytápění elektřinou se ale používají relativně běžně. Vrty jdou ale jen do desítek metrů pod povrch.

Aldrin 19.5.2009 9:52

Re: proč se nediskutuje geotermální energie?? - Proč yo péja neví?

No ja nevim, ale rozdil mezi tepelnym cerpadlem ageotermalni elektrarnou je nebe a dudy. Co do principu i do ucinnosti. O nakladech nemluve..

para 19.5.2009 10:03

Re: proč se nediskutuje geotermální energie?? - Proč yo péja neví?

Však právě proto to píši.

honzak 19.5.2009 10:06

Re: proč se nediskutuje geotermální energie?? - Proč yo péja neví?

stačí přečíst původní příspěvek ("na vhodných místech roste teplota zemské kůry až o 50stupňů na 1 km vrtu"). Pakliže bych opravdu jen jímal teplo ze zemské kůry, tak potřebuju vymakané tepelné čerpadlo.  Pakliže vrtem budu honit vodu, tak si nahoru přivedu takovou minerálku, že mi všechna reálná potrubí ucpe. Takže problém. Na "několika" místech to funguje, ale spása lidstva v tom není.

hafusak2 19.5.2009 10:30

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

Pájo, nejsem si teď úplně jist, ale myslím, že nejhlubší vrt, který se povedl měl cca 12 km. Dělat vrty tam, kde je slabší zemská kůra může být dost riskantní, protože tato místa patří k seismicky dost aktivním, takže značně drahý vrt může být ve vteřině zničen. Také dost pochybuji o tom, že pára z vrtu by dokázala točit turbínou s výkonem kolem 1000 MW, aby to bylo schopno konkurovat jádru. To je můj názor na věc.

fox 19.5.2009 11:10

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

Pájo blábolíš.Ve světě existuje řada geotermálních elektráren.Není to vše tak jednoduché,jak se ti to z Prahy jeví.Vyžaduje to vrty přes 5 km hloubky,což je mimořádně náročné a také velmi drahé.Tomu předchází opět drahý průzkum.Výsledek není zaručen,je to podnikatelské riziko.Váš příspěvek-víra.

portwyn 19.5.2009 12:01

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

A do podnikatelského rizika na základě pouhé víry se moc lidí nepohrne...

Máte pravdu, využití GTR má dost omezený potenciál.

Stredocech 19.5.2009 13:00

Re: proč se nediskutuje geotermální energie??

Krom toho, že tuším největší hloubka pokudsného vrtu je 15 km je tady jeden závažný omezující fakt - malá tepelná vodivost horniny, to znamená malý výkon při enormních nákladech na vrt. Dokonce jsem četl plány, jak vytvořit podzemním jaderným výbuchem !!! dost velkou dutinu, aby se zajistil dostatečný přenos tepla.

Samozřejmě jsou oblasti i země (Island), kde se využívání geotermální energie vyplatí, někdy to ale je ekologicky hodně škodlivé (pokud se čerpá z podzemí hodně ohřátá zasolená voda).

Anonym 19.5.2009 9:12

Autor promluvil z hloubi mé duše

Současní zelení se ve své politice zaměřili hlavně na to, jak se podělit s koalicí o koryta. Řekl bych, že ekologie a praktická politika jejího prosazování jsou jim u zad.

A přitom se dá z průzkumů v ČR dovodit, že naši občané nejsou k ekologickým opatřením hluší. V EU jsme na špičce s tříděním odpadu.

Obávám se ale, že problém je někde jinde: Ti, kteří jsou v SZ (nebo v DSZ) jako prostí členové, to s přírodou a ekologií myslí dobře a jsou schopni docela realisticky uvažovat, mají slušné nápady. Jenže z těhle lidí je málokdo politikem (v tom smyslu, že by bágl vyměnil za diplomatku a namísto do přírody kráčel pracovat do úřadu).

No a, a těm, kteří  jsou ochotni kráčet s diplomatkou do úřadu za SZ, je úplně jedno, za jakou stranu vlastně v úřadě jsou.

Najít kandidáta jako hybrid slušného a věci znalého ekologa s člověkem, který by byl ochoten věnovat se zelené problematice jako politik, bude asi fuška. Pan Bursík to však, ať se na mě laskavě nezlobí, zcela jistě není.

i.h. 19.5.2009 9:28

To máte jako

nejlepsi formu vlady. Tou je, jak davno znamo, osvícený absolutismus. Ale najděte to někde.