27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdražení potravin

To snad ani nejde vymyslet. Ve středu v poslanecké sněmovně vládní strany spolu s SPD a komunisty protlačily hloupý a naivní populistický návrh zákona z dílny ministra zemědělství Tomana.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 25.1.2021 15:42

Všechen tento problém, začíná dotacemi.

V. Mokrý 25.1.2021 15:40

R^!!! [>-]:-)

K. Salajka 25.1.2021 17:38

Co takhle prosadit na program OSN plánované rodičovství ?

T. Navrátil 25.1.2021 13:50

Z toho plyne:

a) Dotace jsou zlo. Pokřivují trh.

b) Nekupujte nic Babišovo.

L. Novák 25.1.2021 15:39

Tomanovo. Bolševik Toman je zemědělský velkopodnikatel a už má ve svém rejsříku taky vytunelování jedné firmy... :-P:-P

J. Jurax 25.1.2021 13:12

Ono je to složité.

Je potravina balená do obalů potištěných v Rakousku vyráběná z německého masa, polské, holandské a španělské zeleniny, vajec z Litvy, mraženého euromásla, palmového oleje z Indonézie, brambor z Francie, belgických chemických dochucovadel a moravské vody šikovnými rukama slovenských a ukrajinských pracovnic v továrně stojící na moravsko-slovenském pomezí patřící italskému koncernu českou potravinou?

Z. Lapil 25.1.2021 13:53

Musíte se na to podívat z druhé strany. Když ji sním, stane se posléze ryze českým tentononc.

Viz též Jiří Žáček: Na světe jen jitrničky/ Zachovají svůj tvar vždycky./

Ani když je sníš, ty hejle,/ Neztratí tvar. Jenom špejle.

J. Jurax 25.1.2021 19:08

Ano.

Z takové výroby máme celkem jen tuzemské houno.

F. De Winter 25.1.2021 15:19

Vyrostla na českém poli? Takže není. Jak prosté.

J. Jurax 25.1.2021 19:26

No, není to prosté.

Třeba "česká" buchta třeba i z mouky umleté z na českém poli vyrostlé pšenice má v sobě nečeské kvasnice (u nás se už vůbec nevyrábí), polská vajíčka, maďarské meruňky a cukr z Francie. A kvůli úspoře místo másla palmový tuk z Indonézie. A barviva a konzervanty čertvíodkud. I když ji peče ryze český Penam ... :-)

Ovšem třeba v Kauflandu vidím hromady rakouských a německých buchet, bábovek, piškotů, briošek a biskupských chlebíčků, na nichž je český nanejvýš text na obalech; a mraženého rozpékaného pečiva tuším z Polska nebo odkud ...

J. David 25.1.2021 23:21

Kurňa, jsem asi starej blbej pragmatik, který žere co mu chutná. Je mi jedno, odkud to pochází. Pravda, vlastní rajčata v sezoně z vlastní zahrádky, toť jiná chuť, než syntetika z hypermarketu. Malínský křen či echtovní český česnek z Moravy, to bych bral, místo "ersatzmittel" z Číny, jako s PC IBM, značky Lenovo. Čínské nudle z Penamu, software od PVT a Slušovic (slzu zamáčknu nad českou mutací Assembleru), nu, a avokádo si vypěstujeme z pecky celoročně v kořenáčích. Etc., etc.

Mrkev a karfiól si můžeme dát i do diennstreglamá (Hašek/Švejk), kdy pole válečné v ČR oplývá mrkví a karfiolem, ale co ságo a mouka z něho? 55% sága z českých palem, takový třeboňský kapr, v ságové placce, zajisté bude multikulti lahůdka i na Nové Guineji.

Asi blbnu, logika mi vázne, furt nějaká opatření proti logice. Zákaz vycházení, jak za Protektorátu, a papálši si udělají mejdan, kde asistuje policejní ředitel. Nuž, asi "pomáhal a chránil", aby jeho adláti neblbli, a beranidlem Bendovi nerozflákali hotelový potrál v Teplicích. (ne)Veselo je veselo, asi se na stáro stanu Vodníkem. Jdu zápasit s algoritmizací výtvarnice nikolivěk mutace viru, ale se špičkou hovězí svíčkové, zamrzle (jako vakcína) špikovat.

V. Kain 25.1.2021 12:22

Naše poměrné přísné potravinářské normy byly zrušeny v r.1990.Od té doby jsou naši producenti potravin na stejné lodi z těmi západními pokud jde o kvalitu.Nemyslete si,že co je české to je dobré.Tak to ani náhodou.Stačí zmínit Agrofert a kvalita je ve stoupě.Všichni napichují maso vodou aby bylo těžší.Kdyby lidé viděli výrobu párků a jiných mletých výrobků,tak by to do úst nikdy nedali.A nebo taková šunka.Jak může stát výběrová šunka 150 Kč/ kg,když kilo masa stojí 140-150 Kč/kg?A nebo taková Vodňanská kuřata,kachny atd.V některých supermarketech ani nic jiného z tohoto sortimentu než z Vodňan nekoupíte.A to je Babiš.Babiš spolu s Tomanem jsou ti, kterým by se mnohonásobně zvýšily zisky.

J. Jurax 25.1.2021 19:41

No, víte, výběrová šunka za 15 Kč deset deka - pokud není v akci - je skutečně vybraná - výběr z horších surovin ... :-)

J. Jurax 25.1.2021 19:44

Kilo vepřového aktuálně stojí v maloobchodě od 90 do 150 Kč řekněme, podle druhu; panenka cca 230 :-)

V. Loula 25.1.2021 12:13

Četl jsem vtip, bohužel to ale vtip není:

Hlášení francouzské policie: Na dálnici je tragická nehoda dvou kamionů. Jeden kamion vezl vajíčka ze Spanělska do Belgie, druhý kamion vezl vajíčka z Belgie do Spanělska.

J. Jurax 25.1.2021 19:33

Ano. To se musí vyplatit! Ve Španělsku i Belgii jsou díky obchodu bez hranic levnější vajíčka!

V. Loula 25.1.2021 12:09

Máte tam dvě chyby.

1. Tvrdíte, že potraviny z regálu prodejny mohou vyřadit pouze a jen hygienické důvody. Není to pravda, dalším podstatným důvodem vyřazení z regálu je cena.

2. Tvrdíte, že žádné zásahy nesmí pokřivovat trh. Souhlasím, ale dotace je setsakramenstky velký zásah. Když bere Francouz třikrát větší dotace než Cech, tak zákonitě francouzská potravina bude levnější než ceská. A tím pádem bude ceská vyřazena z regálu. Bez ohledu na hygienu, bez ohledu na kvalitu.

V. Mokrý 25.1.2021 12:50

R^R^R^ !!

P. Brich 25.1.2021 15:16

Pane Loulo, cena je až důsledek. Do ceny se promítá marže obchodníka. A to mnohdy tak, že velmi.

Jinak souhlas.

J. Kalina 25.1.2021 12:00

pan Perlín má čistě teoreticky pravdu. Prakticky je ovšem nový zákon odhlasován pro trh, který je už dávno nerovný a protekcionistický pomocí dotací. takže vyrovnává (možná) protekcionismus jiných i z naší strany. I v rámci ČR máme různé protekcionismy a zvýhodňování všude možně. Od podpory biopaliv, fotovoltaiku, elektroauta atd atd.

Jak by se žilo ve státě, kdy by osvícený panovník nic nedotoval, nakupoval by máslo, jogurty a jiné za polovinu výrobní ceny z okolních zemí (a tím je oškubával) a svým občanům by nesebral ani korunu na dotace čehokoliv u nás

Dováželi bychom za hubičku a vyváželi výrobky od producentů, kteří by nebyli poškozováni daněmi na dotování druhých. Jejich výrobky by museli cenově převálcovat zahraniční konkurenci a celosvětově se uplatnit. Kupovali bychom od blbců za polovinu. Až by to pochopili, možná by to zavedli i u nich.

cesta, kdy sa pomocí nových dotací snaží někdo napravit nerovnosti způsobené dotacemi už zavedenými je blbost.

P. Kozelský 25.1.2021 11:07

Tyhle pitomosti zkoušela Moskva taky, ale na rozdíl od našeho parlamentu pochopila, že to nefunguje a každý diktát má své nepřekročitelné meze.

Blíží se volby, svoboda čehokoliv je v kopru a tak zde klidně mohou vládnout komunisté sami.

K tomu bude stačit jedno jediné, aby k podzimním volbám přišli všichni oprávnění voliči.

Lidi jděte k těm volbám a řekněte kdo to tady má skutečně vést. Ale hlavně ať už někdo opravdu výrazně vyhraje a má silný občanský mandát, aby mohl změny realizovat navzdory nespokojené bučící menšině.

L. Písařík 25.1.2021 11:43

R^

P. Dvořák 25.1.2021 12:02

Městská mládež, která se neživí ekonomicky, ale okecáváním a vymýšlením 3,4čovin, volí Piráty.

I v tomto případě jste pro "Ale hlavně ať už někdo opravdu výrazně vyhraje a má silný občanský mandát, aby mohl změny realizovat navzdory nespokojené bučící menšině." 8-o 8-o ? ?

J. Jurax 25.1.2021 13:14

Musí. Neboť to jest demokracie!

P. Dvořák 25.1.2021 13:53

Vždycky mi vytane na mysli, co nám jeden moudrý člověk řekl o demokracii.

"Demokracie? Jistě. Ale musíme se zeptat podrobněji: Demokracie pro koho?"

Odpověď je vždy ošidná. Příklad: Demokracie pro dělnickou třídu. Dobrá. Ale Gottwald byl přece stolař.

Z. Lapil 25.1.2021 13:56

To nebyla demokracie, to byla diktatura proletariátu. Fakt, já z toho mám státnici.

J. Moravec 25.1.2021 10:59

Pokud bude pro naše zemědělce výhodnější pěstovat řepku a kukuřici na biopaliva budou to dělat. Zrovna tak to mám já s nákupem potravin. A nemluvím pouze o penězích.

F. De Winter 25.1.2021 10:54

Soběstačnost v základních potravinách je žádoucí věc. Je to otázka národní bezpečnosti a ekonomický pohled na věc je druhořadý. Stejně jako budování armády v době míru. Nikdo samozřejmě nepožaduje, abychom byli soběstační v produkci banánů nebo pomerančů. Ani z ekologického hlediska není žádoucí, aby kamiony křižovali svět s věcmi, které se dají stejně dobře vyprodukovat v místě.

Ohánění se volným trhem také není na místě, neboť to je něco co v EU neexistuje v žádné oblasti a zemědělství už vůbec ne. Zemědělský trh v EU je něco co je vytvářeno dotacemi, kvótami a dalšími byrokratickými podmínkami. A to něco je nastaveno v náš neprospěch. To si prostě nemůžeme nechat líbit. Už proto, že kdo se nebrání, učí ostatní aby ho utlačovali. A také je to potřeba se připravovat na budoucí rozpad/opuštění EU - Sovětského Svazu 2.0.

P. Milan 25.1.2021 11:03

Soběstačnost (úplná nebude nikdy, viz Kimové a čučche), ovšem nesmí být nařízená, musí se i vyplatit.

"Křižující kamiony" zvyšují konkurenci, jediná obrana proti tomu, aby vás "ti na místě" neobrali dohola.

Bojovat proti nevolnému trhu (souhlasím, že dostatečně volný není) ještě nevolnějším je beznadějná 3,14čovina.

F. De Winter 25.1.2021 11:17

O úplnou soběstačnost nikdo neusiluje.

Jde o to, že když ty kamiony z nějakého důvodu přestanou křižovat, tak abychom během měsíce nepošli hlady, jak by se to stalo teď.

Křižující kamiony nás před těmi místními nijak nechrání, neboť ti místní byli již zničeni štědře dotovanou konkurencí a ta nám teď cenotvorbu ve vlastních rukách. :-/