27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zdravotnictví potápí samo ministerstvo

Zdravotnictví je nemocné. Trpí finanční chudokrevností. Lékaři stávkovali a protestovali proti prodlužujícímu se zpoždění plateb zdravotnickým zařízením, zvláště soukromým ambulancím. V rámci nápravy má být nasazena katastrofická dieta, při které by údajně mělo být zrušeno 40 nemocnic, omezen nákup, předepisování a ordinování léků, zvláště nejdražších onkologických, růst výdajů ve zdravotnictví se musí zastavit. Rath pohrozil, že pokud ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková nezlepší v horizontu dnů či týdnů hospodářské výsledky své pojišťovny, bude uvažovat o jejím odvolání. Nakonec se ve VZP uhnízdili komando nucené správy. Den předtím jsme s ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou hovořili. Uvedla, že v zázrak, čili v rychlou změnu finanční situace ve zdravotnictví, nevěří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vláďa 14.11.2005 9:34

Faktem je, že VZP proplácí mnohdy nadstandardní služby, například (z praxe) :

V ranních hodinách (důchodci zásadně chodí v ranních hodinách) vejde do ordinace praktického lékaře na větší vesnici starší děda a několikrát se přeptá, zda průkazka VZP, kterou má sebou, je platná a zda platí i v této ordinaci. „To víte, že platí, dědo,“ odpoví sestra a ptá sej, co jej trápí. Děda si sestřičce postěžuje, že má   potíže s erekci. Sestra mu vysvětluje, že v jeho věku je to normální, ale děda opáčí, že to normální není, anžto až do včerejška to bylo v pořádku. Sestra zpozorní, začne jí to zajímat a požádá pacienta, aby si sundal kalhoty. Uchopí přirození do ruky a okamžitě se dostaví erekce. „Ale dědo, vidíte sám, že erekce je v pořádku“, povídá, poměrně překvapeně, sestřička. „Nojó, erekce jó, ale ejakulace není..“ opáčí děda. Sestra začne zkušenými pohyby provádět ipsaci a tak tak stačí uhnout hlavou, zeď za ní mohutně pocákána spermatem. „Dědo, co kecáte, vždyť vy jste ještě junák, vy byste mohl chodit do bordelu“ říká sestra. Děda odpoví : „No jó, ale tam ta průkazka neplatí!“
dvd 14.11.2005 8:33

Otázka

Jestliže má VZP povinnost vyplácet více než vybere, nemůže to dopadat jinak než to dopadá. Ale pan ObergesundheitsRath to evidentně není s to pochopit. Chápu, že si dokázal získat atestaci, i tu medicinu mohl vystudovat, ale proboha, kdo ho nechal odmaturovat?
doktor 14.11.2005 8:46

Re: Otázka

Problém je jinde,pane dvd.Pojišťovny platí péči podle úhradových vyhlášek.Kdyby tyto nebyly,tak VZP bude platit dle svých příjmů,bude sice mít vyrovnané hospodaření,ale do obrovského propadu půjdou všechny zdr.zařízení a nebudou peníze jak na péči pro pacienty,tak i na platy.Tyto úhradové vyhlášky pouze sledují alespoň částečně inflaci a již tak silně podhodnocenou cenu práce ve zdravotnictví.Systém je celkově špatně nastavený na obou stranách(pacient a poskytovatel).VZP a Musílkové se vyčítá především to,že uzavírali spoustu nových smluv s nepotřebnými zdr.zařízeními,které systém prostě již nedokáže uživit.Rath zdravotnictví rozumí,jako málokdo v této zemi,ale pro média je vděčnější "dobrotivá tetina"Musílková,než problémy označující Rath.
Ota First 14.11.2005 9:25

Re: Re: Otázka

Vážený pane, hlavní problém není ve VZP, nýbrž v podfinancování státních pojištěnců - dětí, důchodců, nepracujících, o tom se mluví již celá léta. Klíčem je nevyýšení platby za tyto osoby, to vša socialistická vláda neudělá, neboť nemá z eho. Jednodušší je svalit vinu na VZP. Nechci se VZP zastávat, na jejím hospodaření by se dalo leccos zlepšit, avšak důvody pro nucenou správu nyní evidentně nejsou. Rath nesleduje kromě svých osobních cílů žádné jiné. Co si máme myslet o naprosto zřejmé snaze odstavit Musílkovou. Pokud by Rathovi šlo o zlepšení situace, nemohl by vázat nucenou správu na setrvání dosavadní ředitelky ve funkci. Jemu jde však evidentně pouze o to zbavit se jí a VZP ovládnout. Kdo věří tomuto člověku, je jednoduše blázen. Jak můžeme brát vážně chlapíka, který není schopen ustát pozdržení svého jmenování o týden? Jak lze brát vážně člověka, který se léta dopouští podivných praktik s Českou lékařskou komorou - občanským sdružením (pro neznalé, to je zcela soukromý spolek nemající s ČLK právně nic společného, nicméně vystupující jejím jménem) - tak bychom mohli pokračovat. V osobě Ratha jsme se dočkali na místě ministra zcela bezcharakterní a navíc neschopné osoby. Nyní můžeme jen očekávat, kdy mu dojde dech a jakou spoušť za sebou zanechá.
Pirat 14.11.2005 9:59

Re: Re: Otázka

Doktore váš příspěvek je jasnou ukázkou proč jsou v zdravotnictví problémy - problém je v socialisticky myslících a pracujících doktorech, kteří chcou kapitalistické platy, k čemuž jim má pomoci jejich odborový vůdce RATH
doktor 14.11.2005 10:35

Re: Re: Re: Otázka

Zřejmě neumíte číst,pane Piráte.Váš "příspěvek"neobsahuje žádná fakta,pouze osobní invektivy a to ještě pokleslou češtinou.
Stredocech 14.11.2005 10:46

Re: Re: Otázka

Rath rozumí především vlastní kapse a kapse svých kamarádů z Lékařské komory, kde mají tito (tj. lékaři z nemocnic) většinu.
Dále rozumí tomu, že pacientů, kteří potřebují drahou léčbu, a které nechá umřít, je mnohem méně, než těch, kterým dá "zadarmo" paralen. Abych mu nekřivdil, on sám by to možná neudělal, ale plní politické zadání premiéra a ČSSD.
 
milan007 14.11.2005 11:18

Re: Re: Otázka

Nerozumím zdravotnictví, nevím , čeno rozumí pan Dr.Rath. Ale z jeho způsobů, argumentace a chování, které mi tolik připomíná svazácké funkcionáře , kteří nám v zájmu blaha lidu rekvírovali statek, mi vyplývá , že jde o bezchakterního , sebestředného idiota.
Styděl bych se , být doktorem, kdyby v čele mé profesní organizace stál jedinec jako Dr. Rath.
gerontus.inza@seznam.cz 14.11.2005 12:01

Re: Re: Re: Otázka

Nevážený, zaplaťpánbu, že máte alespoň takové IQ, že jste se nestal lékařem. Pokud je někdo sebestředný ještě nemusí být idiotem. Mně nevadí, jestli lékař nemá tzv. váš charakter, ale doktor který zachraňuje životy druhých MUSÍ být sebestředný a MUSÍ vědět, že to co dělá je k prospěchu pacienta. Doktor který si po šrotovačce na dálnici nade mne stoupne a bude říkat: "Božínku, co s vámi budeme dělat, a potřebujete tu nohu určitě? Víte já nevím, nevím..." Zaplať bůh za tyto rathy (i bez charakteru dle vaší představy), kteří jsou schopni zachraňovat lidské životy. A to on již dokázal že umí, jenom vy to nechcete slyšet ani vnímat.
Petr Kunetka 14.11.2005 11:41

Re: Re: Otázka

Doktore, dokazete pochopit, ze kdyz stat te firme zaplati 80 korun a vyhlaskou rozhodne, ze z techto 80 korun musi zaplatit 100, ze to nemuze fungovat?
Ja vim, ze doktori maji casto problemy s matematikou a chapanim ekonomickych zavislosti, ale je tak tezke pochopit, ze plati zakon zachovani penez?
doktor 14.11.2005 13:20

Re: Re: Re: Otázka

Vidíte,milý Petře Kunetko,takhle to funguje v českém zdravotnictví.Stát nařídí lékařům,aby léčili lege artis,dá jim na to prostřednictvím pojišťoven určité finance a už se nezajímá,že náklady např.nemocnic,či ordinací převyšují příjmy.Když se lékaři ozývali, že nemají peníze,tak slyšeli pouze nadávky a urážky,že neumějí hospodařit.Když se totéž stane VZP,najednou to všichni chápou a začnou,jako i vy,poučovat,jak platí "zákon o zachování peněz"Vás,milý pane,bych chtěl vidět na židli ředitele běžné nemocnice(tak 400-500lůžek).Tam byste si mohl prověřit své chápání matematických a ekonomických závislostí.
Jura Jurax 14.11.2005 14:32

Re: Re: Re: Re: Otázka

Nerozčilujte se, doktore - jde přece o tentýž problém v různých úrovních. Primární podstatou nejspíš je, že je v systému málo peněz, sekundarní pak že se blbě rozdělují a ještě se s nimi plýtvá.
 
Odmítl jsem si jednou - ne u svého lékaře, byl na dovolené - na zánět horních cest dýchacích předepsat paralen pravě furiantsky, že na aspirín ještě mám - a lékař na mne dlouho přemýšlivě zíral a hryzal propisovačku (doufám, že nezvažoval, zda tohle není syndrom nějaké škaredé nemoci a zda mne nepředat do péče psychiatrů), sestřičky se málem svolávaly ... no a pak se má ušetřit, že - a polovina nás tam v přeplněné čekárně navzájem se okašlávajících tam nebyla kvůli léčbě - aspirin, horký čaj a klid na lůžku si umím naordinovat sám - ale kvůli kladnu, aby holt nemuseli na ty dva dny do práce mohli doma ležet - za víkend všechno nevyležíte a ne vždycky máte dost dovolené ...
Venoušek 14.11.2005 8:21

Výpis

Myslim, že by stačilo kdyby nám ,pacošům, zdravotní pojišťovna jednou za rok poslala výpis. Spousta doktorů začne vykazovat skutečné výkony a ne ty fiktivní a pak se uvidí kolik je skutečně potřeba peněz.
Stredocech 14.11.2005 8:33

Re: Výpis

Nevím kolik lékařů vykazuje "fiktivní" výkony ale naprostá většina jich je naopak omezována tím, že mají od pojišťoven "strop" plateb, po jehož překročení paracují zadarmo. Podobně mají limity na léky, když dají jednomu drahý lék, musí ušetřit na ostatních.
Ostatně soudím, že Rath ohrožuje životy pacientů a musí být odejit...
 
Jaara 14.11.2005 8:38

Re: Výpis

Každý pojištěnec má právo si výpis vyžádat už několik let
jonáš 14.11.2005 9:11

Re: Re: Výpis

To je sice hezký, ale málokterej pojištěnec má čas se tim zabejvat jako koníčkem -- minimálně má jiný a zábavnější. Kolik lidí uvidí aspoň dvakrát v životě elektroměr, když bude elektřina za paušál?
V. Chaloupková 14.11.2005 11:38

Re: Re: Re: Výpis

O výpis jsem si požádala na r. 2004. Dostala jsem jej v březnu 2005 a našla fiktivní úkon. Na telefonický dotaz v příslušné ordinaci se mi vysmáli a argument sestry byl, že když přístroj (ten, který jsem nepoužila) stojí milion, tak se nemůžu divit. O výpis se tedy nemůžete opřít, protože nemůžete např. s půlročním zpožděním dokázat nic. Ale pacient by mohl např. spolupodepsat doklad, kterým zdravotnické zařízení účtuje pojišťovně své výkony. To by možná alespoň trochu pomohlo.
Jirka 14.11.2005 13:10

Re: Re: Re: Re: Výpis

A jste stale prihlasena v te ordinaci ?
Hawk 14.11.2005 13:39

Re: Výpis

Výpis si můžete nechat 1x ročně zdarma zaslat. Požádal jsem o něj a žádné položky za "léčení horečky omladnic" se nekonaly, vše zhruba sedělo.
ll 14.11.2005 14:49

Re: Re: Výpis

Při kapitačních platbách se toho moc nedovíte.
K., 14.11.2005 7:37

Ministrestvo financí to udělalo,ministerstvo zdravotnictví zavinilo,Rath to dorazí...

A bude vymalováno, jak říkají klasikové.Kozel zahradníkem- Rath- se pustí do efektivně fungujících privatizovaných nemocnic a místo nich nechá "fungovat" státní nenažrané molochy.Neblíží se nám- náhodou- další únor, tentokrát 2006 ???
doktor 14.11.2005 8:34

Re: Ministrestvo financí to udělalo,ministerstvo zdravotnictví zavinilo,Rath to dorazí...

Zřejmě vám chybí informace,proto píšte takové nesmysly.Ve všech západních zemích(pracuji tam)funguje páteřní síť nemocnic jako neziskové organizace,soukromé nemocnice slouží jako doplněk sítě,část plateb tam jde mimo povinné pojištění.Nesmíte věřit všemu,co se v tisku objeví.Tzv."úspěchy"nemocnic,které fungují jako obchodní společnosti,není nic jiného,než účetní triky.Co jiného se dá říci na fakt,že nemocnice,která je v propadu 60 mil.,po "privatizaci" se za půl roku objeví v kladných číslech,při stejných platbách od pojišťoven.Tak to by bylo na Nobelovku.
Jan Krejčí 14.11.2005 10:42

Je mi líto země, kde pracujete.

Získala skutečného experta - na účetnictví. Uzdravit finace doktore, je jednoduché, protože 1 + 1 jsou stále jen a jen 2, ať děláte, co děláte. Vrtat koleno se však dá na sto způsobů, simulovat chorobu na tisíc a dva způsoby. Když je Vám, ale fakt blbě po těle, spojíte se i s ďáblem, abyste se z toho dostal a vůbec se nekoukáte na racionální důvody, a úplně kašlete na charakter. Věříte. Věříte, protože víra prý uzdravuje. Držíte se jí jako toho stébla. A o to jde. O charakter. Pro tože ne víra, ne charakter, ne bezcharakter, ale víra + charakter uzdravuje. S Drátovým pozdravem: Se lží a nenávistí na věčné časy a nikdy jinak. J.K.
doktor 14.11.2005 11:36

Re: Je mi líto země, kde pracujete.

Mě je zase líto vás,nemáte argumenty,pouze blábolíte,pokud nemáte co říci,tak radši nepište.
Jan Krejčí 14.11.2005 11:49

hmm ... good felčar

Žádný intelektuál. Co léčíte?
Jan Krejčí 14.11.2005 11:54

PS.

Naši, nebo Vaši kapsu?
Jura Jurax 14.11.2005 14:18

Re: Re: Ministrestvo financí to udělalo,ministerstvo zdravotnictví zavinilo,Rath to dorazí...

No, ač nejsem ekonom, napadá mne půl tuctu zcela legálních vysvětlení, proč se špitál s propadem 60 miliónů po privatizaci do půl roku dostane do černých čísel.
doktor 14.11.2005 14:42

Re: Re: Re: Ministrestvo financí to udělalo,ministerstvo zdravotnictví zavinilo,Rath to dorazí...

Máte vůbec alespoň bazální představu,jaký měsíční obrat má nemocnice s 500 lůžky?Máte vůbec představu,jakým způsobem jsou prováděny platby pojišťoven nemocnicím?Slyšel jste někdy o paušálech,které jsou vypočítávány z hospodaření minulého roku při zachování alespoň úrovně 90% výkonů období minulého roku?Víte kolik platí pojišťovna za unicitní rodné číslo?Kolik platí za lůžkoden na běžném odd.(interna,chirurgie,ORL atd?)Napište mi alespoň jedno to vaše legální vysvětlení!!
JK 14.11.2005 18:31

Re: Re: Re: Re: Ministrestvo financí to udělalo,ministerstvo zdravotnictví zavinilo,Rath to dorazí...

Vaše argumenty jsou poněkud chabé. O těchto věcech nic nevím, ale vím, že různé nemocnice fungují při stejných platbách dramaticky rozdílně. Takže si strčte své pseudo odborné názory někam. Mám se zdravotnictvím mizivé zkušenosti, pouze 1 žlučník. Zkušenost dosti otřesná a poučná.
1. Nemocnice chlív, absolutně neřízená, nikdo za nic pořádně nezodpovídal. Záchody u vstupu hovořily za vše. Vrchní sestra na oddělení - líná neschopná teta, asi někoho známá. Za týden jsem ani nezahlídl nikoho z vedení. Všechno zašlé a otřískané. Jsem ekonom a vím něco o správě nemovitostí a taky něco o řízení. Jak může vedení něco vědět, když vůbec nepřijde do provozu? Podle mě zařízení zcela diletantsky vedené, ale určitě dostávali všichni plat. Podle počtu personálu ten plat asi byl dostačující, protože by jinak odešli.
2. Na sále jsem byl v narkóze, takže nevím jak byl zařízen.. Ale co vím, že využití chirurgického sálu bylo dosti mizivé, což jsem zaslechl při čekání u vrchní sestry, kde se o tom bez zábran bavili. Nakonec doktor, co mi to dělal byl externista z Prahy.
3. Těsně před operací, když už jsem dostal nějakou inijekci a začal jsem usínat,  mi na pokoj přidělili nějakýho feťáka, který mě okradl.
4. Operace byla velmi úspěšná. Podle velikosti jizviček, jsem prý mě protekci. A že se to fakt povedlo jsem poznal na kontrole, kdy mě operatér málem obejmul, jako svého nejlepšího přítele. Z toho jsem usoudil, že to tak asi není pokaždé.
 
Co z toho vyvozuji? Jestli je takhle řízeno celé zdravotnictví, tak je to jasné. Řídit nemá kdo, protože si lékaři musí udržovat odbornost. Tím pádem je otevřena spousta drobných kanálků, kudy se penízky kutálejí ven. Bylo by určitě zajímavé se podívat na provozní náklady nemocnice. Udělat personální audit. Kolik stojí údržba a jestli je vůbec prováděna atd. atd. Pokud jsem slyšel, tak právě to udělali v transformovaných nemocnicích. Udělat z nemocnice čisté a lidské zařízení. A to, že je
kocour 14.11.2005 0:40

Nucená správa uvalená na VZP je od samého počátku neplatná

- ministr ani Ministerstvo zdravotnictví nemá pravomoc ji uvalit. Tuto pravomoc má ze zákona pouze Ministerstvo financí.