19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Závažná otázka

Já vím. Mnohý čtenář asi namítne, že dělení politické scény na pravici a levici je dávno passé. Já však mám na mysli onen zásadní postoj k životu. Zásadní postoj spočívající v míře svobodomyslnosti, nenechávání se dobrovolně zotročovat a uplácet z vlastních peněz přerozdělených nějakým socialistickým "dobroserem" u vládního kormidla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Švik 23.8.2013 19:30

Naprostý souhlas

jen bych připomenul ještě Konzervativní stranu.

P. Urban 23.8.2013 18:27

Co by autor mohl napsat v roce 1416

Důrazně protestujeme proti pomluvám, že následování husitských myšlenek vede k anarchii a občanské válce. Bohužel, mnozí zřejmě nechápou, že jde jen o návrat ke spravedlivé společnosti první Kristovy církve.

M. Bílý 23.8.2013 16:02

Uznávám, že Strana svobodných občanů je jediná (pro mne podmíněně) "náběhová" pravicová strana u nás v současné době.

Ovšem její požadavek na zavedení "Lidového veta" (opravného referenda) které by rušilo špatná rozhodnutí od obecních zastupitelstev po parlament (citováno z jejich propagačního letáku) je totálně ujetý a pro mne (pravicově orientovaného) nepřijatelný. Jinak pan Ing. Mach je velmi chytrý pán, ale jako šéf strany velmi slabý. Takže zatím NE! Hin sa hukáže!

J. Kuka 23.8.2013 16:06

Re: Uznávám, že Strana svobodných občanů je jediná (pro mne podmíněně) "náběhová" pravicová strana u nás v současné době.

Tak "Lidove veto" je prakticky okopirovano ze svycarska , kde velmi dobre funguje . Podle meho to navic neni prilis dulezita soucast programu , protoze by stejne jeho zavedeni pozadovalo nejspise zmenu ustavy .

M. Bílý 23.8.2013 18:19

Dobrý den, pane Kuko (16:06). Švýcarsko je nesrovnatelné s Českou republikou. Moc bych si přál aby srovnatelné bylo, ale asi je to nemožné. Šest let protektorátu a 40 let komunismu vykonalo své.

T. Czernin 23.8.2013 15:36

Babišova chuť řídit

stát jako firmu má jednu zásadní potíž. Pokud založíte firmu, pak si zaměstnance můžete vybrat. V rámci státu své podřízené dostanete přidělené. Neúspěch je tedy zaručen...

J. Kanioková 23.8.2013 14:37

No, stejně je to prča v přímém přenosu. Že cesta ke komunismu bude radostná, tvrdili již klasikové. Ale že to bude taková sranda, to si nejspíš nepředstavoval nikdo!

Možná nejefektivnější strategie ? - Volit stranu, která zkrátí agónii, uspíší příchod neodvratného ekonomického zhroucení "demokratického socialismu". Protože realita je téměř bezvýchodná - máme tu 2 skupiny voličů - jedna, většinová, chce nadále dostávat peníze, ta druhá je již není ochotna platit.  Existuje přijatelný kompromis při koaličním vládnutí ? Neexistuje... prosperita země jde do kytek,  frustrace OBOU skupin  do obrátek..

Dokud nebudou přímé volby poslanců, je marné diskutovat o zlepšení, změně poměrů.. Alternativou by mohl být systém švýcarského typu (s dominantní rolí kroužkování), ale přímá volba je stejně lepší, jednodušší, srozumitelnější, dlouhodobě vyzkoušená a stylově čistší. Je třeba volit "osobnosti", které jsou občas schopny jít proti převládajícímu proudu        

Bylo by dobré volit takovou stranu, která tuto změnu bude mít v programu a která ji bude aktivně prosazovat. Kašlu na pětiprocentní kvótu a jestli můj hlas propadne, ať klidně propadne, ale líp, než se chovat jako ovce. 

F. Netopil 23.8.2013 15:10

Re: No, stejně je to prča v přímém přenosu. Že cesta ke komunismu bude radostná, tvrdili již klasikové. Ale že to bude taková sranda, to si nejspíš nepředstavoval nikdo!

A teď si k tomu ještě představte, že by prezidentem byl Ladislav Jakl. To už bychom ze srandy vůbec nevyšli !

J. Kuka 23.8.2013 16:07

Re: No, stejně je to prča v přímém přenosu. Že cesta ke komunismu bude radostná, tvrdili již klasikové. Ale že to bude taková sranda, to si nejspíš nepředstavoval nikdo!

Nejhorsi na tom je , ze by byl asi mnohem lepsi prezident nez zeman :(

J. Kanioková 23.8.2013 16:48

Souhlas..

V. Batala 23.8.2013 13:27

Svobodní

Já je budu volit už potřetí a to i s tím, že riskuji, že hlasy opět propadnou, ale s úlevou, že volím to co bych chtěl, aby se dělo. A stojí to za to!

J. Růžička 23.8.2013 13:50

Re: Svobodní

Svoboda. Dobrá věc, že?

J. Kopp 24.8.2013 16:46

Re: Svobodní

Servus poručíku.:-)

M. Bílý 23.8.2013 13:18

Pan Kříž je velmi chytrý pán. Článek je napsán dokonale, souhlasím se vším, jen k jeho omezené (či podmíněné) podpoře SSO v závěru článku mám trochu nedůvěru. A též obavu, že se nepřehoupne přes 5%.

V. Hajková 23.8.2013 13:36

Re: Pan Kříž je velmi chytrý pán. Článek je napsán dokonale, souhlasím se vším, jen k jeho omezené (či podmíněné) podpoře SSO v závěru článku mám trochu nedůvěru. A též obavu, že se nepřehoupne přes 5%.

Když  se  budeme   všichni  bát-   tak  ano-  pak  se  tak  stane.   I  já  volím  SSO!!

J. Kanioková 23.8.2013 13:38

Toho strachu jsem se už dávno zbavila,

protože i když vím, že téměř určitě i tentokrát  nepřelezou, říkat si, že to nemá cenu mi připadá zbabělé.  Dokud si to budou lidi většinově říkat, oni nemají šanci, aby se k nim přidávali další aktivní lidi, a mezi nimi snad i tací, kteří (doufám) budou schopnější k oslovování veřejnosti, budou mít větší tah na branku.

Už před posledními volbami jsem se zařekla, že už ne oranžově promořená ODS. A jiná ze stran pro mne absolutně nepřichází v úvahu.

Zdravím a príma víkend přeju :)))

V. Vaclavik 23.8.2013 16:23

Re: Toho strachu jsem se už dávno zbavila,

Souhlasim.

"říkat si, že to nemá cenu mi připadá zbabělé."

Hlavne je to princip, jak je mozne neco zmenit. Kdyz necemu nedame hlas, protoze nam prijde, ze to nema sanci, pak to opravdu zadnou sanci mit nebude. Je to sebenaplnujici proroctvi.

Ta petiprocentni nastavena hranice byla chytrymi aparatciky nastavena prave z toho duvodu, aby volici byli chyceni do pasti a nakonec to hodili jednomu z nich. A lidi jim skocili na tu falesnou agumentaci chaosu, ktery by jinak zavladnul, kdyby bylo moc stran. A zatemovalo se to pridelovanim lizu za kolik procent uspechu, protoze pak bylo mozne i argumentovat, a to zcela logicky, ze bez nejake hranice by strany vznikaly jako na bezicim pasu, jen kvuli prisati se na cecik lizu.

V takovem systemu jaky mame dnes, kdy establisment je dotovany, jen zatemoval stagnaci a prakticky znemoznuje zmenu, jakoukoli zmenu. Pres tu hranici se prehoupnou jen populiste, rychlokvasky, ze kterych nic dobreho nekouka, a strany jako SSO ostrouhaji mrkvicku. Dokud tohle volici neprokouknou, zmena mozna nebude.

V. Vaclavik 23.8.2013 16:34

Re: Toho strachu jsem se už dávno zbavila,

S mymi nazory kolikrat lidi souhlasi, ale reknou me, ze to nema sanci a jdou dat svou prizen jinym, vice mainstreamovym nazorum. Je to taky stadni logika, prvni priznivci cehokoli musi byt statecni, vedet co chteji, a pak kdyz se ziska jista podpora, to stado informovanych se zvetsi ovcemi, ktere se pridaji i kdyz samy nevi, jen souhlasi s nejakym uzkym, konkretnim prohlasenim, ale rikaji si, ze kdyz tolik lidi je pro neco, tak to nemuze byt spatne a ve stade je bezpecneji a prilaka vice ovci cim je vetsi... Ale bez tech prvnich statecnych a informovanych, kteri vi co chteji a kteri se k nekomu pridaji, bez tech to nejde, bez toho nic nejde. Jde jen o to, odhodit tu zbabelost a pro jednou udelat spravnou vec, jako to vidime v kovbojkach a jinych filmech o statecnosti a bojovani za dobro. Skoda ze kdyz lide odejdou z kina, nebo od televize, jsou z nich zase jen zbabeli kojoti.

J. Kanioková 23.8.2013 16:54

No, já s tou 5 % hranicí souhlasím, protože si dovedu představit,

jak by parlament vypadal. Každá strana má jakési preferenční zájny. no a nebýt toho vstupního limitu - to by se už vůbec nebyli schopni na něčem dohodnout.

Já tedy absolutně preferuji většinový volební systém. Protože v koalici NIKDO nemá šanci prosadit cokoliv ze svých předvolebních slibů. NIKDO !

J. Růžička 23.8.2013 13:53

Re: Pan Kříž je velmi chytrý pán. Článek je napsán dokonale, souhlasím se vším, jen k jeho omezené (či podmíněné) podpoře SSO v závěru článku mám trochu nedůvěru. A též obavu, že se nepřehoupne přes 5%.

Není při pohledu na dnešní parlament (s výjimkou bolšánů, přirozeně) úplně jedno, v čí prospěch hlasy peopadnou? POKUD propadnou...

J. Vintr 23.8.2013 12:08

Je to smutné

ale opravdu není koho volit, či spíš je víceméně jedno, kdo bude sedět v parlamentu. Stát je totiž jako fabrika nastavená na určitý způsob fungování a nikdo, kdo v ní pracuje (včetně vedoucích funkci) nemůže jen tak tento způsob zásadně změnit. Můžou se dit jen malé pozvolné změny k lepšímu ale na druhé straně i mnohem větší změny k horšímu, protože z kopce to jede vždycky snadněji. Takzvaně demokratický volební systém ale poměrně spolehlivě zaručuje, že budou mít vždycky výhodu bezcharakterní lháři, ochotní lidem naslibovat to, co chtějí slyšet a kteří to zcela zákonitě povedou víc a víc do pr.... Z toho prostě není ven jiná cesta, než naprostý kolaps systému, ke kterému musí zcela zákonitě dojit. Otázka je, co přijde po tom.

J. Boleslav 23.8.2013 12:17

Re: Je to smutné

Demokratický systém nezkolabuje, nic lepšího zatím lidstvo nevymyslelo. A zřejmě ani nevymyslí, protože vymyslet nelze. Dokazuje to konec konců i Vaše bezradnost.

J. Svoboda 23.8.2013 12:30

Vleževálený pane Boleslave,

jste úplný zázrak, když si dovolíte tvrdit, že demokratický systém nezkolabuje. Podívejte se laskavě do dějin. Určitě tam najdete, že vaše tvrzení je obrovským omylem. Vaše uvažování je pravděpodobně dáno jednodušším založením. Pokud by demokracie zkolabovala, velmi rád bych se přišel podívat na to, jak si poradíte. Myslím, že byste byl bezradnější, než všichni dohromady.

M. Urban 23.8.2013 12:38

Re: Vleževálený pane Boleslave,

Pokuď budou všichni tvrdit, že nemáme koho volit a neustále si sypat  popel na hlavu, tak tady jistě skončí demokracie. Nastoupí jiní mladí a ty se nezakecaj.

J. Balcar 23.8.2013 11:43

Krasoduši

Krasoduch je tak zásadový, že nemá koho volit. Však ona mu to spojená levice vysvětlí.

J. Boleslav 23.8.2013 12:15

Re: Krasoduši

Přesně.

J. Svoboda 23.8.2013 12:51

Pánové Balcare a Bolelave,

spojená levice nám to vysvětlí všem, včetně vás dvou, neboť pravice tady bohužel zlevicověla a je levá jako avle.

R. Gramblička 23.8.2013 11:00

volba

já na Slovensku volím SaS, tady v ČR bych měl vážně problém, komu dát hlas

J. Kanioková 23.8.2013 16:59

K SaS má jednoznačně nejblíž SSO, jen by potřebovala do čela někoho jako je Sulík...

Čímž neshazuji Macha, jen mě mrzí, že to ani trochu není vůdčí osobnost. A obávám se, že tam není žádná vůdčí osobnost. Nejspíš potřebují k většímu sebevědomí (i určité drzosti) projít komunální politikou. Ale volit je budu, jiná varianta není...

J. Vyhnalík 23.8.2013 18:25

Re: K SaS má jednoznačně nejblíž SSO, jen by potřebovala do čela někoho jako je Sulík...

Proto, abych jim mohl dát hlas, museli by vylézt na veřejnost a dát o sobě vědět. Větší šanci uspět, než mají teď nikdy neměli, ale pořád je nikde nevidím. Dokud se jejich preference nepřiblíží 5 %, byl by to zahozený hlas.

V průzkumech jim hlas dávám pravidelně, ale ve volbách budu vybírat pouze z těch, kdo mají šanci se do parlamentu dostat. Pokud by mezi nimi byla SSO, tak určitě SSO, ale pokud nedokáží lidi přitáhnout, tak svůj hlas nezahodím.