18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Za třetinový mozek třetinový plat

Není to tak dávno, co se předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula nechal slyšet na téma financování zdravotnictví. Nelíbí se mu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Bryndza 25.2.2015 0:40

doporučoval bych vám ještě na závěr

milá paní ,která nevíte nic o tom co píšete,jít si jako zaměstnanec zastonat....jednou v životě byste se vy mohla zkusit živit poctivou prací,pak byste možná přestala psát tak nesmyslné článkya chlubit se svou absolutní neznalostí problematiky o které se tu snažíte psát....

P. Bryndza 25.2.2015 0:36

Vám mohl dát ve volbách hlas jen živnostník,

který v životě státu nezaplatil na daních ani korunu

P. Bryndza 25.2.2015 0:33

Hloupá osoba hloupě kecá

byl jsem oboje a vím že jako živnostník,jsem neplatil nic,nebo skoro nic,rozhodně méně než jako zaměstnanec a to mnohem méně,takže paní mystifikátorko ,své pohádky, když to nechci přímo nazvat lži si strčte za klobouk...!A vaši obhajobu živnostníků taky!!!

K. Dvořák 23.2.2015 22:23

Jednu prosbu bych mel

Mel bych na vas jednu prosbu, pani Sichtarova. Skoro se vsim, co pisete, se da souhlasit, ale uz neopakujte tu pitomost, co jste napsala na zaver. Neni samozrejme pravda, ze zivnostnici "od státu nic nečekají a nechtějí". Cekaji v podstate to same, co zamestnanci a kterykoliv jiny obcan tohoto statu - skoly pro sve deti, duchody pro sve rodice, zdravotni peci v zasade zdarma, protoze zivnostnik (ovsem ne kazdy) bude mozna pracovat se zlamanymi zebry, ale sotva s infarktem nebo rakovinou. Dale pravdepodobne ocekavaji, nejakou infrastrukturu, napr. silnice, aspon v trochu rozumnem stavu, justici a policii. A  asi by se toho nechalo vyjmenovat vice.

Nerikejte, ze by si zminene sluzby radi a lepe zajistili jinak, kdyby po nich stat nevyzadoval dane a "pojistne", to i leckdo jiny. V tomto systemu proste funguji a meli by ho podle moznosti "krmit". Je samozrejme iluze myslet si, ze rozhazovacny system zachrani vetsi zdaneni zivnostniku. Takovehle reci profesionalnich vyzirku Stredulova typu je samozrejme treba odmitnout.

P. Papež 23.2.2015 22:06

Středula

Středula se svým týmem lehkoživků, kteří směřují do parlamentu a senátu, nepřinesl a ani nepřinese tomuto státu ani korunu.

Tyhle bezpracné hajzlíky by bylo potřeba zrušit.

Š. Hašek 23.2.2015 22:31

Re: Středula

Voliče mít sicher bude.

K-rva!

Š. Hašek 23.2.2015 20:23

Středula jest

zamrzlý, komunistický, jednoduchý odborářský vůdce, který dělá to, co mu jeho ovečky nakazují.

Krom toho jest velice jednoduchý , protože si ani neumí spočítat, jak to je s faktickým financováním všeho u nás (v sockomunismu), že více vydělávající utřou, protože všechno dorovnávají těm druhým. Nestydatě, něco by nevadilo, ale co je moc, to je moc.

J. Jurax 23.2.2015 18:15

Měl jsem Vás za inteligentní dámu, ale

"Zadruhé tak docela korektní není dokonce ani tvrzení, že zaměstnanec s platem 10 000 odvádí 1350 Kč. Ve skutečnosti totiž odvádí ještě méně, konkrétně 4,5 %. Zbytek za zaměstnance platí zaměstnavatel! Naproti tomu za živnostníky nikdo neplatí nic.". - tohle mým předpokladem hodně otřáslo.

A odkud myslíte - při Vašem vzdělání - že zaměstnavatel ty prachy, co platí "za zaměstnance" bere? Ten zaměstnanec resp. všichni (nerežijní) zaměstnanci úhrnem, mu musí svou prací vydělat na celou superhrubou plus režie. A navíc ještě na dovolenou, část nemocenské zaměstnavatelem placené i na případné odstupné. Protože jinak by se zaměstnavateli nevyplatil a byl by propuštěn.

Takže zaměstnanec je na tom plus mínus stejně jako živnostník - akorát nemá odpisy a možnost kreativně nakládat s daňovým základem, jakož i tzv. dlaňovky.

A že živnostník nestůně, kdežto zaměstnanec ano - no ono jak kde. Zejména lépe placení zaměstnanci stůňou co možná nejméně, protože jsou na nemocenské nehorázně biti díky způsobu jejího výpočtu - a řeší to náhradním volnem nebo dovolenou nebo prací z domu, což díky komputerizaci v mnoha případech a profesích jde. A taky jsou profese, kde Vám marodění nepomůže - svou práci si udělat prostě musíte, v nejhorším na Vás počká.

J. Jurax 23.2.2015 18:17

Re: Měl jsem Vás za inteligentní dámu, ale

"Nešlo o to, že by byl tak hladový po penězích; šlo o to, že si nemohl dovolit ztratit zákazníky, musel poplatit nájem, který mu běžel pořád, ať byl či nebyl nemocný, a musel zaplatit své zaměstnance za pultem." ...

Tak tohle je taky perla; ti zaměstnanci za pultem přece pracovali, tudíž vydělávali, takže se zaplatili sami stejně jako když živnostník chorý nebyl. Výpadek příjmu se týkal výhradně práce chorého živnostníka.

A mimochodem - když jsem měl zlomená dvě žebra, neboť jsem se pošetile dopustil sportu - běhu na lyžích - a švihnul jsem sebou až bory zahučaly, poněvadž lyžovat neumím, taky jsem - ač zaměstnanec - pracoval úplně stejně jako dřív; moje programátorská profese to umožňovala.

Možná že se u nás vytváří prostředí, v němž se automaticky předpokládá, že živnostníci kradou a okrádají ostatní, zejména pak zaměstnance. Nicméně tak blbé argumenty jako ty Vaše mnou citované tohle vytváření jen podporují.

P. Bolec 23.2.2015 20:22

Re: Měl jsem Vás za inteligentní dámu, ale

Šichtařová je v tomto případě úplně mimo. Myslet si, že za zaměstnance platí ze své peněženky zaměstnavatel, není už ani úsměvné.

B. Rudolf 23.2.2015 21:31

Re: Měl jsem Vás za inteligentní dámu, ale

V názvu článku je něco o třetinovém mozku. Zajímalo by mne, jaký bere paní Šichtařová plat.

J. Balcar 23.2.2015 16:53

Není parazit jako parazit

Parazit živnostník odvádí minimálně dvojnásobek částky, jakou platí stát za tzv. státní pojištěnce. Těmi jsou děti a důchodci, kteří spotřebovávají 80% zdravotní péče.

J. Jurax 23.2.2015 18:19

Re: Není parazit jako parazit

Jojo, jenže i živnostník mívá děti, ba i stařičké rodiče v důchodu ...

V. Kusý 23.2.2015 16:37

Středulu by bylo dobré ať už podobrém

nebo pozlém donutit, aby se jediný rok živil prací svých rukou a svého, no, mozku moc nemá, tak alespoň těch rukou.Profesionální odborář, to už snad i ty holky na E 55 mají lepší charakter.

F. Farniente 23.2.2015 15:30

Paraziti!

Soudruh Jan Mládek to vystihl: jsou to parazité! Proč se jich tak zastáváte? Obchodní vztahy se sovětským Ruskem nepodporují, ČSSD nevolí, tak co s nimi? Zatočili jsme s kulaky, šmelináři, reakční inteligencí (pardon - kavárnou) tak s nimi taky skoncujeme. Že je živnostníků několikanásobně víc, než členů Středulových Rudých odborů? To přece už nějak zaškromachujeme!

K. Luboš 23.2.2015 13:19

A co takhe oddělit zdravotní a sociální...

...pojištění zaměstnanců a živnostníků? Maximálně spravedlivé, nikdo neparazituje na nikom! Ať každý čerpá ze své kupičky, a to do výše, kterou ta kupička umožňuje. Anebo proč by se živnostníci měli vůbec povinně pojišťovat...? Nechal bych to na nich!

Z. Frys 23.2.2015 13:44

Re: A co takhe oddělit zdravotní a sociální...

naprosto souhlasím a nechci nic jiného

P. Khail 23.2.2015 14:34

Re: A co takhe oddělit zdravotní a sociální...

Jak byste to řešil při přechodu občana z jedné kategorie do druhé, třeba i několikrát? Jak byste to řešil u zaměstnanců, kteří při zaměstnání vykonávají činnost jako OSVČ?

V. Kusý 23.2.2015 19:09

Re: A co takhe oddělit zdravotní a sociální...

Vaše slova skvěle ilustrují rčení:"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

P. Khail 24.2.2015 8:05

Re: A co takhe oddělit zdravotní a sociální...

Vy budete určitě všeználek. Jen škoda, že nedokážete odpovědět na jednoduchou srozumitelně položenou otázku. Možná je to proto abyste si to dal patentovat :-)

J. Jurax 23.2.2015 18:27

Re: A co takhe oddělit zdravotní a sociální...

No, u sociálního pojištění mají živnostníci další výhodu - mohou si sami určit, kolik ho budou platit, případně budou-li na něm vůbec účastni. Samozřejmě s dopadem na výši nemocenské a hlavně důchodů - jenže vzhledem ke konstrukci výše důchodu na vhodně zvoleném základu mohou jenom vydělat. A takto ušetřený peníz mohou vhodně investovat. Tohle zaměstnanec nemůže a zejména má-li vyšší mzdu, je právě vzhledem ke konstrukci výše důchodu nehorázně obrán. Neboť solidarita.

A ty kupičky - to si nepomůžete, když je málo, stát to zatáhne z daní.

J. Jurax 23.2.2015 19:39

Re: A co takhe oddělit zdravotní a sociální...

Omlouvám se a sypu si hlavu popelem, dopustil jsem se tapného omylu - živnostník nemusí být účasten toliko na NEMOCENSKÉM pojištění.

Vyměřovacím základem pro odvod pojistného na sociální pojištění u OSVČ je 50% příjmu z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení.

I. Kudrnová 23.2.2015 23:11

Re: A co takhe oddělit zdravotní a sociální...

A to nemocenské je jen jedna částečka sociál.pojištění Může se platiti a nemusí,je to pár let.

Zdravotní pojištění se odvádí do zdravotních pojišťoven a sociální do Správy sociálního zabezpečení Strašně mně irituje když čtu články od MUDr. tak většinou píší, že máme bezplatné zdravotnictví.Kde to vyčetli?

A ještě něco dva se perou a třetí se směje a kdo to je ?státní zaměstnanci.Myslím rozdělovači peněz, ministerstva, vláda krajské úřady atd. Rozdělovači peněz, které oni nevydělali Mohla bych psát dál, ale už je pozdě.

J. Kalina 23.2.2015 11:48

takže si udělejme jasno:

máme podnikatele OSVČ co jen sami za sebe, máme podnikatele, kteří i mají zaměstnance a tedy i vyplácí a odvádí nejen za sebe, ale i za ty zaměstnance a pak máme "tzv. státní zaměstnance" (vojáky, učitele, policajty, úředníky, ale přes pojišťovny i zdravotnictví a přes poplatky i ČT a Český rozhlas a přes rúzné granty mraky neziskovek a iniciativ). Všichni tito z poslední kategorie jsou placeni ze státního rozpočtu, kam platí např. právě ti OSVČ a další podnikatelé, případně i jejich zaměstnanci. Tedy nějaké řeči o tom co odvádí a kam a v jaké výši st. zaměstnanec je jen matematická hříčka neb neodvádí nic!!! Př.: někdo má hrubý plat ze státního rozpočtu řekněme 40.000. Půlku tzv odvede zpět na různých daních a pojištěních zpět do státního rozpočtu a čistého dostane 20.000. Ať tedy stát těmto lidem rovnou platí čistou mzdu a zbytek si nechá a rovnou rozdělí na různá konta dle účelu a nezatěžuje další úředníky tím, že vybírají a kontrolují tyto zpětné transfery. Pak by nemohl takový demagogický kret.n jako je Středula, ale i ministr Mládek plkat a oblbovat lidi, že OSVČ ...... Státní zaměstnanec nic do státního rozpočtu (a na sociálku a na zdravotnictví neodvádí), když vše co dostává z něj pochází!! Je to jen transfuze z pravé ruky do levé, při které se spousta krve zbytečně ztratí.

J. Urban 23.2.2015 11:42

Prakticky každá polistopadová

vláda nějak kroutila a kroutí živnostníkům krkem. Levácké vlády na plný úvazek (myslím, že obzvlášť vláda Paroubkova v tom byla hodně úspěšná, mnoho živnostníků živnost zrušilo a šlo se nechat zapsat jako příjemci dávek), ty "pravicové" jen tak mimochodem (zde bych zase rád ocenil nehynoucí zásluhy vlády jistého Nagy-Nečase a její daňové počiny). Zproletarizovaná sociálně zglajchšaltovaná společnost si pak jako "nejlepší" zvolí estébácké ANO (které vymýšlí na živnostníky další biče, on ten Středulův výtok nevyplynul jen tak z ničeho). Skoro jako "Triumf vůle" od Riefelsteinové :-(

J. Kavalír 23.2.2015 10:23

:-)))

"A prosím ještě jednou, já si toho zaměstnace  živím a platím   ze  svého jako živn. podnikatel OSVČ. "

A proč to proboha děláte? Že se na to nevykašlete, takhle vyhazovat své těžce vydřené peníze?

J. Kavalír 23.2.2015 10:25

Re: :-)))

Mělo to být k příspěvku  Autor: I. Kudrnová Datum: 23.2.2015 8:41

P. Riedel 23.2.2015 10:03

A teď fakta:

Rok 2011:Průměrný odvod jedné OSVČ do zdrav. poj. cca 18 tis Kč,u zaměstnance 37, sociál.poj. OSVČ 26 tis Kč, zam. 85 tis Kč.Daň z příjmu OSVČ cca 3tis Kč, zam.cca 25.

OSVČ nesou na svých bedrech riziko podnikaní,na dovolenou si musí vydělat, ovšem v roce 2011 platily OSVČ daně o cca 90% , soc.pojištění o 70% a zdrav.poj. o 50% nižší než zaměstnanci!Za rok 2013 činil výnos z daně příjmu OSVČ 860mil.Kč, čili každý odvedl cca 900Kč ročně!Před krizí odváděli cca 25 miliard! Za Kalouska musely být zrušeny odpočty za dětí, protože výnos daně z příjmu OSVČ byl záporný!

Pověsti o tom, že OSVČ nic nečerpají z veřejných rozpočtů jsou mylné - kdo platí školy za jejich děti? Kdo platí jejich rodičům důchody? A policii nepotřebují?

A když dostanou infarkt, rakovinu, mrtvici, zlomí si nohu, tak pracují dále? Fakt?

A proč by měl zedník OSVČ platit zlomek toho, co zaplatí zedník ve firmě + firma za něj? Povede to akorát k tomu, že bude stále více falešných OSVČ, kteří by byli za normálních okolností zaměstnanci, akorát se to jim a zaměstnavateli daňově vyplatí.Soudržnost společnosti se rozpadne, pokud někdo daně platí a jiný nikoliv.

Z. Frys 23.2.2015 10:46

Re: A teď fakta:

na otázky, které kladete, je poměrně jednoduchá odpověď. Státní zdravotní a sociální systém je povinný a tedy nesvobodný a nemorální. Ve vztahu k státu jsou všichni občané nevolníci, které stát ze své "solidární péče" nechce propustit. Ve skutečnosti je tato "solidarita" vysoce asociální a samozřejmě naprosto amorální. Řešení je tedy jednoduché - kdo chce státní péči, nechť ji má za podmínek které stát nastaví (např. na korunu stejné platby zdravotní a sociální daně pro všechny), kdo nechce, ať se o sebe postará sám, např. opravdovým pojištěním.

J. Kratochvíl 23.2.2015 11:20

A teď fakta:

Povinný Státní zdravotní a sociální systém i když není dokonalý, tak je to to nejlepší k čemu moderní společnost dospěla. Úroveň služeb, které tento systém poskytuje všem občanům, nemůže žádný soukromý ani jiný systém nahradit a většina soudně uvažujících občanů za posledních 25let na to také přišla. Vaše žvanění o morálce a nesvobodě tady mohlo možná oslovit někoho před 25 lety, ale dnes těžko. Lidé nechtějí solidárnost nahradit chamtivostí. Vraťte se do hrobu , pane. Dnes se všichni mohou přesvědčit o výhodách evropského solidárního systému proti sobeckému americkému systému.