1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Za třetinový mozek třetinový plat

Není to tak dávno, co se předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula nechal slyšet na téma financování zdravotnictví. Nelíbí se mu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Frys 23.2.2015 11:32

Re: A teď fakta:

Vaše žvanění o chamtivosti a sobectví si nechte na školení VUML. Socialisté všech barev jsou stále stejní a nikdy se nezmění, že. Nejlépe jim svědčí sahání do cizích kapes.

J. Kratochvíl 23.2.2015 11:38

A teď fakta:

Místo vašeho ideologického nadávání by bylo dobré uvést příklad, kde zdravotnictví dle vašich kriterii funguje lépe, nikde. Tak máte jenom právo mlčet.

Z. Frys 23.2.2015 11:55

Re: A teď fakta:

Mám stejné právo mluvit jako vy, vážený pane. Takže mi prosím nepřikazujte, že mám mlčet. Pokud se Vám tento systém líbí, nic Vám nebrání se v něm účastnit, já Vám ho zcela určitě zakazovat nechci. Jen bych prosím chtěl, abyste mě z tohoto systému, který já považuji za nemorální, vynechali. Děkuji.

J. Kratochvíl 23.2.2015 12:22

Re: A teď fakta:

Mohl byste mi sdělit, podle které filosofie je solidarita nemorální? Vy jste nejspíš neviděl nic jiného Marxismus a to ještě blbě, ani ten VUML jste nestudoval poctivě. Jinak byste nemohl dělat takovéto závěry.

Z. Frys 23.2.2015 12:38

Re: A teď fakta:

to je velmi jednoduché. Vynucovaná solidarita není solidarita. Jakékoliv vynucování odporuje svobodě, osobní či ekonomické. Svoboda je hodnota vyšší než jakékoliv jiné hodnoty, např. rovnost. Zřejmě nemáte ani ponětí o věcech jako je svoboda, přirozené právo, o principu neagrese jste asi neslyšel, a jména jako F.A. Hayek či M. Rothbart Vám nic neříkají. Máte zřejmě vštěpenou utkvělou představu o socialistické organizaci společnosti a nedokážete se jí zbavit. Vaše vzdělávání pravděpodobně skončilo někde u Marxovy nesmyslné teorie nadhodnoty, pokud tedy nějaké vzdělání vůbec máte....

P. Švejnoch 23.2.2015 12:48

Re: A teď fakta:

Tak ještěže alespoň Vy jste ten VUML studoval poctivě - abyste dnes mohl poukázat na nepozorné studium spoludiskutujících ;-)

Vynucená "solidarita" JE nemorální. Tedy přesněji: Ona to pak už není solidarita, protože solidarita je záležitost dobrovolná...

J. Jurax 23.2.2015 18:42

Re: A teď fakta:

Solidarita není nemorální. Ovšem nemorální může být její násilím vynucovaná výše.

Najděte si někde, jaký důchod dostane pracovník s ekvivalentem 10 000 brutto v rozhodném období a jaký pracovník s ekvivalentem 40 000 brutto v rozhodném období při stejném počtu odpracovaných let. Ač ten druhý odvedl do systému čtyřikrát víc jak ten první, jeho důchod nebude čtyřnásobný, ale jen cca o polovinu vyšší než u toho prvního. Neboť solidarita.

Zda je tohle morální nebo nemorální, posuďte sám. I když je pravda, že patříte-li do té desetitisícové kategorie, bude Váš posudek patrně diametrálně odlišný od toho, který vydáte jako příslušník té čtyřicetitisícové kategorie. :-)

J. Kratochvíl 23.2.2015 11:43

Re: A teď fakta:

Lidské nectnosti jako je chamtivost nebo sobectví nevynalezli někde na VUMLU. Ale takové znalosti po vás chtít by bylo asi moc, vy jen dokážete urážet ty kdo mají jiný názor.

M. Koutný 23.2.2015 17:07

Re: A teď fakta:

Ne, ale absolventi VUML jsou jich plni. A také závisti, lenosti a podobně. Vy jste ho nejspíš prošel s vyznamenáním.

I. Kudrnová 4.3.2015 22:00

Re: A teď fakta:

Vy ten americký znáte?

J. Jurax 23.2.2015 18:34

Re: A teď fakta:

Živnostník nemusí být účasten na sociálním systému. Je-li, pak si může zvolit, z jakého základu si bude platit.

Samozřejmě s dopadem na výši nemocenské a hlavně důchodů - jenže vzhledem ke konstrukci výše důchodu i nemocenské na vhodně zvoleném základu může jenom vydělat. A takto ušetřený peníz může vhodně investovat. Tohle zaměstnanec nemůže a zejména má-li vyšší mzdu, je právě vzhledem ke konstrukci výše důchodu i té nemocenské nehorázně obrán. Neboť solidarita.

Z. Frys 23.2.2015 19:09

Re: A teď fakta:

Živnostník nemusí být účasten na sociálním systému. Je-li, pak si může zvolit, z jakého základu si bude platit. --- To nemáte pravdu. Živnostník nemusí být účasten na nemocenském pojištění. Ale na zdravotním a sociálním je účasten povinně, a to ve výši 13.5% z vyměřovacího základu na zdravotní daň a ve výši 29.2% pro sociální daň. Vyměřovací základ je stanovený jako 50% rozdílu mezi příjmy a výdaji (hrubý zisk) a není daňově uznatelným výdajem. Živnostník tedy nemá platby na soc+zdrav zahrnuty do výdajů a daň platí z celého hrubého zisku.

J. Jurax 23.2.2015 19:40

Re: A teď fakta:

Omlouvám se a sypu si hlavu popelem, dopustil jsem se trapného omylu - živnostník nemusí být účasten toliko na NEMOCENSKÉM pojištění.

Vyměřovacím základem pro odvod pojistného na sociální pojištění u OSVČ je 50% příjmu z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení.

F. Doušek 23.2.2015 11:15

Re: A teď fakta:

20 let se ptám, proč ksakru stát nezavede výběr daní, zdrav. a soc. pojištění přímo od plátců, tedy OSVČ i zaměstnanců, a motá do toho procesu zaměstnavatele?

J. Jurax 23.2.2015 18:46

Re: A teď fakta:

Protože jednak by se mnoho nevědomých zaměstnanců zděsilo, o kolik je stát obírá, jednak by hlupci a/nebo demagogové nemohli hlásat, že zdravotní platí živnostník v plné výši, chudák, kdežto za zaměstnance podstatnou část zaplatí zaměstnavatel - a zaměstnanec se tudíž má :-)

B. Uhlich 23.2.2015 11:29

Re: A teď fakta:

Máte v tom neuvěřitelný guláš...OSVČ daně plati jako kdokoliv jiný... např.DPH platí určitě.Vzhledem k vyběru DPH je pak daň ze zisku u většiny živnostníků podstatě zanedbatelná a její vymáhání neefektivní. Proto byla taky DPH zavedena, aby měl stát jasný příjem a nebyl závislý na tom, zda nekdo daň platit chce, nebo ne.Tedy Váš údaj,že živnostníci zaplatili,nebo nezaplatili je v podstatě nesmyslný...ona většina živnostníků se tak jako tak pohybuje v tom nejnižším příjmovém pásmu...tak si na nich nikdo nic nevezme.

Celé to srovnávání OSVČ se zaměstnanci je nesmyslné a sideologizované. Já si třeba myslím,jestli celou příčinou této situace není spíše bezprecedtní okrádání zaměstnanců státem... kdy je tady z jakýchsi tradičních důvodů stále naprosto nepříčetně daněna práce ačkoliv je jasné,že z principiálních důvodů je té práce čím dál tím méně.... Tedy problém zaměstnaného zedníka není v tom,že by bral méně... on je jen víc okrádán... tedy on musí produkovat daleko víc než ten živnostník... za to ovšem živnostník jaksi nemůže,že?

P. Riedel 23.2.2015 16:52

Re: DPH

JÁ v tom guláš rozhodne nemám. Proč michate daň příjmu a DPH ?Skutečnost je taková, že daň z příjmů OSVC je v CR z pitomych,ideologických důvodů prakticky zrušena, skoro nic se nevybírá a kazda rozumná vláda na celém světě toto nemůže dopustit.Jakákoliv diskuse na toto téma je jak z 50.let, ale s opačným znaménkem tj.místo já jsem horník, kdo je víc, tak já jsem OSVC a kdo je víc.

J. Jurax 23.2.2015 19:03

Re: A teď fakta:

Hm ...ona většina živnostníků se tak jako tak OFICIÁLNĚ pohybuje v tom nejnižším příjmovém pásmu ... tak si na nich nikdo nic nevezme.

Ale švarcsystém se furt vyplatí, není-liž pravda? Proto jej taky stát nerad vidí - a přitom by prostě pomohlo srovnat daňovou zátěž živnostníka a zaměstnance; pokud možno ne tak, že se živnostníkům zvýší.

K. Janyška 23.2.2015 9:54

Co je to spontánní řád lidské interakce, paní ekonomko ?

To je kruciální otázka pro vás a pro vašeho manžela. Do toho se pusťte. Jistě pro vás není žádným problémem nastudovat a pochopit komletně dílo mistra Hayeka... Dzp.

Z. Lapil 23.2.2015 12:21

Re: Co je to spontánní řád lidské interakce, paní ekonomko ?

A co ze spontánního řádu lidské interakce vyplývá v tomto konkrétním případě?. Mám dát Středulovi přes ústa nebo nemám dát Středulovi přes ústa?

K. Janyška 23.2.2015 16:31

Re: Co je to spontánní řád lidské interakce, paní ekonomko ?

Dejte, i bez znalosti ŠŘLI. Odbory jsou organizované zločinecké struktury, založené pro výpalnickou činnost a umělé zevzácnění práce... Dzp.

V. Petrová 23.2.2015 9:49

Zaměstnavatel platí víc než zaměstnanec

na jeho zdravotní pojištění a ještě mu musí platit první dny nemoci. A Středula, který zastupuje velkou menšinu zaměstnanců a tedy nepatrnou část občanů, žvaní, jak říkávala moje maminka " jak koza před smrtí".  Ten by měl na svůj plat doplácet, protože si neumí přečíst ani výplatní pásku.

J. Jurax 23.2.2015 19:09

Re: Zaměstnavatel platí víc než zaměstnanec

Další taková - a z čeho podle Vás zaměstnavatel ty peníze bere? Sám si utrhne od huby nebo je to tak, že si zaměstnanci svou prací musí na vše, co zmiňujete a ještě mnohé další, vydělat? Akorát se to pro zmatení prostších duší pasíruje přes zaměstnavatele ...

Z. Frys 23.2.2015 9:44

Itálie 1922-1945

Stát-odbory-zaměstnavatelé-> tripartita. Italský fašismus. Středula = odborářský fašista. Sere se do věcí, do kterých mu vůbec nic není (co je probůh Středulovi do zdravotního systému?). Ať si zastupuje svoje odboráře, ale ostatní (např. živnostníky) nechá na pokoji. Nebo ho tak vytáčí, že nemůže živnostníkům velet?

Z. Frys 23.2.2015 9:48

Re: Itálie 1922-1945

státní zdravotnictví, rozuměj zdravotní komunismus, financovaný tzv. zdravotní daní, je státní nevolnický systém, který ze systému nikoho nepustí. S pojištěním nemá vůbec nic společného. Neexistují záporné zpětné vazby, které by systém regulovaly. Černá díra na finance, kde se dá utopit jakkoliv velký objem peněz...

J. Kratochvíl 23.2.2015 11:33

A teď fakta

Když tak upřimně nadáváte na státní solidární systém, měl byste uvést příklad, kde ten váš soukromý nepovinný systém funguje lépe. Nikde.! Protože je obecně známo, že evropské a také naše zdravotnictví solidární má mnohem vyšší úroveň než americké, které nám tady z ideologických důvodů vnucujete. Někde jste asi udělal chybu.

Z. Švrček 23.2.2015 11:09

Re: Itálie 1922-1945

Vážený pane, máte naprosto stejné pocity jako já, když slyšíte ty odboráře žvanit. Jenže oni si na svoji politickou sílu již zvykli a jejich spřízněnci z ČSSD a skrytě i KSČM, jim ji vždy jen znovu potvrdí. Je zlé, když kecají do všeho a ještě horší je, když si do svého čela voli stále horší, bezohlednější a populisticky ukřičenější choboty. Ti jsou tak radikální proto, že je to pro ně odrazový můstek do skutečné vysoké politiky. Jistě se nebudeme divit, až do dalšího, nebo přespříštího parlamentu bude volen a zvolen právě Středula za ČSSD. Příkladů již máme z nedlouhé moderní historie dost.

Z. Frys 23.2.2015 11:15

Re: Itálie 1922-1945

naprostý souhlas. Příkladů více než dost - Falbr, Štěch, Zavadil, Škromaňonec. Poslední jmenovaný to možná dotáhne i na prasedenta...

V. Kusý 23.2.2015 19:12

Re: Itálie 1922-1945

Stran Bible máte bídný vkus, ale v tomhle s Vámi souhlasím přímo bouřlivě.Naše společnost má všechny atributy fašismu, bohužel.

O. Prokop 23.2.2015 9:39

Dodatek

1. co se týče solidarity, ta být musí, ale v českém zdravotnictví je přehnaná. Na vážné nemocné, např. děti se organizují sbírky, třiceti korunky se zrušily....

2. Obecně je české zdravotnictví podfinancované. Za 850 Euro, co jde na léčení jednoho pacienta ročně máme lepší péči než např. v Rakousku za 3000 Euro a k tomu i s nižní spoluúčastí- u nás 15%, v Rak. 25%. Jsou tržní vstupy ( ceny přístrojů, zdrav. materiálů, ale i energií, nájmů ...), ale regulované příjmy.

3. Zdravotnictví funguje jenom díky nízké ceně práce ( např. platby zdrav. pojišťoven za některé výkony ani nepokryjí náklady) a díky regulacím- limitům- okrádáním zdravotnických zařízení.

4.Následky jsou jasné- personální devastace a dlouhé čekací lhůty.

5. I zvýšení odvodů u OSVČ tento deficit nepokreje. Musí prostě skončit socialismus ve zdravotnictví a zavést opravdové pojištění- tedy smlouvu občana- voliče- pacienta s pojišťovnou.