1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Vyhoď ho a hotovo

Radost, humor a nadhled nám umožňují nebrat se příliš vážně a pomáhají překonat možnou frustraci z nelehkého boje, povzbudil čerstvý premiér Jiří Rusnok své ministry ve svém manuálu vládnutí, který všem rozeslal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Blažek 22.7.2013 10:52

Kontrolní otázka ....

..... Jednaly pravicové vlády jinak? Nevyhazovaly ihned nepohodlné lidi z ministerstev?! 

P. Čech 22.7.2013 13:13

Re: Kontrolní otázka ....

Nejednaly jinak, jednaly naprosto stejně a to nejen pravicové, ale i levicové vlády. Je to neustále stejný scénář. Nějaká, nikým nevolená koalice politických stran ovládne byť jen většinou jednoho hlasu sněmovnu. Z této pozice , pokud je prezidentem zbabělec, najmenuje mu předsedu vlády a vládu. Tato vláda, první co učiní, vymění všechny náměstky ministrů a ředitele odborů na ministerstvech. Obvykle vymění ředitele a náměstky v organizacích přímo řízených ministerstvy a ředitele a náměstky státních podniků.. Tímto způsobem ovládne celý stát, protože osa řízení státu je odshora dolů.. Občan do toho nemá co kecat. Ať ve volbách zvolil kohokoliv, na koaliční handl nemá žádný vliv.

J. Jurax 22.7.2013 23:59

Re: Kontrolní otázka ....

Nějaká, nikým nevolená koalice politických stran ovládne byť jen většinou jednoho hlasu sněmovnu.

Slyšte, slyšte ... a jakže se členové oné koalice do té sněmovny dostali, jsouce nikým nevoleni?

P. Čech 22.7.2013 8:29

Jde o to, kdo ti zástupci státu jsou.

Zástupci státu jsou vlastně zástupci jeho občanů a to proto, že obecně stát tvoří jeho občané. V České republice je tomu však poněkud jinak.  Zástupci státu nejsou zástupci občanů, ale zástupci politických stran, politici. Když se ptáte, kdo přijde na místa vyhozených politiků, je odpověď jen jedna. Jiní politici., zástupci svých politických stran, nikoliv občanů. Ona totiž ona "volná soutěž" podle čl. 5 ústavy ve spojení s volebním systémem podle zásad poměrného zastoupení je tím nejhorším konglomerátem, který se zde usadil. Zákonitě a neustále vytváří patové situace a v takovém systému se nelze pohnout z místa. Jediným a nejlepším řešením tohoto je zrušení čl. 5 ústavy bez náhrady a změna volebního systému obecně na většinový dvoukolový. Jiné smysluplné cesty není.

Z. Švrček 22.7.2013 9:59

Re: Jde o to, kdo ti zástupci státu jsou.

Určitě pláčete dobře, ale zjevně na špatném hrobě. Z napsaného jste si správně všiml, že žijeme v zastupitelské demokracii a jak je patrno z obsazení obou komor parlamentu, lidé do dolní komory nezvolili ani jednoho zástupce "na volné noze", protože tomu systém nepřeje a naopak do Senátu se takových "nezávislých" dostalo dost.

Kámen úrazu nastane ovšem u otázky, kteří že mají změnu ústavy a volebního systému provést - že, když tam sedí hlavně ti z politických stran, které by měli zaříznout. I kdyby to ale nějak zázračně zvládli, jak však dál po volbách s tím, komu a jak se bude odpovídat většinově dvoukolově zvolený zástupce lidu? Čím s jak často se tento voličský lid bude zabývat tím, co tam jejich zastupič provádí a jak jej pak odvolat? Zase za pomocí nějaké mediální kausy vyvolané kdovíkým za jediným účelem - dostat většinově dvoukoliově zvoleného od válu a nahradit jej novým většinově dvoukolově zvoleným? A toho pak na jak dlouho? Do příští kausy?

Problém dnešních mediálně vítězících zastánců nepolitické politiky tedy zní: jak vybrat čistého, odpovědného a neúplatného nepolitika, který se nestane politikem ani vstupem do politiky , který je bez známých a kamarádů, či bez jejich vlivu a bude vybírat na místa, které po nástupu do funkce bude mít možnost obsazovat výhradně lidi podobné jemu. Tak troch pohádka, nicht wahr?

P. Čech 22.7.2013 10:35

Re: Jde o to, kdo ti zástupci státu jsou.

Nepláču, konstatuji.V zastupitelské demokracii nežijeme a to ze dvou důvodů. Nemůžeme žít v zastupitelské demokracii, když nežijeme v demokracii.  Aby demokracie mohla být zastupitelskou, musí být především demokracií jako takovou, tedy vládou občanů. Občanů, nikoliv politických stran, vždy výrazně menšinových občanských uskupení. Druhým důvodem  je to, že zástupcem občana v zastupitelské demokracii musí být ten, kdo nese za svá rozhodnutí vzhledem k občanům obecnou, nikoliv jen politickou odpovědnost.Tedy zástupcem občanů musí být fyzické osoby a nikoliv politické strany. Obecně to má návaznost na volební systém do sněmovny a na to, že tři demokratické moci (zákonodárná, výkonná a soudní) nesmí být jakkoliv ovládány či jinak usměrňovány politickými stranami. U nás jsou všechny tyto tři demokratické moci zcela ovládány mocí politických stran, která vyplývá z čl. 5 ústavy.Otázkou není zda vybírat nepolitického politika. Otázkou je, jak vybírat politika, nezávislého na vůli politické strany.  Politikem nemusí být nutně člen některé z nich. Je třeba změnit názory na věci obecné.  Pakliže je někdo členem politické strany je to handicap, který předjímá skutečnost, že tento politik je zástupcem své politické strany a nikoliv občana.

P. Pavlovský 22.7.2013 4:58

Kdyby nečas neotálel s předložením zákona o státních úřednících,

po kterém už dlouho volá K. Peake, nemohly by dnes mnohé personální čistky vůbec začít.

M. Starý 22.7.2013 9:41

Re: Kdyby nečas neotálel s předložením zákona o státních úřednících,

Tak by se tam zakonzervovali právě tito úředníci.

P. Čech 22.7.2013 9:58

Re: Kdyby nečas neotálel s předložením zákona o státních úřednících,

K. Peake sice volá po tomto zákoně, ale již neříká, jak by měl znít. Stačí totiž, aby ze zákona byli vyňati náměstci ministrů, vedoucí odborů na ministerstvech,  ředitelé organizací přímo řízených ministerstvy a jejich náměstci a ředitelé odborů, o nichž stačí prohlásit, že jsou to politici a nikoliv úředníci a je vymalováno. Na takovéto politické veletoče jsme opravdu machři.Jde o názvosloví. Pokud budou za úředníky považováni řadoví zaměstnanci od vedoucích oddělení směrem dolů, je zmiňovaný zákon k ničemu, stejně jako většina zákonů jiných z dílny "bývalých" komunistů.

P. Pavlovský 22.7.2013 10:38

Re: Kdyby nečas neotálel s předložením zákona o státních úřednících,

Ten zákon je již dávno napsán a náměstci v něm vyňati nejsou.

Je to na způsob GB.

P. Čech 22.7.2013 13:07

Re: Kdyby nečas neotálel s předložením zákona o státních úřednících,

Napsán je návrh zákona, nikoliv zákon. Během schvalování dojde ve sněmovně k politické tvořivosti jako obvykle a výsledkem bude to, že zákon se od současného návrhu bude velmi lišit. Docela bych se i vsadil, že bude přetvořen tak, aby politikům co nejméně uškodil. myslím finančně - korupčně.