1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jirka 18.4.2006 8:49

Re: Řešení neexistuje

Jasně. Jak asi vznikl výraz "řítiti se"??

rv 18.4.2006 8:47

Re: Re: Přehánění

Bohužel stát sám vytváří z lidí, kteří by byli potřební, pobírače sociálních dávek, kteřá skutečně nikomu potřební nejsou. Ty závislé na dávkách z toho není možné vinit - vinu má stát, který jim různými způsoby znemožňuje, aby se stali potřebnými.

Jaké to jsou způsoby?

1. Vysoké zdanění. Příklad: Zaplatím vysokou daň z příjmu, DPH, spotřební daň apod., a proto si na posekání trávníku nenajmu souseda na sociálních dávkách, který se na mě bude v neděli koukat, jak sekám trávník.

2. Vysoké sociální dávky. Příklad: Práci, kde dostanu nízkou mzdu nepřijmu, protože sociální dávky dostanu stejné a ušetřím za dopravu apod.

Zatim soběstačný 18.4.2006 8:46

Re: Co je to neproduktivnější pracující ? Znám velkou spoustu velmi produktivních nepracujících, podle Vašich měřítek pane Vašíčku ! Používáte ze setrvačnosti marxistucký slovník ? Dzp.

Souhlasím. Nevím co by si ti tzv soběstační počali, bez těch tzv nesoběstačných. Jistě by se řada z tzv produktivních stala v krátkém čase také neproduktivní a tak by se to točilo stále dokola, až by tu zůstal jen Wartex, Rubikon, ASton atd., až by se mezi sebou požrali. Vítěze neznám.  

hus 18.4.2006 8:29

Re: vynikající článek,

Před vznikem socializmu, odborů atd. nebyla nezaměstnanost.

Gratuluji

Geniální

Kajan 18.4.2006 8:24

Re: Chyba je jinde.

Bože Vordo, Vy jste jelito ! Co je to směnná práce ? To je ta organizovaná, Tedy zbytečná ? Dzp.

Kajan 18.4.2006 8:22

Co je to neproduktivnější pracující ? Znám velkou spoustu velmi produktivních nepracujících, podle Vašich měřítek pane Vašíčku ! Používáte ze setrvačnosti marxistucký slovník ? Dzp.

ASton 18.4.2006 8:22

Re: Řešení neexistuje

Řešení vždy existuje.Je to jen o poznání ekonomických zákonů.Ty fungují i bez našeho psaní na těchto stránkách. Napřed musí někdo něco vytvořit aby jiný mohl přerozdělit. Když vytvořeného je málo,k přerozdělení se použijí dluhy. Stát nikdy nemůže jít do bankrotu,takže stále vyšší a vyšší dluhy.Aby se to zdůvodnilo najde se nepřítel,napřed politický konkurent,potom jiné vnitřní nebezpečí,potom vnější nebezpečí,když to nestačí přijdou ke slovu nacionalisté. Pane to již tady vše již bylo. Občané jsou nepoučitelní.Jedna z možností je změnit systém ve školství,zavést předměty,základy ekonomiky státu,Ústava,Lidská práva a občanská hrdost v boji proti byrokracii.

MrRubikon 18.4.2006 8:01

Tak, tak

je to tak, je to tak. Ale stejně si nepomužeme, dav chce být baven a dobře živen, pak skousne téměř cokoliv. 100 x opakovaná billboardová lež opět - jako už tolikrát - zabere a hajzlové a zloději budou opět zvoleni.

Wartex 18.4.2006 7:58

Re: Přehánění

Mate, Vileme, pravdu. Bohuzel vas styl uvazovani se tu nenosi. Vetsina diskutujicich zde by potrebovala absolvovat alespon par prednasek ze sociologie.

Jadro je skutecne v tom, ze k vyrobeni vseho, co je treba k uspokojeni zakladnich zivotnich potreb, je zapotrebi cim dal mene lid (uspokojeni vsech potreb neni samozrejme mozne). Z toho by nekteri radi vyvodili, ze ostatni jsou nepotrebni a jsou tu i takovi, kteri by je radi nechali spravedlive chcipnout hlady.

MrRubikon 18.4.2006 7:56

Řešení neexistuje

Zcela natvrdo a bez obalu řečeno, až z toho běhá mráz po zádech. Nejhorší je, že žádné rozumné "řešení" tohoto problému neexistuje a co hůř - že je to všechno do puntíku pravda. Většině totiž zřejmě tento systém více-méně vyhovuje, a ti, jimž nevyhovuje, nemají sílu cokoliv změnit.  Řítíme se do řiti (Y)

Mejla 18.4.2006 7:55

Autore chyba. Technologický pokrok za to nemůže. Vinni jsou intelektuálové socialistického ražení,

kteří zneužili část pokroku, o který se sami nijak nepřičinili, a začali lidem lhát, že se o ně postarají.

Wartex 18.4.2006 7:54

Re: Re: Re: Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

Ty penize nejsou vase. Vase je ta cast, ktera vam zustane. Ta, cast, kterou odevzdavate ve forme dani, vam nikdy nepatrila. Zkuste to pochopit.

R 18.4.2006 7:47

Re: Re: Sociální stát je od určité míry z principu nestabilní.

I tak by se dala ona nestabilita omezit. Ale pokud obec bude nějaké větší město, moc to nepomůže.

jeník 18.4.2006 7:43

Re: Sociální stát je od určité míry z principu nestabilní.

 Co bylo původně zamýšleno jako pomoc  ( důchody všeho druhu, podpora v nezaměstnanosti atd.)  začali lidé po čase chápat jako nárok.

Cestou k ozdravění by měl být návrat k původnímu smyslu , t.j. k pomoci potřebným, nikoli nárokové dávce všem.  Tady by měla mít rozhodující posici obec a stát by měl být až na druhém místě.

RiFl 18.4.2006 7:29

Re: Re: Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

Vilém tady právě explicitně vyjádřil postoj plně kvalifikovaných,profesionálních pobíračů podpor,dávek,příspěvků apod.Jen by měl Vilém formulovat precizněji: "Co si vlastně myslíte,že tady kvůli vašim nižším daním rozpoutá stát můj hladomor?" S upřímným dodatkem: " Já na vaše peníze mám minimálně stejné morální právo jako vy."

R 18.4.2006 7:02

Sociální stát je od určité míry z principu nestabilní.

Pokud existuje čím dál více nesoběstačných  lidí na podporách a dávkách, tak potom lidi, co něco produkují,  platí čím dál víc na ty dávky.  Pokud produkující platí čím dál víc na dávky, tak čím dál méně obyvatel je schopno se zařadit mezi produkující, prostě vzhledem ke svému vzdělání, zdravotnímu stavu, praxi atd nezvládnou vydělat na dávky a na sebe a tudíž automaticky padají do kategorie nesoběstačných.

A další kolo. Pokud existuje čím dál více nesoběstačných  lidí na podporách a dávkách  ...........

Skepticus Maximus 18.4.2006 6:57

Potlesk autorovi

Konečně to někdo napsal bez zbytečné omáčky R^

Netřeba 18.4.2006 6:40

Re: vynikající článek, - co máte proti první větě?

Chcete snad tvrdit, že čím větší technologický rozvoj, tím více lidských rukou je třeba ve výrobě ? To asi ne. Nebo každý místo fyzické práce bude např. konstruktér automobilových linek, architekt tančících domů, sofrwarista Pendolín jiná podobně "masově" rozšířená povolání?

Nevím to přesně, ale odhaduji, že 90% lidí je schopno pouze fyzické práce, byť v technologicky náročné výrobě. Jak je chcete zaměstnat. když tu fyzickou práci je dnes stále méně potřeba? Pozn: I prodej coca-coly nebo pizzy považuji za fyzickou práci. I když ji může dělat doslova cvičená opice.

lerak 18.4.2006 6:32

Re: Kdyby k úspěchu bylo třeba myšlení,

Vždy se najde kreatura typu Viléma, která bude obhajovat nesmyslné daně pro přebujelou armádu nemakačenků (úředníků, flákačů, nepřizpůsobivých ....).

Vorda 18.4.2006 6:08

Chyba je jinde.

Zavedený hospodářsko-politický systém neumí rozložit směnitelnou práci na 96% práceschopného obyvatelstva. Musíme se to naučit stejně tak, jako se musíme učit a financovat ekologické chování výrobců. Blábolení o lenivých je zcestné, nikdy ne plně pravdivé. Nejjednodužší řešení je zkracování a prodlužování zákonné pracovní doby tak, aby z daní zcela zmizelo financování více než 4% nezaměstnmaných. 

Eda 18.4.2006 2:05

Jako názor dobrý

Chybí návrh řešení, jak by řekl pan profesor. (Už ať taky zase rozdělujeme, ehm, oni rozdělují, já nestranně pobízím)

janabok 18.4.2006 1:48

vynikající článek,

ale nesouhlasím s první větou, že za masy nesoběstačných jedinců (dle mého názoru dnes z velké části dobrovolných parazitů) může technologický rozvoj; ten by naopak měl nezaměstnanost snižovat...

za nezaměstnanost může především systém - socialismus s jeho každodenním zasahováním do života a rozhodování jednotlivce, velké zdanění, které snižuje motivaci a pracovní úsilí...

za nezaměstnanost v Evropě nese odpovědnost obskurní uspořádání států (EU) s jejich byrokratickými orgány, jež neustále nařizují, omezují, regulují...

k nezaměstnanosti v neposlední řadě přispívají teroristické organizace - odbory, které si svou vyděračskou a destruktivní činnost na trhu práce dokonce nechaly posvětit zákonem...

Loki_F 18.4.2006 1:10

Výborně, pane Vašíčku, tleskám!

Dnes jste to vzal opravdu krátce. Pro mnoho hůře chápavých tam bude chybět nejméně 500 slov a explicitní vyjádření data kdy dojde ke zlomu...

68 18.4.2006 1:03

Re: Re: Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

Vilém má, zdá se, opět pravdu. Hladomoru se u nás musíme vyhnout za každou cenu a daně je proto třeba zvyšovat, aby bylo na jídlo. Výhradně jídlem se totiž už od nepaměti hladomor zahání.

Yaroukh 18.4.2006 0:59

Re: Kdyby k úspěchu bylo třeba myšlení,

Rad si prectu zduvodneni. Diky.

Vilém 18.4.2006 0:51

Kdyby k úspěchu bylo třeba myšlení,

žil byste v kanálu. Tak moc nebrečte:-)

Yaroukh 18.4.2006 0:48

Re: Re: Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

z podobnejch vykriku se mi chce skoro brecet

Vilém 18.4.2006 0:42

Re: Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

Co si vlastně myslíte, že tady kvůli vašim nižším daním rozpoutá stát hladomor?

marek Dluhoš 18.4.2006 0:40

Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

Rétorika ČSSD se nese přesně v tomto duchu - kdo by se o Vás chudáky staral, kdyby ne soudruh Škromach a vůbec my z ČSSD. Dnešní ODS pak jen hledá cesty, jak tyhle levicové sliby předehnat..Cesta do zkázy.

Vilém 18.4.2006 0:23

Přehánění

V běžné primitivní populaci bylo 50% dětí ve věku, kdy nic neprodukovaly. Takže závislost není výplodem civilizace.

Připusťme jinou formu závislosti - inteligenční neschopnost - jenže to je čirá legenda, intelektově defektní jsou z 80% vyrobeni chytráky, kteří se živí systémem diagnostiky, zejména když jde o etnické menšiny.

Takže se ukazuje, že jde o uspořádání společnosti, kde není třeba tolik lidí k vyprodukování zboží pro všechny - vlastně pozitivum pro normálně myslícího jedince. Mimořádně imbecilní mezi těmi pracujícími začnou závidět těm nepracujícím.