1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
qqq 18.4.2006 14:44

Re: jak z toho ven?

Jestliže se budou vázat vyplácení soc.dávek na výkon veřejně prospěšných prací, tak ale ti nezaměstnaní musejí dostávat dávky ve výši platu, který by dostávali zaměstnanci firmy, která by byla  na tyto práce nasmlouvaná.

qqq 18.4.2006 14:41

Re: Dnešní sociální stát NESPOČÍVÁ už jen na péči o potřebné,

Shrnu Váš názor: člověk má celý život přispívat na sociální systém a když je pak prvně v životě v padesáti bez práce tak nemá mít žádný nárok na soc.dávky.

Stredocech 18.4.2006 14:35

Dnešní sociální stát NESPOČÍVÁ už jen na péči o potřebné,

ale na placení VÝPALNÉHO hordám nemakačenků. Je třeba, aby všichni pobírači dávek se museli podílet třeba na veřejně prospěšných pracech. 

Je nutné oddělit koukol od zrna, jenže vyřešení tohoto problému je na Nobelovu cenu.

 

 

gruntorád 18.4.2006 14:20

Re: poznámky

co jiného,když evropu ovládá levice, jak už jsem několikrát psal: pracovat člověka donutí jen hlad nebo strach , ne tzv. slušnost a láska kterou se zaštiťují ti , co nechtějí převzít odpovědnost za sebe sama.

Čumil 18.4.2006 14:10

Hm, vzácný Modrý ptáku, zcela OT z pátku:

Mohl byste mi laskavě ozřejmit, v jaké výši "okrájí" v případě svého volebního vítězství ODS mandatorní výdaje a co to bude znamenat pro voliče - občany této země? Nějak jstre mi tu odpověď zůstal dlužen. Takže už ani neděkuji, jen čekám...

Vilém 18.4.2006 14:06

Nízké daně

SVÝM ÚVODEM popíráte bod 1.

Kromě toho je jasné, že mzdy se zvedají stejně,

takže všechno v podstatě vychází z vašeho asociálního egoismu a katastrofických a nepodložených fantasmagorií pana Vašíčka.

Vedle toho ignorujete negativní důsledky nízkých daní, kam patří devastace občanů zaměstnavateli, kriminalita, chudoba, asociálnost společnosti atd.

Paranoik 18.4.2006 14:05

poznámky

Systém sociálních sítí tak, jak je realizován ve většině evropských zemí je prokazatelně destruktivní. Pokládám za samozřemé, že se stát postará o potřebné. Problém tkví v kritériích, podle kterých se ona potřebnost posuzuje a kdo takové posouzení provádí. Jestliže máme početnou armádu nezaměstnaných,řada podniků hledá zaměstnance v okolních zemích a z našich daní jsopu vypláceny miliardy na podporách,

asi něco není v pořádku. Prostě jsme si zavedli, že jedni budou okrádat druhé s požehnáním státu. Funguje to perfektně

nejen v případě "nezaměstnaných". Což takhle zákon o příživnictví?

Jan 18.4.2006 13:52

Na tohle je jediná ÚČINNÁ odpověď: DŮVODY, proč bychom měli jít tentokrát VŠICHNI k volbám, ale pokud nechceme být ZNOVU obelháni, podvedení a okradeni, NEVOLIT žádnou parlamentní stranu vládnoucí (post) komunistické kriminální fízlokracie!!!

Na tohle je jediná ÚČINNÁ odpověď:

DŮVODY, proč bychom měli jít tentokrát VŠICHNI k volbám, ale pokud nechceme být ZNOVU obelháni, podvedení a okradeni, NEVOLIT žádnou parlamentní stranu vládnoucí (post) komunistické kriminální fízlokracie!!! 

http://www.cibulka.net/petr/view.php?cisloclanku=2005051108

Jan 18.4.2006 13:37

Všechny strany jsou v podstatě levicové s výjimkou politické strany Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET !!!

Všechny strany jsou v podstatě levicové s výjimkou politické strany Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET !!!  Stačí si přečíst její program na

http://www.cibulka.net/petr/index.php

Historik 18.4.2006 13:31

Re: Našel jsem tady úchvatnou větu:

Máte nepochybně pravdu. Jsou tam ale minimálně dva háčky, kterých jste si jistě vědom.

1) V demokracii můžete někomu něco takto sebrat, ale až to ten dotyčný vytvoří. Pokud si ten dotyčný je vědom, že mu to stejně seberete, může se snadno stát, že to ten dotyčný nevyrobí. Pak ho budete muset buď zaplatit, nebo nutit do práce násilím.

2) Demokracie de fakto nevychází z principu jeden člověk - jeden hlas ale jeden voják - jeden hlas. Stát, který nesežene vojáky z řad vlastního obyvatelstva je odsouzen k záhubě tak jako tak. Mimochodem, ve starém Římě se původně hlasovalo podle setnin, řecká demokracie byla primárně demokracií těžkooděnců (hoplítů), což byli ve Spartě všichni svobodní občané. V Athénách byla demokracie největší, chudí občané totiž nastoupili k loďstvu. 

Když starý Řím přešel k žolnéřské profesionální armádě, došlo rychle k zániku republiky a když se armáda začala skládat z barbarů, bylo nakonec po říši.

rv 18.4.2006 13:28

Re: Nelze dokumentovat

Nízké daně samozřejmě nevedou k vysokým mzdám pro ty, kteří sekají trávník, ale

1. Zvedají mzdy těm, kteří pracují

2. Vytváří nová užitečná pracovní místa - třeba pro sekače trávníku, který si dobrovolně zvolí raději pracovat, než bezpracně pobírat snížené soc. dávky. Systém, kdy lidé na soc. dávkách mají mnohdy stejnou životní úroveň jako lidé zaměstnaní je silně demotivující.

3. Vytváří nová prac. místa tím, že lákají cizí kapitál

Klokan 18.4.2006 13:15

jak z toho ven?

Nízké daně.

Nezaměstnané nutit k obecně prospěšným pracem, jinak žádné dávky.

Kdo se nestará o děti, nedostane přídavky.

Umožnit adopci za trvalý nezájem rodičů, strhávat za výživné a platby i sociální dávky.

Ovšem socani nabízí pravý opak, protože doufají, že je většina vychcaná sobecká grupa!

divizna 18.4.2006 13:13

Re: vynikající článek,

Především je dvojí nezaměstnanost: nezaměstnanost nezaviněná (způsobená např. bankrotem zaměstnavatele, omezení prodejnosti výrobků a pod.) a nezaměstnanost dobrovolná - zvolená. Tu první lze řešit rekvalifikací, zvyšováním vzdělání obecně a mobilitou pracovní síly. Tu druhou je možné řešit snižováním podpory, případně "metodou Karel IV" - dpstaneš podporu, ale musíš si ji odpracovat. To není pracovní povinnosdt, jak mnozí socialisté soudí, ale jen možnost volby. Nezaměstnaný může odmítnout takovou nabídku a nic mu nehrozí. Nikdo nekontroluje razítka v občance a pod. Neexistuje pracovní povinnost, jen když nepracuješ, tak nic nedostaneš.

Jinak celý svět spěje k nevyhnutelné katastrofě. Lidé, kteří si v Evropě zvolili "nezaměstnanost" získávají peníze ze stejných zdrojů jako země třetího světa, které nejsou schopné neustále narůstající populaci uživit. Spotřeba parazitů stoupá a produkce výkonných klesá (absolutně i realtivně). Nakonec ti, kteří sociální fondy dotují nebudou schopni uživit ty, kteří soviální fondy spotřebovávají. V Africe vypukne serie hladomorů, v Evropě serie sociálních bouří. Výsledkem bude Afrika s podstatně menší počtem obyvatel a Evropa chudá.

jeník 18.4.2006 13:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

 Bohužel v tomto nelze než z Wartexem souhlasit. Bez daní nelze mít stát a je to věc zákonné normy, jak budou daně vypadat.

Kolik dávek půjde zdravým lenochům, kolik přebujelé byrokracii, kolik veřejných peněz se nám bude zjevovat ve formě nových sídel zkorumpovaných politiků a úředníků, v odměnách za lajdáckou práci při údržbě silnic, zvláštní kapitolou jsou ČSD, atd. atd. ovšem není věcí normy, ale systému, který toto masivně umožňuje. Normy sice máme, ale nefungují dobře.

Takže, pánové, zanechte ideologických keců a starejte se o jednoduchý a průhledný systém nakládání s veřejnými penězy. Jinými slovy - "lépe a radostněji" se platí daně tam, kde je za ně odpovídající protihodnota, než v takovém zkorumpovaném a šlendriánském chlívku, jak ho máme teď. 

Modrý pták 18.4.2006 13:02

Našel jsem tady úchvatnou větu:

"Ty penize vam nepatri; ucastnite se ekonomickych vztahu a mate pravo na cast hodnoty, kterou tou ucasti ziskate." (Ano, šimone kleine, nebudeš tomu věřit, ale vloni mně tady něco podobného napsal jakýsi génius :-)))

Stran těch pravicových komsomolců - ekonomika je tažena TAKÉ spotřebou a pokud budete uvažovat "hodnotu" jako peněžní vyjádření dávek, daní, dotací, tak je to použití v článku naprosto v pořádku.

Stran další terminologie - v první větě je nepřesnost, plátci nejsou okrádání (krádež je bez vědomí majitele), ale olupováni (loupež je pod pohrůžkou násilí). Pokud jde o ty příživníky - jestliže někdo maximalizuje svoje výnosy a minimalizuje svoje náklady tím, že používá děti jako prostředek k získání peněz, prosadí svoje zájmy do zákona a bude žít na úkor jiných etc., tak se chová ekonomicky velmi racionálně (viz škola veřejné volby). Potíž je v tom, že existuje systém, který to umožňuje. Takže žijeme v systému, kde si může 51% lidí odhlasovat, že se nechají živit 49%. A je to demokratické.

Stredocech 18.4.2006 12:23

Re: děkuji autorovi

Mýlíte se. Bílý člověk se řítí do záhuby od roku 1914 a v USA až po roce cca. 1960.

Stredocech 18.4.2006 12:20

Řekl bych, že "bezbřehý konsum" existuje jen ve fantasii

některých intelektuálů a politiků. Velká většina lidí má hluboko do kapsy. Ale jen málokterý, resp. spíše žádný politik neřekne lidem natvrdo "musíš se spokojit s polovičním reálným platem, než máš teď."

Jistě, ve starověku bylo maso pro většinu obyvatel luxus.

ringo 18.4.2006 12:06

děkuji autorovi

pan Vašíček píše jako vždy kontroverzně, dobře a trefně. Souhlasím, je to tak - bílý člověk se řítí do záhuby už několik set let a věčně to tak fungovat nemůže. Chudáci potomci, kteří tu potopu po nás sklidí i s úrokama ...

I.V. 18.4.2006 12:00

co je to tolerantní?

Ten kdo mě označuje za fašistu? Myslíte, že je řešení problémy ignorovat? Pro vaši informaci - nejsem příznivec žádného násilí. Mám spíše obavy, že se obětí násilí stáváme a varuji, že ztratíme i svobodu. Kde jste vzal ten rasismus ?

AeroKarel 18.4.2006 11:59

Jak vidno z Viléma i Vartexe

nutno vysvětlovat zcela samozřejmou věc až do nekonečna ........

Dan z Piesku 18.4.2006 11:51

Konečne to pochopia aj pravičáci!!!

S nadpisom článku absolútne súhlasím. Kecy za ním sú zbytočné a zavádzajúce. Dane potrebujú predovšetkým vyžierači chlebíčkov zadarmo. Porovnajete si priemerný plat zastupiteľa priemerný plat tých ktorých zastupitelia zastupujú. Poslanci, sudcovia si uzákonili zhruba trojnásobok priemerného príjmu. Aby tosiahli rovnakých pôžitkov, museli by a) pracovať 10-krát viac b) pracovať desaťkrát intezívnejšie. Oboje je správne. Ak sú dane, sú prežrané neefektívne. Existujú aj štáty s nulovými daňami, lebo dane sú len vynálezom na financovanie násilia (vojny a výberu daní). V malom sa to volá výpalné a zaoberajú sa tým príslušníci mafie, vo veľkom je to úctyhodná verejná služba, kde obyčajní bijci získavajú nárok na výsluhový dôchodok už v 40dsiatke a čelní predstavitelia dokážu pracovať aj v štádiu klinickej smrti (nielen Černenko). Farba politickej strany a a hlásané ideály sú nepodstatne, podstata je účasť na moci vyberať a prežierať dane. Preto, aby dokázali zdôvodniť svoju existenciu, zabraňujú samostanému postaraniu sa o seba, t.j. nezávislosti na moci. Moc má jedinú tendenciu rásť, inak slabne. Dane sú nástrojom moci. Efektívne zdanenie je dnes vyššie naž v otrokárskej spoločnosti. Ešte v stredoveku si vrchnosť brala tak štvrtinu, dnes dve tretiny. Kto hovorí o znížení všetkých daní je anarchista, kto len o znížení daní niektorým vybratým jedincom je pravičak a kto o zvýšení daní všetkým je ľavičak. Anarchista = terorista svorne kričia aj pravičáci aj ľavičáci. Obom skupinám ide totiž o moc - teda zvýšenie daní všetkým okrem seba. Pravičáci sú tiež socialisti ale uzákoňujúci výnimku pre seba. Spočítajte si nefinenčné výhody volených zástupcov. Len v naturáliách dostanú viac, než väčšina populácie na výplatnej páske (hrubého). Potom sa nečudujte, že vyvolení použijú všetky prostriedky aby sa zvolenými stali. Veď im to zaplatíme v daniach ako príspevok politickým stranám, ktoré len niektorí nevedia odlíšiť od mafií....

šimon klein 18.4.2006 11:49

Re: vážený pane vašíčku -jste netolerantní člověk nebo přímo fašista a rasista nehrubšíha zrna - co s těmi lidmi - vám by vyhovoval plyn????

proč hned takhle - co kdyby třeba si začali na sebe vydělávat prací ??? - to vás samozřejmě nenapadlo, co?? cotoje - práce, že???

Vorda 18.4.2006 11:49

Re: Máte pravdu,

autor tady odvozuje, že jediným východiskem je Marx. No a protože mluví o daních a různých příživnících, tak si toho pravicoví komsomolci ani nevšimli...

šimon klein 18.4.2006 11:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

viléme, už to nepij ani ředěný.....takovej blábol: díky státu vám totiž ty peníze zůstanou....

I.V. 18.4.2006 11:46

principy evoluce nejsou trh

Velice často je opomíjena strukturální skladba trhu práce. V Evropě je ve spoustě oblastí nedostatek pracovníků. Trh se mi sice líbí, ale u lidské a zvířecí práce nefunguje zcela. Poptávka po kvalifikované práci sice vede k nárůstu její ceny, ale nijak nemůže vést ke zvýšení počtu kvalifikovaných pracovníků. Když to přeženu, i kdyby Jágrovi v NHL zvýšili plat ještě 3x, víc Jágrů nebude. Na druhou stranu klesající poptávka po nekvalifikované práci sice sníží její cenu, ale počet nekvalifikovaných pracovníků se nesníží. Když bude práce kopáče zadarmo, budou se pořád rodit kvanta potenciálních kopáčů. Daňové ani jiné reformy tohle nemohou vyřešit, tohle vyžaduje celkovou změnu filozofie a morálky. Děti by museli mít pouze ti, kteří je dokáží uživit, vzniká tím totiž předpoklad, že ony to dokáží také. Fungovalo to tak miliony let, druh který to nedokázal přirozeně vyhynul.

JJ 18.4.2006 11:39

Tak nevim, ale prijde mi to schizofrenni

Technologicky vyvoj vytvoril podminky pro ....... ale na druhou stranu "hodnoty, ktere spotrebavaji musi nekdo vytvorit". Ta druha cast argumentace je jako vysita z Marxe.

Osobne si myslim, ze problem je hlavne v dnesni spolecnosti, ktera se soustredi na materialni konzum. Ekonomika je tazena spotrebou a predstava, ze musime vic konzumovat materia, abychom meli na to vyplatit duchody mi prijde ujeta. Ale to je presne to, co clovek od ekonomu slysi.

hus 18.4.2006 11:36

Re: kvalifikace

tak tak

kamil 18.4.2006 11:35

vážený pane vašíčku -jste netolerantní člověk nebo přímo fašista a rasista nehrubšíha zrna - co s těmi lidmi - vám by vyhovoval plyn????

Vilém 18.4.2006 11:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bohužel s Vámi musím naprosto souhlasit

Někteří lidé zde vyjádřili postoje kruminálních neplatičů daní a ještě si je vykládají jako právo.

Stát vám krade peníze, milánkové? A copak by vám z nich bez státu zbylo? Tak se tady nedojímejte, díky státu vám totiž ty peníze zůstanou, a podle mne vám jich nechává neadekvátně mnoho, zejména zrušení vyšší sazby DPFO bylo chybné, a bude nutné toto pásmo obnovit, abyste vrátili část peněz, o které oberete své zaměstnance.

Vilém 18.4.2006 11:15

Nelze dokumentovat

bohužel historické případy států s nízkými daněmi ukázaly, včetně současných USA, že nízké daně nevedou k vysokým mzdám pro lidi, kteří sekají trávu nebo něco podobného.

Problém není ve státu, ale v trhu, resp. v masovém chování takových jako vy, takže se pak nedivte chování takových jako je váš pomyslný soused a rovněž ostatních, kteří si nepřejí, abyste měl možnost ždímat své zaměstnance neomezeně.