1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Vrtěti imigrantem

Minulý víkend jsem mluvil se svým strýcem, který žije desítky let v Bavorsku. Přišla samozřejmě řeč i na imigraci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Vokurka 28.8.2015 1:44

Re: Špiclování živnostníků?

kdopak vam po letech takovou novinu sdelil, ze si zivnostnici urcuji sami vysi dani? muzete dat odkaz na zakon, ktery jim to povoluje?

F. Vokurka 28.8.2015 1:40

Re: Znovu k pokladnám:

ale prave naopak pane. kdyz prisli osvc s papiry za cely rok, tak se museli dopisovat faktury aby meli prijmy adekvatni vydajum. a pokazde stejna pisnicka "no jo, co ale mam delat, kdyz dneska nikdo nechce nic na fakturu a jen se ptaji za kolik to bude bez papiru". takze problem jsou zakaznici ne osvc.

J. Jurax 28.8.2015 0:35

Re: Špiclování živnostníků?

Nehádáme se, diskutujeme - mimochodem, zde s Vámi souhlasím.

Dokonce i s tou poslední větou - pokud arciť zaměstnavatel dělá personální agendu osobně (malá firma) a nemá na to lidi. Zaměstnavatel to ovšem neplatí ze své kapsy (rozlišujmež jeho osobní kapsu, naplněnou řádně zdaněnými penězi, jež si vyplatil jako odměnu za svou podnikatelskou práci, a kapsu firemní), ale z peněz, co firmě vydělali ostatní zaměstnanci i on sám. Takže nejen on, ale i jeho ostatní zaměstnanci jsou na tom biti. :-)

A pro dnešek dobrou ... :-)

J. Vintr 28.8.2015 0:08

Re: Špiclování živnostníků?

Můžeme se hádat donekonečna, ale zaměstnavatel nese neporovnatelně větší riziko než zaměstnanec a proto je to jenom on, kdo má právo ohodnotit práci zaměstnance a stanovit jeho plat (tedy měl by mít, ale zasahuje mu do toho stát a odbory). Zaměstnanec má zase právo nevzít práci, kterou nepovažuje za dostatečně ohodnocenou. A mimochodem, pokud se zaměstnavatel splete ve výběru zaměstnance nebo zjistí, že se mu práce zaměstnance nevyplácí (a nepozná to ve zkušební době), tak ho to stojí ještě tři měsíční platy + odvody navíc ...

J. Jurax 27.8.2015 23:57

Re: Špiclování živnostníků?

Nesporně - v obou případech :-)

J. Jurax 27.8.2015 23:56

Re: Špiclování živnostníků?

Neobracím to naruby, tak to prostě je.

Náklady zaměstnavatele hradí svou prací zaměstnanci i sám zaměstnavatel osobně - tedy pokud osobně pracuje a nemá na řízení své firmy lidi.

Máte recht, je jenom formalita, kdo ty daně a odvody platí - kdo učiní ten akt platby. Klidně by to mohli být i zaměstnanci - nakonec obvykle to mívají na výplatní pásce a zpravidla jí i rozumí. Pokud tento servis poskytuje zaměstnavatel, nechá si ho zaměstnanci skrytě zaplatit - paní účetní jsou režijní náklady a určitě nedělá zadarmo :-) ... podstatné zde je, kde se ty prachy berou; a ty se béřou z práce těch zaměstnanců.

Zaměstnanec má jedinou starost, aby udělal práci, kterou mu někdo připravil nebo zadal - to ano. Samozřejmě jsou zaměstnanci různého ranku, ne jenom ti co celou směnu dělají na lince čtyři pohyby. Všechno ostatní je na zaměstnavateli - to je zase jeho jediná starost a jeho práce - včetně rizika, že se mu práce zaměstnance nezaplatí. Podle toho je taky zaměstnavatel placen, přesněji se taky zaměstnavatel platí. A když se mu práce zaměstnance nezaplatí, buď zaměstnavatel špatně vykalkuloval jeho mzdu s ohledem na všemožná rizika nebo zaměstnanec na svou práci nestačí - v obou případech zaměstnanec nese riziko ztráty práce.

Nevím zda podnikáte - patrně ale ano - a v jakém oboru; z věty "ale pro lidi, kteří jsou zvyklí utratit každý měsíc celou výplatu" lze soudit, že nějakém na kvalifikaci a vzdělanost pracovní síly nepříliš náročném, takže - pokud se v odhadu nemýlím - lze pak pochopit Váš náhled na věc. Já celý pracovní život pracoval jako zaměstnanec - vývojář software - a jeden čas mj. i mzdového, ekonomického, řízení výroby a prodeje. Takže si ještě pamatuju, jak ty prachy tečou a odkud se berou :-)

V. Vlach 27.8.2015 23:26

Re: ...strach vládních politiků o své příští (ne)zvolení...

ano, to hlásám už dlouhou dobu.

J. Vintr 27.8.2015 22:40

Re: Špiclování živnostníků?

Nejde o obor, ale o schopnosti ..

J. Vintr 27.8.2015 22:39

Re: Špiclování živnostníků?

Obracíte to naruby. Zaměstnanec má jedinou starost, aby udělal práci, kterou mu někdo připravil. Všechno ostatní je na zaměstnavateli, včetně rizika, že se mu práce zaměstnance nezaplatí. I tom případě musí dát zaměstnanci smluvený plat a podle jeho výše odvést státu patřičné odvody. ZAMĚSTNANEC ŽÁDNÉ DANĚ A ODVODY NEPLATÍ, ten dostane na ruku čistou mzdu, kterou si smluvil a ty peníze už jsou jenom jeho. Že se tyto odvody nějak nazývají nic neznamená, jsou to prostě další náklady zaměstnavatele, stejně jako energie, nájmy a podobně. Chtěl bych vidět ty ksichty zaměstnanců, kdyby jim zaměstnavatel vyplatil superhrubou mzdu a oni si sami museli platit zálohy, dělat daňová přiznání a platit daň (z peněz které jednou už byly jejich). Fakticky by to sice byla jen formalita, ale pro lidi, kteří jsou zvyklí utratit každý měsíc celou výplatu, by to bylo asi dost kruté ...

J. Jurax 27.8.2015 21:39

Re: Špiclování živnostníků?

Většina lidí, kteří zaměstnávají jiné, by se v pohodě uživila i sama - to jistě, ale je to trochu odvislé na oboru, v němž dotyčný zaměstnavatel podniká. Podnikat ve výrobě oceli kupřikladu osamocenému podnikateli půjde stěží - obsluhu vysoké pece sám nezvládne :-)

Většina zaměstnanců se taky v pohodě uživí sama - prodejem své pracovní síly :-)

J. Jurax 27.8.2015 21:29

Re: Špiclování živnostníků?

Ale kuš - zaměstnanci musí na sebe zaměstnavateli taky vydělat - přinejmenším superhrubou (čistou plus daně a odvody), pak samozřejmě na dovolenou, něco na nemocenskou, co si platí sám přes firmu (platí to firma z peněz, které jí vydělá) i na své případné odstupné; taky na benefity, otop, světlo a teplo, pracovní pomůcky, režie - zjednodušeně řečeno firma má jen ty prachy, které získá prodejem svých výrobků a služeb. Takže když si na tohle všechno zaměstnanec nevydělá, zaměstnavateli se nerentuje a stane se nezaměstnaným. Firma s více či mnoha nerentabilními zaměstnanci zkrachuje.

Zaměstnanec akorát nemá možnost čachrovat s daňovým základem jako OSVČ, jinak je na tom zhruba stejně.

Zaměstnavatel za své zaměstnance nic neplatí, pouze přeposílá jejich peníze státu. Zaměstnavatel nevydělává na platy svých zaměstnanců, ti si na ně vydělávají sami. Zaměstnavatel jako perzóna si vydělává akorát na plat svůj a své odvody, přičemž jeho práce je zaměstnávat, řídit a organizovat práci, případně shánět kšefty a tak dál a podobně ... tohle vše je zjednodušeně řečeno a odvislé od velikosti firmy. U firmičky o dvaceti lidech je to vidět bezprostředně, u koncernu VW je to poněkud skryto, ale v kostce to tak je ...

J. Jurax 27.8.2015 21:03

Re: Taky bych neměl

Taky se obávám - a tolerance nelegálních imigrantů tu už je, do krimu nejdou, nakrmí je a pustí, aby šli dál do Němec; hranice nikdo nehlídá ...

J. Jurax 27.8.2015 21:01

Česká republika dosud možná nemá problém

ale bude ho mít, až Německo přeplněné imigranty přitvrdí (zatím cca 9000 Kč neboli 330 eru čistá ruka, mobil, ubytování a zdravotní péče grátis - no neberte to, řada českých důchodců - a nejen důchodců - by emigrovala taky). A až přitvrdí, ČR může získat na atrktivitě.

A pokud projde vpravdě šílená vize Merkelové o jednotném zabezpečení invazorů v celé EU (kancléřka snad blbne z vedra) nebo až čacká EU vymyslí nějakou ještě větší krávovinu, nejlépe pro podřízené gubernie včetně té naší závaznou, pak bude taky hůř.

Ono politika EU vůči nelegálním imigrantům, přesněji invazorům, je šílená, pro Evropu sebevražedná. Nestačí problémy s přemnoženými moslemíny co v Evropě už jsou, násilí, kriminalita, no go zones - ještě že zatím ne u nás.

Dá se nazvat zvací politikou - přijeďte, nějakým vízem se neobtěžujte, ani doklady mít nemusíte, nic se vám nestane, my vás všechny zadarmo nakrmíme, ubytujeme, budeme léčit, mobil dáme a 330 eur (cca 9000 Kč) čistá ruka poskytneme, to vše na neurčito - tedy v Německu, akorát teda cestu musíte za svoje ...

J. Schwarz 27.8.2015 19:36

Taky bych neměl

problém s lidmi co se tu uživí prací - ale odpor proti imigraci je nutný už proto, aby politiky náhodou nenapadlo chtít se "Bruselu" zavděčit a taky začít rozdávat dávky a "tolerovat"  lidi bez dokladů zapírající identitu...

J. Kulheim 27.8.2015 17:40

Omlouvám se

Poskytuje stát občanovi tak kvalitní služby, aby byly adekvátní takové částce? Jaké služby poskytuje OSVČ?

Pan Babiš "optimalizuje" daňové odvody. Má na to štáb právníků, kteří hledají dírky v zákonech. "Bezmála čtyři miliardy korun přišly od roku 2004 do nynějška údajně na účty firem, ke kterým se hlásí Agrofert Holding".

Babiš potřebuje čím dál víc peněz na dotace, atd. Hledá je v kapsách OSVČ. To jsou příštipkáři, kteří optimalizují daňové odvody amatérsky. Právníka si nemůžou dovolit. Pokud chce něco dobrého pro lidi udělat, tak nech navrhne zrušení dotací.

Toto všechno mu můžou "žrát" pouze lidé podobní vám

J. Kulheim 27.8.2015 17:19

Re: Znovu k pokladnám:

Jaké máte zkušenosti s placením daní OSVČ? Co vás vede k pocitu, že na západ od nás je daňová morálka mnohem vyšší? To všechno se pouze domníváte.

V ČR lidé odevzdají na daních cca 80% svých příjmů. Daň z příjmů, zdrav. a soc. pojištění dělají 45%. Pokud k tomu připočítáte daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň. +Nepřímé daně-daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad, dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, vstupné, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd.

lužby

Poskytuje stát občanovi takové s

J. Sinnreich 27.8.2015 17:15

Nemecky problem

Od Nemcu neni mozne ocekavat nejaky spontanni odpor proti sebevrazedne politice soucasne vlady. Musi si zkratka pockat na noveho Vudce. Za poslednich sto let Nemecko privedlo Evropu dvakrat k nesmirne katastrofe. Ted na tom pracuji uspesne potreti.

J. Kanioková 27.8.2015 17:03

Re: Průzkumům většinou nevěřit !

Předpověď pro 2016 - Snižování nezaměstnanosti stagnuje - http://jdem.cz/btev85

Německá ekonomika v Rusku vyzývá k ukončení sankcí Spiral - http://jdem.cz/btev55

Jak by EU mohla vyřešit migrantů krizi, v deseti bodech - http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11822752/How-the-EU-can-solve-the-migrant-crisis-in-ten-points.html

Jak to vypadá ve Švýcarsku dnes - http://slovanskaduse.blog.cz/1506/jak-to-vypada-ve-svycarsku-dnes

Toronto - muži bylo odepřeno dotované bydlení protože není muslimem - http://jdem.cz/btewb6

J. Kanioková 27.8.2015 16:57

Průzkumům většinou nevěřit !

Ministr vnitra de Maizière chce deportovat uprchlíky rychleji - http://www.focus.de/politik/deutschland/asylrecht-de-maiziere-will-mit-gesetzespaket-abschiebungen-beschleunigen_id_4905632.html

Muž, Single White: Proč »Flüchtlingswaffe« brzy explodduje - http://brd-schwindel.org/maennlich-ledig-jung-warum-die-fluechtlingswaffe-bald-explodieren-wird/

7 lží „Bildu“ - http://brd-schwindel.org/die-7-luegen-der-bild/

Ta hnutí za práva by mohla mít prospěch z diskuse o azyl - a být opravdu nebezpečná pro Německo - http://www.huffingtonpost.de/2015/08/21/rechte-bewegung_n_8020974.html?obref=outbrain-www-fol

R. Čtvrtníček 27.8.2015 16:10

Nemecko blbe nadevsecko

Kdysi jsem mel k nemcum admiration, to jsem je jeste neznal a historii znal je co nas ucila komunisticka  nauka dejepisu. Dnes se s nemci bavim anglicky a mluvim lepe anglicky nez vetsina z nich takze s nimi mam mensi problem nez Cech co s nimi mluvi nemcinou.

Tedy, nechat se presvetcit Rakouskym feldweblem , ze jsou nadlide a mohou ovladnout svet,

napadnout Rusko nepripraveni na ruskou zimu, vymenit jaderne elektrarny za tak zvane obnovitelne zdroje, ted nechat zaplnovat zemi bytostmi kteri nejsou schopni se prispusobyt  evropskemu stylu zivota, mit za leadera Macrelu v dnesni dobe to uz neni blbost to blbost s velkym "B".

J. Vintr 27.8.2015 16:06

Re: Špiclování živnostníků?

Zaměstnanec žádné daně ani pojištění neplatí. To platí zaměstnavatel a musí se postarat, aby práci zaměstnance zhodnotil tak, aby mu na to zbylo. A přitom nese riziko, že mu na to zaměstnanec nevydělá.

J. Vintr 27.8.2015 16:01

Re: Špiclování živnostníků?

Většina lidí, kteří zaměstnávají jiné, by se v pohodě uživila i sama, což nelze říct o většině lidí, kteří se nechávají zaměstnávat. Zaměstnávání pracovníků je pro podnikatele cesta ke zvýšení zisku, pro zaměstnance je to zase způsob, jak se uživit. Čili většinou oboustranně výhodná spolupráce.

J. Kadeřábek 27.8.2015 15:22

Re: Špiclování živnostníků?

Živnostníků je 990 tis. a z toho 700 tis. má podnikání jako hlavní zdroj obživy. Ano v 10 mil. národě se najde 700 tis. lidí, kteří něco umí a jsou schopni se uživit sami. Každej druhej to tedy není.

J. Kadeřábek 27.8.2015 15:14

Re: Správně, sprosté špiclování!

Problém je v tom, že údaje o zaměstnanci neohrožují jeho pracovní místo a předmět podnikání jeho zaměstnavatele. To se nedá říct u firem a OSVČ, kde data o druhu zboží objemu, ceně a struktuře zákazníků jsou zlatým dolem pro konkurenci. A tvrdit, že budou stoprocentně zabezpečená a pod kontrolou neúplatných politiků a úředníků je jistě úsměvné.

J. Kadeřábek 27.8.2015 15:10

Re: Znovu k pokladnám:

Dcera staví dům a při této příležitosti jednám s každým dodavatelem. Většina si mě postěžovala, že zákazníci nechtějí fakturu a žádají platbu keš bez DPH. Oni mají problém jak odepsat DPH materiálu na vstupu a hlavně jak vykázat nějakou činnost, když nakupují mater. a subdodávky a nefakturují. Všichni mě řekli, že na to musí přistoupit, protože odmítnout zakázku je dnes sebevražda. No i já jsem stěžejní práce nechtěl legálně. Hrubá stavba a tesařina dělá na DPH statisíce hozené do chřtánu Babišovy řepky nebo Sobotkova sociálního systému. Takže věta "paninko bude to bez faktury za desítku" je z kategorie zbožných přání a mýtů. Netvrdím, že nepadne, ale mě praxe přesvědčuje o opaku.

E. Heusinger 27.8.2015 14:58

Re: Špiclování živnostníků?

Páni podnikatelé jsou charita?

J. Plzák 27.8.2015 14:28

...strach vládních politiků o své příští (ne)zvolení...

A proto navrhuji všem: volit příště Stranu svobodných.

I v případě nesouhlasu s jejich politikou a nedostatku sympatií k nim.

Nejít k volbám, je to nejhorší řešení.

Když už tedy nutno volit, pak nevolit ty, kteří zklamali.

Domnívám se, že zklamali dostatečně.

D. Stirský 27.8.2015 14:18

Znovu k pokladnám:

Netvrdím, že je to kdovíjaký zázrak, ale: Drobní podnikatelé, kterým říkáme OSVČ, se podle mých zkušeností s placením daní z příjmu a DPH příliš nepřetrhnou. Myslím, že nejen já, ale i jiní zde máme zkušenosti s větou: "Tak pane/paninko, buď bez faktury to bude za 10 tisíc a nebo 14 tisíc s fakturou". Přece jen mám pocit, že v zemích na západ od Česka je daňová morálka vyšší. Byť neustále nadáváme na to, jak se ve veřejném sektoru krade a žehráme, jak se námi placené daně rozfrcají, je pravdou, že např. policii, armádu, školy, chodníky a osvětlení z něčeho platit musíme. A pokud jde o DPH: Poplatníkem není (většinou) podnikatel, ten si jednak uplatní nárok na odpočet DPH na vstupu a jednak v platbě, kterou od nás - konečných spotřebitelů - obdrží, je obsažena daň, kterou má pouze odeslat státu. Nic víc. Možná, až časem budou všichni a všude platit kartou, tak bude možné, aby z částky za nákup v sámošce byla část automaticky připsána na účet státního rozpočtu a obchod by dostal jen základ - ale zatím bych registrační pokladny až tak neodsuzoval.

K. Křivan 27.8.2015 14:11

Re: Špiclování živnostníků?

Oni ti zaměstnanci by si bez pana podnikatele nevydělali ani na slanou vodu. Sice by se mohli celou dobu drbat v rozkroku, ale to je asi všechno.  Podnikání je klasická situace "ruka ruku myje".

E. Heusinger 27.8.2015 13:46

Re: Špiclování živnostníků?

Tak proč zaměstnavatel ty zaměstnance má, když mu jenom přidělávají starosti?