13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby jsou za rohem

Předčasné volby jsou (snad) přede dveřmi a politické strany mají jen pár týdnů na to urvat maximum z toho stále se zmenšujícího koláče možných voličů. Českým politickým rybníčkem, zvláště jeho pravým břehem, zmítají hádky, vzájemné obviňování ze zrady pravicových ideálů, hledání viníků a odhalování podrazáků, vymýšlení taktiky jak na Zemana a snaha postavit proti jedné ikonické obludnosti jinou ikonickou obludnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 19.8.2013 6:57

Re: Nevím jestli jsem autora dobře pochopil

Svobodní osloví pár intelektuálů a to je málo. Chtělo by to nového Klause. Ten starý už na to nemá a při vší úctě, Petr Mach novým Klausem není. A Payne je recyklovaný politik - sice nezmar, ale recyklovaný.

K. Frauknecht 19.8.2013 9:59

A proč?

Proč vzývat "nějaké vůdce"? To, že na jedné straně "barikády" vykřikují populisté a bonmoty se rozhazují plnými hrstmi není přeci POLITIKOU!!

Politici by měli seriozně prosazovat jasný, srozumitelný a hlavně splnitelný program se kterým se volič může ztotožnit.

Z. Rychlý 19.8.2013 11:52

Re: A proč?

By měli. Ale od  - by měli prosazovat, k tomu žádoucímu uměli a prosadili, tak k tomu je cesta daleká. Držím Svobodným a Machovi palce, ale šance na vstup do parlamentu nějak nerostou. Přitom program je dobrý, ale když on celkem dobrý program měly také veverky, jenže ho brali jako jakési povinné slohové cvičení.

Bez vůdce s charismatem to nepůjde. A poplistická hesla a bonmoty politikou jsou - a bohužel celkem úspěšnou.

J. Heincl 19.8.2013 13:55

Re: A proč?

Ono to hlavně nejde bez peněz na předvolební kampaň. Když jsou peníze, tak se najdou i známé osobnosti na plakáty typu John, Schwarzenberg.

J. Vyhnalík 19.8.2013 17:02

Re: A proč?

Inteligentní voliči vůdce nepotřebují, ale ti jsou v menšině. Pro to, aby problémy došli dostatečné části voličů, je vůdce nezbytný.

P. Pavlovský 19.8.2013 10:15

Přání otcem myšlenky

Jestli mají ODS a TOP z něčeho veliký strach, tak to v žádném případě není pidistrana s nulovou šancí dostat se do sněmovny.

Mají docela přirozený strach ze Zemanovců ve SPOZ I - III , ODS navíc i sama ze sebe.

J. Hlubek 19.8.2013 11:57

Re: Přání otcem myšlenky

Ze Zemanovců mají strach jiné strany, jelikož ODS a TOP voličskou základnu jistě nepřetáhnou.

P. Pavlovský 19.8.2013 12:27

Re: Přání otcem myšlenky

Jmenujte tedy, prosím, strany, které mají podle vás oprávněný strach ze Zemanovců.

J. Vyhnalík 19.8.2013 17:03

Re: Přání otcem myšlenky

Zejména KSČM, v menší míře ČSSD.

Z. Rychlý 19.8.2013 6:22

Zeman je celkem dobré téma do volebního klání.

Z. Rychlý 19.8.2013 6:45

Re: Zeman je celkem dobré téma do volebního klání.

Krucinál, napíšu titulek a rozepalý dám Enter a je to v pytli.

K věci. Zeman nebyl zvolen tak úžasnou většinou, jak se prezentuje a jeho chování ukazuje na chyby v ústavě, které mohou být dobrým tématem k volbám. Ale volební tahák to teda není.

Co se dá dělat proti levičáctví (potažmo budování socialismu v Evropě) - NIC. Můžeme si hrát na nějaké disidenty, ale ti nebyli příčinou pádu socialistického bloku. Příčinou pádu byla ekonomická neschopnost (urychlená Reaganovým uzbrojením).

A bohužel stejným slzavým údolím musíme projít i my. Nalákali (nejen) nás do Evropy, která je ovšem založená na prosperitě dluhu a dluhové unie. Ano, máme se dobře - a dluhy narůstají. Současní politici si rabováním budoucnosti kupují luxusní život v přítomnosti. Nedá se s tím nic dělat, protože pořád je co rozdělovat, předisponovávat, pseudořešit, dotovat - jistou pravdu měl Největší rétor, když prohlásil, že státní dluhy se neplatí. Ve skutečnosti nás narůstající dluh ničí.

Ke změně dojde až přijde nějaké malé dítě (nový Gorbačov) a vykřikne: Král je nahý ! A celá bublina splaskne.

J. Vyhnalík 19.8.2013 17:00

Re: Zeman je celkem dobré téma do volebního klání.

IMHO dojde k tomu, že chudší státy, které se do EU přihlásily s vidinou zvýšení životní úrovně narazí na dno jako první. Pokud se v Německu zdvojnásobí cena elektřiny, lidi to sotva poznají, ale v Bulharsku je polštář blahobytu natolik tenký, že i malé zvýšení cen vedlo k pádu vlády. Bulhaři prostě nemají na čem se uskrovnit. Nějakou dobu to EU bude řešit finančními transfery nebo zárukami (maskovaný finanční transfer), ale nakonec dluhy doženou i bohaté země a EU si prožije skutečnou krizi, proti které je současnost selankou.

Vedoucí politici v EU dobře vědí, jak je situace vratká, ale sázejí na to, že oni to ještě ustojí a situaci vyřeší následující garnitura, ale ta nic nevyřeší, protože zdědí EU ještě v daleko horší situaci, než ve které je EU dnes. Podíl EU na světovém HDP je cca 1/4, zatímco v 80. letech podíl EU na světovém HDP ještě rostl a podíl na přírůstku světového HDP byl větší než 1/4. V poslední dekádě činil podíl EU na přírůstku světového HDP pouze 11 % a do roku 2020 bude i podle povinně optimistických prognóz tento podíl pod 10 %.

Jinými slovy ekonomický význam EU rapidně klesá a prognóza je ještě horší.

Co s tím dělá EU? Sází na to, že z krize se dostaneme prohlubováním politiky, která nás do krize dostala. Na něco takového může přijít pouze profesionální europolitik.

Z. Rychlý 19.8.2013 17:13

Re: Zeman je celkem dobré téma do volebního klání.

je to tak, ja říkáte.

V. Ondys 19.8.2013 4:31

:))))))))))))))))))) Volby u nás připomínají sado-maso praktiky

normální lidé o ně už nestojí pro nechutnou prezentaci příkladných domin v duchu festivalu Prague Pride se závěrečnou rvačkou o socialistické přerozdělování v zájmu svých salonů a levičáci si už tradičně užívají výprasky na holou okolním s úpěnlivým nářkem mamánků, když občas chytnou ránu bejčákem :))))))) na vlastní.

J. Novotný 19.8.2013 1:42

Myslel jsem,

že státní kasa je už teď vykradená na padesát let dopředu. A ono to má, může být, ještě horší? Myslel jsem, že takzvaná levice s takzvanou pravicí krade ruku v ruce, protože tím je zajištěna beztrestnost zlodějů a bezmoc voličů - a teď tu jsou obavy ze sólo akce, z instalace socialismu? Co to přesně znamená? Že "levice" bude společné peníze přihrávat svým známým a příbuzným a příznivcům, bez ohledu na prospěch země a zdravý rozum a zákony, jako to doteď dělali všichni? A v čem bude změna? V legalizaci takového postupu? Takže zlodějna bude uzákoněna a nikoli jen amnestována? Ano, tím by mohlo být docíleno jak rovných šancí pro všechny, tak zespolečenštění výrobních prostředků, čímž se vlastně užitečně skloubí tuzemské ideály pravicové s levicovými ...

P. Pavlovský 19.8.2013 1:05

Pokud jde o politickou strategii,

autor se hluboce mýlí. Je-li Zeman jednotícím prvkem pro Zemanovce všech stran, je zcela přirozeně jednotícím prvkem i pro antizemanovce.

Ti se pak nenacházejí pouze napravo od středu, jsou i jinde (Dienstbier a jemu podobní v ČSSD), tak jako jsou i jinde přesvědčení demokraté.

Tyto volby se totiž mohou stát posledními demokratickými volbami na dlouhá léta. Není náhodou, že mezi TOP 09 a ODS nejsou už dlouho žádné rozmíšky, loyalita Topky k ODS byla od pádu vlády naprostá.

Je zjevné proč: vedení obou stran pochopilo, že teď nejde o nic menšího, než o demokratickou podstatu zdejšího režimu, o její uhájení ne proti levici, ale proti Zemanovcům.

J. Boleslav 19.8.2013 9:04

Re: Pokud jde o politickou strategii,

ODS a TOP09 si notují, až na termín voleb, což je vcelku pochopitelné. Jinak naprostý souhlas.

M. Šejna 19.8.2013 10:50

TOP09 a ODS si opravdu notují

žádné rozmíšky a velká loayalita. Aby ne, když obě partaje jsou nyní ohroženými druhy a nejspíš po volbách budou na pokraji vymření. Toto ohrožení sjednotí každého. Ale zadostiučiněním může být, že do stavu ohrožení se obě partaje dostaly vlastním přičiněním a vlastním chováním.

P. Pavlovský 19.8.2013 11:03

Re: TOP09 a ODS si opravdu notují

Ovšem, ale autor článku tvrdí opak: "Pojďme se vybodnout na vzájemné osočování a hádky."

Můj příspěvek pouze upozornil na skutečnost, že se autor totálně mýlí.

J. Boleslav 19.8.2013 11:57

Re: TOP09 a ODS si opravdu notují

To jsou stále opakované nesmyslné mantry. Obě tyto strany mají jistě na poklesu svých preferencí rovněž podíl, hlavním důvodem to ale IMHO není. Tím je hospodářská krize, za které vládly, a dále nesmyslné kopání převážně levicových medií do nich.

F. Navrátil 19.8.2013 18:20

Re: TOP09 a ODS si opravdu notují

  Je to skutečně až dojemné jak levicoví experti všechno co je špatně dávají na vrub ODS a TOPce. To, že ze všech postkomunistických států jsme na tom nejlépe, přehlížejí. Že Nečasova vláda skutečně zahájila boj s korupcí snad může přehlédnout jen slepý. Shození vlády nelze charakterizovat jinak, než mazaně provedený puč, kde rukopis přesně odpovídá tajným službám Velkého bratra. Samozřejmě, že příští volby vyhraje levice. Už se těším na většinu levicových nemakačenků, jak jim vítězové voleb budou vysvětlovat, že snížení životní ůrovně zavinily vlády pravice a ani progresivní zvýšení daní nenaplní státní rozpočet tak, aby se nezvyšovaly rodinné náklady a nesnižovala životní úroveň. Většina pravicových voličů umí nejenom myslet, ale i dělat. Byli jsme schopni se uživit i jako občané druhého řádu za bolševika, užívíme se i za vlády levice. Pokud bude chtít Zeman spolu s levicovými experty pokračovat v dalších volbách, tak to už jim nebude zbývat nic jiného než znárodňovat