29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby jako kšeft

Slovo kšeft má dva základní významy. Obchod a čachry, tedy nepoctivé jednání. V probíhající české volební kampani se tyto významy primárně spojily v jeden – nepoctivý obchod s místy na kandidátkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 10.9.2013 19:51

Všechno špatně

Tak např. ta policejně soudní mafie, která zničila premiéra Nečase a protizákonně útočila na V. Klause, Vondru, Čunka, Parkanovou, Julínka, primátora Svobodu je očividně Euro-hujerská. Tento mráz fouká z "Bruselu"!!!

Z. Rychlý 8.9.2013 9:58

Kříž - to je tutovka.

Kdyby nic, tak už jen ten ANOfert :-))

V. Ondys 8.9.2013 13:58

:))))))))))))))))) Tutovka je

naše :)))))))))))) společenský příkladné předstírání s úchylnou představou, že když mi někdo něco ukradne je zloděj hodný zotročení v pracovním táboře, a majetek o kačku hodnotnější, než je zrovna můj, patří všem a majitel vypadá nejpřijatelněji na :)))))))))))))) stožáru s veřejným osvětlením!

V. Vaclavik 8.9.2013 9:01

"Je z tohoto bludného kruhu vůbec cesta ven?"

Ta otazka, tucnou kurzivou vyvedena, bud znamena, ze si pan Kriz zoufa a cestu ven si nedovede predstavit, anebo by to taky mohlo byt mineno jako tahak, pozvani na pristi prispevek zde na NP, ve kterem prikroci k otazce reseni toho smutneho stavu. Ale spis bych hadal, ze pujde o tu prvni moznost. Uvidime, necham se prekvapit.

Pricina toho dnesniho zoufani, jak z toho ven (pan Kriz v tom neni sam), spociva hlavne v prani zachovat stavajici prerozdelovaci a zaopatrovaci system a nejak ho perestrojkovat tak, aby aspon nejak prijatelne fungoval, aby byly aspon z vetsiny odstraneny ty nemoci, ktere nas na nem dnes tak pali - politicky klientelismus, korupce, vseobecne rozkradani verejnych konfiskatu, prisavkareni a parazitovani na nich... Proto se hleda ''magicky dedecek'', to kdyz se vola aby se toho chopili podnikatele, ti prece vedi jak vest podniky a stat je dnes jako jeden velky podnik (ale zapominaji pri tom, ze podnik neni zadna prerozdelovaci a zaopatrovaci charita, ze toho co cini podnikatele uspesnymi se boji jako cert krize, proto tomu rikam volani po magickem dedeckovi, ktery to nejak zaridi, aby horakyne sla bosa i obuta, on uz to nejak zaridi, prece umi byt uspesny, tak proc by nemohl byt uspesny i u vesel moci prerozdelovaciho statu...), anebo se vola po novych tvarich, znovu a znovu se dosazuji k veslum moci jini, ale se stejne otrepanymi recepty na zmenu, ktere nefungovaly drive, jak u nas, tak ve svete, ale kdyz jde o zachovani systemu vladnuti, ktery volicum prirostl k srdci, tak si nasadni klapky na oci a nechaji se osalit znovu a znovu pristim snatkovym podvodnickem...

---

Pokracovani zitra.

V. Vaclavik 8.9.2013 19:20

Re: "Je z tohoto bludného kruhu vůbec cesta ven?"

Myslim ze pan Kriz k temto pomylenym sebezaslepenym masam nepatri, ale to z nej jeste Mojzise necini.

Nema vyznam nejak podrobne se tu rozepisovat na jaky jiny system spravovani spolecnosti by se melo prejit, protoze to je jasne - musime prejit na system ktery respektuje soukromy majetek, coz v posledku znamena nejen konec nedobrovolnemu financovani statu ale hlavne zpocatku odstranovani regulaci, ktere majitelum berou pravo s tim majetkem nakladat, dle sveho usudku. Respekt k majetku totiz neznamena jen ze je cloveku jeho drzeni povoleno, ci dokonce to drzeni zaruceno, anebo ze mu nebude nasilim konfiskovano, treba usnesenim o zdaneni demokratickou vetsinou, ale, a to hlavne, ze mu nebude nejakym demokratickym usnesenim jeho nakladani se svym majetkem omezovano, regulovano. Hlavne tohle posledni je dnes mimo obzor chapani naseho obcanstva, ktere kontrolu nad nakladnim jednotlivcu se svym majetkem berou jako sve nezadatelne pravo demokraticke vetsiny. Jenze znasilneni zustava znasilnenim, i kdyby bylo nakrasne demokraticky odsouhlaseno, treba i sty procenty hlasu.

Otazka neni na jaky system prejit, ale jak na nej prejit. Idealne by to bylo prechazeni postupne, protoze revoluce, neboli zmena, nemusi byt nutne nasilna, jak sametova revoluce ukazala. Taky neni nutne hned zpocatku nastolovat nejaky cisty, idealni system - nam by pro zacatek uplne stacilo jen nabrani noveho kursu tim spravnym smerem, s tim, ze kde je vule, tam je cesta, a nemusi se v dohledne dobe dojit az do cile. Hlavni je jen, aby se vyslo spravnym smerem. A v demokratickem rezimu ani neni treba cekat na totalni ideove vycerpani  a ztratu konfidence ve vlastni reseni stavajicich garnitur, jako tomu bylo s komunisty. Dnes je mozne se prosadit demokraticky, coz prave ale se zda byt v dnesni dobe kardinalni prekazkou.

V. Vaclavik 8.9.2013 19:42

Re: "Je z tohoto bludného kruhu vůbec cesta ven?"

K tomu muzu rict jen jedno - lidi si stezuji na hloupou masu obcanu, ale sami, udajne ti chytrejsi obcane, se nedokazi sjednotit, kazdy vi nejlip jak na to, a bude se do krve hadat o svuj nazor a vsechny ostatni bude brat jako nepratele na zivot a na smrt. Anebo jina varianta, reknou ze to je sice pekne, ale ze to nenalezne dostatecny pocet priznivcu a tak ani oni se k vam nepridaji, ani nezavazne (intelektualnim souhlasem mimo politicke hlasovani) nepodpori vasi pozici, to spis budou na ni hledat jakoukoli skulinu, jak ty vase nazory napadnout, jak nesouhlasit. Takovi chteji mit vse na taliri, prijit k hotovemu, k politicke strane s vyresenymi financemi a hotovou stranickou strukturu a s briliantnim programem navrch toho vseho... protoze od nich se prece neda nic ocekavat, oni daji svuj hlas jen takovym zavedenym a radsi si budou vybirat mezi mensim a vetsim zlem, nez dat hlas dobru. A dobro pak pochopitelne nema sanci vejit v zivot.

Musi se zacit tak, ze se daji kolem nekoho (jako treba tady me) lide dohromady, staci nejaka ta desitka ktera utvori jadro hnuti a tady je ta nejvetsi prekazka - k tomu je treba jiste miry pochopeni tech novych idejich a to je vzacne, takove aby pohledal s lupou. Jednoduse kdyz se takovi nenajdou, pak k nicemu dalsimu nemuze dojit. Neni totiz potreba dostat na svou stranu hned od zacatku nejakou sirsi obcanskou podporu, ale je potreba takove jadro hnuti, ktere muze citat jen par jedincu, kteri vi co chteji. Kolem nich se pak muze nabalit sirsi jadro citajici desitky dusi, ktere sice na uplne chapani tech novych ideji nemaji, ale rozumi jim natolik, ze se postavi za ty stezejni postavy hnuti za novy zacatek. Takhle to byva i v jiz zavedenych politickych stranach dneska - cim dale od jadra, tim je stranicka ideologie mlhavejsi a na okrajich se nachazi dokonce priznivci z protestu proti jinym stranam...

Jak by se jednou vytvorilo nejake takove hnuti citajici nejakou tu stovku clenu, bylo by zahodno prekovat to hnuti na politickou stranu.

V. Vaclavik 8.9.2013 20:02

Re: "Je z tohoto bludného kruhu vůbec cesta ven?"

Uz jen proto, ze by to byla ta nejlepsi forma ideove inzerce, a ani by tolik nezalezelo na tom, jestli by se takova strana ve volbach nekam dostala. To by zalezelo hlavne na realisticke programove zmene, kterou bych si v obrysech predstavoval takto:

Muselo by se zacit uvolnovanim obojku svirajiciho podnikani, uvolnovani tech regulaci, jejichz zruseni by hlavne palilo levicove ideology, ale ktere by prineslo zivot do ekonomiky a plnilo kapsy obcanu. Tady plati to Clintonovo ''je to v ekonomice, hlupaku''. Pravicove utahovani opasku je kardinalni omyl, jdouci primo proti tomuto moudremu diktu jinak politika nehodneho nasledovani. Utahovani opasku jeste nikomu zadnou prosperitu neprineslo a neprinese.

Jedine kdyz se zacne uvolnovanim podnikatelskych pomeru aby se rozjela ekonomika, maji jakekoli reformy sanci na vejiti v zivot. Pak teprve, casem, se muze pristoupit k potrebnym dalsim zmenam, pricemz oklestovani stavajiciho prerozdelovaciho statu (to utahovani opasku) by bylo az nekde vzadu, nebylo by zadnou prioritou. Kdyz by bylo zapotrebi, docasne by se na jeho udrzeni pujcilo i za cenu dalsiho zadluzeni. Zadluzeni kdyz je narod na spravne ceste k properite neni nic, ceho se treba obavat.

Lide jako tady pan Kriz, na mysl taky prichazi pan Vlk, ktery tu ma pravidelne docela uderne clanky, by byli duleziti jako oponenti levicovych demagogu ve verejnych diskuzich - je treba aby jim to umeli rict naplno, bez servitku, a duveryhodne, coz neni tak tezke, protoze skutecnost by byla na jejich strane. Dnes jsou ti levicovi intelekutalove tak silni, protoze nemaji zadnou opravdovou opozici. Pred opravdovou opozici, ktera by vedela za cim jde, by zbabele zalezli jako svabi zpet pod sve prehistoricke kameny kam patri.

J. Vintr 8.9.2013 1:38

Ti idioti, kteří se opájejí statisíci a milony

které jim díky politickým funkcím padají do klína, si asi ani ve snu nepřipouští skutečnost, že svou chamtivostí přispívají k tomu, že asi v poměrně krátké době dojde ke krachu finančního systému, který jim ty nahrabané peníze zcela znehodnoti. Neustále rostoucí deficit státních financí, který způsobuje výhradně rozhazování a rozkrádání, nemůže vést k ničemu jinému než ke státnímu bankrotu a k znehodnocení veškerých uspor (bohužel všech občanů).

L. Novák 8.9.2013 1:21

Jan Kysela: S prezidentem Zemanem míříme na Východ

Jan Kysela: S prezidentem Zemanem míříme na Východ

M. Kosejk 7.9.2013 13:44

nekvičte

Už mě unavuje to kňučení a nadávání na politiku. Celá řada kazatelů zkázy se předhání v tom, kdo současnou situaci vylíčí nejčerněji. Děláte, jako by politici dotáhli stát k platební neschopnosti. Tváříte se, že je u nás nějak katastrofální nezaměstnanost, že lidi končí na ulici. Taková situace je v některých evropských státech - ale ne u nás. Jen vháníte lidi k populistům.

A ano, prognózy nemá Evropa nejlepší - ale to je dáno samotnou podstatou všeobecné plošné demokracie. Pokud se neomezí volební právo na čisté plátce státu, tak vývoj bude dále pokračovat dosavadním levicovým směrem.

Hlavně bych ale chtěl říct, že v konečném důsledku se naše republika od roku 1989 neustále zlepšuje - a to téměř ve všech směrech. A náš dluh je ještě pořád pod kontrolou. Není důvod být v hodnocení české politiky tak fatalistický, jak je většina Čechů. Vlastně se tím škarohlídstvím jen všechno zhoršuje.

L. Novák 7.9.2013 15:42

Re: nekvičte

Dluh je sice "pod kontrolou", ikdyž neustále roste, ale o zastavení růstu zadlužení a splácení dluhu ani vicu ani slechu. A kdo by něco takového chtěl provést, prohraje volby.

Padáme do propasti, ... ale "zatím je to ještě dobrý". ;-)

M. Kosejk 7.9.2013 16:56

Re: nekvičte

Pokud jste si nevšiml, tak to je problém celé naší civilizace založené na plošné demokracii a právech jednotlivce (proč je plošná demokracie v rozporu s racionalitou, by bylo na delší vysvětlování). Německo - tahoun ekonomiky EU - má v absolutních čislech největší dluh z EU - a roste. USA si každou chvíli musejí navršovat dluhovou brzdu. O státech jako je Španělsko, Francie, Itálie... ani nebudu psát. Minulá vláda se v kontextu naší civilizace chovala ještě velmi racionálně - a naše politika si nezaslouží to kydání špíny, které se na ní snáší.

Ostatně si myslím, že dluh není zdaleka největším problémem ČR.

L. Novák 7.9.2013 19:49

Re: nekvičte

S voličským právem jenom pro ty, co mají kladný účet (příjmy - platby) vůči státu, souhlasím. Pastí demokracie je hlasovaní pobíračů dávek a rozfofrování veřejných rozpočtů v jejich prospěch. Včetně těch, které stát dotuje z rozpočtu jiným způsobem.

M. Kosejk 7.9.2013 20:50

Re: nekvičte

Že spousta lidí je závislá na státu, je jen symptom. Naše civilizace, která akcentuje individualismus a práva a svobody každého jednotlivce, v konečném důsledku separuje společnost jak ideově, tak sociálně. Lidé závislí na státu si svoje jisté nechtějí nechat vzít z čistě sobeckých důvodů. A na pravici a středu existují tisíce a tisíce osobitých představ o "správném" uspořádání světa - a téměř vylučují politický konsensus těch, co nejsou závislí na státu (přímá demokracie by tohle ještě prohloubila). A děti jsou brány už jen jako drahá zábava, protože o sociální zabezpečení jednotlivce se prý má starat stát - a ne primárně rodina.

A všechno to nahrává levicovému populismu.

L. Novák 8.9.2013 0:17

Re: nekvičte

Můžeme se uklidňovat tím, že princip přírodního přirozeného výběru si s tím (v dlouhodobém horizontu delším, než je náš život) poradí. Na dluh se dá žít jenom omezenou dobu a když nakonec půjde každému o krk, zvítězí ti, kteří něco užitečného umí vyprodukovat a vyměnit za něco jiného s těmi ostatními, co taky něco umí. Přerozdělovat nebude co, a socani s komunisty přijdou o klientelu. Musíme si tu historii holt zopakovat pěkně od základu.

:-D

V. Vaclavik 8.9.2013 2:36

Pane Kosejku, to co nase civilizace zduraznuje (akcentuje)

neni individualismus, ale kolektivismus, a nejsou to "práva a svobody každého jednotlivce", ale jsou to prava a svobody skupinove, kolektivni. Kdykoliv totiz dojde ke stretu jednotlivce a skupiny (spolecnost, kolektiv), vzdy vyhraje kolektiv. Zrejme ale mate vlastni definice, nejspis z nejakeho pochybneho pravicoveho soudku. Ty pojmy totiz maji urcity vyznam a jestlize tento prekroutime, nikdy k zadnemu sirsimu souhlasu v populaci nemuze dojit, protoze se jednoduse nedomluvime. A presne to je dnesni situace, rozhadanost, ktera je neresitelna, protoze lide pouzivaji pojmy bez patricneho porozumeni.

"Lidé závislí na státu si svoje jisté nechtějí nechat vzít z čistě sobeckých důvodů."

Za prve, jde o ciste iracionalni sobectvi, ktere doopravdy sobectvim neni, jestlize sobectvim je mineno ke svemu PROSPECHU. Takove chovani muze byt povazovano za sobectvi jen pokud si nasadime klapky branici nam videt veci v nejakem sirsim horizontu - protoze pristup k zivotu definovanym postojem ''urvi si co muzes, dokud muzes, a na zitrek nehled'' neni racionalni a tudiz ani sobecky, protoze jeho vysledkem bude ztrata sebeucty a pocit zivotni mizerie, coz jiste za prospech nelze oznacit. Ve skutecnosti je takovy pristup k zivotu cestou do zivotniho pekla.

Krome toho vubec nejde o to, jestli si to nechaji vzit, protoze odtud neprameni ten hlavni odpor zachovani tech socialnich davek. Ten prameni od zlych kolektivistickych intelektualu podporenych uzitecnymi idioty, kteri sami ani nemusi ty podopory pobirat. Ti intelktualove nejsou motivovani konanim nejakeho dobra potrebnym, ale konanim zla schopnym.

M. Kosejk 8.9.2013 8:55

Re: Pane Kosejku, to co nase civilizace zduraznuje (akcentuje)

Podívejte, když naše společnost je založena na právech jednotlivce - tak tím jsou rozvolňovány klasické sociální sítě - rodiny, sousedské vztahy atd. - a logickým důsledkem toho je kolektivismus. Protože jednotlivici nehledají oporu ve svých sociáních přirozených sítích, ale obracejí se přímo na stát.

V. Vaclavik 9.9.2013 3:49

Re: Pane Kosejku, to co nase civilizace zduraznuje (akcentuje)

To je primo zvracena logika, zrejme je pojem prav jednotlivce nejaky jiny, nez jej chapu ja. 

Ten obrat, ze prava jednotlivce vedou v dusledku ke kolektivismu, to je teda bomba!

 To me opravdu bere dech a naopak me to nebere mozek.

Nechtel bych vas mit s timto nahledem v rodine, nebo pribuzenstvu. Zrejme byste je nechal v nouzi na holickach, pokud by se vam skytaly jine moznosti zivota od rodiny tedy pokud byste nebyl okolnostmi (nastavenymi tak zamerne spolecnosti) do jejiho luna tlacen a tak nucen sdilet s ni jeji osud. 

Asi jako pred nejakymi sto lety nemohla zenska zit vlatni zivot, musela jit od rodicu primo do svazku manzelskeho, po takovych casech vy zrejme musite touzit.

P. Čech 7.9.2013 16:42

Re: nekvičte

Přesně tak. Politici dotáhli tento stát k totální platební neschopnosti, obrazně řečeno. Zatímco v roce 1989 jsme měli 4 miliardy státního dluhu, dnes se právě díky politikům blížíme dvěma bilionům. Právě politici zadlužují stát a zároveň promrhávají státní rozpočet zbytečnými výdaji. Konkrétně např. financováním politických stran a zadáváním zakázek neschpným a předraženým podnikům. Pokud tvrdíte ve druhém odstavci, že v Evropě je nějaká všeobecná plošná demokracie, potom dzajista nemáte tušení, co to ona demokracie je. V Evropě jsou totiž pouze dva státy, o kterých lze tvrdit, že se k demokracii blíží. Těmito státy jsou Švýcarsko a Lichtenštejnsko. V ostatních evropských státech vládne více či méně socialismus různou měrou stříknutý anarchií. Toto je lživě vydáváno za demokracii a mnozí tomuto tvrzení podléhají, aniž by si zjistili, co to ve skutečnosti pojem demokracie znamená.

M. Kosejk 7.9.2013 16:58

Re: nekvičte

Proboha, už mi dejte pokoj s tím Vaším žvaněním. Fakt nezájem.

P. Čech 7.9.2013 18:58

Re: nekvičte

Velice jednoduchá reakce. Prostě nazvat pravdivé argumenty žvaněním a vše je hned jasné. Každému.

L. Novák 8.9.2013 16:03

Re: nekvičte

4 mld státního dluhu v roce 1989 je nesmysl. Bylo jich řádově 180.

J. Heincl 7.9.2013 17:50

Re: nekvičte

Souhlasím!

M. Kosejk 7.9.2013 18:14

Re: nekvičte

"Buřtožrout vnímá politika především jako grázla, kterého si o volbách najímá, aby šátral jiným lidem v peněženkách. Poslední dobou ale nemá k politikovi dobrý vztah, protože si politk.rva začala nechávat moc velkou část kořisti. Hledají se jiné cesty, jak okrást ty, které ještě okrást lze, ale nepoužívat na to politiky, kteří jsou drazí, navíc protivní a v poměru k neustále se tenčícímu lupu je jejich overhead nepřijatelně vysoký. "

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013050501

J. Jurax 7.9.2013 23:15

Re: nekvičte

Děláte, jako by politici dotáhli stát k platební neschopnosti.

No, zatím nedotáhli, ale Dluhoslav Sobotka se jistě bude snažit - natrénováno má z doby, kdy byl ministr financí ...

A náš dluh je ještě pořád pod kontrolou.

Ještě pořád. Quo usque tandem?

J. Vintr 8.9.2013 2:08

Re: nekvičte

Říct o dluhu, že kterého se splácí jen úroky (na které si stejně stát půjčuje) a který každým rokem dále narůstá, že "je pod kontrolou" může jenom politik, ekonom nebo blbec (což je víceméně totéž). Kdyby takhle hospodařil jednotlivec, tak je nejdéle do dvou let pod mostem nebo v kriminále. Stát (přesněji řečeno politici) můžou bohužel takto "hospodařit" i desítky let a pod mostem neskončí ti, kteří to způsobili, ale velká část občanů.

M. Kosejk 8.9.2013 9:04

Re: nekvičte

Tak tohle je opravdu seberozporující příspěvek, na který se mi ani nechce reagovat. Aktuální dluh opravdu není zásadní problém ČR. Co bude dělat dále levice, je další věc.

Opravdu zásadním problémem ČR je nesoulad mezi kvalifikovaností obyvatel - a požadavky ekonomiky. A za to politici fakt nemůžou. Už roky a roky naopak stát a veškeré profesní organizace upozorňují, že trh potřebuje techniky, ajťáky, řemeslníky, schopné obchodníky atd. A ještě tenhle rok z dat vyplývá, že většina studentů míří na humanitní studia.

J. Vintr 8.9.2013 14:03

Re: nekvičte

Aktuální dluh možná opravdu není problém, ale obrovským problémem je to, že politici a celá erární sféra si už zvykli utrácet víc, než se vybere na daních a není žádná moc, která by jim to překazila - kromě totálního krachu finančního systému, který dřív nebo později zcela zákonitě musí nastat. S levicí nebo pravicí to nemá nic společného, to jsou jen slovíčka, se kterými si hrají politici. Všichni se chovají stejně - kradou a kašlou na to, co způsobí zbytku obyvatel této země.

S tou kvalifikovaností je to opravdu pitomost. Formální vzdělání není vůbec podstatné, podstatné je, jestli člověk chce něco dělat a je ochoten se to naučit. A dnes se lidem chce dělat čím dál méně, což je zase dáno tím, že v totálně přerozdělovacím systému se může mít člověk dobře, i když nic užitečného nedělá.

M. Šejna 7.9.2013 13:22

Je to vůbec možné?

Já si nevzpomínám, kdy bych s texty pana Kříže souhlasil. Dnes ale nemám zásadní výhradu a s textem pana Kříže v podstatě souhlasím.

Je to vůbec možné?

P. Čech 7.9.2013 10:48

Ano, cesta ven existuje.

Je nutno volit nové kandidáty a to mimo politické strany. Možnosti jsou jen dvě. ANO a Úsvit přímé demokracie. Zejména ten Úsvit ukazuje svým programem cestu, jak toho dosáhnout. K úspěchu však chybí jediné. Vyhrát volby a nebo po volbách utvořit spolu koalici. Zejména proto, že zásadní body programů mají společné.