16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby jako kšeft

Slovo kšeft má dva základní významy. Obchod a čachry, tedy nepoctivé jednání. V probíhající české volební kampani se tyto významy primárně spojily v jeden – nepoctivý obchod s místy na kandidátkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Prochazka 7.9.2013 12:06

Re: Ano, cesta ven existuje.

To jsou odnože bolševiků….

J. Jurax 7.9.2013 23:19

Re: Ano, cesta ven existuje.

ANO a Úsvit přímé demokracie ... no, to je taky cesta, ale kam, to se ostýchám napsat.

Opět ta naivní víra v nové spasitele - kdysi Zelení, pak Veverky ...

P. Čech 8.9.2013 10:36

Re: Ano, cesta ven existuje.

Mám za to, že se zde vůbec nejedná o nějakou naivní víru. Neřekl jsem totiž, že těmto hnutím je nutno věřit.  Pokud něčemu věřím, jedná se o konečný stav. Zde mohu pouze omezeně důvěřovat, poté prověřovat tak, abych napříště mohl projevit názor jiný.Mán za to, že ani ANO, ani Úsvit volby nevyhrají. Mají sice splnitelné programy a cíle jejichž cestou se chtějí ubírat. V našem společenském systému to však není možné jinak, než utvořením opět povolební koalice, což ovšem není příliš taktická volba.  Je nutno mít na paměti, že počet volících voličů od roku 1989 stále klesá a to v přímé úměře k tomu, jak politické strany a zejména jejich koalice občany stále více a více zklamávají. K tomu, aby i v tomto poměrném volebním systému mohl někdo skutečně zvítězit, t.j. dosáhnout zisku nejméně 50%+1 hlas voličů, musí na základě stejných a nebo podobných zásadních programových cílů utvořit koalici již   p ř e d v o l e b n í   s jasným a čitelným programem, který se po volbách již nebude měnit. Toto ovšem lídři politických hnutí nechápou a dopouštějí se tak obrovské chyby. Jdou sami proti sobě a nikoliv proti tomu, co chtějí změnit. Zdá se, že zde hraje roli určitá osobní animozita, která ovšem v politice, zejména politice racionální nemá co dělat.  A tak nezbývá než důvěřovat, nikoliv věřit.

P. Čech 8.9.2013 10:44

Pokračování

 Ještě bych si dovolil dodat jednu maličkost, ovšem zásadního významu. Zatímco totiž je v případě předvolební koalice nutno tuto   t v o ř i t  na základě  stejných programových cílů, koalice   povolební nejsou tvořeny, ale  h a n d l o v á n y   systémem "něco konkrétního za něco jiného konkrétního (korupce politická)". Poté, kdy jsou vyhandlovány politické funkce nastává zásadní změna volených předvolebních programů, vytváření nikým nevoleného programu koaličního a očakávatelná ztráta důvěry voličů. To je slabina našeho volebního systému, jíž je možno čelit jen a pouze tvorbou koalic předvolebních.

V. Němec 7.9.2013 10:38

politická hnutí....

Ve Wikipedie je význam slova politické hnutí uveden takto:

Na rozdíl od politické strany není politické hnutí organizováno za účelem zvolení členů hnutí do vládních úřadů; místo toho má za cíl přesvědčit občany a/nebo vládní úředníky, aby něco udělali ohledně problémů a záležitostí, na které je hnutí zaměřeno.

Takže jsou tu nějaké další nejasnosti o co politickým hnutím jde. Přece by podle této definice neměly být k volbám připuštěny. Pouze politické strany.

P. Čech 7.9.2013 11:00

Re: politická hnutí....

Politické strany byly k volbám připuštěny po roce 1989 již 24 let. Výsledkem je to, že je voliči odmítají volit. V posledních  volbách volilo pouhých 30% voličů. Asi dobře vědí proč. Samotný pojem "politická strana" se stal již sprostým slovem. Definice politického hnutí z wikipedie je nesmyslná, jako většina tamních definic. Do tohoto slovníku si totiž může každý dodat, co mu vyhovuje a výsledkem je lidově řečeno kalimatiáš. Podle mého názoru se politické hnutí vyznačuje vyšší mírou vnitřní svobody, kdy jednotliví členové nemusí striktně dodržovat usnesení řídících orgánů, mohli by tedy ve sněmovně opravdu hlasovat podle svého polaneckého slibu a nikoliv podle usnesení svých stranických sekretariátů, jako je tomu dnes.Podle mne nejsou žádné nejasnosti o tom, oč politickým hnutím (ANO, Úsvit přímé demokracie) jde.  Výčet jejich zásadních priorit a způsob jejich řešení mají uveden ve svých programech. Jde jen o to, tyto programy číst a ne jen tato pollitická hnutí ostouzet bez znalosti věcí, čímž se vyznačují zejména politici politických stran a jejich ovčané.

O. Prochazka 7.9.2013 12:05

Re: politická hnutí....

V posledních volbách volilo přes 60 procent.

To o čem mluvíte jsou senátní volby. To že jdou lidi v volbám je důkazem spokojenosti nebo nepsokojenosti?

P. Čech 7.9.2013 16:32

Re: politická hnutí....

Napsal jsem "v posledních volbách" , nikoliv  "v posledních sněmovních volbách".Pokd jdou lidé k volbám, může to znaměnat mnohé. Buď chtějí podpořit určitý trend vývoje, nebo chtějí změnu tohoto vývoje nebo dokonce změnu systému. Pakliže dojdou k názoru, že jakákoliv, podle nich nutná změna je volbami neuskutečnitelná, t.zn. m.j. že všechny volební subjekty prosazují nikoliv změnu, ale pokračování nedobrého trendu, potom rezignují a volit přestávají. Právě toho jsme svědky u nás

V. Němec 7.9.2013 14:17

Re: politická hnutí....

Němec děkuje Čechovi za vysvětlení.

P. Jansky 7.9.2013 10:24

tak istvana ridi moskva

az do ted jsem myslel ze zapadni imperialisti

P. Kmoníček 7.9.2013 14:29

Re: tak istvana ridi moskva

A samozřejmě Kalousek.

J. Jurax 7.9.2013 23:24

Re: tak istvana ridi moskva

Ano, Kalousek je všude - víte, že může i za povodně, letošní rekordní vedra, přemnožení komárů a úbytek zpěvného ptactva zejména na Sedlčansku?

V. Hajková 7.9.2013 8:34

Vážený p. KŘÍŽI

Váš  článek   je  jako  vždy  skvělý-   bohužel  nemohu  souhlasit   se  závěrem   o  zásahu  p.  IŠTVÁNA  -  do  chodu  této  země!  To  totiž   nikterak  neomluví  , že  si  svuj  pád  zamilovaný  předseda  vlády  zavinil  sám!!   Stačí   si  přehrát  -  jeho  vystoupení  ze  dne  kdy  v  noci  začal  monstrozní  zásah  400   po  zuby  ozbrojených  policistu  na  30  místech  v  zemi,  ze  kterého  nakonec  vylezlo  zatčení  Nagyové-  3  tupých  vojenských  pohlaváru-  a   2  exposlancu-  ten  třetí  se  po  příjezdu  z  dovolené  přihlásil  sám!   Pan  IŠTVÁN-  svou  řeč  začal  slovy ,  že   rok  a  pul  se  vyšetřují   odposlechy  ""HLAVNÍ  PRODUKTY""-  rozuměj   kmotři  udajně  páchající  fin.  trestní  činnost-  a   tak  mimochodem  do  odposlechu  byl  zahrnut  i  předseda  vlády  s  jeho  sekretářkou-  jako  ""PRODUKT  VEDLEŠÍ"" /  IŠTVÁNOVA  SLOVA/!!   Národ  se  dozvěděl  o  zabavených  150  milionech  a  desítkach  kil  zlata -   o  zabavení  cca  1  milionu   v  Janouškově  tresoru /  jen  tak  mimochodem  /  Janoušek  po  návratu  od  Jadranu  pro  tyto  peníze  na  policii  došel- :-)))   A  VÝSLEDEK  -  tohoto  tyátru   -  VLÁDA  PADLA-   VEDLEJŠÍ  PRODUKTI  ""  byli  po  5 týdnech  propuštěni   po  zásahu  nejvyššího  soudu.    O  ""HLAVNÍCH  PRODUKTECH""  do  této  chvíle  ani  slovo-   O  MILIONECH   A  ZLATÉM  POKLADU  -  ani  slovo!!   A  tupé  české  OVCE  -  SI  NEDOVOLÍ    POŽADOVAT  VYSVĚTLENÍ- 

V. Hajková 7.9.2013 8:45

Re: Vážený p. KŘÍŽI

A   - HRADNÍ   OŽRALA-   splnil   slib  ""LIDU""-   a  odstranil   vládu   o  níž  se  nakonec  dozvíme,  že  v  době  krize   a  recese   nevládla  tak  špatně! 

M. Pernický 7.9.2013 11:51

Re: Vážený p. KŘÍŽI

 Mila paní Hájková,vládu nezhodil Zeman,není ožrala jak se vám jeví a chtěl bych vidět, jak vypada policista po zuby ozbrojenej. Vaše obrazotvornost je nadlidská.

L. Novák 7.9.2013 19:51

Re: Vážený p. KŘÍŽI

Ožralou Zeman samozřejmě je, konstatovalo to (jinými slovy) i 12 členné lékařské konzilium. A zeman to přiznal i sám vyjmenováním své denní dávky alkoholických nápojů. :-)

J. Jurax 7.9.2013 23:26

Re: Vážený p. KŘÍŽI

Dozvíme, ale bude muset být ještě hůř, Což levice, dostane-li se k lizu, může zařídit. Trénink má.

Z. Žabička 7.9.2013 8:04

kroužkovat

A co vykroužkovat všechny stávající poslance? Začít od č. 10 dolů. Dámy a pánové z horních příček se nedostanou k lizu.

R. Tesařík 7.9.2013 8:23

Re: kroužkovat

a dál??

V. Hajková 7.9.2013 8:39

Re: kroužkovat

Vítěztví   :-))))))))))))))))))

P. Čech 7.9.2013 11:18

Re: kroužkovat

 Mám za to, že to zdaleka nestačí. Pokud je zájmem občanů, aby se konečně v tomto státě něco skutečně změnilo k lepšímu a smysluplnějšímu, kroužkovat nestačí. Politickéstrany totiž vakroužkovat nelze. Je ale možné volit politická hnutí a ne politické strany. Tady už jistou naději vidím. A o tom to je.

J. Jurax 7.9.2013 23:34

Re: kroužkovat

Ano, politická hnutí - na rozdíl od politických stran - jsou plná křišťálově čistých charakterů, co v připadě zvolení vstávajíce lehajíce nebudou myslet na nic jiného než na nezištnou službu vlasti a blaho občanů. Toť naši praví Spasitelé s velkým S ...

O. Prochazka 7.9.2013 12:06

Re: kroužkovat

To je originální, nejlépe volit někoho kdo je úplně neznámý:-)

P. Čech 7.9.2013 16:47

Re: kroužkovat

Rozhodně někdo neznámý je vždy lepší než známý zloděj, korupčník a despota. Jinak pánové Babiš, Okamura, Kohout a další jsou známí a známé jsou i programy politických hnutí,  která tito lidé představují. Máte-li ovšem na mysli lidi známé zlodějnou, neschopností a korupcí, musíte se obrátit k politickým stranám. Tam je jich nadbytek.

J. Jurax 7.9.2013 23:29

Re: kroužkovat

A dostanou se k lizu ti z dolních příček. To nesporně zajistí blahobyt a ráj na v této zemi, jakož i konec korupčníkům a nekalým politickým praktikám, Sancta simplicitas ...

V. Grycz 7.9.2013 7:50

Není co dodat

je to boj o žlaby, moc a naše prachy.

P. Maleček 7.9.2013 6:50

Před Rusem nás zachrání už jenom Němec

Přes svou národní hrdost českého Kelta vidím jedinou záchranu, rychle se připojit k Německu. V hospodářské rovině se už tak stejně stalo. Protože to, co je v článku tak jasně popisováno je důkazem, že jsme víc Rusko než Evropa a je už jen otázkou času, kdy se pod vedením Zemana staneme přidruženým státem Ruské federace. Těch pár normálních co v Česku ještě zbyli už to zevnitř nezachrání.

R. Tesařík 7.9.2013 8:24

Re: Před Rusem nás zachrání už jenom Němec

přestaňte blbnout.

H. Grúbr 7.9.2013 5:57

Můj osobní názor a návod jak z tohoto kruhu ven je

nevolit takové strany, jejichž poslanci se chovají tímto stylem. Současně nevolit ty strany, jejich účinkování nepřineslo jimi slibované ovoce, naopak se poku.vilo co jen šlo. Takže volit jedině Apače, nebo jak se jim říká a to také udělám.

V. Hajková 7.9.2013 8:05

Re: Můj osobní názor a návod jak z tohoto kruhu ven je

Pokud  myslíte  těmi  Apači  -   odporné  -  svinské  komouše  - pak  tedy  jděte  do   zádele  se  svou  radou!